Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół
Pixabay
Newsy

Jak sprawdzić czy owoce nie mają robaków? Zdradza je 1 szczegół

Świeże owoce to najlepsze naturalne witaminy. Pochodzące z ekologicznych upraw, mogą mieć pewne mankamenty, jak nie do końca chcianych lokatorów. Aby ustrzec się przed zjedzeniem takiego produktu, należy zwrócić uwagę na jedną rzecz.

Wiosna i lato cieszą nie tylko ze względu na cieplejsze dni, ale również z uwagi na pojawienie się sezonowych warzyw oraz owoców. To jest to, na co czeka wielu ludzi. Nie ma nic lepszego niż dojrzałe w słońcu truskawki, słodkie maliny czy jabłka. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Owoce w codziennej diecie 

Każdy jadłospis powinien być odpowiednio skomponowany, by składał się z właściwej ilości składników odżywczych. W diecie nie może również zabraknąć świeżych owoców, które są skarbnicą witamin oraz mikroelementów. Poza tym, warto dodać iż większość dostępnych owoców jest niskokaloryczna, toteż idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Dzięki zawartości wielu wartościowych składników, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Zobacz także
Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki (2 linki)

Pieczarki się myje czy obiera? Oto najlepszy sposób, aby oczyścić pieczarki

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Podział owoców

Owoce można podzielić na kilka grup:

  • owoce zielone (awokado, kiwi, oliwki),
  • owoce czerwone (żurawina, wiśnie, maliny),
  • owoce żółto- pomarańczowe (ananas, mandarynki, cytryna),
  • owoce czarne i fioletowe (aronia, czarna porzeczka, borówka amerykańska),
  • owoce białe (jabłko, banan, winogrona).

Taki podział wynika nie tylko ze względu na kolor, ale również na szereg właściwości. Każda z danych grup wiąże się w pewnymi cechami. 

Prawidłowe mycie owoców

Produkty ze sklepu czy targu, przed jedzeniem powinny być za każdym razem odpowiednio umyte. Należy tej czynności przestrzegać, gdyż większość owoców jest spryskana różnego rodzaju preparatami, aby nie psuły się dość szybko.

Główną powszechnie panującą zasadą jest mycie owoców tuż przed spożyciem. Należy dokładnie obmyć je pod ciepłą wodą, a później dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się niebezpiecznych patogenów z wierzchniej warstwy. 

Robaczywe owoce

Często po powrocie do domu można zauważyć iż nabyte produkty nie są zbyt świeże bądź są robaczywe. Jednak wówczas jest za późno na jakąkolwiek reakcję. Warto takie aspekty zauważyć już podczas kupowania. Aby uniknąć w przyszłości takich wpadek, warto przyjrzeć się jednemu szczegółowi. Robaczywe owoce mają na swojej powierzchni miękkie wgłębienie bądź ciemną plamkę. To oznaka iż w środku czai się niechciany lokator.
 

Czytaj także:

Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Pixabay
Newsy
Dodajecie do sałatki taki sos? To kardynalny błąd. Sałatka będzie bezwartościowa
Sałatka to jedno z chętniej wybieranych dań. Dobrze zbilansowana jest wartościowa i pełna witamin. Jednak dodatek jednego sosu może zniszczyć całą kompozycję.

Osoby dbające o sylwetkę, chcące zgubić zbędne kilogramy bądź po prostu zwiększyć ilość cennych składników w diecie, starają się jeść każdego dnia jak największą ilość warzyw. Najlepiej przemyca się je w postaci różnych sałatek. Należy jednak uważać, gdyż jeden sos może zniszczyć jej walory zdrowotne.  Wartości odżywcze warzyw Aby żywienie składało się z odpowiedniej ilości dobrych składników, należy wzbogacić je w warzywa. Są one podstawą każdej diety i im ich więcej tym lepiej, a z jedzeniem nie powinno się ograniczać, gdyż zawierają niewielką ilość kilokalorii. Największą zaletą warzyw są witaminy oraz mikroelementy. To skarbnica wartościowych składników, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Poza tym, warzywa zawierają również minerały czy błonnik. Podział warzyw Warzywa dzieli się ze względu na podział kolorystyczny na: zielone, czerwone, fioletowe. Każda z tych grup ma swoje odpowiednie składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie poszczególnych układów. Pierwsza grupa warzyw jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, zmniejsza stany zapalne, przeciwdziała anemii czy pomaga radzić sobie ze stresem. To grupa najbardziej polecanych warzyw przez dietetyków. Są one najmniej kaloryczne, a zarazem najbardziej wartościowe. Wśród nich można wyróżnić wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak, brokuły, por, brukselkę, ogórki czy szparagi. Druga grupa czerwonych warzyw ochrania skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wzmacnia paznokcie i odbudowuje naskórek czy obniżają poziom złego cholesterolu. Do tych warzyw zalicza się pomidory czy czerwoną paprykę. Ostatnią...

ulubione warzywa Polaków
Adobe Stock
Newsy
Ulubione warzywo Polaków? Kantar podaje dane. Zdziwieni czy niekoniecznie?
Wciąż jemy za mało warzyw i owoców - wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Public. Jeśli już po nie sięgamy, robimy to najczęściej podczas obiadu. Mamy też bardzo tradycyjne upodobania - wybieramy krajowe warzywa i owoce i to właśnie je najbardziej lubimy.

Zaskakiwać może to, że najrzadziej jemy owoce lub warzywa na podwieczorek. Częściej też sięgamy po nie podczas śniadania niż w trakcie kolacji. Co innego obiad - 92 proc. Polaków je wtedy warzywa i owoce, z czego prawie połowa badanych deklaruje, że stanowią one co najmniej połowę porcji. W badaniu Kantar, przeprowadzonym na zlecenie Funduszu Promocji Owoców i Warzyw,  pytano respondentów o ich nawyki żywieniowe w kwietniu 2021. Ulubione warzywa Polaków W tym rankingu bezapelacyjnie wygrywa… cebula . Jada ją 91 proc. Polaków. Na drugim miejscu badani wymieniają marchewkę , a na trzecim pomidory . Są to warzywa, które kupujemy niezależnie od sezonu, tak samo jak ogórki, paprykę i kapustę. Jemy też sporo dymki i rzodkiewki. W tym roku rzadziej jadamy za to kalafior, brokuły i sałatę. Ulubione owoce Polaków Najpopularniejszy owoc w naszym kraju to oczywiście jabłko ! 9 na 10 Polaków lubi ten owoc, z czego co piąty jada jabłka nawet 4-5 razy w tygodniu. Na kolejnym miejscu we wspomnianym badaniu znalazły się gruszki, a na trzecim - truskawki. Te ostatnie już niedługo jednak zdetronizują pozostałe owoce. Właśnie trwa sezon na te szklarniowe, a za chwilę w sklepach kupimy pachnące i aromatyczne krajowe truskawki w łubiankach. To najlepsza pora roku dla wielu amatorów owoców! I dobrze, bo z truskawek możemy przyrządzić wiele pyszności, np.: knedle z truskawkami ciasto drożdżowe z truskawkami zupę owocową Ile owoców i warzyw dziennie? Najlepszą rekomendacją (i najłatwiejszą do zastosowania) jest ta, aby warzywa i owoce zajmowały połowę talerza. Podczas każdego posiłku! Instytut Żywności i Żywienia zaleca zjadanie minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, z czego większość...

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...

orzechy
Pixabay
Zdrowie
Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...