Wyrabianie ciasta drożdżowego
Newsy

Jak sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione? Pomoże wam "test palca". Znacie go? 

Koniecznie wykonajcie ten test, kiedy następnym razem będziecie wyrabiać ciasto drożdżowe!

Wszyscy pewnie wiecie, że jednym z najważniejszych elementów starannego przygotowania ciasta drożdżowego, jest jego wyrobienie. Czy wiecie jednak, kiedy można przestać je wyrabiać? Znamy prosty sposób, za pomocą którego sprawdzicie, czy ciasto drożdżowe jest już dostatecznie dobrze wyrobione.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto drożdżowe

To klasyczny smakołyk, któremu naprawdę trudno się oprzeć! Upieczenie ciasta drożdżowego nie jest tak trudne, jak może się to wydawać, ale wymaga skupienia i dobrej techniki. Idealne ciasto drożdżowe jest pulchne, puszyste i lekko zarumienione na wierzchu. Bardzo często ozdabiacie je też pewnie kruszonką, która doskonale dopełnia smakiem i teksturą ciasto drożdżowe.

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

Przy wypieku ciasta drożdżowego ważne jest kilka elementów. Na sukces pysznego ciasta drożdżowego składają się:

Świeże składniki – podstawa pysznego ciasta drożdżowego. Wykorzystajcie składniki najlepszej jakości, a ciasto odwdzięczy się wam pysznym smakiem i niezwykłą puszystością.

Dobra mąka – istnieje zasada, że im więcej glutenu w mące, tym bardziej pulchne i puszyste ciasto. Nie eksperymentujcie z zamienianiem mąki pszennej na inne rodzaje. Najlepsza będzie mąka typu 550.

Przesianie mąki – nie pomijajcie tego kroku! Pozwala na pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń!

Dobry dobór tłuszczu – najsmaczniejsze ciasto drożdżowe wyjdzie na maśle, ale możecie upiec je też z dodatkiem oleju. Rozpuśćcie masło przed dodaniem do ciasta, masa będzie miała lepszą konsystencję.

Świeże drożdże – podstawa ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe można upiec też z dodatkiem suszonych drożdży, ale na świeżych urośnie szybciej i będzie smaczniejsze.

Dodatek soli – niezbędny w dobrym przepisie na ciasto drożdżowe. Wystarczy szczypta, która podbije smak. Pamiętajcie, żeby nie dodawać nigdy soli do zaczynu drożdżowego, bo zabija ona drożdże!

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Wyrabianie ciasta drożdżowego

Odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego jest jednym z ważniejszych kroków. Długie wyrabianie pozwala na zyskanie elastyczności dzięki połączeniu glutenu z wodą.

Ciasto musi być sprężyste, nie klejące, ma łatwo odchodzić od ręki osoby wyrabiającej. Pamiętajcie, żeby dosypywać do niego mąkę stopniowo, a dopiero pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.

Test na odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego

Jeśli nie wiecie, czy odpowiednio długo wyrabialiście ciasto drożdżowe, koniecznie wykonajcie test palca. Naciśnijcie palcem  na ciasto i zróbcie w nim niewielki dołek. Ciasto powinno „odskoczyć” i wrócić do poprzedniego kształtu. Jeśli tak się nie stało, wyrabiajcie je dalej. Jeśli ciasto odskoczyło – jest już dobrze wyrobione.
 

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Adobe Stock
Newsy
Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty
Zapamiętajcie! Ten trik ułatwia przygotowywanie ciasta drożdżowego!

Ciasto drożdżowe to absolutny klasyk w kuchni. Mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Zapach ciasta drożdżowego wypełnia cały dom pięknym aromatem. Ciasto drożdżowe jest także bazą dla wielu dań. Z drożdżowego ciasta robi się przecież chałkę , aromatyczne drożdżówki z nadzieniem i kruszonką, a także placki drożdżowe z pysznymi letnimi owocami. Ciasto drożdżowe to też główny składnik pizzy i włoskiej focacci – jada się je tez na słono. Pyszne ciasto drożdżowe – jak zrobić? Na pewno wasze mamy lub babcie przekazały wam przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli nie, możecie skorzystać z naszych proporcji składników. Do ciasta drożdżowego potrzebujecie: 600 g mąki pszennej Kilka łyżek cukru 2 jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła Szczypta soli Wyrastanie ciasta drożdżowego Żeby ciasto drożdżowe było przepyszne, trzeba przede wszystkim pozwolić mu wyrosnąć. Ciasto drożdżowe rośnie dzięki drożdżom. Rozkładają one cukier na dwutlenek węgla, który jest gazem i powodują, że ciasto staje się puszyste i pięknie wyrasta. Drożdże odpowiadają wiec za sukces ciasta drożdżowego. Jeśli chcecie wspomóc pracę drożdży, zapewnijcie im odpowiednie warunki do wzrostu. Niektórzy praktykują wyrabianie zaczynu drożdżowego poprzez zmieszanie mleka z drożdżami i cukrem, ale nie jest to konieczne do uzyskania idealnego ciasta drożdżowego.  Na pewno do wyrośnięcia potrzebne jest za to drożdżom odrobinę czasu. Dobrze rosną one w ciepłym i spokojnym miejscu, bez przeciągów. Wiele osób wstawia ciasto drożdżowe do wyrośnięcia pod koc, obok kaloryfera albo przy kominku. Niektórzy wiedzą też o sposobie wyrastania ciasta drożdżowego w piekarniku – jedynie przy włączonej lampce. My chcemy podzielić się jeszcze innym patentem na dobre...

jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe
Flickr
Newsy
Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe, aby było idealne? Gdy będzie tak wyglądać to znak, że jest gotowe
Chcecie, by wasze drożdżowe wypieki wychodziły pulchniutkie i lekkie? Bardzo ważny jest sposób wyrabiania ciasta! Poznajcie najlepszą technikę.

Lubicie ciasto drożdżowe? Niektórzy ze względu na fakt, iż ten rodzaj ciasta wymaga dłuższych przygotowań i ścisłego przestrzegania zasad podanych w przepisie, zniechęcają się do niego. Czy rzeczywiście zrobienie ciasta drożdżowego jest takie trudne? Nic bardziej mylnego! Przy odrobinie wprawy każdy jest w stanie się tego nauczyć. Jak powstaje ciasto drożdżowe? Zasadnicza różnica między drożdżówkami a tradycyjnymi wypiekami polega na tym, że poza standardowymi składnikami w postaci jajek, mąki i cukru, stosuje się także drożdże. A dokładniej drożdże szlachetne, które są grzybami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Używa się ich przede wszystkim do wszystkich produktów, które powstają w procesie fermentacji, czyli na przykład w przypadku piwa i wina, a także ciast. Zaczyn do ciasta drożdżowego musi zawierać cukier, który jest przez drożdże przetwarzany na dwutlenek węgla i alkohol. W połączeniu z glutenem z mąki powstaje bardzo elastyczne, lekkie i puchate ciasto! Jak poprawnie wyrabiać ciasto drożdżowe? Jednak by drożdżowe wypieki wyszły bardzo pulchne, niezwykle ważna jest technika wyrabiania. Długie i dokładnie wyrabianie sprawia, że białka zawarte w mące wytwarzają gluten, który odpowiada za elastyczność ciasta. Techniki wyrabiania ciasta drożdżowego Podrzucanie ciasta Zagniatanie Przesuwanie na boki Rozciąganie Najlepsze jest jednak połączenie tych technik! Wypróbujcie sposób polegający na rozciąganiu, a następnie przesuwaniu ciasta. Należy złapać boki ciasta, pociągnąć je do góry i zawinąć do środka. To sprawi, że do środka wtłoczycie dużo powietrza, a ciasto wyjdzie lekkie i pulchne. Jeśli macie dużo siły w rękach i twardą stolnicę, to nie bójcie się energicznie ciskać w nią kulą ciasta! W ten sposób też...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom suszonym i instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Adobe Stock
Newsy
Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Wiecie jaki przelicznik zastosować przy robieniu ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie!

Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne. Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki , obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki . Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci. Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym.  Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego?  Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat.  Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się...