kapusta kiszona
AdobeStoc
Newsy

Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Znajduje się na brzegu

Dopiero co otworzyliście opakowanie z kapustą kiszoną i nie macie przekonania co do jej świeżości? Oto jak rozpoznać zepsutą kiszonkę.

Nie ma to jak kapusta kiszona własnej roboty. Przygotowana we własnym zakresie kiszonka to pewność składników i świeżości.

Robiąc kapustę kiszoną czy to w słoiczkach, czy to w beczkach, z grubsza można kontrolować proces kiszenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kontrolowane psucie

Gorzej jest za to w przypadku kapusty zakupionej na targowisku czy w sklepie. Co prawda, zwykle na paczkach widnieją daty ważności, ale to może nie wystarczyć.

Kiszenie kapusty to nic innego jak tak naprawdę kontrolowany proces… psucia kapusty z udziałem kwasu mlekowego.

Niewielkie odstępstwa od norm higieny, bezpieczeństwa czy składników spowodują, że kapusta może szybko się zepsuć.

Wystarczy nieszczelnie zamknięte opakowanie z kapustą, niedokręcony słoiczek i nieszczęście gotowe.

Kiszona a kwaszona

Jak odróżnić zepsutą kapustę od kapusty zdrowej, świeżej? Wbrew pozorom, to zadanie wcale nie jest takie proste.

Jak już wspomnieliśmy, sama fermentacja jest w przybliżeniu czymś w rodzaju kontrolowanego psucia. Dlatego też różnice w zapachu i wyglądzie, mogą być trudne do wychwycenia.

Ponadto, w rachubę wchodzi jeszcze jedna kwestia. Niektórzy nieuczciwi producenci kapusty, dopuszczają się dodawania do niej octu.

Kwaszenie kapusty octem nie ma nic wspólnego z powolnym kiszeniem z udziałem kwasu mlekowego. 

Zamiast odpowiedniej jakości i smaku, można w ten sposób zaburzyć właściwości kapusty, która łatwiej może ulec zepsuciu.

Dlatego też podczas zakupu kapusty kiszonej, koniecznie skontrolujcie skład produktu na opakowaniu lub zapytajcie o niego sprzedawcę.

Kapusta w lodówce

Swoje robi także przechowywanie kapusty. Tradycyjnie, kiszonkę powinno dociskać się jakimś cięższym talerzykiem lub spodkiem.

Po co? Taki „obciążnik” pozwala na wydobycie się do góry soku, a raczej solanki, który zabezpiecza ukiszoną kapustę przed zepsuciem.

Taką kapustę należy przechowywać w lodówce.  Jak długo? To zależy od tego, kiedy kapusta była zakiszona.

Co jednak, jeśli macie wątpliwości co do wyglądu i zapachu kapusty? Dodać taki składnik do bigosu, czy lepiej sobie to odpuścić?

Zobacz także
Rosół z lubczykiem

Jak ugotować babciny niedzielny rosół na samym kurczaku? Koniecznie wybierzcie takie kawałki mięsa

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Jak spieniony szampon

Przyjrzyjcie się dokładnie barwie swojej kapusty. Przede wszystkim - nie powinna mieć szarego, niezdrowego wyglądu.

Po drugie - sprawdźcie dokładnie jej zapach. Jeśli jest inny, niż aromat tradycyjny dla zakiszonej kapusty, to oznaka, że coś jest nie tak.

Kapusta nie powinna okropnie cuchnąć. Najważniejsze jest jednak co innego. Chodzi o podchodzący do góry kwas.

Mówimy to o tym samym soku-solance, co we wcześniej. Jeśli jednak kwas zaczyna podchodzić na boki opakowania lub słoika i pojawiają się na nim bąbelki, kapusta jest nieświeża.

Taki wygląd w pewnym sensie może przypominać spieniony szampon. To najbardziej ewidentny dowód na to, że kapusta nadaje się tylko do wyrzucenia.

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

kapusta z kurkumą
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Złota kapusta to kulinarny hit. Według wielu smakuje lepiej niż tradycyjna kiszona kapusta. Mamy sprawdzony przepis
Chcecie przyrządzić coś wyjątkowego? Zróbcie wspaniałą złotą kapustę, która nie tylko efektownie wygląda, ale i doskonale smakuje!

Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność! A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego. Przepis na złotą kapustę kiszoną Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 małe główki białej kapusty 2 łyżki soli 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 ząbki czosnku Przygotowanie Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski. Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania. Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok. Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po...