jak poznac zepsute mieso
AdobeStock
Newsy

Jak sprawdzić czy mięso w sklepie jest świeże? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół

By uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i kupowania zepsutego mięsa, zwracajcie uwagę na jedną, ważną rzecz!

Czy zdarzyło się wam kiedyś kupić w sklepie zepsute mięso? Pewnie nie raz! Każdy ma wtedy ochotę wrócić do sklepu i zrobić awanturę. W końcu nikt nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto na produkty, które nie nadają się do zjedzenia! Czasami niestety pechowego odkrycia dokonuje się dzień po zakupie, przy okazji przyrządzania obiadu albo w momencie, gdy sklep jest już zamknięty. Czy może się przydarzyć coś gorszego? By uniknąć takich sytuacji w przyszłości, warto nauczyć się jak rozpoznać nieświeże mięso.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?

Choć jeszcze przed wojną jedzenie lekko zepsutego jedzenia było na porządku dziennym, a w książkach kucharskich ostrzegano, by nie jeść mięsa po którym pełzają larwy, to dziś już na szczęście nikt takiego zepsutego mięsa nie je. Ale czasami zdarzy się przez przypadek kupić nieświeżą szynkę lub psującego się kurczaka. Jak rozpoznać świeże mięso?

  • Kolor – to pierwsze, na co powinniście zwrócić uwagę! Przyda się wam wiedza dotycząca tego jaki kolor powinny mieć poszczególne gatunki mięsa, gdy są świeże. Kurczak, jagnięcina oraz cielęcina powinny być jasnoróżowe. Gęsi i kaczki są brązowo-czerwone lub beżowe, a wołowina powinna mieć kolor bordowy lub czerwony. Jakiekolwiek odstępstwo od normy to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości!
  • Soczystość – przesuszone boki mięsa to znak, że leży już ono jakiś czas w lodówce. Świeże kawałki powinny być jędrne i soczyste.
  • Błyszcząca powierzchnia – błyszczenie to oznaka świeżego mięsa. Jeśli jest matowe, to lepiej go nie kupujcie!
  • Zapach – w ten sposób sprawdzicie świeżość w ułamku sekundy. Zapachu psującego się mięsa nie sposób pomylić z żadnym innym i zapewniamy was – jeśli mięso, które wąchacie jest zepsute, to na pewno będziecie o tym wiedzieli! Zapach zgnilizny jest wyjątkowo odrzucający. Świeże mięso najczęściej nie ma praktycznie żadnego zapachu lub bardzo delikatny. Zwłaszcza wieprzowina ma charakterystyczny aromat.
Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka
Własne
Newsy
Zauważyliście na mięsie mielonym taki napis? Lepiej to przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka
Na zakupach spożywczych trzeba być czujnym - zwłaszcza, jeśli macie ochotę na mięso mielone. Koniecznie zawsze dokładnie czytajcie etykiety.

Mięso wciąż pozostaje jednym z podstawowych produktów spożywczych, jakie lądują w naszych koszykach z zakupami. W końcu to składnik większości typowych dań polskiej kuchni, które regularnie pojawiają się na stołach - mowa tutaj choćby o kotletach schabowych, mielonych, gulaszu pod różnymi postaciami czy pieczeniach. Jednak, jak się okazuje, nie zawsze to, co wygląda na mięso, jest nim w stu procentach. Sprawdźcie, na co trzeba zwrócić uwagę na zakupach.  Ważna informacja na opakowaniach z mięsem mielonym Kupujecie paczkowane mięso mielone? Jeśli tak, koniecznie czytajcie uważnie etykiety. Czasami bowiem nie jest to stuprocentowe, czyste mięso, a „surowy wyrób mięsny”. Oznacza to, że w mięsie znajdują się dodatki w postaci np. przypraw, aromatów, stabilizatorów czy regulatorów kwasowości. Trudno odróżnić taki produkt od prawdziwego mięsa, dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. Możecie też spotkać się z innym wyrobem, jakim jest tak zwane mięso garmażeryjne. Tego rodzaju produkt może być „wzbogacony” nie tylko aromatami, ale też konserwantami, białkiem, błonnikiem czy tłuszczem (czasami można je rozpoznać przez to od razu po zapachu czy barwie mięsa). Producenci są zobowiązani umieścić takie informacje na etykiecie, dlatego warto dokładnie ją przeczytać przed zakupem.  Jak rozpoznać dobre mięso mielone? Jeżeli macie taką możliwość, dobrze jest kupić mięso świeżo zmielone - najlepiej na waszych oczach. Wówczas macie pewność co do tego, że nie znajdują się w nim żadne niepożądane dodatki. Większość sklepów mięsnych oferuje taką usługę. Jeżeli jednak nie macie wyjścia i kupujecie paczkowane mięso mielone, zwróćcie uwagę na poniższe szczegóły: Kolor - w zależności od rodzaju, mięso mielone powinno mieć różową lub lekko czerwoną barwę. Jeżeli jednak jest z...

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół
Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda. Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania. Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak: Kotlety mielone Pulpety Gołąbki Pierogi z mięsem Pyzy z mięsem Sos boloński Pieczeń rzymska I wiele, wiele innych… Jak wybrać mięso mielone w sklepie? Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa. Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu. W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni. Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią. Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności. Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu. Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności. W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie. Jak wygląda zepsute mięso mielone? Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią –...

jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy
Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać. Jaki schab jest najlepszy? Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu. Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu. Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute. Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei...

Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Własne
Newsy
Jak sprawdzić, czy wędlina jest świeża? Jeżeli tak wygląda, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie
Z zatruciem pokarmowym nie ma żartów - a o to nietrudno, jeśli jesteście amatorami wędlin i nie brakuje ich w waszej lodówce. Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy szynka lub kiełbasa nadają się jeszcze do zjedzenia.

Każdy dobrze wie, że zatrucie pokarmowe to nic przyjemnego. Najczęściej dochodzi do niego na skutek zjedzenia nieświeżej żywności. Najłatwiej można się zatruć produktami szybko psującymi się - zaliczamy do nich mięso, ryby oraz nabiał. Zwykle można od razu rozpoznać, że szynka lub mięso na kotlety są już zepsute, jednak nie zawsze jest to aż tak proste. Szczególnie wówczas, gdy żywność dopiero zaczęła się psuć i wszystkie oznaki nie są jeszcze tak widoczne. Sprawdźcie, w jaki sposób rozpoznać, czy wędliny, które macie w lodówce, są jeszcze świeże.  Jak sprawdzić świeżość wędlin? Te wskazówki będą bardzo pomocne także dla tych osób, które starają się jak najszybciej zjeść wędliny przyniesione do sklepu. Zdarza się bowiem, że produkty te są niewłaściwie przechowywane w sklepowych lodówkach i już tam zaczynają się psuć. Koniecznie zwróćcie uwagę na te rzeczy: Zapach - kwaśny, czasami lekko amoniakowy i po prostu nieprzyjemny zapach świadczy o tym, że wędlina już się psuje. Konsystencja - jeśli trudno wam stwierdzić po samym zapachu, czy szynka jeszcze się do czegoś nadaje, najlepiej będzie jej dotknąć. Jeżeli poczujecie, że się lepi, jest śliska i pokryta śluzem, wyrzućcie ją do kosza. Podobnie jest w przypadku kiełbas - najpierw należy je jednak przekroić.  Kolor - na nieświeżej szynce czy kiełbasie pojawią się plamy przypominające zabrudzenia. Nie musicie się za to martwić, jeśli zauważycie tęczowy połysk na plastrach wędliny. Na skutek krojenia mięsa dochodzi do przerwania włókien mięśniowych - to sprawia, że pod światło wędlina wydaje się być tęczowa. To jednak zupełnie naturalne zjawisko i spokojnie możecie takie mięso zjeść.  Co zrobić, by wędliny były długo świeże? By zachować świeżość wędlin jak najdłużej, warto stosować...