Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi. 

Jak smażyć kotlety schabowe?  

Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już!

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe?

Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie!

Jakie składniki do kotletów schabowych? 

Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej!

Zobacz także:

Przepis na kotlety schabowe

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • smalec do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i dokładnie osuszcie.
  2. Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie za pomocą tłuczka do mięs, delikatnie je rozbijcie na około 0,5 cm kotlety.
  3. Na jeden talerz wbijcie jajko i je dokładnie roztrzepcie, na drugi wsypcie mąkę, zaś na trzeci bułkę tartą. 
  4. Na patelnię nałóżcie smalec, dobrze ją rozgrzejcie. 
  5. Plastry schabu kolejno obtaczajcie w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  6. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażcie je z jednej strony na złoty kolor, a później przewróćcie je na drugą.
  7. Usmażone kotlety schabowe przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  8. Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
     

Czytaj także: