Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.
Jak smażyć kotlety schabowe?
Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już!
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe?
Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie!
Jakie składniki do kotletów schabowych?
Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej!
Zobacz także:
Przepis na kotlety schabowe
Składniki:
- 5 plastrów schabu bez kości
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- ½ szklanki mąki
- smalec do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie i dokładnie osuszcie.
- Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie za pomocą tłuczka do mięs, delikatnie je rozbijcie na około 0,5 cm kotlety.
- Na jeden talerz wbijcie jajko i je dokładnie roztrzepcie, na drugi wsypcie mąkę, zaś na trzeci bułkę tartą.
- Na patelnię nałóżcie smalec, dobrze ją rozgrzejcie.
- Plastry schabu kolejno obtaczajcie w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
- Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażcie je z jednej strony na złoty kolor, a później przewróćcie je na drugą.
- Usmażone kotlety schabowe przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
Czytaj także: