Masło klarowane
Pixabay/gefrorene_wand
Newsy

Jak samodzielnie sklarować masło? Radzimy krok po kroku

Masło klarowane to niedoceniany produkt spożywczy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, możecie na nim usmażyć np. chrupiące schabowe.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Masło klarowane w kuchni indyjskiej

Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym.

Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e.

Do czego używać masła klarowanego?

Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto.

Masło klarowane - właściwości

Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją.  Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze.

Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni. 

Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je stosować na drobne skaleczenia. Powinno pomóc w szybkim gojeniu się rany. Masło klarowane zastąpi nie jeden, drogeryjny kosmetyk. Można go używać zamiast balsamu do ciała i kremu do rąk. 

Przepis na domowe masło klarowane

Jeśli lubicie w kuchni eksperymentować, czas na samodzielne masło klarowane. Sprawdzi się ono bowiem do wszystkich przepisów, które wymagają użycia tłuszczu. Jego roztopioną wersją też można polewać dania. Dobrze smakuje z orientalnymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy curry.

Jak wiadomo, najlepiej wszystko zrobić w swojej kuchni. Do klarowania masła przyda się tylko kostka dobrej jakości, której zawartość tłuszczu wynosi minimum 82%.

Sposób przygotowania

  1. Kostkę masła kroicie na mniejsze kawałki i przekładacie do małego garnuszka.

  2. Następnie podgrzewacie na małym ogniu, aż się roztopi. Nie mieszacie. 

  3. W trakcie gotowania masła na wierzchu będzie się tworzyła białkowa piana, którą delikatnie należy usunąć.

  4. Dobrze sklarowane masło powinno mieć złoty kolor.

  5. Płynne masło należy sklarować, czyli przefiltrować przez gęste sitko wyłożone bibułą. 

  6. Gotowe masło klarowane można przelać do słoika i poczekać, aż wystygnie.

  7. Słoik z masłem klarowanym przechowujecie w lodówce.

  8. Nadaje się do kanapek, wypieków i smażenia!

Komentarze
Banany
Pixabay/Gianni Crestani
Newsy Ciągle wyrzucacie przejrzałe banany? Jeden prosty trik i nie dojrzeją za szybko
Banany sprawdzą się w każdej diecie. To zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały. Jak je przechowywać?
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu! Banany zawierają mnóstwo potasu Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka.  Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji. Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie.  Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu! Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk. Jak przedłużyć świeżość bananów? Jak możecie się...

Przeczytaj