Jak sprawdzić, czy z kuchenki ulatnia się gaz? Ten prosty trik może wam uratować życie
AdobeStock
Newsy

Jak sprawdzić, czy z kuchenki ulatnia się gaz? Ten prosty trik może wam uratować życie

Wystarczy prosta próba, by w domowych warunkach wykryć wyciek gazu z kuchenki. Nie zastąpi ona co prawda specjalistycznych urządzeń, ale może bardzo wam pomóc.

Z instalacją gazową naprawdę nie ma żartów. Choć kuchenki na gaz są wciąż bardzo popularne i znajdują się w większości polskich domów, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest dbanie o stan techniczny tego urządzenia. W przypadku wycieku gazu nietrudno o tragedię, która może kosztować zdrowie, a nawet życie. Jeśli obawiacie się, że z waszą kuchenką jest coś nie tak, możecie w prosty sposób to sprawdzić. 

Domowy sposób na sprawdzenie instalacji gazowej

Przez lata mówiono o tym, że gaz stosowany w kuchenkach jest bezwonny. To mit - do gazu dodaje się bowiem związek chemiczny, który odpowiada za charakterystyczny nieprzyjemny zapach. Robi się to właśnie po to, by ułatwić rozpoznanie wycieku gazu w domu. 

By sprawdzić, czy instalacja jest szczelna, możecie wykonać prosty test. Wystarczy, że wymieszacie płyn do naczyń z odrobiną wody na coś w rodzaju gęstej papki. Taką miksturę należy następnie nałożyć na zawór z gazem i obserwować. Jeśli po chwili na jej powierzchni pojawią się bąbelki, oznacza to, że instalacja gazowa jest nieszczelna.

Na poniższym filmiku możecie zobaczyć zastosowanie tego sposobu w praktyce na butli gazowej - jednak w przypadku zaworu do kuchenki gazowej działa to dokładnie tak samo:

W takim wypadku należy natychmiast otworzyć wszystkie okna i od razu wyjść z mieszkania. Absolutnie nie odpalajcie zapalniczki, zapałek ani papierosów - to grozi wybuchem! Już niewielki wyciek gazu może być bardzo niebezpieczny. Wyjdźcie i dopiero na zewnątrz zadzwońcie na pogotowie gazowe. 

Zobacz także
Gaz w kuchence ma taki kolor? Uważajcie, rachunki mogą wam mocno wzrosnąć

Gaz w kuchence ma taki kolor? Uważajcie, rachunki mogą wam mocno wzrosnąć

Wiele osób popełnia te błędy odgrzewając w mikrofalówce. Zobaczcie, czy też tak robicie

Wiele osób popełnia te błędy odgrzewając w mikrofalówce. Zobaczcie, czy też tak robicie 

Jak sprawdzić szczelność kuchenki gazowej?

Test z płynem do mycia naczyń jest bardzo prosty, choć nie powinno się na nim polegać. Dobrym pomysłem jest zainwestowanie w specjalne urządzenie, które będzie sprawdzało ewentualny wyciek gazu. Taki domowy czujnik (wykrywacz) montuje się w pomieszczeniach, w których istnieje ryzyko wycieku, czyli najczęściej w kuchni. W momencie, gdy stężenie gazu w powietrzu będzie groziło wybuchem, włączy się alarm. 

Pamiętajcie, że w razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stanem technicznym kuchenki, należy wezwać w tym celu specjalistę. Ponadto, instalacja gazowa powinna być regularnie kontrolowana. To zagwarantuje wam bezpieczeństwo, a jeśli mieszkacie w bloku - również wszystkim jego mieszkańcom.

Źródło: usterka.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak umyć kuchenkę gazową
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Uwaga: łatwo ją uszkodzić podczas mycia!
Mycie kuchenki gazowej wcale nie musi być uciążliwe i ciężkie. Podpowiadamy, jak to zrobić sprawnie i skutecznie.

Kuchenka gazowa jest znacznie bardziej skomplikowana w czyszczeniu niż płyta grzewcza lub indukcyjna. Da się jednak umyć ją sprawnie i skutecznie. Warto jednak znać zasady, które pozwolą wyczyścić sprzęt nie tylko dokładnie, ale przede wszystkim bezpiecznie. Jak umyć kuchenkę gazową? Do mycia kuchenek gazowych można oczywiście użyć kupnych mleczek i płynów, które z pewnością pomocą zmyć spaleniznę, przypalone resztki jedzenia czy kurz. Można jednak zastąpić je domowymi sposobami, które nie tylko pozwolą wam zaoszczędzić pieniądze, ale także będą znacznie bardziej ekologiczne. Czy na pewno czyścicie swoją kuchenkę gazową odpowiednio często? W jej zakamarkach i pomiędzy palnikami mogą rozwijać się bakterie, które przejdą do żywności. Jednak gromadzenie się tłuszczu i resztek jedzenie prowadzi nie tylko do rozwoju bakterii, ale także do zatkania dysz gazu, co może permanentnie uszkodzić sprzęt. Konieczne jest więc regularne mycie tego sprzętu. Domowe sposoby na mycie kuchenki gazowej Z pomocą przyjdzie tutaj niezawodny ocet, który doskonale doczyści wiele powierzchni kuchennych, a także zneutralizuje przykre zapachy. Roztwór z octu i gorącej wody (w proporcjach 1:1) powinien rozpuścić większość zanieczyszczeń. Octem można również umyć żeliwny ruszt . Jeśli jednak zabrudzenia na nim są wyjątkowo oporne, użyjcie amoniaku. Włóżcie pręty do foliowej torebki, wlejcie do niej 2 łyżeczki amoniaku i szczelnie zamknijcie. Ruszt należy pozostawić do odmoczenia przez całą noc, a następnie wyszorować za pomocą twardej gąbki. Całą czynność koniecznie należy przeprowadzić w rękawiczkach. Mycie kuchenki gazowej: krok po kroku Wyjmij palniki i rozłóż je na części. Zdejmij ruszt, a następnie umyć go razem z końcówkami palników w...

Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i zepsuje smak zupy
Wiesz, jaki jest sekret idealnego rosołu? Opalana cebula! Sprawdź, jak zrobić to dobrze - inaczej zupa będzie do niczego!

Pyszny, aromatyczny rosół to wizytówka każdej gospodyni. Co zrobić, żeby był idealny i miał złocistą barwę? Wiele osób zna ten trik – wystarczy opalić cebulę przed dodaniem jej do rosołu! Sprawdźcie, jak zrobić to prawidłowo, żeby wasze zupy zawsze smakowały wyśmienicie! Po co opalać cebulę do rosołu? Cebula jest wyjątkowo aromatycznym warzywem – wie o tym każdy, kto przez pomyłkę zostawił na wierzchu przekrojoną cebulę! Dlatego chętnie dodajemy ją do zup, ponieważ nadaje im charakteru. Jednak jeśli wrzucimy surową cebulę do garnka, to warzywo po prostu się ugotuje i zapach będzie dość… cebulowy. Aby zupa była bardziej ostra i aromatyczna, wystarczy opalić cebulę! Dzięki temu zabiegowi znacznie lepiej podkreśli ona smak zupy oraz nada jej złocistego koloru. Jak opalać cebulę do rosołu? Istnieją 3 popularne sposoby opalania cebuli: Najprostsza i najstarsza metoda to nabicie cebuli na widelec i opalanie jej nad płomieniem z kuchenki gazowej . Należy ją delikatnie przypalić tak, by na skórce zaczęły się pojawiać czarne plamki. Zalecamy założenie rękawicy kuchennej, ponieważ widelec mocno się nagrzewa i może  poparzyć. Można również opalać cebulę bezpośrednio na palniku kuchenki gazowej . Cebulę należy położyć na palniku tak, by nie wystawała za krawędzie, włączyć gaz i podgrzewać warzywo na minimalnym ogniu przez kilka minut. Cebulę można także opalić w piekarniku . W tym celu należy umieścić ją na suchej blasze i podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni do momentu, aż skórka zbrązowieje. Jeśli nie macie kuchenki gazowej, tylko coraz popularniejszą indukcyjną, to możecie opalić cebulę na patelni . Wystarczy przekroić cebulę na pół, położyć płaską stroną na suchej patelni i podsmażać.

Boicie się rachunków za gaz? Te 3 triki pomogą wam zmniejszyć jego użycie w kuchni
Pixabay
Newsy
Boicie się rachunków za gaz? Te 4 triki pomogą wam zmniejszyć jego zużycie w kuchni
Ceny gazu rosną w zastraszającym tempie. Co zrobić, żeby płacić za gaz mniej?

Podwyżki cen gazu to kolejny problem, który spędza Polakom sen z powiek. Jak ograniczyć zużycie gazu w domu? Podpowiemy wam, co możecie zrobić w kuchni, aby zmniejszyć rachunki za gaz. To proste. Wystarczy, że wdrożycie te cztery podstawowe zasady. Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni? Podwyżki cen gazu stały się faktem. I choć pewne rzeczy są nieuniknione i nie mamy na nie wpływu, istnieją pewne kroki, które możemy podjąć, aby zmniejszyć zużycie gazu w swoim domu. Jak zmniejszyć zużycie gazu w kuchni? Oto, co możecie zrobić. Jeżeli macie w domu tradycyjną kuchenkę gazową, pamiętajcie o 4 prostych zasadach: Podczas gotowania posiłków na kuchence gazowej, wybierajcie naczynia i garnki, które lepiej przewodzą ciepło, np. z stali szlachetnej. Takie garnki nagrzewają się o wiele szybciej, dzięki czemu czas gotowania będzie krótszy. Gotując wodę w czajniku na tradycyjnej kuchence gazowej, pamiętajcie, by nie napełniać wodą całego czajnika. Nalejcie do czajnika tylko tyle wody, ile tak naprawdę potrzebujecie. Im więcej nalejecie wody do czajnika, tym dłużej będzie się ona gotowała na gazie, co zużyje znacznie więcej gazu. Przygotowując potrawy w piekarniku pamiętajcie o kilku prostych zasadach. Po pierwsze – wstawiajcie danie od razu do piekarnika, jak tyko nabierze on właściwej temperatury. Pamiętajcie, żeby nie zostawiać go włączonego na długo przed wstawieniem potraw do środka. Miejcie też na uwadze to, że piekarnik nawet po wyłączeniu wciąż utrzymuje wysoką temperaturę, więc możecie wyłączyć go kilka minut przed czasem i pozostawić potrawę w środku. Gdy przygotowujecie w piekarniku więcej niż jedno danie, mądrze zagospodarujcie miejsce wykorzystując wszystkie półki. Możecie też kupić specjalne naczynia piętrowe. Przykrywajcie patelnię pokrywką. Możecie szybciej...

Jak doczyścić brudny spód patelni? To banalnie proste!
AdobeStock
Newsy
Jak doczyścić brudny spód patelni? To banalnie proste!
Ubrudzone od spodu patelnie to wasza zmora? Łatwo je wyczyścicie domowymi sposobami.

Niewątpliwie na korzyść kuchenki indukcyjnej przemawia fakt, że jest o wiele łatwiejsza w utrzymaniu czystości niż kuchenka gazowa. A ponadto nie brudzi garnków i patelni! Częste gotowanie na gazie sprawia, że w końcu spód tych naczyń zaczyna się pokrywać lepką, tłustą i czarną mazią, którą jest bardzo trudno usunąć. Jeszcze gorzej, gdy z garnka coś wykipi i przypali się na gazie! Wyszorowanie tak brudnego garnka albo patelni stanowi wyzwanie. Sprawdźcie, jak łatwo można sobie poradzić z tym problemem, wykorzystując domowe sposoby! Soda oczyszczona do czyszczenia garnków i patelni Jeden z najpopularniejszych sposobów, stosowany już przez nasze babcie. Jeżeli wasza patelnia jest brudna od spodu i szorowanie z pomocą płynu do naczyń nic nie daje, warto sięgnąć po sodę oczyszczoną z dodatkiem wody utlenionej. Należy wymieszać oba te składniki w proporcji 1:2 na gęstą pastę. Następnie wysmarujcie nią spód patelni i odstawcie na 10-30 minut, aż pasta wyschnie. Po tym czasie za pomocą skrobaczki albo szczoteczki do zębów usuńcie brud. Ocet Kwas zawarty w occie to nieocenione remedium na wszelkie zabrudzenia domowych sprzętów. Wlejcie ocet do dużej miski albo zlewu i włóżcie tam patelnię – najważniejsze, by zanurzony był zabrudzony spód. Zostawcie patelnię w occie na godzinę, a później za pomocą szczotki do zębów wyszorujcie zabrudzenia. Sól Gdy sam ocet nie pomoże, wspomóżcie się solą! Postępujcie dokładnie tak, jak powyżej – włóżcie patelnię do napełnionego octem zlewu i zostawcie na godzinę. Po tym czasie posypcie patelnię dużą ilością soli i zacznijcie szorować. W razie potrzeby użyjcie więcej soli. Jeśli i to nie pomoże, polejcie patelnię także płynem do mycia naczyń – powstała piana ułatwi usuwanie zabrudzeń.