Po przyjęciu szczepionki na koronawirusa, wiele osób skarży się na uciążliwe objawy. Najczęściej jest to zmęczenie, ból w miejscu szczepienia, osłabienie, a nawet lekka gorączka. Codziennie prace domowe mogą być wówczas wyzwaniem, dlatego warto się wcześniej przygotować. Dziennikarka Mia de Graaf postanowiła wykorzystać rady z książki „Przeczytaj to, zanim zjesz” autorstwa Taub-Dix i przed przyjęciem drugiej dawki szczepionki przygotowała sobie posiłki, żeby móc odpoczywać po szczepieniu.

Samopoczucie po szczepieniu

Mia de Graaf została zaszczepiona szczepionką Moderna. Po szczepieniu przyznaje, że miała złe samopoczucie:

Po otrzymaniu drugiej dawki szczepionki Moderny przez 36 godzin miałam gorączkę i dreszcze

Jednak dziennikarka nie przejęła się nadmiernie tymi objawami – jak podkreśla, ma świadomość tego, że są to normalne efekty uboczne po przyjęciu szczepienia i oznaka tego, że system immunologiczny zareagował na szczepionkę:

Jak tłumaczą eksperci to, czego doświadczyłam po szczepieniu, jest objawem naturalnej reakcji immunologicznej ludzkiego organizmu. Szczepionka Moderny, będąca tzn. preparatem genetycznym, dostarcza informacyjne RNA wirusa, dzięki czemu komórki odpornościowe uczą się atakować cząsteczki SARS- CoV-2. Druga dawka preparatu ma za zadanie przypomnieć organizmowi to, czego nauczył się w trakcie pierwszej lekcji o wirusie i skłonić go do obrony przed zakażeniem.

Przygotowanie do szczepienia

Kobieta wiedziała, że po szczepieniu może się gorzej czuć i dlatego postanowiła się wcześniej do tego przygotować. Posprzątała mieszkanie, zrobiła pranie i przyrządziła sobie posiłki na dzień po szczepieniu. Co więcej – skonsultowała to nawet z dwiema dietetyczkami by mieć pewność, że przygotowane jedzenie da jej organizmowi siły na zmierzenie się ze szczepionką!

Zobacz także:

Jadłospis po szczepieniu na COVID-19

Mia przygotowała sobie posiłki zgodnie z zaleceniami z książki Taub-Dix. Oto jej jadłospis na cały dzień:

  • Śniadanie: Owsianka z płatków owsianych na mleku owsianym z bananem, kawałkami jabłka i orzechami włoskimi
  • Obiadokolacja: kilka porcji rosołu z ryżem, sałatka z ogórkiem, papryką i marchewką oraz awokado i komosą ryżową
  • Przekąska: banany, jabłka i marchewki
  • Napoje: woda i sok pomarańczowy

Czytaj także: