Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko pokroić paprykę? Genialny trik, który pokochacie od razu

Jak łatwo pokroić paprykę czerwoną, zieloną i żółtą? Oprócz triku opowiemy wam dzisiaj też na pytanie czy kolor papryki ma znaczenie i można po nim poznać, która jest najzdrowsza.

Papryka nie jest warzywem specjalnie wygodnym do krojenia. To przed to, że ma przestronną bryłę, pustą w środku. Jak byście się do niej nie zabierali, zawsze albo wkroicie się w gniazdo nasienne, albo zamiast równo pokroić omyłkowo ją rozerwiecie.

Trudno też uzyskać z niej proste słupki i z reguły zadowalamy się zaokrąglonymi kształtami lub małymi kawałkami. Jest jednak pewien sposób na idealne słupki papryki, bez wyrzucania połowy warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak w łatwy sposób idealnie pokroić paprykę?

Ten sposób krojenia papryki przedstawił ekspert – jest szefem kuchni i właścicielem restauracji The Macro Kitchen oraz użytkownikiem Tiktoka, który chętnie dzieli się z innymi swoimi kuchennymi poradami. Krojenie papryki wg The Macro Kitchen:

  1. Odkrójcie wierzch papryki i wyciśnijcie z niego resztę ogonka, a następnie odkrójcie spód warzywa.
  2. Powstałą rolkę wypełnioną gniazdem nasiennym przetnijcie w jednym miejscu.
  3. Rozłóżcie paprykę na płask, i równym cięciem oddzielcie miąższ od gniazda nasiennego, tworząc płaski, szeroki pas papryki.
  4. Teraz już bez trudu potnijcie paprykę na równe słupki.
@themacrokitchen How I Cut Bell Peppers 🫑 #learnontiktok #foodtok #chef ♬ original sound - TheMacroKitchen

Papryka czerwona, zielona czy żółta – która papryka jest najzdrowsza?

Nie ma najzdrowszej papryki, ponieważ wszystkie są zdrowe. To, jaki papryka ma kolor zależy od wartości odżywczych, które zawiera, jednak różnice pomiędzy nimi są niewielkie z minimalną przewagą na korzyść papryki czerwonej.

Wszystkie papryki zawierają:

  • Witaminę C, w dużych ilościach
  • Beta-karoten
  • Likopen
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę E
  • Potas
  • Fosfor
  • Magnez
  • Żelazo
  • Wartościowe przeciwutleniacze
Zobacz także
Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli

Witaminy C najwięcej jest w papryce czerwonej. W 150 mg papryki znajduje się 210 mg witaminy C w papryce czerwonej, 209 mg z zielonej i 195 mg w żółtej.

Najlepszym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, odporność, a także opóźnienie pojawiania się zmarszczek jest również papryka czerwona – 531 jednostek, zielona - 270, żółta - 47.

Witamina E, zwana witaminą młodości lub płodności do zatrzymuje procesy starzenia się skóry i dobrze wpływa na płodność we wszystkich paprykach znajduje się w podobnej ilości.

Potas – w przypadku tego pierwiastka w 150 g warzywa znajduje się 400 mg w czerwonej, 330 - mg w zielonej i 266 - mg w żółtej.

Źródło: O2, Tiktok, poradnikzdrowie.pl

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

kapusta pekińska z patelni
Gotujmy.pl
Newsy
Kapusta pekińska z patelni to pyszny dodatek do obiadu. Dodajcie łyżkę masła i 1 nietypowy składnik
Kapusta pekińska może służyć jako świetny dodatek do obiadu. Możecie z niej przygotować nie tylko surówkę, ale też danie na ciepło. Co powiecie na to, żeby usmażyć ją na maśle z warzywami?

Kapusta pekińska to bardzo popularne warzywo wśród Polaków. Zazwyczaj przygotowujemy z niej przepyszne surówki do obiadu. Czy wiecie, że jedzenie takiej kapusty jest dla was bardzo zdrowe? Warzywo to nie jest tylko bardzo niskokaloryczne – w 100g jest zaledwie 40 kalorii – ale też ma dużo witaminy C, witaminy A, witaminy B, beta-karotenu i rutyny. Kapusta pekińska zawiera także spore ilości żelaza, kwasu foliowego, soli potasowych oraz siarki. Nic dziwnego, że warzywo to jest zalecane przez dietetyków i lekarzy. Kapusta pekińska z patelni Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na kolację lub dodatek do obiadu, przygotujcie danie z naszego przepisu. To pyszna kapusta pekińska na ciepło – smażona na maśle z dodatkiem warzyw i przypraw. Dodajcie do niej ząbek czosnku, a będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zdrowsza. Jak przygotować to przepyszne i kolorowe danie? Sprawdźcie! Składniki: 1/2 kg kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 30-40 dag dyni 1/2 pora 5 dag masła 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie:  Kapustę pekińską drobno poszatkować. Z papryki i obranej dyni usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojony por, paprykę i dynię i delikatnie podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną kapustę, wymieszać i dusić przez kilka minut. Danie przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Smacznego!

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie. Witaminy w czerwonych warzywach Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze . Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw , by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów. Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca. Buraki Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm . Znajduje się w nich: Witamina A Witamina C Kwas foliowy Błonnik Wapń Potas Betakaroten Pomidory Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego” , czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się: Magnez Wapń Mangan Witamina C Papryczka chili i czerwona papryka W papryczce chili znajduje się kapsaicyna , która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać...

papryki mają płeć
Adobe Stock
Newsy
Czy to prawda, że papryka ma płeć? Sprawdź wybrzuszenia na dole warzywa
Sprawdza się ją ponoć od spodu, licząc wybrzuszenia. Bez względu na kolor, ta z czterema wybrzuszeniami ma mieć rzekomo płeć żeńską, z kolei ta z trzema płeć męską. Choć to wszystko brzmi interesująco, w rzeczywistości wygląda zupełnie inaczej…

Papryka rzeczywiście pochodzi ze świata roślin, u których możliwe jest sklasyfikowanie płci. Jak się okazuje, ta jest determinowana genetycznie i określa zdolność do wytwarzania gamet męskich lub żeńskich. Jednak niestety, stwierdzenie jakoby same owoce papryki, w zależności od ilości wybrzuszeń, posiadały określoną daną płeć jest nieprawdą…  Ilość wybrzuszeń i pestek nie świadczy o płci papryki Papryki mogą mieć od 2 do nawet 5 wybrzuszeń, co nie ma jednak nic wspólnego z ich płcią. Niektórzy uważają również, że rodzaj żeński lub męski warzywa można określić po mnogości zawartych w nim pestek, to także mit. Bowiem, im papryka jest większa tym więcej ma pestek, z kolei im mniejsza, tym nasion jest mniej. Wiele osób twierdzi także, że płeć papryki wpływa na jej smak i wartości odżywcze. Ten argument też łatwo obalić. Bowiem papryki w istocie różnią się między sobą tymi czynnikami, jednak w zależności od koloru, a nie zaś od płci. Na rynku mamy przecież paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a nawet pomarańczową. Smak i wartości odżywcze zależą od koloru papryki Okazuje się, że kolor papryki oznacza różne stadia jej dojrzewania. Najwcześniej z krzaka zostało zerwane zielone warzywo, żółty i pomarańczowy to kolory pośrednie, z kolei najdłużej na krzaku wisiała ta w kolorze czerwonym - to właśnie ona zdążyła pochłonąć najwięcej promieni słonecznych. Papryka to generalnie bardzo zdrowy produkt  bogaty w witaminy C, B oraz E, ale również beta-karoten, fosfor, potas, magnez, żelazo i przeciwutleniacze. Mimo że warzywo we wszystkich kolorach zawiera ich  stosunkowo dużo, to niekwestionowanym zwycięzcą pod względem odżywczym, ale również smakowym okazuje się papryka czerwona. Bez względu na ilość...