
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko?
Czy jajko jest zdrowe?
To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem.
Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń.
Jajka są źródłem pełnowartościowego białka
Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.
W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.
Ile kalorii ma jajko?
Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym!
Białko jajka można jeść bez limitów
Białka jajka jest znacznie zdrowsze niż jego żółtko, głównie przez niższa zawartość tłuszczu. Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem, pomidorem, sałatą. Jajko ugotowane na miękko jest bardziej lekkostrawne niż jajko ugotowane na twardo.
Jak sprawdzić świeżość jajka?
Spożycie jednego jajka zaspokaja ok. 25% zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Właśnie dlatego Polacy sięgają po nie dosyć często, przy różnych okazjach. Kiedy jajko podczas potrząsania chlupoce, zapamiętajcie, powinniście być zaniepokojeni. Taki stan rzeczy sugeruje nieświeżość produktu.
Podobnie jest również wtedy, gdy żółtko rozpływa się po rozbiciu skorupki. Przed jego dodaniem do potrawy warto sprawdzić, czy jajko jest świeże. Jedną z najpopularniejszych metod jest potrząsanie produktem i nasłuchiwanie, czy z jego wnętrza nie dochodzi charakterystyczny dźwięk.
Najbardziej znaną metodą, która pozwala na sprawdzenie świeżości jajka, jest zanurzenie go w wodzie. Jeżeli wypłynie na powierzchnię lub unosi się na wodzie, oznacza to, że jest stare, a w jego wnętrzu znajduje się niekorzystna ilość powietrza. Takie jajko można jedynie wyrzucić!