Papryka nie jest warzywem specjalnie wygodnym do krojenia. To przed to, że ma przestronną bryłę, pustą w środku. Jak byście się do niej nie zabierali, zawsze albo wkroicie się w gniazdo nasienne, albo zamiast równo pokroić omyłkowo ją rozerwiecie.

Trudno też uzyskać z niej proste słupki i z reguły zadowalamy się zaokrąglonymi kształtami lub małymi kawałkami. Jest jednak pewien sposób na idealne słupki papryki, bez wyrzucania połowy warzywa.

Jak w łatwy sposób idealnie pokroić paprykę?

Ten sposób krojenia papryki przedstawił ekspert – jest szefem kuchni i właścicielem restauracji The Macro Kitchen oraz użytkownikiem Tiktoka, który chętnie dzieli się z innymi swoimi kuchennymi poradami. Krojenie papryki wg The Macro Kitchen:

  1. Odkrójcie wierzch papryki i wyciśnijcie z niego resztę ogonka, a następnie odkrójcie spód warzywa.
  2. Powstałą rolkę wypełnioną gniazdem nasiennym przetnijcie w jednym miejscu.
  3. Rozłóżcie paprykę na płask, i równym cięciem oddzielcie miąższ od gniazda nasiennego, tworząc płaski, szeroki pas papryki.
  4. Teraz już bez trudu potnijcie paprykę na równe słupki.
@themacrokitchen How I Cut Bell Peppers 🫑 #learnontiktok #foodtok #chef ♬ original sound - TheMacroKitchen

Papryka czerwona, zielona czy żółta – która papryka jest najzdrowsza?

Nie ma najzdrowszej papryki, ponieważ wszystkie są zdrowe. To, jaki papryka ma kolor zależy od wartości odżywczych, które zawiera, jednak różnice pomiędzy nimi są niewielkie z minimalną przewagą na korzyść papryki czerwonej.

Zobacz także:

Wszystkie papryki zawierają:

  • Witaminę C, w dużych ilościach
  • Beta-karoten
  • Likopen
  • Witaminy z grupy B
  • Witaminę E
  • Potas
  • Fosfor
  • Magnez
  • Żelazo
  • Wartościowe przeciwutleniacze

Witaminy C najwięcej jest w papryce czerwonej. W 150 mg papryki znajduje się 210 mg witaminy C w papryce czerwonej, 209 mg z zielonej i 195 mg w żółtej.

Najlepszym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, odporność, a także opóźnienie pojawiania się zmarszczek jest również papryka czerwona – 531 jednostek, zielona - 270, żółta - 47.

Witamina E, zwana witaminą młodości lub płodności do zatrzymuje procesy starzenia się skóry i dobrze wpływa na płodność we wszystkich paprykach znajduje się w podobnej ilości.

Potas – w przypadku tego pierwiastka w 150 g warzywa znajduje się 400 mg w czerwonej, 330 - mg w zielonej i 266 - mg w żółtej.

Źródło: O2, Tiktok, poradnikzdrowie.pl