Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak smażyć kotlety schabowe?  

Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już!

Zobacz także
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe?

Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie!

Jakie składniki do kotletów schabowych? 

Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej!

Przepis na kotlety schabowe

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • smalec do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i dokładnie osuszcie.
  2. Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie za pomocą tłuczka do mięs, delikatnie je rozbijcie na około 0,5 cm kotlety.
  3. Na jeden talerz wbijcie jajko i je dokładnie roztrzepcie, na drugi wsypcie mąkę, zaś na trzeci bułkę tartą. 
  4. Na patelnię nałóżcie smalec, dobrze ją rozgrzejcie. 
  5. Plastry schabu kolejno obtaczajcie w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  6. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażcie je z jednej strony na złoty kolor, a później przewróćcie je na drugą.
  7. Usmażone kotlety schabowe przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  8. Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
     

Czytaj także:

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe na obiad. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Gracjan Roztocki pokazał, jak zrobić schabowe. Receptura bije na głowę tę od Justyny Żyły
Swoim przepisem na kotlety schabowe postanowił podzielić się Gracjan Roztocki. Cały sekret tych genialnych kotletów tkwi w tłuszczu, na którym je smaży.

Kotlety schabowe to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki bądź marchewki z groszkiem. Ich przygotowanie jest banalnie proste, nic więc dziwnego, że tak chętnie je jadamy. Gracjan Roztocki pokazał, jak on robi schabowe - i jeden szczegół wydaje się wart skopiowania! Gotuj z Gracjanem Gracjan Roztocki rozpoczął swoją działalność w Internecie od wykonywania specyficznych utworów muzycznych. Jego kanał na YouTube zaczął się prężnie rozwijać. Dziś youtuber publikuje filmy o różnej treści,  także kulinarne. Chętnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na tradycyjne polskie dania. Pyszne schabowe według Roztockiego Kotlety schabowe z przepisu Gracjana Roztockiego są przepyszne w smaku, niezwykle aromatyczne i soczyste w środku. Cały sekret dania tkwi w tłuszczu do smażenia. Roztocki zamiast klasycznego oleju, wykorzystuje smalec. To właśnie dzięki niemu mięso zachowuje delikatność. Smalec nie pozostawia nieprzyjemnego aromatu, ale dodaje smaku. To najlepszy wybór do smażenia kotletów schabowych. Przepis na kotlety schabowe Gracjana Roztockiego Składniki: 5 plastrów schabu bez kości mąka pszenna 1 jajko bułka tarta sól smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa na grubość około 0,5 cm. Mięso przyprawcie solą.  Na jeden talerz wsypcie mąkę pszenną, a na drugi bułkę tartą.  Natomiast na trzeci talerz wbijcie jajko i dobrze je roztrzepcie.  Na patelnię dodajcie smalec, dobrze go rozgrzejcie. Przyprawione solą plastry schabu obtoczcie w mące pszennej, następnie jajku i bułce tartej. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni....

jak panierować schabowe
AdobeStock
Newsy
Doprawiacie schabowe czy panierkę do schabowych przed smażeniem? Jedna z tych metod niekorzystnie wpływa na ich smak
Jak poprawnie doprawić schabowe, by dobrze smakowały? Odpowiadamy.

Kotlety schabowe są bardzo popularnym w Polsce daniem, dlatego istnieje mnóstwo sposobów przyrządzenia go. Jedni doprawiają kotlety przed rozbiciem tłuczkiem, a inni po. Część osób rozbija kotlety bardzo cienko, część średnio, a niektórzy w ogóle tego nie robią. W większości przypadków, wybrana metoda przygotowania jest kwestią osobistych preferencji, jednak czasami warto zasięgnąć rady doświadczonych kucharzy. Wiedzą oni co robić, by danie wyszło idealne i jakich błędów unikać! Jak doprawić schabowe? Jednym z często popełnianych błędów, jest niewłaściwy sposób doprawiania kotletów. Część osób nie naciera mięsa przyprawami i zamiast tego wsypuje je do składników na panierkę – na przykład do mąki. To duży błąd! Jeśli tak zrobicie, to schabowe nie będą dobrze smakować, ponieważ cały smak zostanie w panierce. Pamiętajcie – doprawia się mięso, a nie panierkę. Przepis na klasyczne kotlety schabowe Do przygotowania domowych kotletów schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kg schabu 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Olej rzepakowy (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Schab umyjcie, delikatnie osuszcie i pokrójcie w plastry na kotlety. Następnie każdy kotlet przykryjcie z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem. Grubość kotletów nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od tego, co wam bardziej smakuje. Pamiętajcie jednak, że im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć! Rozbite kotlety posypcie z każdej strony solą i pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wsypcie łyżkę mąki, do drugiej 2 łyżki bułki tartej, a w trzeciej rozkłóćcie jedno jajko. Na patelni...

panierowanie kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Jajko, mąka, bułka tarta. W jakiej kolejności tak naprawdę powinno się panierować schabowego?
Kotlety schabowe to nie tylko mięso, ale i odpowiednio przygotowana panierka, która nie odkleja się od schabu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas jej przyrządzania!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych dań. Jest serwowane na co dzień, jak i od święta. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez tej potrawy.  Mięso na kotlety schabowe to podstawa Przygotowując kotlety wiele osób decyduje się na inny wybór mięsa, przykładowo pierś z kurczaka. Jednak prawdziwe schabowe to te, przygotowane z wieprzowiny, a dokładniej schabu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, aby mięso było jak najlepszej jakości. Wówczas będzie to gwarancja udanego obiadu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w dany produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wtedy będziecie mieć pewność, że mięso jest świeże. Jednak jeśli zdecydujcie się na zakup w sklepie to zwróćcie uwagę na datę przydatności, która powinna być jak najdłuższa oraz na skład by produkt nie zawierał innych zbędnych składników. Przyrządzenie schabowych  Smażenie kotletów należy rozpocząć od delikatnego rozbicia plastrów mięsa, najlepiej pod folią spożywczą. Dzięki temu zachowa swoje struktury i nie będzie się rwać w kolejnych etapach. Następnie schab trzeba delikatnie przyprawić, wystarczy mąka oraz sól. One mają dodatkowo uwydatnić smak dania, a nie go stłumić. Mięso powinno chwilę poleżakować natarte przyprawami, aby mogły się połączyć. Po panierowaniu kotlety należy ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni i większej ilości tłuszczu. To zapewni równomierne usmażenie. Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia schabowych jest smalec. Dzięki niemu schabowe będą niezwykle delikatne, a zarazem kruche. Trzy kroki do idealnej panierki Przygotowanie dobrej panierki wbrew pozorom nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jeden błąd, by panierka nie trzymała się dobrze mięsa i...