Odpowiednio rozgrzany olej to podstawa udanego smażenia. Jak sprawdzić czy olej na naszej patelni jest już dobrze rozgrzany? Wykorzystajcie w tym celu drewnianą łyżkę.
Jak sprawdzić czy olej na patelni jest rozgrzany?
Podczas smażenia potraw, niezwykle ważne jest odpowiednie rozgrzanie oleju. Zbyt niska temperatura może zrujnować nasze danie i sprawić, że nasiąknie ono tłuszczem, z kolei zbyt wysoka może sprawić, że potrawa za szybko dojdzie a nawet się spali i będzie w środku sucha jak wiór. Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już dobrze rozgrzany? Oto garść przydatnych porad.
- Nie macie termometru kuchennego? Wykorzystajcie drewnianą łyżkę. Wystarczy, że przyłożycie ją do patelni. Jeżeli pojawią się wokół niej bąbelki, będzie to oznaczało, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę i możecie zacząć smażyć.
- Innym ze sposobów jest wrzucenie ziaren popcornu do oleju. Jeśli popcorn pęknie, oznacza to, że olej ma odpowiednią temperaturę do smażenia.
- Możecie też wrzucić na patelnię niewielki kawałek jedzenia (np. kawałek czosnku lub cebuli) - jeśli zacznie on skwierczeć oznacza to, że możecie już zacząć smażyć.
Inne oznaki, które wskazują, że olej jest gorący:
- Kiedy płynie gładko „jak woda” i szybko pokrywa dno patelni.
- Jego powierzchnia błyszczy i mieni się.
Wskazówka
Jeśli nie smażycie swojego dania w głębokim tłuszczu, natychmiast zdejmijcie patelnię z ognia, jeśli zobaczycie smugi dymu wydobywające się z krawędzi patelni. Oznacza to, że olej jest zbyt gorący i znajduje się dokładnie w punkcie dymienia.
Przed wrzuceniem jedzenia na patelnię upewnijcie się, że wszystkie składniki są suche. Jeśli będą one wilgotne, woda natychmiast schłodzi patelnię i olej. Poza tym, dojdzie do rozpryskiwania się oleju, co może skutkować oparzeniem.
Zobacz także:
Źródło: msn.com.pl