Lepienie pierogów, pierogi
Pixabay/Karolina Grabowska
Newsy

Jak szybko lepić pierogi? To banalnie proste, ale na bank na to nie wpadliście

Można śmiało powiedzieć, że bez pierogów Wigilia zwyczajnie nie ma prawa się odbyć. Tym razem podpowiadamy, jak czas lepienia pierogów zmniejszyć do minimum.

Wigilijne pierogi znikają ze stołu jako pierwsze. Może dlatego, że to jedno z ulubionych dań Polaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierogi jako potrawa staropolskiej kuchni

Pierogi to kawałek ciasta makaronowego lub drożdżowego z farszem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Pierogi możecie gotować, smażyć lub piec. Każda z wersji smakuje nieco inaczej, jednak każda wersja ma swoich miłośników i przeciwników.

Mogą być małe - wielkości uszek, ale i podawane jako duży, pojedynczy pieróg. Nadają się na obiad, kolację i jako danie na przyjęciu. Polacy przepadają za pierogami ruskimi, z farszem mięsnym i wigilijnymi. Nadzienie tych ostatnich to kapusta i grzyby, zastępowane niekiedy pieczarkami.

Pierogi to regionalna przysmaka

Potrawa doczekała się ciekawych odmian, często związanych z danym regionem. Inne pierogi zjemy na Śląsku, a inne na Kaszubach. Można je spotkać w wielu kuchniach na świecie, m.in. rosyjskiej, indyjskiej czy włoskiej. W każdym kraju są nieco inne, wykonane z różnych składników i podawana w różny sposób. Prawdopodobnie dotarły do Polski z Chin pod koniec XIII wieku.

Można tworzyć z nich rozmaite kształty i napełniać dowolnym farszem. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wasza wyobraźnia.

Jak lepić pierogi?

Jakkolwiek znane i rodzime wydają nam się pierogi, nie wszyscy mają wystarczająco dużo czasu, by je przygotować. Ich zrobienie wymaga sporo czasu i niemałych umiejętności. Znajomość niektórych trików powinna w znaczny sposób ułatwić ich zrobienie. Nawet jeżeli zabieracie się za ich lepienie po raz pierwszy.

Najczęstszą metodą jest wykrawanie w rozwałkowanym cieście okręgów, na które kolejno nakłada się farsz. Przy dużej ilości pierogów takie rozwiązanie może być co najmniej męczące. Znamy coś lepszego. To coś, co przyspieszy waszą pracę i było znane jeszcze przed wojną!

Jak szybciej lepić pierogi?

Pójdzie wam znacznie łatwiej, jeżeli działanie z pierogami podzielicie na kilka prostych etapów. 

  1. Układacie w pierwszym rzędzie rozwałkowane na stolnicy ciasto.

  2. Na ciasto nakładacie porcje farszu w odległości około 5 centymetrów od brzegu placka. Między kolejnymi porcjami farszu też przyda się przerwa. Wystarczy 6 centymetrów.

  3. Po połączeniu farszu z ciastem chwytamy jeden brzeg i nakrywamy nim cały farsz.

  4. Teraz wykrawamy szklanką półksiężyce. Farsz ma się znajdować na środku lepionego pieroga.

  5. Półksiężyce zlepiamy po bokach i mamy gotowe pierogi!

  6. Procedurę ponawiamy i lepimy kolejne, zgrabne i szybkie pierogi. Prawda, że proste?

Trik można wykorzystać już podczas lepienia pierogów na Wigilię.

Pierogi
Pixabay/pasja1000
Newsy
To największy sekret babcinych pierogów. Wystarczy 1 sztuczka i ciasto będzie zawsze idealne
W czym tkwi tajemnica smacznych pierogów? Mimo pierwszych skojarzeń, nie chodzi wyłącznie o farsz.

Pierogi to nasz narodowy przysmak, po który wracamy często i chętnie. Nie wymagają dużych zdolności kulinarnych ani inwestycji w produkty. Zrobienie dobrych pierogów nie jest jednak sprawą oczywistą. Pierogi dobre na każdą okazję Pierogi to jedna z potraw, którą możecie zaserwować na całym wachlarzu imprez okolicznościowych. Pierogi to dobre danie główne, kolacja, ale i dodatek do tradycyjnych potraw wigilijnych. Zajadamy się nimi na co dzień i od święta. Nie ma się czemu dziwić! Pierogi są po prostu pyszne, a sposobów na ich przyrządzanie znajdziemy w sieci tysiące. Najlepiej smakują te zrobione przez babcię, których składniki są nam znane i lubiane. Domowe pierogi można również odtworzyć. Wystarczy skupienie na cieście, by były idealne, miękkie i aromatyczne. Sekret udanego ciasta na pierogi Trudno znaleźć człowieka, który nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta. Dzięki temu prostemu zabiegowi ciasto będzie sprężyste, a pierogi bardzo smaczne. Podobne efekty uzyskamy wałkując ciasto na bardzo cienki placek. Pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nie odwrotnie. Ważne są również proporcje składników, jakie użyjemy do lepienia domowych pierogów.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Składniki: 1/2 kg dobrej mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dosypujemy sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce będąc ostrożnym wobec gorącej wody. Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i...

Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy
Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca ten 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Oto nasza propozycja na wyśmienity farsz do tego klasycznego dania.

Pierogi to potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z dalekich Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy główne rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz tego, pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego jeszcze fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Pierogi staną się bardziej pożywne, a przy okazji smak ich farszu będzie nieco przypominał słynny groch z kapustą. Nie musimy dodawać, jakie wrażenie na waszej rodzinie może wywołać takie wigilijne „dwa w jednym”. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki, kurki, prawdziwki) średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu puszka białej fasoli kapusta kiszona sól pieprz Sposób przygotowania: Na początek należy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko, olej i mieszać, dolewając do powstałej masy ciepłą wodę lub mleko.  Z tych składników ugniatacie gładkie i elastyczne ciasto. Zrobione przykrywacie ściereczką i odkładacie na pół...

lepienie pierogów
Adobe Stock
Newsy
Jak ulepić i ugotować pierogi, żeby nie wypływał z nich farsz?
Pierogi to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jednak ich przygotowanie może być nieco kłopotliwe, a to za sprawą farszu. Sprawdźcie jak przyrządzić pierogi, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Tradycyjne polskie pierogi są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Dzięki różnorodnym nadzieniom każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Odpowiednio przygotowane dosłownie rozpływają się w ustach, ciasto jest cienkie oraz delikatne. Jednak niewłaściwie przygotowane pierogi rozpadają się podczas gotowania, co jest zmorą wielu gospodyń domowych.  Jakie nadzienie do pierogów? Ciasto na pierogi jest dość uniwersalne, dzięki czemu można nadziać je przeróżnymi farszami. Do najpopularniejszych opcji należą pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, serem i szpinakiem. W okresie letnim zdecydowanie rządzą przygotowane na słodko z truskawkami bądź jagodami. To klasyczne zestawy, jednak coraz więcej eksperymentuje z farszami. Zatem można się również spotkać z pierogami z nadzieniem z ryby bądź z kurczakiem. W tej kwestii jest szerokie pole do popisu, więc dowolność jest kluczowa.  Domowe pierogi lepsze niż kupne Przygotowanie samodzielnie pierogów jest dosyć pracochłonne, jednak warte swego czasu. Zakupienie gotowego dania ze sklepu bądź zamówienie w restauracji nie sprawia takiej frajdy z przygotowań, a także nie zawsze jest tak samo smaczne. Przyrządzanie domowych pierogów to dla większości może być wyzwanie. Jednak smak ugotowanych pierogów i zadowolenie bliskich wynagradza wszystko.  Przygotowanie pierogów - co dodać do ciasta? Kluczową kwestią całej potrawy jest ciasto, gdyż ma być jednocześnie cienkie i elastyczne, by zmieścić przygotowany farsz. Są dwie szkoły przygotowania tego składnika. Niektórzy do jego przyrządzenia wykorzystują jajko, a inni nie. Poza tym należy przygotować mąkę, wodę oraz sól. Z takich prostych składników wyjdzie idealne ciasto. Farsz jest już kwestią indywidualną,...

Pierogi z farszem golabkowym
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepis na pierogi nadziewane farszem z gołąbków. Idealne na obiad
Pierogi z farszem z gołąbków do coś dla wielbicieli tradycyjnych pierogów i gołąbków zawijanych w kapuście. Od dziś na stałe zagoszczą na waszych stołach.

Rolada i zupa gołąbkowa to tylko niektóre pomysły na zrobienie gołąbków w innej wersji. Ich przygotowanie wymaga o niebo mniej czasu i nakładów pracy. Chyba nie ma osoby, która lubi to żmudne zawijanie farszu w liście kapusty. Nie wspominając już o wcześniejszym oporządzeniu i sparzeniu samej kapusty. Oczywiście jest bardzo dużo sposobów na ułatwienie sobie tego zadania, ale i tak nie należy ono do przyjemnych. Jednak jedzenie gołąbków, to już inna sprawa, bo tę czynność lubi już bardzo dużo osób. Tym razem mamy dla was kolejny pomysł na pyszną i nietypową wersję gołąbków, czyli pierogi ze smakowitym farszem gołąbkowym. To połączenie dwóch uwielbianych przez Polaków dań podbije serce każdego, kto ich spróbuje. Mięsno-kapuściany farsz z ryżem i delikatne ciasto na wierzchu… Palce lizać. Taki farsz to świetny sposób na urozmaicenie klasycznych pierogów z kapustą i grzybami oraz mięsnych. Od razu warto przygotować ich więcej i zamrozić na później. Przepis na pierogi z farszem gołąbkowym Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 1 jajko sól 250 ml gorącej wody Składniki na farsz: 300 g szynki bez kości 1 torebka lub 100 g białego ryżu 1 duża cebula 200 g kapusty białej sól pieprz mielony 2 łyżki oleju Przygotowanie: W dużej misce zagnieć ciasto: mąkę z jajkiem i solą wymieszaj i dodawaj po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 30 minut. Ugotuj mięso do miękkości. Po ostudzeniu zmiel je w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie masz może być blender, ale maszynka jest lepsza. Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku i obgotuj. Ostudź i zblenduj na kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na...