Jak sprawdzić czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą
AdobeStock
Newsy

Jak sprawdzić, czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą

Czy wiecie, co jecie? Przeprowadźcie prosty eksperyment, by przekonać się, czy kupione przez was jabłka są pokryte woskiem.

Większość sprzedawanych w sklepach jabłek kusi soczystym kolorem i błyszczącą skórką. Trudno jest się oprzeć tak apetycznie wyglądającym owocom. Jednak nie zawsze idealny wygląd jabłka świadczy o jego jakości! Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy kupione przez was jabłka na pewno są zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jabłka się błyszczą?

Jabłka wydzielają naturalny wosk, który chroni je przed zepsuciem. To właśnie dlatego w dotyku większość jabłek jest tłusta i nieco lepka. Jednak owoce te nie są przystosowane do przechowywania w chłodniach i długich podróży – naturalny wosk nie jest w stanie ich przed tym uchronić. Właśnie dlatego producenci owoców stosują różne sztuczki, które mają przedłużyć trwałość jabłek. Dotyczy to także stosowania sztucznych wosków.

Robert Binkiewicz z firmy Agrosimex wyjaśnia:

Konsumenci, widząc lśniące owoce, często nie zwracają uwagi na parametry, tj. smak. Jednak woski są nie tylko preparatami do nabłyszczania jabłek. Zabieg ten skutecznie ogranicza transpirację, powodując zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności przez jabłka. Tempo oddychania oraz produkcja etylenu u poszczególnych odmian, również może wpływać na skuteczność trwałości jabłek w obrocie handlowym(…)Naniesienie wosku odbywa się poprzez natryskiwanie lub zanurzenie w preparacie owoców. Do tego celu służą specjalne urządzenia, które przeważnie stanowią część linii sortowniczej. Jabłka po woskowaniu muszą zostać dokładnie osuszone, a także poddane procesowi polerowania

Zobacz także
Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Woskowanie jabłek

Woskowanie stosuje się przede wszystkim w przypadku owoców importowanych, by zabezpieczyć je przed zepsuciem się w transporcie. Zwykle używa się wosków z naturalnych substancji, ale niestety coraz częściej stosowane są woski, które mogą bardzo mocno uczulać – mowa przede wszystkim o szelaku (E904), żywicy pozyskiwanej z owadów występujących w Tajlandii i Indiach. Stosuje się również wosk Carnauba, wosk pszczeli, a nawet pochodne ropy naftowej!

Jak sprawdzić, czy jabłka są woskowane?

By przekonać się, czy kupione przez was owoce poddano procesowi woskowania, można przeprowadzić prosty test. Należy włożyć jabłka do miski z wrzątkiem, a po chwili odcedzić. Jeśli zobaczycie na nich biały nalot, oznacza to, że były woskowane. Aby łatwiej pozbyć się wosku, natrzyjcie jabłka sokiem z cytryny lub włóżcie je do ciepłej wody z octem i sodą oczyszczoną. Następnie wypłuczcie jabłka i wyszorujcie je szczoteczką do zębów lub zeskrobcie wosk małym nożem. A najlepiej - w przypadku jabłek pokrytych woskiem, po prostu obrać je ze skórki.

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Adobe Stock
Newsy
Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Andrzejkowe wróżby odprawia się w przeddzień świętego Andrzeja. Ma to miejsce w nocy z 29 na 30 listopada. Jesteście przygotowani?

Kiedyś andrzejkowe wróżby były traktowane bardzo poważnie. Miały wyłącznie charakter matrymonialny i przeprowadzane były jedynie dla niezamężnych dziewcząt. Początkowo wróżono w odosobnieniu tak, aby nikt poza zainteresowaną nie zobaczył, jaki czeka ją los. Z czasem, wróżby stawiano zbiorowo, ale nadal traktowane były ze śmiertelną powagą. Przynosiły w końcu bardzo tajemną wiedzę na temat przyszłości. Dopiero współcześnie wróżby zaczęły być traktowane z przymrużeniem oka. Dziś, nikt nie bierze ich poważnie, są jedynie okazją do zabawy, najczęściej dla młodzieży. Czy wiecie, że wywróżyć przyszłość można z niemal wszystkiego, także i z jabłek? Wróżenie z jabłka. Co taka wróżba wam powie? Skórka jabłka może zdradzić inicjał przyszłej żony lub męża. Żeby go poznać, najpierw trzeba starannie obrać jabłko tak, żeby uzyskać jak najdłuższą, cieniutką obierkę. Taką obierkę należy rzucić za siebie, koniecznie przez lewe ramię, i sprawdzić, w jaką literę się ułoży. Jabłka były wykorzystywane także do wigilijnych wróżb na Górnym Śląsku. Przepowiadano za pomocą owoców nie tylko czy nadchodzący rok przyniesie powodzenie, ale także starano się wywróżyć bardziej precyzyjne wskazówki jak to, w którym miesiącu należy oczekiwać nieszczęścia. Wróżenie polegało na tym, że wybierano 4 lub 12 jabłek. 4 symbolizowały pory roku, 12 – miesiące. Po przekrojeniu jabłka w poprzek sprawdzano, czy gniazdo nasienne układa się w kształt gwiazdy, czy krzyża. Gwiazda oznaczała powodzenie, krzyż – nieszczęścia i kłopoty. Z czego wróżyć w Andrzejki i jak odczytywać przyszłość? Andrzejkowych wróżb, w różnych regionach naszego kraju było mnóstwo. Przypominamy najważniejsze,...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...