Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 25, 2021

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak smażyć kotlety schabowe?  

Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już!

Zobacz także

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe?

Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie!

Jakie składniki do kotletów schabowych? 

Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej!

Przepis na kotlety schabowe

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • smalec do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i dokładnie osuszcie.
  2. Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie za pomocą tłuczka do mięs, delikatnie je rozbijcie na około 0,5 cm kotlety.
  3. Na jeden talerz wbijcie jajko i je dokładnie roztrzepcie, na drugi wsypcie mąkę, zaś na trzeci bułkę tartą. 
  4. Na patelnię nałóżcie smalec, dobrze ją rozgrzejcie. 
  5. Plastry schabu kolejno obtaczajcie w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.
  6. Panierowane mięso układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażcie je z jednej strony na złoty kolor, a później przewróćcie je na drugą.
  7. Usmażone kotlety schabowe przełóżcie na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 
  8. Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką. Smacznego!
     

Czytaj także:

Komentarze