
Jak to często bywa w kulinariach i nazewnictwie roślin jadalnych, koper włoski niewiele ma wspólnego z Włochami. Roślina nazywana także koprem słodkim, a przede wszystkim fenkułem, naturalnie występuje daleko i od Włoch, i od Polski.
Poznajcie fenkuł
Pakistan, Iran, Afganistan, a nawet Nepal – to właśnie z Bliskiego Wschodu i z Azji fenkuł zawędrował w niemal wszystkie zakątki świata.
Koper włoski uprawiany jest także i w naszym kraju, ale na razie pod względem popularności używania przez panie domu przegrywa rywalizację z tradycyjnym koperkiem.
Warto poznać dobrze fenkuł, gdyż jest niezwykle wartościowym warzywem. W kulinariach wykorzystuje się nie tylko pędy, jak w przypadku tradycyjnego kopru.
„Cebula” lub „bulwa”
Dużą wartość stanowią także zgrubiałe pochwy liściowe tworzące coś na kształt cebuli. „Bulwa” fenkułu jest pieczona, smażona, dodawana do sałatek.
Ugotowana „cebula” kopru włoskiego bardzo dobrze odnajdzie się w duecie z potrawkami z wieprzowiny.
Ważne jest także zastrzeżenie, że fenkuł jest rośliną, którą w całości można spożywać także zupełnie na surowo.
Intensywne owoce
Szeroko wykorzystuje się także intensywne w zapachu owoce (w kształcie ziarenek). Mają one silny, anyżkowy zapach.
Przyprawia się nimi kompoty, sosy, mięsa pieczone, ryby, a nawet pieczywo. Dodawanie owoców fenkułu do chleba upodobali sobie zwłaszcza Francuzi.
A jaki pomysł na koper włoski powinni mieć Polacy? Warto wzbogacić nim ukochany przez wszystkich rosół.
Do rosołu
Jako element włoszczyzny sprawdzi się „bulwa” fenkułu. Zawiera ona mnóstwo witamin i zdrowych dla organizmu substancji na czele z witaminą C.
W rosole sprawdzą się także i aromatyczne liście fenkułu, które mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego koperku, pietruszki czy lubczyku.
W przeciwieństwie do bulwy, liście kopru włoskiego do rosołu powinniście wrzucić na późniejszym etapie gotowania.
O różnicach między koprem włoski a koprem zwykłym pisaliśmy w innym artykule. Więcej znajdziecie klikając tutaj: Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd