obieranie jajek
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione

Obieranie jajek ugotowanych na twardo to dla wielu zmora, szczególnie jak są świeże. Wówczas skorupka odchodzi wraz z białkiem. Aby ta czynność była łatwiejsza warto zastosować jeden trik.

Jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów na co dzień w kuchni. Przyrządza się z nich choćby pożywne śniadania albo mogą stanowić one dodatek do innych dań.

Często gotujemy je wszyscy na twardo. Sęk w tym, że później należy obrać je ze skorupek. To dla wielu osób czynność spędzająca sen z powiek, gdyż twarda otoczka odchodzi wraz z osłonką i jajkiem. By uniknąć takich sytuacji wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo

Wówczas jajko nie wygląda zbyt apetycznie, tylko jest lekko poharatane. By jaja łatwiej się obierały wystarczy zastosować jeden prosty patent.

Do gotującej się wody na jajka należy dodać szczyptę soli. Nadmiar wody należy odlać, przepłukać jajka zimną wodą, a następnie przykryć pokrywką i energicznie całość wstrząsnąć.

Dzięki takiemu zabiegowi skorupka z łatwością odejdzie od jajka, a bez niej będzie prezentować się nienagannie.

Gotowanie jajek na twardo

Gotowanie jaj na twardo to jedna ze zdrowszych wersji tego produktu. Do takiej obróbki termicznej nie potrzeba dodatku tłuszczu, przez co nie nabierają dodatkowych kilokalorii.

Poza tym wysoka temperatura gotowania pozbywa się ze składnika różnych drobnoustrojów, które w negatywny sposób mogłyby wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Jajka ugotowane na twardo można wykorzystać na wiele sposobów, przykładowo podać je z kleksem majonezu bądź z przygotowanym farszem.

Taka forma produktu najczęściej serwowana jest chętnie choćby podczas świąt wielkanocnych, kiedy występują one w różnych, smacznych wariantach. 

Zobacz także
Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Jajka na zdrowie

Wbrew krążącym w przeszłości mitom, jajka należą do jednych z najzdrowszych produktów. Wszystko zawdzięczają witaminom oraz mikroelementom zawartym w swoim składzie. Pozwalają one na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także poprawiają działanie wielu układów.

Należy zauważyć, iż jajko jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które przyczynia się do budowy wielu tkanek w ciele człowieka.

Poza tym luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie oraz chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem. Ze względu na cenne właściwości, jajka powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. 
 

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Obieranie jajek to czynność znienawidzona przez wiele ludzi, a wszystko przez przywierającą skorupkę. Aby jaja za każdym razem idealnie się obierały, wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik! Jajka obowiązkowo na Wielkanoc Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie.  Jajka na co dzień, jak i od święta Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji.  Cenne składniki jaj O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić: dają uczucie...

gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą
Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki. Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami , gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami. Śniadanie w różnych wersjach Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki. Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą.  Jajka w diecie Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości: są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wspomagają proces odchudzania,  zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu, poprawiają widzenie,  wzmacniają układ odpornościowy,  chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami.  Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów.  Odpowiednia...

Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby
Łosoś to jedna z popularniejszych ryb na rynku. Poza walorami zdrowotnymi jest również bardzo smaczna. Nieraz zdarzy się jednak kupić niezbyt świeży produkt w sklepie. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji, wystarczy zastosować jeden patent.

Ryby to jeden z produktów, jaki powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Na rynku w sprzedaży wyróżnia się kilka rodzajów, ale bez względu na kryteria, każda z nich wnosi wiele witamin oraz mikroelementów. Jedną z popularniejszych jest łosoś.  Rodzaje łososia w sklepie Łosoś to jedna z popularniejszych ryb w sprzedaży, jest chętnie kupowana przez Polaków. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych postaci tej ryby. Najczęściej występuje w formie filetów, dzwonków, tuszek bądź steków. Ponadto są również sprzedawane w wielu wersjach, na przykład mrożonej, wędzonej czy w puszce. Możliwość wyboru odpowiedniego produktu zdecydowanie ułatwia przyrządzanie dań.  Czy łosoś jest zdrowy? Łosoś należy do grupy tłustych, kalorycznych ryb. Jednak stanowi również ogromne bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla organizmu. Z tego też powodu powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Wśród znaczących właściwości można wyróżnić: stabilizuje ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed wystąpieniem miażdżycy, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, działa przeciwnowotworowo, dobrze wpływa na stan skóry, minimalizuje możliwość wystąpienia cukrzycy typu II, a także jej rozwoju,  czy wspomaga działanie układu immunologicznego.  Ze względu na dane wartości, łosoś powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność produktu. Patent na sprawdzenie świeżości łososia W sklepie ciężko jest nieraz ocenić stan faktyczny danego produktu, a sugerowana data spożycia nie zawsze jest wiarygodna. Przy rybach...

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...