Masło klarowane to prawie sam tłuszcz, który nadaje się idealnie do smażenia. Wzięło się z terenów Azji, Bliskiego Wschodu i Afryki. Jego produkcja różni się w zależności od regionu, w którym jest wytwarzane.
Masło klarowane w kuchni indyjskiej
Najbardziej znane masło klarowane pochodzi z Indii. W kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem od lat. Hindusi nadają mu nadprzyrodzone moce, nazywając często darem z niebios. Odgrywa znaczącą rolę w życiu mieszkańców Indii, nie tylko pod względem kulinarnym.
Wytwarza się je z krowiego bądź bawolego mleka i dodaje do każdej potrawy, w której niezbędne jest użycie tłuszczu. Masło klarowane znajduje także zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej, tradycyjnej medycynie indyjskiej zapoczątkowanej w XII w p.n.e.
Do czego używać masła klarowanego?
Codzienna dieta nie obejdzie się bez tłuszczy. Ze względu na skład codziennych posiłków bardzo często używa się masła. Można nim smarować kanapki, potem z powodzeniem usmażycie na nim kotlety na obiad, a następnie na jego bazie powstanie pyszne, domowe ciasto.
Zobacz także:
Masło klarowane - właściwości
Obróbka zwykłego masła pozbawia je wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu jest ono o wiele zdrowszą alternatywą tradycyjnego masła. Nie ma w swoim składzie laktozy, mogą je zatem spożywać osoby z jej alergiczną nietolerancją. Zawiera także bardzo cenne pierwiastki i składniki odżywcze.
Można chociażby wymienić witaminy takie jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W maśle klarowanym znajduje się też prawdziwe bogactwo minerałów. Mamy na myśli fosfor, miedź, potas, cynk czy wapń. Można go używać do codziennej pielęgnacji oraz masażu spiętych mięśni.
Tłuszcz w nim zawarty odżywi i nawilży skórę. Dodatkowo możecie je stosować na drobne skaleczenia. Powinno pomóc w szybkim gojeniu się rany. Masło klarowane zastąpi nie jeden, drogeryjny kosmetyk. Można go używać zamiast balsamu do ciała i kremu do rąk.
Przepis na domowe masło klarowane
Jeśli lubicie w kuchni eksperymentować, czas na samodzielne masło klarowane. Sprawdzi się ono bowiem do wszystkich przepisów, które wymagają użycia tłuszczu. Jego roztopioną wersją też można polewać dania. Dobrze smakuje z orientalnymi przyprawami, takimi jak kurkuma czy curry.
Jak wiadomo, najlepiej wszystko zrobić w swojej kuchni. Do klarowania masła przyda się tylko kostka dobrej jakości, której zawartość tłuszczu wynosi minimum 82%.
Sposób przygotowania
-
Kostkę masła kroicie na mniejsze kawałki i przekładacie do małego garnuszka.
-
Następnie podgrzewacie na małym ogniu, aż się roztopi. Nie mieszacie.
-
W trakcie gotowania masła na wierzchu będzie się tworzyła białkowa piana, którą delikatnie należy usunąć.
-
Dobrze sklarowane masło powinno mieć złoty kolor.
-
Płynne masło należy sklarować, czyli przefiltrować przez gęste sitko wyłożone bibułą.
-
Gotowe masło klarowane można przelać do słoika i poczekać, aż wystygnie.
-
Słoik z masłem klarowanym przechowujecie w lodówce.
-
Nadaje się do kanapek, wypieków i smażenia!