Od zawsze próbujecie schudnąć, ale wokół za dużo różnych pokus? Wiele osób ma ten problem. Niestety żeby skutecznie schudnąć konieczne jest ograniczenie spożywania kalorii lub zwiększona aktywność fizyczna. Bardzo pomocne warzywne koktajle, mikstury i inne sposoby nie pomogą, jeśli nie zmienicie diety w całości.

Jak schudnąć?

W teorii odchudzanie jest bardzo proste. Należy jeść mniej niż się codziennie zużywa. Trudność zaczyna się jednak przy przełożeniu tej teorii w praktykę. Mamy dla was praktyczne rady, które pomogą wam zmniejszyć kaloryczność diety i schudnąć trwale. Nadmierna masa ciała nie pojawiła się u was z dnia na dzień, nie liczcie więc na bardzo szybki efekt. Najważniejsze są codzienne małe wybory, które w dłuższej perspektywie przybliża was do celu i pomogą wam osiągnąć wymarzone cele sylwetkowe.

Proste zmiany duże efekty w odchudzaniu

Najłatwiej rozpocząć jest zmniejszanie kaloryczności diety poprzez zamianę produktów, które obecnie stosujecie w kuchni na niskokaloryczne odpowiedniki. Mamy dla was kilka przykładów, które mogą wam bardzo w tym pomóc.

  • Śmietanę zamieńcie na jogurt. Oczywiście smak śmietany jest inny niż smak jogurtu, jednak różnica ta nie jest aż tak duża. Jogurt ma nawet 15 razy mniej tłuszczu (i kalorii) niż śmietana. To więc naprawdę użyteczny produkt dla osób odchudzających się.
  • Ograniczcie ilość tłuszczu dodawanego do smażenia i duszenia. Zamiast dodawać 2 łyżki masła do smażenia, dodajcie pół łyżki oliwy. Oszczędzicie aż 150 kcal, które możecie zjeść w znacznie smaczniejszy sposób.
  • Zamieńcie sery na podobne o mniejszej zawartości tłuszczu. Sięgajcie w sklepie po chudy twaróg zamiast pełnotłustego. Dodawajcie do dań mozzarellę light zamiast pełnotłustej wersji i regulujcie ilość żółtego sera, który jecie.
  • Kurczak lub chude mięso zamiast tłustych części. Wybierzcie polędwicę, schab lub drób zamiast karkówki, boczku i innych tłustych mięs. Różnica jest ogromna.
  • Ksylitol zamiast cukru. Ten produkt brzmi obco i część z was może go nie znać, ale dostępny jest we wszystkich supermarketach. Ma o wiele mniej kalorii niż cukier, a smakuje podobnie.

Czytaj także:

Zobacz także: