Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha

Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.

Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy jajka są zdrowe?

To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo.

Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń.

Zobacz także
jajka

Jajka znowu droższe. Czy Polacy zaraz zaczną rezygnować z jajecznicy?

gdzie trzymać jajka

Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka

Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka.

Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Ile kalorii ma jajko?

Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajka pod tym względem są produktem wyjątkowym.

Białko jajka można jeść bez limitów, całych jajek już nie

Białka jajka jest znacznie zdrowsze niż jego żółtko, głównie przez niższą zawartość tłuszczu. Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem, pomidorem, sałatą. Jajko ugotowane na miękko jest bardziej lekkostrawne niż jajko ugotowane na twardo.

Według Światowej Organizacji Zdrowie (WHO) zdrowy człowiek może spożywać do 10 jajek tygodniowo. Należy jednak pamiętać, że do tego limitu wlicza się wszystkie jajka zawarte w zjadanych potrawach: w ciastach, makaronach, panierkach.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Spożycie jednego jajka zaspokaja ok. 25% zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Właśnie dlatego Polacy sięgają po nie dosyć często, przy różnych okazjach.

Przed jego dodaniem do potrawy warto sprawdzić, czy jest świeże. Kiedy jajko podczas potrząsania chlupoce, powinniście być zaniepokojeni. Taki stan rzeczy sugeruje nieświeżość produktu. Można też potrząsnąć nim i nasłuchiwać, czy z wnętrza nie dochodzi charakterystyczny dźwięk. Słuchanie, co wydobywa się ze środka, to dobry sposób oceny świeżości.

Jednak najbardziej znaną metodą, która pozwala na sprawdzenie czy jajko jest świeże, jest zanurzenie go w wodzie. Jeżeli wypłynie na powierzchnię lub unosi się na wodzie, oznacza to, że jest stare, a w jego wnętrzu znajduje się niekorzystna, z perspektywy świeżości, ilość powietrza. Podobnie jest wtedy, gdy żółtko rozpływa się po rozbiciu skorupki. Takie jajko można jedynie wyrzucić!

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Pixabay
Newsy
Które jajko jest zdrowsze? Na miękko czy na twardo? Zdziwicie się
Myślicie, że nie ma różnicy w zawartości składników odżywczych w jajku w zależności od sposobu przygotowania? Okazuje się, że jest i to całkiem spora!

Większość z was lubi pewnie jajka. To jedne z podstawowych produktów spożywczych, które każdy ma raczej w swojej lodówce. Być może kupujecie wiejskie jajka ze sprawdzonego źródła, a może macie nawet własne kury i od nich czerpiecie jajka do spożycia. Na pewno zauważacie różnicę w smaku pomiędzy takimi wiejskimi jajkami a tymi z supermarketu. Różnica w zawartości składników odżywczych też jest dość znacząca. Jajka od kur z wolnego wybiegu i tych karmionych lepszą jakościowo paszą, mogą nawet zawierać niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Czy wiedzieliście jednak o tym, że na wartość odżywczą jajka wpływa też sposób jego przygotowania? Jajko na miękko różni się od tego na twardo. Jajko na miękko czy jajko na twardo – które zdrowsze? Jest kilka aspektów, które warto wziąć pod uwagę przy wskazywaniu na to, który sposób gotowania jajek jest zdrowszy. Omawiamy niektóre z nich. Przyswajalność białek Podgrzewanie i gotowanie jajek powoduje, że białko zawarte w jajach staje się bardziej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Jest lepiej strawne, ale też mocniej się wchłania i może być lepiej rozdysponowane. Wykazano, że ludzki organizm jest w stanie użyć aż 91% protein z jajka gotowanego, a tylko 51% z jaja surowego. Nie ma też wątpliwości, że koniecznie należy gotować białko (w rozumieniu białej części) jaj. Surowe białko zawiera awidynę, która ogranicza wchłanianie jednej z cenniejszych witamin z jajka – biotyny. W surowym żółtku nie ma jednak awidyny, więc nie trzeba się obawiać jego jedzenia pod tym względem. Zawartość witamin Wysoka temperatura powoduje rozłożenie części witamin. Im dłużej narażacie jajko na działanie wysokiej temperatury, tym więcej witamin się rozłoży. Zawartość witaminy A...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić
AdobeStock
Newsy
Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić
Rozbijcie jajko i dobrze przyjrzyjcie się jego wnętrzu. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie, jeśli ma ten szczegół.

Kupiliście jakiś czas temu jajka i zastanawiacie się, czy nadają się one jeszcze do spożycia? Możecie sprawdzić świeżość jajek stosując kilka prostych trików oraz obserwując jak wygląda jajko tuż po rozbiciu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak sprawdzić świeżość jajka? Kupiliście jajka w wytłaczance i nie wiecie, czy nadają się one jeszcze do spożycia? Po pierwsze - przyjrzyjcie się dacie ważności produktu. Im późniejsza data, tym lepiej. Jeśli jednak kupiliście jajka z krótkim terminem ważności, odpowiednio je przechowując przedłużycie ich świeżość i z powodzeniem je wykorzystacie do przygotowywania różnych dań. Jak sprawdzić, czy kupione przez nas jajka są jeszcze zdatne do spożycia? Istnieje wiele metod sprawdzania świeżości jaj. Najpopularniejszą z nich jest wykonanie testu z wodą. Włóżcie całe jajko do szklanki z wodą i sprawdźcie, co się stanie. Jeżeli jajko osiądzie na dnie naczynia, oznacza to, że jest świeże. Jeżeli zaś jajko lekko się uniesie, oznacza to, że jest już nieco starsze, ale nadal nadaje się do spożycia. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie należy go jeść, ponieważ jest zepsute. Test potrząsania. Weźcie w dłoń jajko i potrząśnijcie nim tuż przy uchu nasłuchując dźwięków, jakie wydobywają się spod skorupki. Jeżeli usłyszycie chlupiące dźwięki, jajko jest już zepsute i nie powinniście go jeść. Rozbicie jajka. Kolejnym sposobem sprawdzania świeżości jaj, jest delikatne rozbicie jajka na talerzyku. Żółtko i białko świeżego jajka powinny być zwarte i stabilne. Jeżeli żółtko zaczyna się rozlewać i nie ma zbitej struktury – oznacza to, że jajko jest stare. Nietypowy wygląd białka, Rzeczą na którą również należy zwrócić uwagę, jest nietypowy...

Żółtko po rozbiciu jest płaskie i rozlewa się? Wiemy, co to oznacza
AdobeStock
Newsy
Żółtko po rozbiciu jest płaskie i rozlewa się? Sprawdźcie, co to oznacza
Wasze żółtka wyglądają w taki a nie inny sposób? Lepiej sprawdźcie, czy na pewno możecie je zjeść. Jeden błąd możecie przypłacić zatruciem.

Większości z nas zdarzyło się kiedyś sięgnąć do lodówki po jajka i zadać sobie pytanie – czy aby na pewno są one jeszcze świeże? Na szczęście istnieje kilka prostych metod, dzięki którym możecie sprawdzić, czy wasze jajka są dobre czy złe. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?   Jednym z najłatwiejszych sposobów sprawdzenia, czy nasze jaja nadal nadają się do spożycia, jest sprawdzenie daty ważności na kartonie. Problem w tym, że zapewne wyrzuciliście już ten karton i trzymacie jajka luzem w lodówce. Co możecie wtedy zrobić? Z pomocą przychodzą proste testy na sprawdzenie świeżości jaj. Sprawdzanie świeżości jajka po zapachu Test wąchania jest najstarszą, najprostszą i najbardziej wiarygodną metodą sprawdzenia, czy jajo się zepsuło. Jak to zrobić? Wystarczy, że je powąchacie. Jajka, które się zepsuły, wydzielają charakterystyczny zapach, niezależnie od tego, czy są surowe, czy ugotowane. Rozbijcie jajko na czysty talerz lub miskę i powąchajcie. Jeśli wyczujecie przykry zapach, wyrzućcie jajko i umyjcie miskę lub talerz gorącą wodą z mydłem. Jeśli jajko po rozbiciu pachnie normalnie, to znak, że jajko jest nadal bezpieczne do spożycia. Jak sprawdzić świeżość jajka w wodzie? To jedna z najpopularniejszych metod sprawdzania, czy jajko jest dobre, czy złe. Jest to również powszechna metoda określania wieku zapłodnionego jaja, które rozwija się w pisklę. Aby wykonać test wody, delikatnie włóżcie jajko do miski lub szklanki z wodą. Jeśli jajko zatonie, oznacza to, że jest świeże. Jeśli zaś przechyli się w górę lub zacznie się unosić, jest stare. Dzieje się tak, ponieważ wraz ze starzeniem się jaja, mała kieszeń powietrzna w jego wnętrzu powiększa się, gdy woda jest uwalniana i zastępowana przez powietrze. Jeśli kieszeń...