świeżość mąki
Newsy

Jak sprawdzić czy mąka na pewno jest świeża? Przyjrzyjcie się jej powierzchni. Zdradza wszystko

Wsypujecie mąkę do dań bezpośrednio z pojemnika? Błąd! Powinniście na początku uważnie ją obejrzeć.

Mąka to oczywiście składnik niesamowicie wielu dań w kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie tydzień lub nawet dzień, bez wykorzystania mąki do gotowania. Najlepsza mąka to oczywiście ta świeża. Dowiecie się zaraz jak dobrze ocenić świeżość mąki tylko za pomocą wyglądu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świeża mąka

Bardzo drobno zmielone ziarna lub zboża -  to właśnie definicja mąki. Dobra mąka nie ma grudek i granulek i jest bardzo sypka. Choć mąka kojarzy się wam pewnie z pszenicą lub żytem, bez trudu zaopatrzycie się w mąkę gryczaną, owsianą, migdałową, jaglaną, a nawet mąkę z ciecierzycy.

Wasze babcie, które miały może dostęp do świeżo zmielonej mąki prosto z młyna, doceniały ją za niezwykłą jakość wypieków powstających ze świeżej mąki. Obecnie kupując mąkę, raczej rzadko zastanawiacie się nad tym, czy jest świeża, bo producenci mają obowiązek po prostu sprzedawania mąki zdatnej do spożycia. Najbardziej narażona na zepsucie, jest jednak mąka w waszych domach.

Zobacz także
Która mąka jest najzdrowsza?

Która mąka jest najzdrowsza? Sprawdźcie czy jej używacie

jaka mąka do ciasta drożdżowego?

Jaka mąka nadaje się do ciasta drożdżowego? Dodajcie taką, a ciasto pięknie wyrośnie

Jak sprawdzić, czy mąka jest świeża?

Bardzo często po zakupie mąki w sklepie, przesypujecie ją do pojemników lub słoików w domach, prawda? Jak ocenić czy taka mąka jest jeszcze świeża? Najlepiej byłoby zachować opakowanie i sprawdzić datę przydatności do spożycia. Pewnie po przesypaniu mąki do własnego pojemnika, nie zachowujecie jej opakowania. Mamy więc dla was jeszcze inny sposób na ocenę świeżości mąki.

Wyjmijcie uważnie pojemnik i otwórzcie go, uważając, żeby nie naruszyć powierzchni mąki. Dokładnie przyjrzyjcie się powierzchni przed jej przemieszaniem. Najważniejsze jest, aby oglądać powierzchnię mąki, zanim zostanie ona naruszona, bo potem możecie nic nie zobaczyć i ten sposób nie uchroni was przed zjedzeniem zepsutej mąki.

Na wierzchu mąki wypatrujcie pleśni. Może być ona bardzo delikatna, biała, więc ciężko będzie ją zauważyć. Jeśli widzicie watowatą strukturę na powierzchni mąki, jest spleśniała, koniecznie ją wyrzućcie! Pleśń na mące może być też zielonkawa, wtedy łatwiej ją wypatrzycie.

Pleśń na mące - jak unikać?

Jeśli na mące zobaczycie pleśń lub macie co do niej podejrzenie, koniecznie wyrzućcie całe opakowanie! Już za późno na ratowanie mąki, w całości zawiera ona toksyny pleśniowe. Lepiej następnym razem zapobiegajcie takim sytuacjom:

  • Pojemnik do przechowywania mąki musi być szczelny
  • Mąka nie może zawilgotnieć, wsypujcie ją do pojemnika po całkowitym wyschnięciu
  • Co jakiś czas myjcie pojemniki, a nie tylko uzupełniajcie je, dodając nową partię mąki. Mąka na dnie pojemnika jest wtedy znacznie starsza niż ta na wierzchu i może się zepsuć

Czytaj także:

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...

śledź w occie przepis
Kulinarna Chwila / Gotujmy.pl
Newsy
Genialne śledzie w pysznej octowej marynacie. Na bank je pokochacie
Święta, sylwester, karnawał - wszystkie te okazje nie mogą się obyć bez śledzi na zakąskę! Sprawdźcie ten przepis na śledzia w occie, jest przepyszny.

Jak idą wasze przygotowania do świąt? Z pewnością już planujecie wigilijne potrawy i wypieki. Niektórzy pewnie już zaczęli! By uniknąć kolejek, część osób już kupiła karpia na święta i niebawem będą go przygotowywać, by jak co roku trafił na wigilijny stół. To nie jedyna ryba podawana w Boże Narodzenie – Polacy chętnie jedzą w ten dzień także łososia czy śledzie. Filety śledziowe są zwykle podawane jako przekąska na zimno, dlatego to świetny pomysł na smaczne danie nie tylko w święta! Sprawdzają się również podczas przyjęcia sylwestrowego, karnawału i innych okazji, gdy bawicie się z przyjaciółmi. Śledzie są od lat uwielbiane przez Polaków i przygotowywane na różne sposoby, a większość z was pewnie nie wyobraża sobie przyjęcia bez takiej zakąski! W oleju, w musztardzie, śmietanie lub majonezie – wszystkie są pyszne! Koniecznie wypróbujcie przepis na śledzie w zalewie octowej – smakują genialnie i na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom. Przepis na śledzie w occie Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujecie poniższych składników: 1,5 kg świeżych, niesolonych śledzi 3 cebule 1 l wody 250 ml octu 250 g cukru Liście laurowe Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Olej Mąka pszenna Przygotowanie Dokładnie umyjcie i oczyśćcie śledzie. Następnie dodajcie soli, obtoczcie filety w mące i smażcie na gorącym oleju. Gotowe ryby przełóżcie do zamykanego pojemnika. Do garnka wlejcie wodę, ocet i cukier. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz pokrojoną wcześniej w krążki cebulę. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Gdy zalewa osiągnie temperaturę pokojową, wlewamy ją do pojemnika ze śledziami. Wszystkie muszą być przykryte wodą! Pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce. Po...

zjadlam plesn co robic
AdobeStock
Zdrowie
Co się stanie, jeśli przypadkowo zjemy pleśń? Przeczytaj, zanim będzie za późno!
Zjadłaś kiedyś kawałek spleśniałego jedzenia? Sprawdź, jakie mogą być konsekwencje!

Zdarzyło ci się kiedyś przypadkiem zjeść kromkę spleśniałego chleba? A może martwisz się, że twoje dzieci zjedzą kawałek pleśniejącego ciasta z zeszłego tygodnia? Sprawdź, co się może stać, jeśli zjesz pleśń! Pleśń na jedzeniu przybiera najczęściej formę puchatych i niezbyt przyjemnie pachnących placków. Grzyby są zwykle białe lub ciemnozielone i dość łatwo je zauważyć, choć w początkowych etapach pleśnienia żywności trudno je dostrzec. Wtedy właśnie istnieje ryzyko, że zjemy nadpsute jedzenie. Czy jest się czym martwić? Co się stanie, gdy zjemy pleśń? Po pierwsze – bez paniki! Najczęściej zdajemy sobie sprawę z tego, że coś nie gra już po nadgryzieniu pierwszego kęsa. Pleśń ma charakterystyczny zapach i smak nie do pomylenia z innym, więc najczęściej od razu wypluwamy zepsutą część. Jednak jeśli połkniemy kawałek zajęty pleśnią, to czy coś nam grozi? Najprawdopodobniej po prostu mocno się pochorujemy i zaczniemy wymiotować. Być może zdarzyło wam się kiedyś nagle zwymiotować chwilę po zjedzeniu czegoś, co jeszcze wyglądało i smakowało dobrze? To, że jeszcze nie widać pleśni nie znaczy, że żywność nie zaczęła się psuć. Wymioty to reakcja organizmu na zjedzenie trucizny. Inne nieprzyjemne konsekwencje to reakcje alergiczne. Dotyczy to nie tylko spożycia pleśni, ale i powąchania, dlatego absolutnie nie wąchamy spleśniałego jedzenia! Może dojść do podrażnienia dróg oddechowych. Co zrobić ze spleśniałą żywnością? Odpowiedź jest tylko jedna – wyrzucić! I to jak najszybciej, najlepiej zawijając ją wcześniej w plastikowy worek. Absolutnie nie wolno odkrajać spleśniałej części np. chleba albo sera i zjadać reszty. Wystąpienie pleśni na powierzchni żywności oznacza, że całość już zaczęła się psuć i nie nadaje się do spożycia.   Źródło: mashed.com

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...
Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany to bez dwóch zdań najlepsza rzecz jaką możecie zrobić na święta. Dzięki niemu wasz barszcz czerwony będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Jeśli jednak zaobserwowaliście, że w trakcie kiszenia pojawił się na nim biały nalot jak najszybciej go wyrzućcie!

Choć przepis na zakwas buraczany nie należy do skomplikowanych, w jego przygotowaniu można popełnić kilka kluczowych błędów, które sprawią, że mikstura zacznie pleśnieć. W końcu biały nalot nie pojawia się bez powodu! Niedotrzymanie odpowiednich warunków czystości i kiszenia Zarówno warzywa, jak i słoik, do którego je wkładacie,  powinny być dobrze wymyte. Szklane naczynie powinniście nawet wyparzyć. Inaczej istnieje ryzyko kulinarnej wpadki! Niemniej istotne jest również miejsce przechowywania zakwasu. Bowiem do zachowania świeżości produkt potrzebuje stosunkowo niskiej temperatury. Może się okazać, że umieszczenie go w piwnicy lub spiżarni nie wystarczy. Bez względu na wszystko musicie znaleźć mu miejsce w swojej lodówce. Pamiętajcie też o bardzo dokładnym zakręceniu słoika, tak aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć ani aromaty z innego jedzenia. Jeśli nie macie siły, poproście o pomoc męża. Jego silne dłonie sprawią, że w Wigilię nie zastanie was żadna niemiła niespodzianka. Produkty przyspieszające fermentację Powodem, dla którego na powierzchni buraczanego zakwasu powstaje pleśń, może być również dodanie do niego składnika przyspieszającego proces fermentacji.  W wielu internetowych przepisach można bowiem znaleźć wzmiankę o niesamowitym działaniu skórki z chleba żytniego. Niestety, umieszczając ją w słoiku tracicie kontrolę nad procesem kwaszenia. Tak naprawdę może się okazać, że po jednym dniu domowej roboty produkt będzie do wyrzucenia. Nie jedzcie spleśniałego zakwasu Niestety, pleśń pojawiająca się w zakwasie buraczanym jest szkodliwa dla zdrowia. Spożycie nawet jej niewielkiej ilości przez alergików może wywołać silne duszności, a nawet szok anafilaktyczny. Na pozostałych członków waszej...