czosnek
Pixabay
Newsy

Jak szybko obrać czosnek? Trik pewnej Koreanki robi furorę w sieci. Przetestujecie?

Obieranie czosnku jest zbyt uciążliwe? Ta pomysłowa kobieta znalazła na to lepszy sposób!

Czosnek jest jedną z przypraw, których absolutnie nie może zabraknąć w kuchni! Nadaje wielu daniom charakteru i charakterystycznego smaku. Niestety, obieranie czosnku jest dość uciążliwe, a do tego później ciężko jest zmyć nieprzyjemny zapach z dłoni. Pewna Koreanka znalazła jednak sposób na szybkie obranie czosnku, dzięki czemu na zawsze zapomnicie o tym problemie! W Korei bowiem czosnek także jest bardzo popularną przyprawą i używa się go do wielu dań. Zobaczcie, co wymyśliła!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Koreańska kuchnia

Na myśl o kuchni koreańskiej pewnie wyobrażacie sobie bardzo dziwne i egzotyczne dania. Niektóre mogą być rzeczywiście oryginalne z perspektywy Polaków, ale wbrew pozorom niektóre potrawy z kuchni koreańskiej są podobne do polskich. Na przykład Koreańczycy także robią kapustę kiszoną i używają jej do różnych dań mięsnych, które w smaku nieco przypominają bigos! Lubią także wątróbkę. W koreańskiej kuchni jest wiele potraw zawierających mięso, więc z pewnością każdy mięsożerca znalazłby coś dla siebie. A poszukiwacze nowych smaków mogliby się skusić na ośmiornicę lub zupę z wodorostów. Polakom takie dania mogą wydawać się bardzo dziwne, ale trzeba pamiętać o tym, że kuchnia każdego kraju opiera się na tym, co jest w danym regionie dostępne. W polskiej kuchni królują warzywa, drób, wieprzowina i dania mączne, ponieważ właśnie te składniki były zawsze łatwo dostępne w naszym kraju. Nie inaczej jest w Korei, gdzie popularne dania robi się właśnie z tego, co jest pod ręką.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Popularne dania w Korei

Czosnek jest przyprawą, której używa się w Korei bardzo często. Jest na przykład obowiązkowym elementem kimchi, czyli dania z kiszonej kapusty pekińskiej, ogórków, rzodkiewki i innych dodatków. Dodaje się go także do gui, czyli dań mięsnych z grilla i saengchae – warzyw na ciepło.

Jak szybko obrać czosnek?

Ponieważ czosnek jest tak często używanym w koreańskiej kuchni warzywem, pewna kobieta pochodząca z tego kraju podzieliła się w mediach społecznościowych swoim sposobem na obranie czosnku. Na filmiku widać, że wystarczy jedynie wbić nóż w ząbek czosnku znajdujący się w główce i gwałtownie szarpnąć. Czosnek dosłownie wyskakuje ze skórki! Wypróbujecie ten sposób?

Zupa wodzianka
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Znacie wodziankę, najprostszą zupę za grosze? To legendarne danie kuchni śląskiej
Koniecznie spróbujcie tej śląskiej zupy. Przygotowuje się ją błyskawicznie, potrafi ją zrobic każdy.

Każdy z regionów naszego kraju ma swoje własne, popisowe dania. Nie zawsze rozpowszechniają się na całą Polskę i można je zjeść wszędzie. Są takie, które cieszą się uznaniem jedynie w swoich stronach.  Jedną z takich potraw jest wodzianka. Choć pewnie każdy o niej słyszał, to pewnie nie każdy ją jadł. Wodzianka jest śląskim przysmakiem, który można przyrządzić w parę chwil. Najlepsze dania regionalne kuchni polskiej Kotlet schabowy, rosół, gołąbki czy golonka to potrawy znane w całym kraju. Jednak każdy region ma swoją kulinarną odrębność i dania, w których się specjalizuje. Na przykład, na Lubelszczyźnie można zjeść jedyne w swoim rodzaju cebularze posypane makiem. Region mazurski słynie z kartaczy z mielonym mięsem, a moskole z byndzą zjecie tylko na Podhalu. Województwo wielkopolskie szczyci się potrawami z ziemniaków. Sękacz, ciasto wypiekane na obracanym wałku pochodzi z Suwalszczyzny, zaś najlepsze zrazy wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą zjecie na Śląsku. Wiele z tych dań przekroczyło granice swoich regionów i rozpowszechniło się w całym kraju. Teraz czas na śląską wodziankę. Jeśli jeszcze jej nie jedliście, koniecznie spróbujcie. Zupa ze Śląska, czyli wodzianka Wodzianka, nazywana też wodzionką, to prosta zupa, której głównym składnikiem jest razowy chleb. Przygotowywano ją,  żeby wykorzystać czerstwy chleb i nie marnować pożywienia. Z tego powodu zupa jest uznawana za symbol oszczędności i skromności Ślązaków. Do jej przygotowania potrzebujecie czerstwego chleba, czosnku oraz smalcu. Proste składniki, szybki czas przygotowania powodują, że zupa jest możliwa do zrobienia nawet przez osoby, które nie potrafią gotować i starają się trzymać z dala od kuchni. Przepis na zupę...

Kurczak po węgiersku
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Co dziś na obiad? Pyszny jednogarnkowy kurczak po węgiersku z warzywami. Właściwie robi się sam
Smaczne danie jednogarnkowe z węgierską nutą. Z kilku prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekonajcie się sami!

Przepisów na dania obiadowe w sieci znajdziemy tysiące. Jednak mało które robi się szybko i tanio. Właśnie takie lubimy najbardziej. Nie wymagają dużo czasu i smakują wszystkim domownikom. Nietypowe cechy Wybierając produkty na danie obiadowe często pamiętamy o kuchni, z jakiej się wywodzą. W Polsce bardzo popularne są kuchnia włoska, coraz bardziej azjatycka i kuchnie znacznie bardziej wyrafinowane. Z wielką chęcią sięgamy po smaki Gruzji, Albanii czy Węgier. Ta ostatnia, jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, głównie słodkiej. Kuchnia węgierska w tradycyjnej formie to potrawy podawane w gospodach przy cygańskiej muzyce. Na przestrzeni lat stała się ona swoistą turystyczną wizytówką kraju. Umiarkowanie ciepły, dość suchy klimat i żyzność gleb Kotliny Panońskiej zapewnia Węgrom uprawę zbóż i innych produktów rolnych. P jak papryka Papryka to główna przyprawa kuchni węgierskiej, jej stosowanie jest zależne od regionu. Potrawom nadaje smak, aromat i pikantność. Możemy ją również wykorzystać do zagęszczania pichconych smakołyków. Do przyrządzania potraw węgierskich wykorzystuje się także równie popularne cebulę i czosnek. Kurczak po węgiersku z warzywami Składniki średniej wielkości kurczak 3 kolorowe papryki mały por cebula 3 ząbki czosnku łyżka pasty paprykowej słodka papryka mielona ostra papryka mielona suszony tymianek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie dobrej jakości...

Czosnek
Pixabay/Anrita1705
Newsy
W ten sposób obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund. Już nigdy nie zrobicie tego inaczej
Poznajcie ten fantastyczny sposób na obieranie czosnku. Łatwiej się nie da!

Wyobrażacie sobie gotowanie bez czosnku? To kultowa roślina, która nadaje głębi i aromatu wielu potrawom. Pewnie przygotowujecie czasem pieczywo czosnkowe, dodajecie czosnek do sosu na spaghetti, do dressingu do sałatek i zup. W tym okresie czosnek jest szczególnie popularny do dań z grilla. Idealnie nadaje się jako składnik marynat do mięs , element sosu czosnkowego, a na jego bazie można zrobić też pyszne masło czosnkowe do grzanek z grilla lub pieczonych ziemniaków . Właściwości czosnku Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i pomaga w przeziębieniach i infekcjach. Jakie jeszcze są właściwości czosnku? Działa przeciwzapalnie Może przyczyniać się do spadku stężenia cholesterolu Pomaga obniżać ciśnienie krwi Jest dobrą przyprawą i dzięki temu pomaga ograniczać sól w diecie Pomaga pozbyć się objawów menopauzy Wspomaga regenerację wątroby Niewątpliwa wada czosnku Wydaje się, że czosnek ma same zalety. Czy faktycznie tak jest ? Jest smaczny, zdrowy i tani. Ma jednak jedną wadę, przez którą niektórzy wręcz unikają stosowania czosnku w kuchni… Trudno się go obiera. Jest to pracochłonne i ciężko później domyć ręce z zapachu czosnku. To znajomy problem? Mamy dla was niesamowite rozwiązanie. Szybka metoda na obranie czosnku Dzięki tej szybkiej metodzie obierzecie czosnek dosłownie w 10 sekund, nawet go nie dotykając. Potrzebujecie tylko główki czosnku i … szklanego słoika. Postępujcie zgodnie z tymi zasadami: Weźcie główkę czosnku i podzielcie go na ząbki. Włóżcie ząbki czosnku do słoika. Potrząsajcie słoikiem energicznie przez kilka sekund. Wysypcie ząbki ze słoika. Oddzielcie skorupki od ząbków czosnku. Gotowe! Ta metoda najlepiej sprawdzi się w przypadku już dość suchego...

ciapkapusta przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Smakowity obiad z 3 składników. Zaskocz wszystkich aromatyczną ciapkapustą!
Słyszałyście o ciapkapuście? To tradycyjne śląskie danie, które każdy koniecznie musi poznać! Jest smaczne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu.

Ciapkapusta? Co to takiego? Nie przywidziało ci się! Tak właśnie brzmi nazwa tradycyjnego, śląskiego dania zawierającego jedynie trzy składniki. Mamy dla was przepis, z którego zrobicie własną ciapkapustę w domu! Skarby Śląska Spośród wszystkich kuchni regionalnych, śląska jest chyba najlepiej rozpoznawalna i rozpowszechniona w naszym kraju. Każdy Polak choć raz w życiu jadł kluski śląskie z modrą kapustą! Kuchnia śląska jest naprawdę fascynująca. Region śląski jest bardzo rozległy, dlatego w całym tym obszarze sposoby przygotowywania dań różnią się od siebie. Powstawały przez wpływ kuchni polskiej, austriackiej, czeskiej i niemieckiej – w przeszłości ludzie tych narodowości stale mieszali się między sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się potrawami wyraźnie inspirowanymi kuchnią tych wszystkich krajów. Dzięki niemiecko-polsko-czeskiej historii Śląska wiele dań do dziś ma charakterystycznych nazw, typowych dla śląskiej gwary. Przepis na ciapkapustę Jednym ze śląskich dań o ciekawej nazwie jest ciapkapusta, zwana też ciaperkrautem czy panczkrałtem. Przygotowuje się ją z jedynie kilku składników: Boczku Kiełbasy Cebuli Ziemniaków Kapusty kiszonej Stanowi częsty dodatek do mięs lub podaje się ją samodzielnie – na przykład w formie przystawki. Aby przygotować ciapkapustę, potrzebujesz: Kilogram ziemniaków 30 dag boczku wędzonego Pół kg kiszonej kapusty 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 1 marchew Liść laurowy Łyżkę majeranku Sól Pieprz Przygotowanie Do garnka włóż kapustę, dodaj marchewkę (jeżeli nie było jej w kapuście), liść laurowy i zalej wodą. Gotuj do momentu, aż kapusta lekko zmięknie. Pokrojony w kostkę boczek podsmaż na dużej patelni, a gdy puści tłuszcz...