Fenkuł
Adobe Stock
Newsy

Jak smakuje fenkuł i dlaczego warto go dodać do rosołu?

Fenkuł, czyli krewny naszego zwykłego, ogrodowego kopru, to roślina wciąż jeszcze przez wielu nie odkryta. Poznajcie jego wspaniałe właściwości.

Jak to często bywa w kulinariach i nazewnictwie roślin jadalnych, koper włoski niewiele ma wspólnego z Włochami. Roślina nazywana także koprem słodkim, a przede wszystkim fenkułem, naturalnie występuje daleko i od Włoch, i od Polski.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poznajcie fenkuł

Pakistan, Iran, Afganistan, a nawet Nepal – to właśnie z Bliskiego Wschodu i z Azji fenkuł zawędrował w niemal wszystkie zakątki świata.

Koper włoski uprawiany jest także i w naszym kraju, ale na razie pod względem popularności używania przez panie domu przegrywa rywalizację z tradycyjnym koperkiem.

Warto poznać dobrze fenkuł, gdyż jest niezwykle wartościowym warzywem. W kulinariach wykorzystuje się nie tylko pędy, jak w przypadku tradycyjnego kopru.

„Cebula” lub „bulwa”

Dużą wartość stanowią także zgrubiałe pochwy liściowe tworzące coś na kształt cebuli. „Bulwa” fenkułu jest pieczona, smażona, dodawana do sałatek.

Ugotowana „cebula” kopru włoskiego bardzo dobrze odnajdzie się w duecie z potrawkami z wieprzowiny.

Ważne jest także zastrzeżenie, że fenkuł jest rośliną, którą w całości można spożywać także zupełnie na surowo.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Intensywne owoce

Szeroko wykorzystuje się także intensywne w zapachu owoce (w kształcie ziarenek). Mają one silny, anyżkowy zapach.

Przyprawia się nimi kompoty, sosy, mięsa pieczone, ryby, a nawet pieczywo. Dodawanie owoców fenkułu do chleba upodobali sobie zwłaszcza Francuzi.

A jaki pomysł na koper włoski powinni mieć Polacy? Warto wzbogacić nim ukochany przez wszystkich rosół.

Do rosołu

Jako element włoszczyzny sprawdzi się „bulwa” fenkułu. Zawiera ona mnóstwo witamin i zdrowych dla organizmu substancji na czele z witaminą C.

W rosole sprawdzą się także i aromatyczne liście fenkułu, które mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnego koperku, pietruszki czy lubczyku.

W przeciwieństwie do bulwy, liście kopru włoskiego do rosołu powinniście wrzucić na późniejszym etapie gotowania.

O różnicach między koprem włoski a koprem zwykłym pisaliśmy w innym artykule. Więcej znajdziecie klikając tutaj: Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd

Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze
AdobeStock
Newsy
Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze. Wzdęcia i bóle miną jak ręką odjął
Uczucie przejedzenia to przypadłość, która często nam się zdarza podczas świąt. Na szczęście wiemy, jak sobie z nią poradzić.

Święta to taki czas w roku, gdy łatwo o przejedzenie. Na szczęście z pomocą przychodzi pewien bardzo prosty napar. Zrobicie go za grosze. Nieprzyjemne skutki przejedzenia O ile jedzenie jest bardzo przyjemne, skutki przejedzenia już niekoniecznie. Po spożyciu zbyt dużej ilości potraw nie tylko czujemy się ospali i ociężali, ale też może nam doskwierać ból brzucha, mdłości oraz wzdęcia. Jak sobie z tym poradzić? Napijcie się naparu z kopru włoskiego. W mig przyniesie on ulgę waszemu żołądkowi. Właściwości zdrowotne naparu z kopru włoskiego Koper włoski (Foeniculum vulgare) to aromatyczna roślina pochodząca z regionu śródziemnomorskiego, która ma wiele zastosowań kulinarnych i leczniczych. Pomaga przy niestrawności, wzdęciach, zaparciach, kolkach, biegunkach, zaburzeniach oddychania i zaburzeniach miesiączkowania. Jedna filiżanka bulwy kopru włoskiego zawiera prawie 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, co czyni go bogatym źródłem tej dobroczynnej witaminy w naszej diecie. Jeśli dokucza wam poświąteczne przejedzenie, koper włoski pomoże wam szybciej strawić pokarm, a także załagodzi wzdęcia, zmniejszy zgagę, zaparcia oraz ból brzucha. Niektóre składniki olejku eterycznego z kopru włoskiego pobudzają wydzielanie soków trawiennych i żołądkowych, a także zmniejszają stany zapalne żołądka i jelit oraz ułatwiają wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Co więcej, koper włoski może wyeliminować zaparcia i chronić organizm przed wieloma problemami jelitowymi. Ma również właściwości przeciwkwasowe i jest szeroko stosowany w preparatach zobojętniających kwas. Koper włoski pomaga też w utrzymaniu prawidłowego ruchu perystaltycznego jelit, wspomagając tym samym wydalanie oraz ma działanie wiatropędne. Jak zrobić napar z kopru włoskiego?...

Rosół z koprem
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd
Kiedy natka pietruszki, kiedy lubczyk, a kiedy koperek? Podpowiadamy, w którym momencie powinniście dodać do rosołu swoją zieleninę.

Rosół to nasza tradycja, a przepis na smaczny wywar jest przekazywany w każdym domu z pokolenia na pokolenia. Mamy przekazywały klasyczny przepis na złocisty bulion córkom, a córki przekazywały pałeczkę dalej. I tak od lat. Próby z zieleniną Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie danie jest zasadniczo niezbyt podatne na zaskakujące innowacje, kombinacje i modyfikacje. Nie brakuje jednak pań domu, które lubią nieco urozmaicić tradycyjny rosół. Na przykład poprzez doprawienie go innymi ziołami. Pietruszka, lubczyk – to znana wszystkim klasyka. Słyszeliśmy też o gospodyniach, które dodają do zupy także zielony seler naciowy. Próbowaliście? Jeśli tak, śmiało możecie popróbować także i z koprem. Co prawda zielony, świeży (lub mrożony) koperek kojarzy się bardziej z ziemniakami, ale nie zaszkodzi spróbować. Co, gdzie, kiedy? Koperek doda rosołowi nieco ciekawszego smaku. Ciekawe, co powiedzą na to wasi domownicy? Uważajcie więc z ilością zielonego dodatku! Zanim jednak przystąpicie do doprawiania rosołu koperkiem, koniecznie weźcie pod uwagę to, kiedy dodać go do zupy. Większość Polaków niestety popełnia ten błąd i pospiesza się z dorzuceniem zieleniny do wywaru. Nie ma nic gorszego. W takim wypadku nie tylko koperek, ale i natka pietruszki czy też każda inna zielenina, wygotuje się i straci swój smak. Zdecydowanie lepiej będzie, gdy dodacie koperek, a także i pietruszkę, dopiero pod koniec gotowania. Zielone dodatki zachowają swój smak i aromat na talerzu. Koper koprowi nie równy Skąd biorą się tego typu pomyłki? Być może dla niektórych zwodniczy może być koper włoski, zwany także fenkułem. Ta zielona roślina, nieco słodkawa i pikantna w smaku, jest coraz popularniejsza jako aromatyczna przyprawa...

lidl promocje
Adobe Stock
Newsy
Klienci będą zachwyceni. Lidl w tym tygodniu przygotował niewiarygodne przeceny uwielbianych produktów
Nie lubicie wydawać kroci na codzienne zakupy spożywcze? Lidl przygotował specjalne oferty dla oszczędnych!

Nowe podatki, wzrastająca inflacja i kilka jeszcze innych czynników sprawia, że ceny w sklepach są coraz wyższe. Niestety, trzeba się do takiej sytuacji przyzwyczaić. Na przykład do droższego chleba. Pieczywo zdrożeje ze względu na podwyżkę cen prądu. Czerwone jabłka w Lidlu Jeśli nie chcecie, by wasze portfele odczuły skutki tych podwyżek, koniecznie polujcie na promocje. Takie jak te z Lidla. Niemiecka sieć sklepów spożywczych w tym tygodniu przygotowała dla swoich klientów naprawdę godne uwagi akcje promocyjne. W pierwszej kolejności musicie zwrócić uwagę na orzeźwiające i lekko kwaskowate jabłka odmiany gloster. W Lidlu, do środy, za 1 kg tych czerwonych jabłuszek zapłacicie jedyne 1,79 zł! Co powiecie na świeżą szarlotkę? Obiadowa klasyka w super cenach Na obiad śmiało możecie zaplanować sobie pulpety lub mielone. 800-gramowe opakowanie mięsa mielonego z szynki będzie dostępne do środy w Lidlu za 7,99 zł. A skoro są kotlety, to i muszą być ziemniaki. W ramach promocji polskie kartofle będą dostępne w cenie 0,99 zł. Lubicie kulinarne innowacje? Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, warto poznać zalety, właściwości i smak kopru włoskiego. Tę ciekawą roślinę kupicie w okazyjnej cenie w Lidlu, oczywiście do środy. Jedna sztuka kopru wraz z „cebulą” będzie kosztowała 2, 99. Więcej o koprze włoskim, znanym także jako fenkuł, przeczytacie tutaj:  Jak smakuje fenkuł i dlaczego warto go dodać do rosołu? Nowe rodzaje pieczywa Koniecznie zwróćcie uwagę na promocję na twaróg. Ser biały półtłusty marki Pilos 250 g, będzie kosztował do środy  1,75 zł pod warunkiem, że kupicie dwie sztuki. Świetna okazja w Lidlu jest także na margarynę Delma. Podobnie jak w przypadku twarogu, przy zakupie dwóch opakowań, cena jednej (500 g)...

Ciekawy dodatek warzyw do rosołu.
Triki kulinarne
W Wielkiej Brytanii dodaje się do rosołu te 3 niezwykłe warzywa. Świetnie podkręcają jego smak. Spróbujecie?
Myślicie, że słyszeliście już wszystkie pomysły na to, co można dodać do rosołu? Mylicie się. Brytyjczycy mają sposób na wzmocnienie jego smaku, którym zdecydowanie warto się zainspirować.

Mimo iż rosół kojarzymy zazwyczaj jako typowo polską zupę, jej odmiany są przygotowywane na całym świecie. Przybiera on różne formy i nazwy, ale dalej liczy się to samo, co w naszym, tradycyjnym rosole: aromatyczny bulion, głęboki smak uzyskany dzięki różnorodnym składnikom oraz piękny zapach. Brytyjczycy mają na to swój sposób… Włoszczyzna za granicą Jeśli kiedykolwiek próbowaliście ugotować tradycyjne polskie dania, będąc za granicą, wiecie jakie problemy i zdziwienie może to powodować. Niektóre dodatki, które wydają wam się oczywiste, nie są możliwe do zdobycia w innych miejscach na świecie. Dobrym przykładem jest włoszczyzna. W tradycyjnej mieszance na rosół kupionej w Polsce, znajdą się zazwyczaj: Seler Marchew Pietruszka Por Czasem: czosnek, cebula lub kapusta Nie próbujcie nawet szukać podobnych zestawów poza granicami Polski. Mocno się naszukacie i bardzo zdziwicie. Sposób na rosół z Wielkiej Brytanii Zestaw warzyw na zupę w Wielkiej Brytanii jest zupełnie inny. Brytyjczycy nie dodają do rosołu selera ani pietruszki, ale za to mają swoje składniki, które odpowiadają za niezwykły smak bulionu. Oto one: Pasternak – warzywo bardzo podobne do pietruszki z wyglądu, jednak inne w smaku. Jest mięsisty i słodki w odróżnieniu od typowo korzennej pietruszki, która bywa włóknista. Pasternak nada bulionowi przyjemnej słodyczy. Rzepa – warzywo popularne w Wielkiej Brytanii niemal równie mocno, jak marchewka. Rzepa jest dostępna w każdym supermarkecie. Jej dodatek do rosołu podkręci jego smak i nada specyficznego zapachu. Jeśli chcecie wypróbować rosołu z dodatkiem rzepy, zacznijcie od dodania małego kawałka, jej zapach jest bardzo intensywny. Fenkuł – inaczej zwany...