Papryka nie jest warzywem specjalnie wygodnym do krojenia. To przed to, że ma przestronną bryłę, pustą w środku. Jak byście się do niej nie zabierali, zawsze albo wkroicie się w gniazdo nasienne, albo zamiast równo pokroić omyłkowo ją rozerwiecie.
Trudno też uzyskać z niej proste słupki i z reguły zadowalamy się zaokrąglonymi kształtami lub małymi kawałkami. Jest jednak pewien sposób na idealne słupki papryki, bez wyrzucania połowy warzywa.
Jak w łatwy sposób idealnie pokroić paprykę?
Ten sposób krojenia papryki przedstawił ekspert – jest szefem kuchni i właścicielem restauracji The Macro Kitchen oraz użytkownikiem Tiktoka, który chętnie dzieli się z innymi swoimi kuchennymi poradami. Krojenie papryki wg The Macro Kitchen:
- Odkrójcie wierzch papryki i wyciśnijcie z niego resztę ogonka, a następnie odkrójcie spód warzywa.
- Powstałą rolkę wypełnioną gniazdem nasiennym przetnijcie w jednym miejscu.
- Rozłóżcie paprykę na płask, i równym cięciem oddzielcie miąższ od gniazda nasiennego, tworząc płaski, szeroki pas papryki.
- Teraz już bez trudu potnijcie paprykę na równe słupki.
@themacrokitchen How I Cut Bell Peppers 🫑 #learnontiktok #foodtok #chef ♬ original sound - TheMacroKitchen
Papryka czerwona, zielona czy żółta – która papryka jest najzdrowsza?
Nie ma najzdrowszej papryki, ponieważ wszystkie są zdrowe. To, jaki papryka ma kolor zależy od wartości odżywczych, które zawiera, jednak różnice pomiędzy nimi są niewielkie z minimalną przewagą na korzyść papryki czerwonej.
Zobacz także:
Wszystkie papryki zawierają:
- Witaminę C, w dużych ilościach
- Beta-karoten
- Likopen
- Witaminy z grupy B
- Witaminę E
- Potas
- Fosfor
- Magnez
- Żelazo
- Wartościowe przeciwutleniacze
Witaminy C najwięcej jest w papryce czerwonej. W 150 mg papryki znajduje się 210 mg witaminy C w papryce czerwonej, 209 mg z zielonej i 195 mg w żółtej.
Najlepszym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok, odporność, a także opóźnienie pojawiania się zmarszczek jest również papryka czerwona – 531 jednostek, zielona - 270, żółta - 47.
Witamina E, zwana witaminą młodości lub płodności do zatrzymuje procesy starzenia się skóry i dobrze wpływa na płodność we wszystkich paprykach znajduje się w podobnej ilości.
Potas – w przypadku tego pierwiastka w 150 g warzywa znajduje się 400 mg w czerwonej, 330 - mg w zielonej i 266 - mg w żółtej.
Źródło: O2, Tiktok, poradnikzdrowie.pl