Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka
Pixabay
Newsy

Jak sprawdzić faktyczną zawartość „masła w maśle”? Wystarczy 1 prosty trik. Potrzebna wam będzie szklanka

Większość osób wciąż nie ma pojęcia, jak odróżnić prawdziwe masło od masłopodobnego wyrobu. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu już zawsze będziecie wiedzieć czy spożywany przez was tłuszcz jest zdrowy.

Wzbogacanie się na podróbkach dotyczy już nie tylko ubrań czy butów, ale coraz częściej żywności. W dzisiejszych czasach, każdy produkt należy więc obejrzeć trzy razy zanim się go kupi. Niestety, niektóre kwestie trudno wyczytać z etykiet. Na szczęście istnieją metody, które pomogą wam określić chociażby faktyczną zawartość „masła w maśle”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne?

Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami.

Zobacz także
Prosty trik na budyń bez grudek. Mało kto wpadł na to, by tego użyć

Prosty trik na budyń bez grudek. Mało kto wpadł na to, by tego użyć

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Umieśćcie masło w szklance i zalejcie je wodą

Niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że większość sklepowych „maseł” to w rzeczywistości mieszanki tłuszczu i oleju palmowego, który jest niesamowicie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Jeśli chcecie sprawdzić czy zakupiony przez was produkt nadaje się do jedzenia, sięgnijcie po szklankę i wodę. Całość jest dziecinnie prosta.

Wystarczy, że odkroicie kawałek masła i umieścicie go w szklance z gorącą wodą, a następnie dokładnie wymieszacie całość przy pomocy łyżeczki. Prawdziwe masło całkowicie rozpuści się w wodzie, z kolei ze szkodliwej dla waszego zdrowia podróbki, utworzą się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie takich produktów. 

Zmieszajcie miód z wodą

Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku. Jednym z nich jest dodawanie do miodu syropu cukrowego. Jak to sprawdzić?

Wystarczy, że umieścicie łyżkę swojego miodu w talerzyku do zupy (lub innym naczyniu o płaskim dnie), a następnie dolejecie do niego odrobinę zimnej wody i lekko potrząśniecie wykonując okrężne ruchy. 

Jeśli miód zacznie się formować w nieregularne, faliste kształty to znak, że jest podrabiany. Jeśli jednak w talerzu utworzy wam się wyraźna struktura plastra miodu to znak, że produkt jest prawdziwy.

Podpalcie ryż

Do spożywczych podróbek zalicza się również ryż, który może zawierać bardzo groźny dla zdrowia i życia plastik. Jak to sprawdzić?

Wystarczy, że wsypiecie surowy produkt do miseczki, a następnie zalejecie go wodą. Jeśli ziarenka zaczną wypływać na powierzchnię to znak, że ryż zawiera plastik. Prawdziwy ryż osiądzie na dnie naczynia. 

Drugim sposobem jest umieszczenie ziarenek na łyżce i podpalenie ich zapalniczką. Jeśli poczujecie zapach topionego plastiku to znak, że produkt jest trujący.

Jak odróżnić prawdziwy ryż od tego z plastikiem?
Adobe Stock
Newsy
Jak odróżnić prawdziwy ryż od chińskiego, z domieszką plastiku? Potrzebna wam będzie łyżka i zapalniczka
Wzbogacanie się na podróbkach dotyczy już nie tylko ubrań czy butów, ale również żywności. Nawet nie macie pojęcia, że kupowany przez was miód, masło czy ryż mogą wcale nimi nie być...

W dzisiejszych czasach każdy produkt należy oglądać trzy razy zanim się go kupi, nie mówiąc już o jedzeniu. Niestety, większość osób wciąż tego nie robi. Finalnie okazuje się więc, że zamiast prawdziwego ryżu serwujecie swojej rodzinie plastikową podróbkę. Gorąco zachęcamy więc do czytania etykiet. Jeśli po tej czynności wciąż nie jesteście pewni, możecie przeprowadzić testy. Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne? Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami, dzięki którym zadbacie o swoje zdrowie. Podpalcie ryż Niestety, większość podróbek żywności pochodzi z Chiń. Nie jest tajemnicą, że tego typu produkty są powszechnie sprzedawane w polskich marketach. Wśród nich znajduje się między innymi ryż. Okazuje się, że jego podróbki mogą zawierać bardzo groźny dla zdrowia i życia plastik. Jak to sprawdzić? Wystarczy, że wsypiecie surowy produkt do miseczki, a następnie zalejecie go wodą. Jeśli ziarenka zaczną wypływać na powierzchnię to znak, że ryż zawiera plastik. Z kolei prawdziwy ryż osiądzie na dnie naczynia.  Drugim sposobem na sprawdzenie czy wasz ryż jest zdatny do spożycia jest umieszczenie ziarenek na łyżce i podpalenie ich zapalniczką. Jeśli poczujecie zapach topionego plastiku to znak, że produkt jest trujący i nie należy go jeść. Zmieszajcie miód z wodą Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku.  Jednym z nich jest...

Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Przypalony garnek? Wystarczy wrzucić do niego 1 tabletkę i zostawić na noc. Rano będzie jak nowy
Jeśli zwykły płyn i gąbka nie radzą sobie z przypalonymi resztkami jedzenia koniecznie sięgnijcie po domowej roboty detergenty lub jedną, magiczną tabletkę. Dzięki nim w mig pozbędziecie się problemu, a wasze naczynia będą błyszczeć jak nowe.

Ten, komu nigdy nie zdarzyło się odwrócić wzroku od gotującej się potrawy, niech pierwszy rzuci kamieniem. Powiedzmy sobie szczerze, idealni kucharze nie istnieją. W końcu nawet zawodowcom zdarza się przypalić jedzenie. Jednak, w ich przypadku cierpią nie tylko garnki, ale również czekający na obiad goście. Jak wyczyścić przypalony garnek? Większość osób wkłada przypalony garnek do zlewu i zaczyna intensywnie szorować ostrą, nasączoną płynem do naczyń gąbką. Jednak ten sposób, oprócz tego, że daje średnie efekty, to na dodatek jest niesamowicie męczący. Po co marnować energię, jeśli można użyć środki, które pozbywają się zabrudzeń praktycznie bez waszej ingerencji i marnowania czasu?  Tabletka do zmywarki na przypalenia Nawet jeśli nie macie zmywarki, powinniście zaopatrzyć się w przeznaczone do niej tabletki myjące. Bowiem produkt ten jest w stanie usunąć każdą spaleniznę praktycznie bez waszej pomocy. Możecie go stosować zarówno w przypadku garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, jak i aluminiowych. Wystarczy, że umieścicie kapsułkę na dnie garnka, zalejecie niewielką ilością wody i odstawicie na całą noc. Następnego dnia umyjcie naczynie jak zwykle. Możecie być pewni, że po spaleniźnie nie będzie ani śladu.  Soda oczyszczona W przypadku niewielkich zabrudzeń wystarczy, że zmieszacie 2 łyżki specyfiku z niewielką ilością wody, tak aby powstała papka i rozprowadzicie ją po dnie garnka. Po kilku godzinach umyjcie naczynie jak zwykle. Jeśli jednak zabrudzenia są bardzo silne, powinniście zagotować w garnku wodę z sodą, a następnie spróbować zdrapać przypalone resztki przy pomocy drewnianej łyżki. Tej metody nie powinno się jednak stosować w przypadku garnków aluminiowych. Ryż Choć wielu może wydawać się to dziwne, ryż wspaniale...

Skupy butelek były kiedyś normą. Popieracie kaucję za plastikowe i szklane butelki?
Pixabay
Newsy
Kupujecie wodę w plastikowej butelce? Na jej dnie znajduje się bardzo ważna informacja
Pewnie nie zwracacie uwagi na te oznaczenia. To błąd! Mogą być bardzo pomocne…

Choć eksperci mówią, że woda z kranu jest zdatna do spożycia w większości miejsc w Polsce, nie każdy jest do tego przekonany. Może też wolicie kupować wodę w plastikowych butelkach. Nawet jeśli na co dzień pijecie wodę z kranu lub filtrowaną wodę, pewnie czasem zdarza się wam kupić wodę w plastikowej butelce. Niewielki procent z was zwróci pewnie uwagę na oznaczenie umieszczone na dnie butelki. To błąd! Dzięki dokładnemu przeczytaniu tego oznaczenia, możecie dowiedzieć się więcej na temat tego, czy butelka nie jest zrobiona ze szkodliwego plastiku… Oznaczenia plastiku na opakowaniach do żywności Plastik dopuszczony do kontaktu z żywnością w Unii Europejskiej, jest z reguły bezpieczny, Jest jednak cienka granica pomiędzy tym, by coś było uznane za bezpieczne, a czymś, co jest już szkodliwe. Najlepiej więc unikać szkodliwych substancji, nawet w minimalnych ilościach. Przy wybieraniu zdrowych produktów spożywczych, ważne jest nie tylko czytanie ich składów, ale też zwracanie uwagi na rodzaj opakowań z jakich są zrobione. W wypadku wody to jedyny czynnik, który może czynić ją szkodliwą. Różne dostępne na rynku wody, będą się różniły jedynie ilością i rodzajem zawartych minerałów oraz opakowaniem, w którym są przetrzymywane. Oznaczenia na butelkach wody W przypadku wody, na dnie butelki znajduje się małe oznaczenie. Szukajcie znaku trzech zapętlonych strzałek. Gdy go znajdziecie, zwrócicie uwagę na litery znajdujące się w środku. PET lub PETE to politereftalan etylenu, najczęstsze tworzywo do produkcji butelek. Mogą uwalniać do wody ksenogeny, które niekorzystnie działają na układ hormonalny. Koniecznie chrońcie takie butelki przed promieniami słonecznymi, bo wtedy naprawdę uwalniają do wody szkodliwe substancje. Nie używajcie tych butelek ponownie! Nie są do...

Gotowanie ryżu
Africa Studio/Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób ryż? Nic dziwnego, że smakuje jak kluchy. Oto niezawodna metoda
Gotowanie ryżu to wcale nie przelewki. Ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno zapomnicie o ryżu w torebkach!

Wygoda i szybkość – takie zalety ma ryż w torebkach. Do tego odpowiednio odmierzone porcje –  wystarczy włączyć gaz, posolić wodę i tylko czekać. Tymczasem problem pojawia się choćby wtedy, gdy gotujemy ryż w tradycyjny sposób, np. na gołąbki bądź do innego dania. Istnieją dwa główne rodzaje błędów podczas gotowania ryżu. Jedni rozgotowują białe ziarna na paskudną papkę, która smakuje potem jak kluchy. Inni z kolei nie potrafią sprawić, by ich ryż zyskał odpowiednią miękkość. Wtedy małe, białe ziarenka mogą być nieznośnie twarde. W ten sposób smak na wspomniane gołąbki szybko przejdzie. Gotowanie ryżu - praktyczne rady Sposobów na gotowanie ryżu jest bez liku. My zaprezentujemy wam jedną prostą metodę. Od tej pory gotowanie ryżu to będzie dla was pestka Kluczem do powodzenia w tym zadaniu będzie dobranie odpowiednich proporcji ryżu i wody . Najprościej przedstawimy to w ten sposób: na jedną część ryżu przypadają dwie części wody. Posłużmy się prostym przykładem nieco objaśniającym sprawę. Jeżeli chcecie ugotować pół szklanki ryżu, powinniście zalać go ok. 1 szklanką wody. Drugim zabiegiem, który warto zastosować podczas gotowania ryżu jest opłukanie ziaren przed gotowaniem . W ten sposób usuniecie z niego skrobię. Jeżeli tego nie zrobimy, ryż będzie bardziej kleisty i po ugotowaniu stanie się bardziej papkowaty. Następny ważny element gotowania ryżu to anielska cierpliwość . Tak, tak, dobrze widzicie. Podczas gotowania ryżu naszą metodą nie trzeba go wcale mieszać! Po prostu przykryjcie garnek pokrywką i czekajcie cierpliwie, aż ryż wchłonie wodę i stanie się on odpowiednio miękki. Co z ogniem? Powinniście gotować wasz ryż na maksymalnie małym ogniu. Jeżeli zależy wam...