Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Własne
Newsy

Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie

Z zatruciem pokarmowym nie ma żartów - a o to nietrudno, jeśli jesteście amatorami wędlin i nie brakuje ich w waszej lodówce. Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy szynka lub kiełbasa nadają się jeszcze do zjedzenia.

Każdy dobrze wie, że zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego. Najczęściej dochodzi do niego na skutek zjedzenia nieświeżej żywności. Najłatwiej można się zatruć produktami szybko psującymi się - zaliczamy do nich mięso, ryby oraz nabiał.

Zwykle można od razu rozpoznać, że szynka lub mięso na kotlety są już zepsute, jednak nie zawsze jest to aż tak proste. Szczególnie wówczas, gdy żywność dopiero zaczęła się psuć i wszystkie oznaki nie są jeszcze tak widoczne. Sprawdźcie, w jaki sposób rozpoznać, czy wędliny, które macie w lodówce, są jeszcze świeże. 

Jak sprawdzić świeżość wędlin?

Te wskazówki będą bardzo pomocne także dla tych osób, które starają się jak najszybciej zjeść wędliny przyniesione do sklepu. Zdarza się bowiem, że produkty te są niewłaściwie przechowywane w sklepowych lodówkach i już tam zaczynają się psuć. Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy:

  • Zapach - kwaśny, czasami lekko amoniakowy i po prostu nieprzyjemny zapach świadczy o tym, że wędlina już się psuje.

  • Konsystencja - jeśli trudno wam stwierdzić po samym zapachu, czy szynka jeszcze się do czegoś nadaje, najlepiej będzie jej dotknąć. Jeżeli poczujecie, że się lepi, jest śliska i pokryta śluzem, wyrzućcie ją do kosza. Podobnie jest w przypadku kiełbas - najpierw należy je jednak przekroić. 

  • Kolor - na nieświeżej szynce czy kiełbasie pojawią się plamy przypominające zabrudzenia.

Nie musicie się za to martwić, jeśli zauważycie tęczowy połysk na plastrach wędliny. Na skutek krojenia mięsa dochodzi do przerwania włókien mięśniowych - to sprawia, że pod światło wędlina wydaje się być tęczowa. To jednak zupełnie naturalne zjawisko i spokojnie możecie takie mięso zjeść. 

Zobacz także
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Co zrobić, by wędliny były długo świeże?

By zachować świeżość wędlin jak najdłużej, warto stosować się do kilku zasad. Po pierwsze, starajcie się kupować wędliny w kawałku, a nie krojone. Niestety, w niektórych sklepach mięsnych nie dba się wystarczająco dobrze o czystość i zdarza się, że krajalnica do mięsa jest rzadko czyszczona. Zaczyna wówczas bardzo brzydko pachnieć i zapach ten przechodzi na krojone na niej wędliny. 

Zwróćcie też uwagę na pakowanie. Nigdy nie kupujcie szynki pakowanej w folię - zawsze proście o zawinięcie jej w papier. Natomiast w domu starajcie się zużywać wędliny na bieżąco i nie zostawiać ich na później.

Źródło: kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać dobrą wędlinę? Te 3 rzeczy mają decydujące znaczenie
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać dobrą wędlinę w sklepie mięsnym? Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy
Poznajcie 3 sposoby, które pomogą wam poznać wędlinę dobrej jakości - już nigdy nie kupicie niesmacznej szynki!

Nikt idąc do sklepu nie planuje kupić nieświeżej szynki albo mięsa na obiad. A niestety, czasami się to zdarza! Pewnie przynajmniej raz w życiu wypakowując zakupy w domu przyjrzeliście się dokładniej w lepszym świetle szynce, którą właśnie kupiliście i zauważyliście, że wygląda podejrzanie. Dziwnie świecąca, w dotyku trochę lepka. Postanawiacie więc ją powąchać. Wystarczy, że zbliżycie swój nos do takiej wędliny i już wiecie, że na pewno nie zjecie jej ani dziś, ani jutro i mięso wędruje prosto do kosza. Co zrobić, by zabezpieczyć się przed takimi rozczarowaniami? Trzeba się nauczyć tego, jak rozpoznać smaczną i świeżą wędlinę! Warunki przechowywania wędliny W sklepie niestety jedynym sposobem na sprawdzenie świeżości wędliny jest dokładne przyjrzenie się jej i ewentualnie powąchanie. Innej rady nie ma! Ale, by lepiej ocenić stan mięsa, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą są warunki, w których trzymane są wędliny. Przyjrzyjcie się, jak wygląda lada, w której leży mięso. Powinna być idealnie czysta oraz najlepiej, gdy znajduje się tam lód, który zapobiega podwyższeniu się temperatury. Popatrzcie też na mięso – nie powinno mieć wyschniętych boków ani sinych plam. Jeżeli zauważycie coś takiego, to absolutnie go nie kupujcie! Taki wygląd wędlin oznacza, że zalegają już w sklepie bardzo długo i nie są świeże. Do tego stare mięso jest matowe, ma ciemniejszy kolor niż powinno, a do tego bardzo źle pachnie. Etykiety na ladzie mięsnej Przepisy wymagają od producentów, aby ci umieszczali pełny skład produktów na etykietach. Warto z tego skorzystać! Z etykiety można się naprawdę bardzo dużo dowiedzieć. Gdy następnym razem będziecie w sklepie, porównajcie sobie skład tańszej i droższej wędliny. Na pewno od razu zauważycie, że etykieta taniej szynki jest bardzo długa, podczas gdy na etykiecie drogiej...

Ile czasu można przechowywać wędlinę?
Adobe Stock
Newsy
Ile czasu można przechowywać wędlinę i jak to robić, żeby była długo świeża?
Wiemy jak najlepiej przechować szynkę, polędwicę czy kiełbasę, żeby nie wyrzucić ani kawałka.

Wędlina to najwygodniejszy dodatek do kanapek. Szczególnie, gdy kupujecie ją już pokrojoną na plastry. Jednak jej przydatność do spożycia jest wtedy bardzo krótka i już po kilku dniach, szynka nie pachnie świeżo, a gdy ją dotkniecie poczujecie, że ma obślizgłą powierzchnię. Taka żywność nie nadaje się już do jedzenia. Jak ją przechowywać, żeby była dłużej świeża? Jak prawidłowo przechowywać wędlinę, żeby była długo świeża? Zanim kupicie szynkę czy inną wędlinę, najpierw zastanówcie się, do czego będziecie ją wykorzystywać i do tego dostosujcie zakup. Potrzebujecie szynki w plasterkach na szybkie kanapki? A może bardziej zależy wam, żeby wędliny starczyła na cały tydzień, bo robicie zakupy raz w tygodniu i nie planujecie chodzić do sklepu codziennie? Jeśli potrzebujecie wygodnie pokrojonej szynki i zjecie ją szybko, nie kupujcie dużo naraz, a po przyniesieniu wyjmijcie ją z folii i zapakujcie w pergamin. Dzięki temu nie będzie szybko obsychać, ani się psuć. Zostawienie szynki w folii zablokuje jej dopływ powietrza, a jednocześnie spowoduje wzrost wilgoci wewnątrz opakowania, co grozi szybszym pleśnieniem wędliny. Szynkę opakowaną w pergamin przechowujcie na środkowej półce w lodówce. Jeśli robicie tygodniowe zakupy, kupcie kilka rodzajów w małych porcjach, szczelnie zapakowanych z datami przydatności na opakowaniu. Otwierajcie opakowania kolejno, gdy poprzednie zjecie do końca. Możecie też kupić szynkę w plasterkach na pierwsze dni tygodnia, a trwalszą wędlinę na kolejne. Dłuższe terminy przydatności ma nie tylko wędlina paczkowana, ale też kupiona w kawałku lub mocno podwędzona. Na kolejne dni tygodnia możecie więc kupować szynkę w kawałku lub kiełbasę. Ile czasu można przechowywać wędlinę? Czas świeżości wędliny zależy od kilku czynników. Właśnie od tego czy jest to...

Szalenie tani filet z kurczaka w Biedronce. Tylko 20 zł/kg, pomidory 4,50 zł/kg
AdobeStock
Newsy
Filet z kurczaka w Biedronce tylko 20 zł/kg, a pomidory 4,50 zł/kg. Czy da się znaleźć gdzieś taniej?
Poznajcie najnowsze promocje w Biedronce, które obowiązują już od dzisiaj. Co sądzicie o takiej cenie na mięso z piersi kurczaka?

Przy rosnących cenach żywności nie wszystkiego trzeba sobie odmawiać - wystarczy dobrze poszukać. Ta zasada dotyczy przede wszystkim mięsa, które dzięki częstym promocjom można kupić w niższej cenie. Sprawdźcie, jakie okazje czekają na was w tym tygodniu w Biedronce.  Promocje na mięso i wędliny w Biedronce Hitem obowiązującej w tym tygodniu promocji jest według Biedroni filet z piersi z kurczaka. Ten produkt kupicie teraz w cenie 19,99 zł za kilogram w sklepach tej sieci. Niech wam się nie wydaje, że to wysoka cena - biorąc pod uwagę regularne koszty zakupu tego produktu, obecna oferta Biedronki jest bardzo atrakcyjna. Na tym promocje na drób się nie kończą - teraz sznycle z fileta z piersi kurczaka kosztują 9,99 zł za opakowanie 300 g. Warta uwagi jest też obniżka na schab wieprzowy bez kości, który kosztuje 10,99 zł za kilogram przy zrobieniu zakupów na kwotę minimum 29 złotych, za okazaniem karty Moja Biedronka przy kasie.  Co jeszcze można kupić taniej? Do 6 lipca za mięso mielone z indyka zapłacicie tylko 7,99 zł za opakowanie 500 g, a mięso mielone z łopatki wieprzowej jest w promocji „Kup 3 i zapłać mniej” przez cały tydzień i kosztuje 6,99 zł za opakowanie 500 g.  Zwróćcie też uwagę na promocje na wędliny, na które w tym tygodniu obowiązuje oferta „Kup 2 i zapłać mniej”: Szynka zawędzana Kraina Wędlin, 250 g: 4,99 zł/opak. Parówki wieprzowe Kraina Wędlin, 700 g: 7,99 zł/opak. Mielonka Tyrolska Kraina Wędlin, 270 g: 3,99 zł Parówki Krakus, 200 g: 3,99 zł/opak. Szynka eksportowa w plastrach Krakus, 120 g: 4,49 zł Okazje na dziale owoców i warzyw w Biedronce Nie może zabraknąć promocji na dziale z warzywami. Do 6 lipca w Biedronce taniej kupicie: Pomidory: 4,49 zł/kg Cukinię: 3,49 zł/kg...

Na tej półce w lodówce trzymajcie wędliny. Będą dłużej świeże
Adobe Stock
Newsy
Wędliny szybko zsychają wam w lodówce? Przełóżcie je na tę półkę i zapomnijcie o problemie
Od tego jak przechowujemy wędliny zależy czy długo zachowają świeżość czy też szybko będą się nadawały do wyrzucenia. Jeśli nie chcecie wyrzucać jedzenia, trzymajcie je w odpowiednich warunkach. Czy wiecie która półka w lodówce jest najlepsza dla wędlin?

Gdy w pośpiechu wpadacie z zakupów do domu, zwykle wkładacie do lodówki przyniesione produkty nie zwracając uwagi jak są zapakowane i odkładacie je tam, gdzie jest miejsce, a nie tam, gdzie powinny być położone. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę i gdzie przechowywać wędlinę, żeby długo zachowała świeżość. Jak prawidłowo przechowywać wędliny? Przynosicie wędlinę ze sklepu i od razu wkładacie do lodówki? A czy zwracacie uwagę, w co została zapakowana? Czasem kupicie ją w szczelnym opakowaniu, wtedy problem jest mniejszy, ale gdy kupujecie na wagę, dostajecie ją zawiniętą w folię spożywczą lub włożoną do foliowej torebki. To nie są dobre warunki do przechowywania szynki, ponieważ ani torebka, ani folia nie przepuszczają powietrza i powodują, że wędlina szybciej się psuje. W czym więc ją trzymać? Na to pytanie odpowiedział Jan Kuroń, w poradniku przygotowanym dla Federacji Polskich Banków Żywności: - Wędliny w lodówce powinniśmy przechowywać w opakowaniach, które zapewnią dostęp powietrza, np. pergamin lub ściereczka. Pergamin doskonale sprawdzi się w przypadku miękkich i mniej trwałych wędlin. Wędliny suszone i wędzone można również włożyć do pojemnika — np. z dobrej jakości plastiku lub szkła, który przykrywamy niezbyt szczelnie, żeby zapewnić dostęp powietrza (może to być na przykład słoik). Jak i gdzie układać wędliny w lodówce? Nowoczesne lodówki posiadają tzw. stratyfikację termiczną Oznacza to, że w różnych częściach lodówki panuje różna temperatura. Gdy ustawiacie chłodzenie na termometrze lodówki na 6 stopni, pamiętajcie, że nie wszędzie będzie taka temperatura. Środkowe półki będą miały temperaturę taką jak ustawioną dla całej lodówki, ale dolne mogą mieć niższą, a górne wyższą....