Jak sprawdzić czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą
AdobeStock
Newsy

Jak sprawdzić, czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą

Czy wiecie, co jecie? Przeprowadźcie prosty eksperyment, by przekonać się, czy kupione przez was jabłka są pokryte woskiem.

Większość sprzedawanych w sklepach jabłek kusi soczystym kolorem i błyszczącą skórką. Trudno jest się oprzeć tak apetycznie wyglądającym owocom. Jednak nie zawsze idealny wygląd jabłka świadczy o jego jakości! Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy kupione przez was jabłka na pewno są zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego jabłka się błyszczą?

Jabłka wydzielają naturalny wosk, który chroni je przed zepsuciem. To właśnie dlatego w dotyku większość jabłek jest tłusta i nieco lepka. Jednak owoce te nie są przystosowane do przechowywania w chłodniach i długich podróży – naturalny wosk nie jest w stanie ich przed tym uchronić. Właśnie dlatego producenci owoców stosują różne sztuczki, które mają przedłużyć trwałość jabłek. Dotyczy to także stosowania sztucznych wosków.

Robert Binkiewicz z firmy Agrosimex wyjaśnia:

Konsumenci, widząc lśniące owoce, często nie zwracają uwagi na parametry, tj. smak. Jednak woski są nie tylko preparatami do nabłyszczania jabłek. Zabieg ten skutecznie ogranicza transpirację, powodując zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności przez jabłka. Tempo oddychania oraz produkcja etylenu u poszczególnych odmian, również może wpływać na skuteczność trwałości jabłek w obrocie handlowym(…)Naniesienie wosku odbywa się poprzez natryskiwanie lub zanurzenie w preparacie owoców. Do tego celu służą specjalne urządzenia, które przeważnie stanowią część linii sortowniczej. Jabłka po woskowaniu muszą zostać dokładnie osuszone, a także poddane procesowi polerowania

Zobacz także
Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Jak sprawdzić szczelność lodówki? Wystarczy... kartka papieru lub banknot

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Trzymacie to jedzenie poza lodówką? Uważajcie – ta bakteria zabija człowieka w ciągu 5 dni

Woskowanie jabłek

Woskowanie stosuje się przede wszystkim w przypadku owoców importowanych, by zabezpieczyć je przed zepsuciem się w transporcie. Zwykle używa się wosków z naturalnych substancji, ale niestety coraz częściej stosowane są woski, które mogą bardzo mocno uczulać – mowa przede wszystkim o szelaku (E904), żywicy pozyskiwanej z owadów występujących w Tajlandii i Indiach. Stosuje się również wosk Carnauba, wosk pszczeli, a nawet pochodne ropy naftowej!

Jak sprawdzić, czy jabłka są woskowane?

By przekonać się, czy kupione przez was owoce poddano procesowi woskowania, można przeprowadzić prosty test. Należy włożyć jabłka do miski z wrzątkiem, a po chwili odcedzić. Jeśli zobaczycie na nich biały nalot, oznacza to, że były woskowane. Aby łatwiej pozbyć się wosku, natrzyjcie jabłka sokiem z cytryny lub włóżcie je do ciepłej wody z octem i sodą oczyszczoną. Następnie wypłuczcie jabłka i wyszorujcie je szczoteczką do zębów lub zeskrobcie wosk małym nożem. A najlepiej - w przypadku jabłek pokrytych woskiem, po prostu obrać je ze skórki.

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje
Flickr
Newsy
Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje
Gdzie lepiej kupować owoce? Prosto od sadownika, na targu czy w hipermarkecie gdzie wyglądają lepiej i mają lepszą cenę? Przeczytajcie i sami podejmijcie decyzję.

Czy brzydsze znaczy lepsze? Coraz częściej mówi się o tym, że warto jest kupować krzywą marchewkę i niewymiarowe ziemniaki. Także jabłka, jeśli są zbyt rumiane i zbyt błyszczące, powinny was poważnie zastanowić. Naturalne produkty z reguły nie są idealne. Jabłka kupowane na targu mogą mieć bladą skórkę i nie wyglądać tak dorodnie, jak te w markecie. Wyjaśniamy czym producenci „uszlachetniają” owoce przed sprzedażą? Świeże owoce też bywają konserwowane Lubicie jeść jabłka w całości bez obierania? Przecież to w końcu właśnie w skórce znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Jednak czasem z powodu wygody i oszczędności, zamiast kupić owoce bezpośrednio od sadownika, czy choćby na miejskim targu, zadowalamy się tymi sprzedawanymi w hipermarketach. Trzeba przyznać, że w niewielu miejscach można je kupić taniej. Jednak czy warto je kupować? Owoce produkowane i sprzedawane na skalę masową, często poddawane są obróbce, która ma kilka zadań: Wydłuża czas przydatności do spożycia, a więc konserwuje Chroni przed obijaniem podczas transportu i składowania Poprawia wygląd, nabłyszcza i nadaje głębi kolorom Poza procesami, którym owoce są poddawane już po zerwaniu, także zapewnienie sobie dużych i zdrowych plonów nie powstrzymuje sadowników przed zastosowaniem chemicznych środków ochrony roślin, m.in. pestycydów. Na koniec to wszystko trafia do was wraz z jabłkami, które w sklepie wkładacie do koszyka. Czym jest szelak, którym nabłyszcza się jabłka? Najpopularniejszą metodą poprawiania wyglądu jabłkom, to ich ochrona przed uszkodzeniami oraz nabłyszczanie. Stosowany do tego jest np. szelak, czyli żywica pozyskiwanej z odchodów insektów. To odmiana naturalnej żywicy, którą w starożytnych...

Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Adobe Stock
Newsy
Andrzejki w kuchni. Ta wróżba z jabłka zdradzi wam co nieco na temat przyszłości
Andrzejkowe wróżby odprawia się w przeddzień świętego Andrzeja. Ma to miejsce w nocy z 29 na 30 listopada. Jesteście przygotowani?

Kiedyś andrzejkowe wróżby były traktowane bardzo poważnie. Miały wyłącznie charakter matrymonialny i przeprowadzane były jedynie dla niezamężnych dziewcząt. Początkowo wróżono w odosobnieniu tak, aby nikt poza zainteresowaną nie zobaczył, jaki czeka ją los. Z czasem, wróżby stawiano zbiorowo, ale nadal traktowane były ze śmiertelną powagą. Przynosiły w końcu bardzo tajemną wiedzę na temat przyszłości. Dopiero współcześnie wróżby zaczęły być traktowane z przymrużeniem oka. Dziś, nikt nie bierze ich poważnie, są jedynie okazją do zabawy, najczęściej dla młodzieży. Czy wiecie, że wywróżyć przyszłość można z niemal wszystkiego, także i z jabłek? Wróżenie z jabłka. Co taka wróżba wam powie? Skórka jabłka może zdradzić inicjał przyszłej żony lub męża. Żeby go poznać, najpierw trzeba starannie obrać jabłko tak, żeby uzyskać jak najdłuższą, cieniutką obierkę. Taką obierkę należy rzucić za siebie, koniecznie przez lewe ramię, i sprawdzić, w jaką literę się ułoży. Jabłka były wykorzystywane także do wigilijnych wróżb na Górnym Śląsku. Przepowiadano za pomocą owoców nie tylko czy nadchodzący rok przyniesie powodzenie, ale także starano się wywróżyć bardziej precyzyjne wskazówki jak to, w którym miesiącu należy oczekiwać nieszczęścia. Wróżenie polegało na tym, że wybierano 4 lub 12 jabłek. 4 symbolizowały pory roku, 12 – miesiące. Po przekrojeniu jabłka w poprzek sprawdzano, czy gniazdo nasienne układa się w kształt gwiazdy, czy krzyża. Gwiazda oznaczała powodzenie, krzyż – nieszczęścia i kłopoty. Z czego wróżyć w Andrzejki i jak odczytywać przyszłość? Andrzejkowych wróżb, w różnych regionach naszego kraju było mnóstwo. Przypominamy najważniejsze,...

Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Własne
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...