Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka
AdobeStock
Newsy

Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już rozgrzany? Przyda wam się… drewniana łyżka

Chcecie sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Wykorzystajcie ten popularny kuchenny gadżet.

Odpowiednio rozgrzany olej to podstawa udanego smażenia. Jak sprawdzić czy olej na naszej patelni jest już dobrze rozgrzany? Wykorzystajcie w tym celu drewnianą łyżkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawdzić czy olej na patelni jest rozgrzany?

Podczas smażenia potraw, niezwykle ważne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Zbyt niska temperatura może zrujnować nasze danie i sprawić, że nasiąknie ono tłuszczem, z kolei zbyt wysoka może sprawić, że potrawa za szybko dojdzie a nawet się spali i będzie w środku sucha jak wiór. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już dobrze rozgrzany? Oto garść przydatnych porad.

  • Nie macie termometru kuchennego? Wykorzystajcie drewnianą łyżkę. Wystarczy, że przyłożycie ją do patelni. Jeżeli pojawią się wokół niej bąbelki, będzie to oznaczało, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę i możecie zacząć smażyć.
  • Innym ze sposobów jest wrzucenie ziaren popcornu do oleju. Jeśli popcorn pęknie, oznacza to, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia.
  • Możecie też wrzucić na patelnię niewielki kawałek jedzenia (np. kawałek czosnku lub cebuli) - jeśli zacznie on skwierczeć oznacza to, że możecie już zacząć smażyć. 

Inne oznaki, które wskazują, że olej jest gorący:

  • Kiedy płynie gładko „jak woda” i szybko pokrywa dno patelni.
  • Jego powierzchnia błyszczy i mieni się.
Zobacz także
Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach

Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach

Wskazówka

Jeśli nie smażycie swojego dania w głębokim tłuszczu, natychmiast zdejmijcie patelnię z ognia, jeśli zobaczycie smugi dymu wydobywające się z krawędzi patelni. Oznacza to, że olej jest zbyt gorący i znajduje się dokładnie w punkcie dymienia.

Przed wrzuceniem jedzenia na patelnię upewnijcie się, że wszystkie składniki są suche. Jeśli będą one wilgotne, woda natychmiast schłodzi patelnię i olej. Poza tym, dojdzie do rozpryskiwania się oleju, co może skutkować oparzeniem. 

Źródło: msn.com.pl

Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 rzecz w trakcie smażenia, by tłuszcz przestał pryskać. Koniec z poparzeniami i zabrudzeniami
Jeśli po każdym smażeniu kotletów, placków czy ryby biegniecie zapierać pobrudzone tłuszczem ubrania i czyścić kuchenkę, mamy dla was genialny trik. Pomoże od razu uporać się z pryskającym olejem.

Wypadki w kuchni się zdarzają - im więcej smażycie, tym bardziej wzrasta ich prawdopodobieństwo. W końcu nietrudno o oparzenia, gdy skwierczy tłuszcz na patelni. Jeśli macie dość uciekania przed strzelającym olejem, czyszczenia palników i prania ubrań brudnych od tłuszczu, mamy dla was świetny patent, który pozwoli uporać się z tym problemem.  Jak sprawić, by olej nie pryskał na patelni? Zacznijmy od przyczyn tego kłopotu. Dlaczego w ogóle rozgrzany tłuszcz na patelni pryska na wszystkie strony? Dzieje się tak, gdy ma on kontakt z wodą. Przy wysokiej temperaturze woda zaczyna parować - nawet wtedy, gdy jest ona „uwięziona” w tłuszczu. Próbując się wydostać, woda rozsadza tłuszcz, co sprawia, że ten zaczyna „strzelać” na patelni. Czy da się tego w jakiś sposób uniknąć? Okazuje się, że tak - wystarczy wykorzystać w tym celu zwykłą sól. Należy posypać nią suchą patelnię, a następnie wlać olej i podgrzać. Sól będzie wchłaniać wodę, dzięki czemu tłuszcz nie będzie pryskał. W razie potrzeby możecie dosypywać sól podczas smażenia.  Jak smażyć na patelni - wskazówki  Oparzenia od gorącego tłuszczu to nic przyjemnego. By zminimalizować ryzyko wypadku w kuchni i mieć pewność, że przygotowywane dania wyjdą smaczne, stosujcie się do tych wskazówek: Wlewajcie olej tylko na suchą patelnię - przed smażeniem przetrzyjcie ją dokładnie ręcznikiem papierowym, który wchłonie ewentualną wilgoć, która mogłaby być przyczyną nadmiernego pryskania. Wybierzcie odpowiedni rodzaj tłuszczu do dania - jedne potrawy smakują genialnie smażone na oleju, a inne na smalcu lub maśle. W przypadku tego ostatniego produktu pamiętajcie, że nie można smażyć na nim zbyt długo, ponieważ szybko zaczyna się palić. Smażcie tylko na gorącym oleju - dzięki temu mięso czy warzywa...

Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają
Zapamiętajcie te metody i stosujcie je u siebie w kuchni!

Właściwe rozgrzanie oleju jest kluczowe w procesie przygotowywania wielu dań. Jeśli olej będzie zbyt zimny, potrawy mogą być niedosmażone, zbyt nasiąknięte tłuszczem lub po prostu niesmaczne. Zbyt wysoka temperatura oleju często skutkuje tym, że dania są surowe w środku, a spalone z zewnątrz.  Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest nagrzany? Najpewniejszą metodą sprawdzania nagrzania oleju, którą stosują profesjonalni kucharze, jest wykorzystanie termometru. Wiele dań wymaga konkretnej temperatury smażenia i nie można pozwolić sobie na smażenie ich „na oko”. Jeśli macie termometr kuchenny, sprawdźcie za jego pomocą czy tłuszcz jest rozgrzany do temperatury 140 stopni. Termometr kuchenny możecie zamówić przez internet albo dostać w specjalistycznych sklepach z akcesoriami kuchennymi. Jeśli gotujecie  siebie w domu, nie macie może specjalnego termometru do oleju, nic dziwnego. Możecie równie dobrze posłużyć się babcinymi sposobami na sprawdzenie, czy tłuszcz nagrzał się już wystarczająco. Domowe sposoby na sprawdzenie, czy olej jest gorący Metoda ziemniaka do sprawdzania nagrzania oleju Wrzućcie do tłuszczu kawałek surowego i obranego ziemniaka, żeby sprawdzić temperaturę oleju. Jeśli ziemniak zaraz po wrzuceniu zaczyna się smażyć, powstają bąbelki powietrza, tłuszcz jest już rozgrzany.  Jeśli nic się nie dzieje, albo dzieje się zbyt wolno, musicie poczekać by osiągnąć właściwą temperaturę smażenia. Metoda ciasta Jeśli nie macie ziemniaka albo jeśli chcecie smażyć pączki, możecie wrzucić na olej małą kulkę surowego ciasta drożdżowego albo kruchego. Jak ciasto zacznie się od razu smażyć, olej jest gotowy i dobrze rozgrzany. Jeśli nie zaobserwujecie objawów, nie jest jeszcze dobrze nagrzany. Metoda wody Musicie bardzo uważać korzystając z tej metody. Możecie...

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście
Sekretem smacznych kotletów schabowych jest nie tylko odpowiednie źródło mięsa. Równie ważna jest sama panierka. A ta jest wyborna!

Panierowane rzeczy tuczą, ale i poprawiają nastrój. Panierowane mogą być rybne filety, wędliny typu mortadela oraz przede wszystkim różnorakie mięso. Polacy najchętniej sięgają po panierowanego schabowego. Sekret jego smaku tkwi w tym, w czym postanowicie go obtoczyć. Jak smażyć kotlety, żeby panierka się trzymała? Aby panierka nie odpadała od kotleta czy ryby, powinniście trzymać się kilku zasad. Mięso powinno być przede wszystkim dobrze osuszone przed panierowaniem, a tłuszcz na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wkładając na patelnię np. kawałek pieczywa. Chleb zacznie szybko się rumienić, a wokół niego pojawią się pęcherzyki powietrza. To znak, że na patelnię można zacząć wrzucać kotlety. Można też włożyć końcówkę drewnianej łyżki, jeśli zauważycie pęcherzyki wokół niej, można rozpocząć smażenie. Najlepszym tłuszczem do smażenia schabowych jest smalec.  Panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, jeśli pod koniec smażenia zwiększycie ogień palnika. Schabowe najlepiej smakują z pięknie zrumienioną, chrupiącą panierką. Bez niej danie traci swój urok. Zadbanie o jej odpowiednią konsystencję, jest dziecinnie proste i w łatwy sposób można się tej sztuczki nauczyć. Sposób na najlepszą panierkę do kotletów schabowych Mało kto odmówiłby chrupiącego schabowego. Z pozoru nie jest to skomplikowana potrawa. Warto znać pewien trik, który pozwoli wam zrobić z tej popularnej potrawy kulinarny majstersztyk. Mięso nawet najlepszej jakości nie będzie zachwycać, jeśli panierka będzie miękka, albo co gorsze - spalona. Najlepsza panierka schabowego jest chrupiąca i złocista.  Wystarczy dosłownie kwadrans, by z kawałków surowego mięsa uzyskać dokładnie taki efekt. Rozbite na cienko kotlety solicie i pieprzycie według osobistych preferencji. Zamoczcie je w mleku i zostawcie na...

Kotlety schabowe smażenie
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Pryskający tłuszcz z patelni podczas smażenia schabowych? Mamy na to prosty trik
Szykuje się wspaniały niedzielny obiad, domownicy już wezwani do stołu, a wokół kuchenki okropne tłuste plamy ze smażenia schabowych. Jak temu zapobiec?

Są na to sposoby. Wystarczy na początku po prostu postawić odpowiednią diagnozę. W przypadku pryskania tłuszczu podczas smażenia zwykle winowajca jest jeden – woda. Jakakolwiek dodatkowa wilgoć na rozgrzanej mocno patelni poskutkuje pryskaniem skwierczącego oleju na prawo i lewo. Kiedy więc zabieracie się za smażenie schabowych, koniecznie zadbajcie o to, by wasza patelnia była sucha jak pieprz tuż przed wlaniem na nią oleju. Osuszcie swoje patelnie Niektórzy do tych celów posypują swoje naczynia solą czy też przecierają je octem. Chcecie poznać nasze zdanie? Kompletna strata czasu. Jeżeli dopiero co umyliście swoją patelnię, a musicie szybko zacząć smażenie, lepiej postawić suchą patelnię na małym gazie i pozwolić jej się wysuszyć. Taki ruch pozwoli na uniknięcie problemów już na dzień dobry. Ponadto olej szybciej rozgrzeje się na rozgrzanej patelni – to posunięcie obroni się nawet z punktu widzenia oszczędności energii. Czasem jednak nie ma rady na pryskanie oleju po całej kuchni. Kotlety schabowe koniec końców są przecież dość wilgotnym kawałkiem mięsa… Pokrywka-sitko do smażenia Co wtedy czynić? Jeżeli doskwiera wam wciąż zabrudzona kuchenka, pomyślcie o zainwestowaniu w specjalną pokrywkę do smażenia. Zwykłe pokrywki nie zdają egzaminu podczas smażenia żadnych produktów. Zamiast smażenia, proces szybko przekształca się w duszenie – wszystko przez ograniczenie odpływu powietrza. Para wodna pod pokrywką szybko się skrapla i z powrotem trafia na rozgrzany olej. Efekty możecie sobie wyobrazić. Lepszym wyjściem będzie specjalna pokrywka do smażenia z gęstym sitkiem zatrzymującym wydostający się na zewnątrz tłuszcz, a jednocześnie przepuszczającym powietrze.