Pierś z kurczaka
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Jak sprawdzić w sklepie czy filet z kurczaka jest świeży? Jeśli zauważycie ten szczegół, nigdy go nie kupujcie

Pierś z kurczaka kupujecie w sklepie niemal w każdym tygodniu. Podczas zakupów powinniście uważać, żeby wybrać dla siebie najlepszy produkt.

Kotlet de volaille, nuggetsy, przepyszne gęste sosy do ryżu czy ziemniaków – zastosowanie piersi z kurczaka jest bardzo szerokie. Nic w tym dziwnego, że właśnie to mięso króluje na polskich stołach – filet z piersi kurczaka jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków.

Szczególnie popularny filet jest wśród młodszych osób. Osoby mniej doświadczone w gotowaniu cenią sobie pierś z kurczaka za szybkość obróbki termicznej.

Ponadto filet z piersi kurczaka to mięso chude, a jednocześnie zawierające bardzo duży procent białka. Taka struktura tego mięsa zadowala osoby dbające o linię, sportowców, a także po prostu osoby prowadzące aktywny tryb życia.

Ponadto część osób do zakupu filetu z piersi kurczaka zachęca także jego niezbyt wygórowana cena. Zwłaszcza w porównaniu do wołowiny lub innych szlachetnych gatunków mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać świeży filet z kurczaka?

Podczas zakupu fileta z kurczaka, trzeba jednak uważać. Rozwaga jest także konieczna przy gotowaniu potraw z tego drobiowego mięsa. O tym, czym grozi spożycie nieświeżego mięsa drobiowego, wiedzą wszyscy – w najlepszym razie skończy się to bólem brzucha.

Gorzej, kiedy osoba, która zjadła nieświeże mięso, dozna nieprzyjemnego zatrucia. Chrońcie więc siebie i swoich najbliższych. Wybierajcie odpowiednie kawałki fileta w sklepach.

Sposoby na sprawdzenie świeżości mięsa z kurczaka

Jak? Przy wyborze fileta w sklepie, należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności oczywiście na datę przydatności do spożycia.

Z terminem przydatności sprawa jest prosta – im późniejszy, tym lepszy. Strzeżcie się za to mięsa, które przekroczyło już datę graniczną. Sprawdźcie dokładnie, jaki kolor ma pierś z kurczaka, którą trzymacie w rękach. Mięso powinno mieć delikatnie różową barwę, bez żadnych brązowych przebarwień.  Takiego produktu nigdy nie kupujcie.

Kolejną sprawą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest to, czy pudełko lub opakowanie, w którym znajduje się pierś, jest szczelne i czy w środku nie znajduje się za dużo wody.

Zobacz także
Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Jak długo powinno się piec całego kurczaka? Wcale nie chodzi tylko o wagę mięsa

Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę

Chrupiące nuggetsy z piersi kurczaka. Zróbcie panierkę z ciasta naleśnikowego i 1 nietypowego dodatku

Kiedy mięso z kurczaka nie nadaje się do spożycia?

Kiedy już wybierzecie odpowiedni kawałek, przychodzi czas na otworzenie opakowania. W tym momencie należy po prostu sprawdzić zapach mięsa.

Świeże powinno mieć neutralny zapach. Jeśli filet odrzuca was swoim zapachem, może to być oznaka rozpoczęcia się procesów gnilnych wewnątrz tkanek mięsa.

Mięso, które wykorzystujecie podczas przygotowania posiłków, powinno być jędrne i zwarte. W przeciwnym wypadku musicie zaniechać jego spożycia.

Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Tak producenci robią was w balona z paczkowanym mięsem. Zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Paczkowane mięso jest chętnie kupowane przez Polaków. Sterylnie zapakowane, z określoną datą przydatności daje poczucie bezpieczeństwa konsumpcji. Jednak, by mieć pewność, że wybrany przez was produkt jest taki, jak się z pozoru wydaje, warto zrobić jedną rzecz, zanim wrzucicie go do koszyka. 

Pomysłowość producentów nie zna granic. Bazując na łatwowierności i braku spostrzegawczości klientów, niektórzy z nich sprzedają towary, które często odbiegają od tego, co chcielibyście kupić. Dzieje się tak również w przypadku porcjowanego i pakowanego mięsa, które można dostać w dużych sklepach spożywczych.  Dlaczego Polacy kupują paczkowane mięso?  Tak jak już wspominaliśmy, mięso w paczkach wydaje się być bezpiecznym dla zdrowia rozwiązaniem. Duże zakłady, które wytwarzają tego typu produkty, utożsamiane są z przestrzeganiem norm produkcji i higieny. Czas przydatności na opakowaniu w prosty sposób określa ramy czasowe, w których można wykorzystać mięso, bez uszczerbku dla zdrowia. Chcąc kupić jak najświeższe, wybiera się to z najdłuższym terminem przydatności do spożycia.   Kupując mięso na wagę, wiele osób obawia się, że może nabyć produkt, który zalega w sklepowych lodówkach od dłuższego czasu. A co za tym idzie, jego właściwości odżywcze i smakowe mogą być zdecydowanie gorsze niż w przypadku świeżego mięsa.  Jak sprawdzić, czy pakowane mięso w plastrach jest dobrej jakości?  Jeżeli chcecie mieć pewność, że kupowane przez was mięso jest rzeczywiście takie, jak na pierwszy rzut oka się wydaje, to powinniście nie tylko sprawdzić jego datę. Zwróćcie też koniecznie uwagę na wygląd, a konkretnie na ilość tłuszczu znajdującego się na mięsie. W przypadku mięsa mielonego łatwiej jest go dostrzec, jednak w przypadku krojonego w plastry schabu czy karkówki, nie jest to takie łatwe.  Niechciane, poprzerastane i żylaste kawałki łatwo zamaskować pod tymi ładnie wyglądającymi. Zazwyczaj to ostatni plaster mięsa jest tym, który odbiega od normy . Jak go wytropić, skoro od góry zasłaniają go inne kawałki, a od spodu zabezpiecza go wyściółka...

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dewolaje z tym dodatkiem rządzą. Aż trudno uwierzyć, czym zostały nadziane. Pomysł jest wręcz genialny
Masło, masło z pietruszką, a może ser? Dodatków do kotletów z kurczaka, czyli popularnych dewolajów jest co niemiara. A co powiecie na oscypka?

Kotlet de volaille mimo swej nazwy wcale nie pochodzi z Francji. Jako pierwsi tego rodzaju zawijasy z drobiowego mięsa zaczęli przyrządzać kucharze w Rosji i na Ukrainie. De volaille po francusku oznacza ni mniej, ni więcej jak: „z drobiu”. Francuska nazwa miała po prostu zachęcić wybrednych klientów szynków i restauracji do zakupu takiego wyrobu. Kotlety z ubijanego drobiu z dodatkami są popularne i u nas. Przyrządzając dewolaja, musicie pamiętać o przekrojeniu fileta na pół, a potem właściwym jego zawinięciu. Po drodze jest jeszcze oczywiście ubicie go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Podczas zawijania postarajcie się, by przekrojona część fileta znalazła się wewnątrz kotleta. Dzięki temu kotlet będzie stabilniejszy, a  wasze dodatki nie powinny wypłynąć na wierzch. Takie jak np. oscypek. Podhalański ser genialnie pasuje do smażonej w panierce piersi kurczaka. Spróbujcie! Dewolaj z oscypkiem - przepis Składniki:  2 piersi z kurczaka 2-3 oscypki Sól i pieprz Mąka pszenna Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Przygotowanie: Piersi przekrójcie na pół i delikatnie rozbijcie na większe placki z użyciem folii spożywczej. Uważajcie, by mięso się nie porwało podczas ubijania. Ubity filet z piersi doprawcie solą i pieprzem. Do środka włóżcie podłużny kawałek oscypka i zawijajcie dewolaja w podobny sposób, jak zawija się gołąbki. Panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażcie kotlety na oleju przez kilka minut na średnim ogniu, tak długo, by uzyskały złoty kolor i dosmażyły się w środku. Podawajcie z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego!

Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy
Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pierś z kurczaka to świetny pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Przy wyborze mięsa zwróćcie jednak uwagę na pewien kluczowy szczegół. Nie kupujcie piersi, jeśli widzicie takie kreski.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które Polacy sięgają nie tylko na co dzień, ale i od święta. I nic w tym dziwnego, w końcu jest smaczne, tanie i zawiera spore ilości chudego białka oraz niską ilość tłuszczu. Istnieje wiele różnych ciekawych przepisów na przyrządzenie piersi z kurczaka. Możemy usmażyć pierś drobiową na patelni , upiec w cieście francuskim , zrobić z niej przepyszne kotlety , ugrillować,  a nawet przyrządzić pierś z kurczaka w galarecie . Zanim jednak przejdziemy do przygotowania przepysznej piersi z kurczaka , zastanówmy się nad wyborem odpowiedniego mięsa. Jak wygląda zdrowa i wartościowa pierś z kurczaka? Zdrowa pierś z kurczaka Pierś z kurczaka ma wysoką zawartość białka oraz duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B (pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 nawet w 85%, a na B3 - w ponad 100%). Zawiera też wiele składników mineralnych, takich jak selen, fosfor, cynk, potas, niacyna i żelazo. Jest też z reguły niskokaloryczna (100 g piersi kurczaka bez skórki dostarcza ok. 100 kcal), ale nie zawsze tak jest. Zdrowa pierś z kurczaka ma kolor jasnoróżowy, jest jasna, połyskująca i nie ma na sobie nalotu. Sygnałem, który powinien nas zaniepokoić są poprzeczne paski, znajdujące się na środku piersi. Mięso jest o wiele mniej wartościowe Jakość mięsa w sklepach z roku na rok spada. Przyczynia się do tego m.in. zwiększone zapotrzebowanie m.in. na mięso z kurczaka Jeżeli planujecie w najbliższym czasie kupić pierś z kurczaka, dobrze przyjrzyjcie się jej w sklepie i kupujcie rozważnie. Co powinno nas zaniepokoić? Kiedy już weźmiecie w dłoń pierś z kurczaka, sygnałem ostrzegawczym z pewnością powinny być poprzeczne paski na piersiach, które do złudzenia przypominają rozstępy. Wiecie, co to jest? To nic innego,...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje z Biedronki piersi i ćwiartki z kurczaka. Uważajcie, są skażone salmonellą
Kupiliście ostatnio w Biedronce mięso kurczaka? Lepiej sprawdźcie, czy nie macie w swoim domu partii skażonej salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał komunikat dotyczący skażonego mięsa. Chodzi o piersi i ćwiartki z kurczaka, które mogliście kupić w Biedronce. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie ich w swoim domu. GIS wycofuje mięso z kurczaka Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sprzedaży mięso kurczaka, które wyprodukowano dla Biedronki: - W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego – przekazano w oficjalnym komunikacie. O jakie konkretnie partie chodzi? Są to: Świeża Ćwiartka Vacum o numerze partii 215622. Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022 Świeży filet z piersi kurczaka map o numerze partii. Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022. Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Jakie działania podjął GIS? Jak donosi GIS, w związku z wykryciem w mięsie salmonelli, organy urzędowej kontroli zdecydowały o natychmiastowym procesie wycofywania produktu: - Jeronimo Martins Polska S.A. podjęło decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach. Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów  - informuje GIS. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują obecnie proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu. Zalecenia dla konsumentów Jeżeli kupiliście mięso ze wskazanej wyżej partii, pod żadnym pozorem go nie jedzcie,...