Masło klarowane
Pixabay/gefrorene_wand
Newsy

Jak samodzielnie sklarować masło? Radzimy krok po kroku

Masło klarowane to niedoceniany produkt spożywczy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia, możecie na nim usmażyć np. chrupiące schabowe.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Masło klarowane w kuchni indyjskiej

Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym.

Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e.

Do czego używać masła klarowanego?

Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto.

Masło klarowane - właściwości

Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją.  Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze.

Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni. 

Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je stosować na drobne skaleczenia. Powinno pomóc w szybkim gojeniu się rany. Masło klarowane zastąpi nie jeden, drogeryjny kosmetyk. Można go używać zamiast balsamu do ciała i kremu do rąk. 

Przepis na domowe masło klarowane

Jeśli lubicie w kuchni eksperymentować, czas na samodzielne masło klarowane. Sprawdzi się ono bowiem do wszystkich przepisów, które wymagają użycia tłuszczu. Jego roztopioną wersją też można polewać dania. Dobrze smakuje z orientalnymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy curry.

Jak wiadomo, najlepiej wszystko zrobić w swojej kuchni. Do klarowania masła przyda się tylko kostka dobrej jakości, której zawartość tłuszczu wynosi minimum 82%.

Sposób przygotowania

  1. Kostkę masła kroicie na mniejsze kawałki i przekładacie do małego garnuszka.

  2. Następnie podgrzewacie na małym ogniu, aż się roztopi. Nie mieszacie. 

  3. W trakcie gotowania masła na wierzchu będzie się tworzyła białkowa piana, którą delikatnie należy usunąć.

  4. Dobrze sklarowane masło powinno mieć złoty kolor.

  5. Płynne masło należy sklarować, czyli przefiltrować przez gęste sitko wyłożone bibułą. 

  6. Gotowe masło klarowane można przelać do słoika i poczekać, aż wystygnie.

  7. Słoik z masłem klarowanym przechowujecie w lodówce.

  8. Nadaje się do kanapek, wypieków i smażenia!

Komentarze
olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...

Przeczytaj
błędy w smażeniu mięsa
Adobe Stock
Newsy Częsty błąd podczas smażenia mięsa. W ten sposób nigdy nie uzyskacie smacznej i chrupiącej skórki
Mięso od lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród Polaków. Mimo to okazuje się, że gro osób wciąż popełnia wiele błędów podczas jego przyrządzania. Jednym z najgorszych jest… smażenie na przepełnionej patelni. Przyznajcie się, że nie zwracacie na to uwagi!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Przeprowadzone w 2017 roku badania dowodzą, że aż 67 proc. Polaków nie wyobraża sobie codzienności bez mięsa. Zazwyczaj jest ono spożywane na obiad, niektórzy jednak jedzą je również na śniadanie oraz kolację.  Wydawać by się mogło, że jego przyrządzenie nie powinno stanowić większego problemu. W końcu praktyka czyni mistrza. Jak się jednak okazuje, Polacy wciąż popełniają wiele błędów w tej trudnej sztuce. Za mało miejsca na patelni Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że mięso potrzebuje na patelni dużo miejsca. Szczególnie jeśli w wyniku smażenia chcecie uzyskać chrupiącą skórkę, powinniście zapewnić mu trochę przestrzeni. Bowiem zbyt ciasno poukładane kawałki mięsa, zamiast się usmażyć, ulegną procesowi duszenia lub gotowania . Efekt z pewnością nie będzie taki, jak oczekiwaliście. Jeśli wasza patelnia nie jest w stanie pomieścić wszystkich kotletów na raz, smażcie je turami. To zdecydowanie lepszy sposób. Nieodpowiednia temperatura patelni oraz tłuszczu Do równie często popełnianych błędów podczas smażenia mięsa należy również nieodpowiednia temperatura tłuszczu i zbyt zimna patelnia. Pamiętajcie, że zarówno naczynie, w którym smażycie, jak i sam tłuszcz powinny być mocno rozgrzane. Inaczej olej, oliwa lub masło klarowane wniknie w struktury mięsa, które stanie się niedobre.  Pamiętajcie jednak, że zbyt wysoka temperatura również nie wpłynie korzystnie na wasze danie. Ten sposób może bowiem sprawić, że mięso będzie spalone z zewnątrz i surowe w środku. To najgorsze co może wam się przytrafić podczas jego przyrządzania. Nie do końca rozmrożone mięso Niestety wiele osób wciąż kładzie na patelni zamrożone mięso. W końcu pod wpływem wysokiej...

Przeczytaj
domowe masło przepis
Adobe Stock
Newsy Macie dosyć sklepowego masła? Zróbcie je sami. Przepis jest banalnie prosty
Na sklepowych półkach roi się od różnego typu smarowideł. Wśród nich można znaleźć m.in. masła. Niestety, większość tego typu produktów nie może się pochwalić dobrym składem i wysoką zawartością zdrowego tłuszczu. To duży problem dla osób, które nie wyobrażają sobie bez nich posiłków.
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Eksperci twierdzą, że dobre masło powinno zawierać nie mniej niż 85 proc. tłuszczu mlecznego. Tymczasem wiele sklepowych produktów mało tego, że nie przekracza wspomnianego progu to jeszcze zawiera szkodliwy tłuszcz roślinny.  Nie brakuje w nich również barwników, zagęstników, wody oraz emulgatorów. Takie smarowidła lepiej omijać szerokim łukiem. Bowiem mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Najlepiej będzie, jeśli przyrządzicie je samodzielnie! Przepis na domowe masło Będziecie potrzebować 1 litr śmietany 30 proc. Sól Przygotowanie Kupioną śmietanę umieśćcie w lodówce na całą noc. Aby powstało z niej masło powinna być naprawdę bardzo dobrze schłodzona. Następnego dnia zimną śmietanę umieśćcie w misie miksera i ubijajcie na wysokich obrotach tak długo aż się zważy, a na powierzchni zacznie być widoczne masło. Tak przygotowany produkt umieśćcie w sitku i przelejcie bieżącą zimną wodą. To pomoże wypłukać maślankę.  Następnie pozostawcie sitko nad zlewem, tak aby pozostała z płukania woda mogła całkowicie oddzielić się od masła. Dobrym sposobem będzie również  dodatkowe odciśnięcie go przy pomocy cienkiej gazy. Po kilkunastu minutach doprawcie masło solą i uformujcie z niego kostkę. Tak przygotowane od razu nadaje się do jedzenia. Smacznego! Pamiętajcie, że ów przepis możecie dowolnie modyfikować, wzbogacając go na przykład o czosnek. W ten sposób przygotujecie domowe masło czosnkowe. Jeśli jednak nie przepadacie za tego typu smakami, możecie również przyrządzić masło ziołowe. To już zależy od waszych preferencji. Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Kurczak curry
Gotujmy.pl
Przepisy Po nim nie przytyjesz. Szybki ryż z kurczakiem. Wyśmienity obiad w 20 minut
Delikatne mięso kurczaka lubi towarzystwo przypraw. Curry, kurkuma, chilli oraz oregano dodadzą mu wyrazistości. Jesteście gotowi na najszybsze danie obiadowe na świecie?
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

  Kurczak to najczęściej występujący na świecie drób. Niskie koszty hodowli utwierdzają producentów w przekonaniu, że hodowla kurczaków to bardzo opłacalny biznes. Kurczaka da się przygotować na wiele sposobów. Drób można w rozmaity sposób grillować, piec i smażyć. Trochę historii Od drugiej połowy XX wieku mięso z kurczaka stało się podstawą fast foodów. Kurczak jest używany częściej niż zdrowe, czerwone mięso, z niższym stężeniem cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Organizacja Narodów Zjednoczonych szacuje, że obecnie na Ziemi jest 19 miliardów kurcząt, co przewyższa liczebnie ludzi ponad dwa do jednego. Szybko i dietetycznie Kurczaka można przyrządzić w dosłownie kilkanaście minut. Wśród sympatyków kurczaka znajdziemy wszystkich, którym nie jest obojętny stan ich BMI. 100 gramów kurczaka ma niewiele ponad 200 kalorii. Może być podawany jako posiłek główny, ale i jako przystawka.  Indyjskie aromaty Curry to  nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to również przyprawa, do której pasują warzywa, sery, ryby i mięso. Ma charakterystyczny, pomarańczowy kolor i pasuje jak ulał do piersi z kurczaka, którą wykorzystamy w naszym przepisie. Składniki na najszybszy obiad świata: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 średniej cebuli, 500 g makaronu (ewentualnie ryż), sól, pieprz, papryka słodka, curry, olej albo masło do smażenia, 400 ml śmietanki 30%, opcjonalnie: 200 g pieczarek. Przygotowanie: Kurczak w sosie curry robi się niemal sam. To doskonałe rozwiązanie, gdy nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni....

Przeczytaj