Kofeina
Flickr/Toshiyuki IMAI
Newsy

Jak sprawdzić czy spożywasz za dużo kofeiny? Jest na to prosty sposób

Najbardziej rozpowszechnionymi źródłami kofeiny są kawa, herbata i w mniejszym stopniu kakao. Kofeina w nadmiarze - szkodzi. Może przyszedł czas, by z niej częściowo zrezygnować?
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kofeina to środek psychoaktywny z grupy stymulantów. Jest stosowana jako dodatek do niektórych produktów, w tym napojów energetyzujących, a także do innych napojów, głównie gazowanych.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kofeinowy paraliż

Kofeina występuje w różnych częściach wielu gatunków roślin, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Kofeina działa paraliżująco, a nawet zabójczo na owady, które żerują na tego typu roślinach. Podwyższony poziom kofeiny zanotowano również w glebie otaczającej sadzonki kawowca.

Co za dużo, to niezdrowo

Nie ma rzeczy, która miałaby na nas zbawienny wpływ, jeśli występuje w nadmiarze. Kawa jest tylko przykładem, a jej przedawkowanie powoduje wyraźne zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Nie każdy może poradzić sobie z codziennymi, często absurdalnymi dawkami kofeiny.

Co prawda, kawa pomoże nam się obudzić lub dopisać nocą zakończenie pracy magisterskiej, ale nic tak, jak ona nie wypłucze z nas kilku cennych składników mineralnych, np. magnezu. Pochłanianie ogromnej ilości kofeiny nie daje organizmowi odpowiednio dużo czasu na konieczną regenerację.

Skutki przedawkowania kofeiny

Zanim poczujesz pierwsze niepokojące objawy może minąć nawet kilka godzin. Początkowe znaki szczególne przedawkowania przypominają tremę.  Jest to twój sygnał numer jeden, że powinieneś przestać spożywać kofeinę do końca dnia. Trema to uczucie drżenia lub potrząsania, chwilowego niepokoju.

Nie mniej popularne oznaki przeciążenia organizmu kofeiną to biegunka, bóle głowy, bezsenność, gorączka czy drażliwość. Jeśli właśnie doświadczasz tych złych skutków, nie idź po kolejną filiżankę kawy. Ciało daje ci wyraźne znaki, że kofeiny na dziś po prostu wystarczy.

Poważne objawy

Dolegliwości, o których wspomnieliśmy powyżej to nie jedyne skutki kawowego przedawkowania. Kofeina w nadmiarze może przysporzyć ci znacznie więcej problemów.

Do ciężkich objawów przedawkowania należą m.in.:

  • wymioty,
  • omamy,
  • ból w klatce piersiowej,
  • nieregularne bicie serca,
  • skurcze mięśni i inne niekontrolowane odruchy,
  • drgawki,
  • problemy z oddychaniem.

Gdy ilość kofeiny w organizmie osiąga toksyczny poziom, zwykle jedynym sposobem leczenia jest spożycie środka przeczyszczanego lub płukanie żołądka. Należy też niezwłocznie udać się do lekarza.

W łagodniejszych przypadkach możesz na szczęście zrezygnować z konieczności zabiegu i samodzielnie zająć się problemem. Przestań pić kofeinę i przerzuć się na wodę. Twój organizm doceni tę zmianę!

Komentarze
Kawa z masłem
Pixabay
Newsy Dodaj to do kawy, a poskromisz swój apetyt. Zaskakujące połączenie smaków, które cię zachwyci
Kawa to prawie stan umysłu. Na pewno są wśród was osoby, który nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki jej aromatycznego naparu. Kawa ma moc także w połączeniach. Zdradzimy wam jedno z nich.
Aleksandra Jaworska
grudzień 01, 2020

Kawa jest sporządzana  z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Zwykle podajemy ją na gorąco, ze śmietanką lub w towarzystwie rozmaitych deserów. Pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się około XVI wieku. To jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Główne źródło kofeiny Jeśli należycie do sów wiecie, że nic nie działa lepiej na pobudzenie niż kubek pachnącej kawy. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa kahwa. Do większości języków europejskich weszła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Wcześniej w Polsce była znana jedynie regionalnie. Dziś pijemy ją z pasją w kawiarniach, ale równie chętnie, w domowym zaciszu. Kawa to dobry pretekst do spotkania z przyjaciółkami, randki, a nawet rozmowy rekrutacyjnej na wymarzone, zawodowe stanowisko. Sekret tkwi w dodatkach Zwyczajowo do kawy dodajemy mleczko i cukier. Jednak względem kawy możemy pójść o krok dalej. Pewien napój na bazie kofeiny przywędrował do USA wraz z imigrantami z Indii, Mongolii i Tybetu, gdzie w ten sposób piję się również mocną herbatę. Mowa o kawie z masłem . Tak, dobrze czytacie. Trend łączenia tych dwóch produktów zjednuje sobie coraz więcej sympatyków. Przykładowo, w kawiarni Philz Coffee w San Francisco kawę serwuje się według życzenia klienta, często z dwiema łyżeczkami niesolonego masła. Maślane espresso Masło w kawie to nie tylko gwarancja bogatego, nieco wyróżniającego się smaku. Połączenie kawy z masłem to przede wszystkim doskonały pomysł na poskromienie apetytu. Napój na bazie kofeiny i masła jest wyjątkowo aromatyczny i hamuje chęć sięgnięcia po kolejną przekąskę. Głównie za sprawą kaloryczności. Filiżanka takiej kawy to nawet 400...

Przeczytaj