Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy

Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik

Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia?

Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby?

- Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek.

Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym. 

Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb.

Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy.

Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów.

Zobacz także
Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić

Włóżcie do lodówki ścierki. Genialny trik, który pomoże wam sporo zaoszczędzić

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów

Sposób 1:

  • Do szklanki wlejcie wodę z kranu
  • Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki
  • Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach

Sposób 2:

  • Jabłko obierzcie ze skórki i pokrójcie na ćwiartki
  • Rozłóżcie jabłka w różnych miejscach pomieszczenia, z którego chcecie usunąć zapach

Jak usunąć zapach ryb, który osiadł na przedmiotach?

Usuwając rybny aromat trzeba pamiętać o jednym: zawsze róbcie to niezwłocznie po użyciu przyborów czy sprzętów. Pozbywanie się zapachów z zaschniętych powierzchni jest trudniejsze, wymaga szorowania i kilku powtórzeń czynności wymienionych poniżej. Dopóki osad i zapach są świeże, usuniecie je znacznie łatwiej.

  • Przybory kuchenne takie jak deska, noże, garnki, patelnie, które miały kontakt z rybą, należy od razu po użyciu dokładnie umyć woda z detergentem, np. płynem do mycia naczyń. Następnie przetrzyjcie sprzęty sokiem z cytryny lub octem.
  • Sprzęt kuchenny taki jak piekarnik czy kuchenka mikrofalowa, także nasiąkają zapachem. Oczyścicie je w podobny sposób: najpierw umyjcie wszystko wodą z detergentem, a następnie przetrzyjcie gąbka lub ściereczką nasączona octem. W przypadku sprzętu możecie ułatwić sobie pracę wlewając do żaroodpornego naczynia wodę z octem i wstawiając urządzenie. Pod wpływem ciepła zapachy wchłoną się szybciej.

Źródło: msn.com.pl

zapach smażonej ryby
Adobe Stock
Newsy
Genialnie prosty sposób, aby pozbyć się z mieszkania zapachu smażonej ryby
Choć większość Polaków uwielbia rybę, mało kto przepada za jej zapachem. Zarówno świeża, smażona jak i gotowana wydziela bardzo intensywną woń. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by się jej pozbyć. Problem pomoże rozwiązać między innymi dodatek imbiru!

Choć tradycyjnie na wigilijnym stole powinien pojawić się śledź i karp, tego dnia wielu z was zapewne serwuje również inne rodzaje ryb. To co łączy je wszystkie to z pewnością nieprzyjemny zapach. Aby nie przesiąkły nim ubrania waszych gości powinniście wiedzieć, jak się go pozbyć.  Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się przyrządzać rybę na patelni z pewnością poczuliście, że mieszkanie nie pachnie potem najlepiej. Unosząca się przez wiele godzin woń jest intensywna, nieprzyjemna i drażniąca. Na nic zdaje się otwarcie okien. Koniecznie pomyślcie o tym jeszcze zanim wrzucicie karpia na olej! Przed smażeniem Zaradzić problemowi można już na początkowym etapie przygotowania dania. Jeśli chcecie mieć gwarancję, że mieszkanie nie przesiąknie zapachem ryby dodajcie do panierki prawdziwego, tartego parmezanu. Składnik, oprócz tego, że wzbogaci smak dania, to dodatkowo zmniejszy intensywność zapachu. Możecie też spróbować natrzeć rybę sokiem z cytryny, a do jej wnętrza wsunąć kilka cienkich plasterków cytrusa. Nie martwcie się o smak, ryby kochają cytrynę! Ten trik powinien przynieść pożądane efekty. Podczas smażenia Kiedy wasze ryby znajdą się już na patelni możecie do nich dodać pół łyżeczki mielonego imbiru lub kilka malutkich kawałków świeżego . Roślina pomoże wam rozprawić się z problemem intensywnego zapachu, a dodatkowo sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ilością, imbir jest bardzo ostry! Pamiętajcie również, żeby kontrolować temperaturę smażenia . Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz to jeden z winowajców brzydkiego zapachu w mieszkaniu. Olej nie może być oczywiście zimny. Postarajcie się trafić w punkt. Niższa temperatura posłuży również waszemu zdrowiu. Ostatnim sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego...

Włóżcie do lodówki kilka łyżek żwirku dla kota i odczekajcie. Efekt jest zdumiewający
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Włóżcie do lodówki kilka łyżek żwirku dla kota i odczekajcie. Efekt będzie zdumiewający
Zastanawiacie się na pewno, po co ktoś miałby wkładać do lodówki silikonowy koci żwirek? Sprawdźcie a będziecie zaskoczeni.

Pamiętacie trik z mokrą gazetą? Okazuje się, że to nie jedyny sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z lodówki. Co jeszcze możemy zrobić, żeby nasza lodówka ładnie pachniała? Wykorzystajcie... silikonowy żwirek dla kota. Dlaczego lodówka brzydko pachnie? Zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze brzydki zapach w lodówce? Resztki jedzenia, wilgoć, pleśń. To właśnie one powodują, że wnętrze naszej lodówki zaczyna brzydko pachnieć. Dlatego tak ważne jest odpowiednie dbanie o lodówkę i jej regularne mycie. Lodówkę powinno się myć przynajmniej raz w miesiącu, Róbcie to dokładnie i nie zapominajcie o starannym wyczyszczeniu znajdującego się na dole lodówki pojemnika. Bywa, że to właśnie on jest przyczyną nieprzyjemnych zapachów, ponieważ to właśnie do niego często przedostaje się jedzenie, które z czasem zaczyna gnić i pleśnieć. Czasami nawet dbając o lodówkę, w naszym urządzeniu nieprzyjemnie pachnie. Winne może być pozostawienie luzem otwartego jedzenia – nadkrojonych warzyw, wędlin lub konserw. Co zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Żwirek dla kota sposobem na brzydki zapach z lodówki Wasza lodówka nieładnie pachnie? Wykorzystajcie w tym celu silikonowy żwirek dla kota. Wystarczy, że weźmiecie 2-3 łyżki żwirku silikonowego i wsypiecie go do miseczki lub np. do kubeczka po jogurcie i pozostawicie na noc w lodówce. Żwirek błyskawicznie pochłonie nieprzyjemny zapach. Jak jeszcze można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Soda oczyszczona. Soda oczyszczona ma właściwości niwelujące nieprzyjemne zapachy. Weźcie miskę pełną sody oczyszczonej, umieśćcie ją w lodówce i zamknijcie drzwi. Pozostawcie ją tam na kilka godzin a nieprzyjemny...

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu. Podział ryb W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami. Ryby słodkowodne Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się: karpie okonie pstrągi leszcze karasie. Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków.  Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu...

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego rybę skrapia się cytryną? Wcale nie po to, żeby lepiej smakowała
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, po co dodaje się do ryby cytrynę? Oprócz próby poprawienia smaku ma to jeszcze inny, głębszy sens.

Ryba i cytryna to stare, dobre i wypróbowane małżeństwo. Okazuje się, że nie tylko z miłości, ale także i z rozsądku. Chodzi tutaj nam o praktyczne powody, dla których używa się soku tego cytrusa w połączenia z większością rodzajów ryb. Ryby traktuje się sokiem z cytryny głównie po to, by pozbyć się ich nieprzyjemnego zapachu i czasami smaku. Dlaczego powinno się skrapiać rybę cytryną? Bierze się on z zawartych w mięsie ryb amin. Te organiczne związki, pochodne amoniaku są produkowane wtedy, gdy mięso ryb zaczyna niezauważalne i niegroźne początkowo procesy rozkładu. Chemiczne podobieństwo amin do amoniaku wyczuwalne jest nieraz także przez osoby jedzące ryby – nieprzyjemny zapach ryb może niektórym przypomnieć właśnie zapach amoniaku. Teraz czas na małą lekcję chemii. Aminy, tak jak amoniak są odczynu zasadowego. Po zadziałaniu na nie kwasem (czyli sokiem z cytryny) zmieniają się w trakcie reakcji chemicznej w sole i tracą swoje właściwości. Tutaj należy się małe wyjaśnienie – polanie ryby sokiem z cytryny przed obróbką termiczną lub po niej, wcale nie oznacza, że ryba stanie się słona. Sole aminowe nie mają wyczuwalnego zapachu, ani smaku. Czy powinno się kropić rybę sokiem z cytryny dla smaku? Używanie soku cytrynowego do ryb ma jeszcze jeden wymiar. Otóż chodzi o to, że im świeższa ryba, tym teoretycznie mniej soku powinno się używać do zabicia „amoniakowego” zapachu i smaku. Ma to swoje źródło w postępującym nieodwracalnie rozkładzie mięsa ryby po jej zabiciu – to jednak wcale nie przekreśla jej smacznego przyrządzenia. Co jednak, jeżeli ktoś lubi doprawić cytryną nawet świeżo złowioną w strumyku lub w stawie rybę? Nic w tym złego. Tutaj wkraczają do gry tak zwane względy smakowe. Niektórzy po prostu uwielbiają...