Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże?

Czy jajka są zdrowe?

To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo.

Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka

Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka.

Zobacz także:

Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach.

W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB.

Ile kalorii ma jajko?

Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajka pod tym względem są produktem wyjątkowym.

Białko jajka można jeść bez limitów, całych jajek już nie

Białka jajka jest znacznie zdrowsze niż jego żółtko, głównie przez niższą zawartość tłuszczu. Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem, pomidorem, sałatą. Jajko ugotowane na miękko jest bardziej lekkostrawne niż jajko ugotowane na twardo.

Według Światowej Organizacji Zdrowie (WHO) zdrowy człowiek może spożywać do 10 jajek tygodniowo. Należy jednak pamiętać, że do tego limitu wlicza się wszystkie jajka zawarte w zjadanych potrawach: w ciastach, makaronach, panierkach.

Jak sprawdzić świeżość jajka?

Spożycie jednego jajka zaspokaja ok. 25% zapotrzebowania dorosłego człowieka na białko. Właśnie dlatego Polacy sięgają po nie dosyć często, przy różnych okazjach.

Przed jego dodaniem do potrawy warto sprawdzić, czy jest świeże. Kiedy jajko podczas potrząsania chlupoce, powinniście być zaniepokojeni. Taki stan rzeczy sugeruje nieświeżość produktu. Można też potrząsnąć nim i nasłuchiwać, czy z wnętrza nie dochodzi charakterystyczny dźwięk. Słuchanie, co wydobywa się ze środka, to dobry sposób oceny świeżości.

Jednak najbardziej znaną metodą, która pozwala na sprawdzenie czy jajko jest świeże, jest zanurzenie go w wodzie. Jeżeli wypłynie na powierzchnię lub unosi się na wodzie, oznacza to, że jest stare, a w jego wnętrzu znajduje się niekorzystna, z perspektywy świeżości, ilość powietrza. Podobnie jest wtedy, gdy żółtko rozpływa się po rozbiciu skorupki. Takie jajko można jedynie wyrzucić!

Źródło: poradnikzdrowie.pl