kapusta kiszona
AdobeStoc
Newsy

Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? Zwróćcie uwagę na 1 szczegół. Znajduje się na brzegu

Dopiero co otworzyliście opakowanie z kapustą kiszoną i nie macie przekonania co do jej świeżości? Oto jak rozpoznać zepsutą kiszonkę.
Hubert Rój
luty 22, 2021

Nie ma to jak kapusta kiszona własnej roboty. Przygotowana we własnym zakresie kiszonka to pewność składników i świeżości.

Robiąc kapustę kiszoną czy to w słoiczkach, czy to w beczkach, z grubsza można kontrolować proces kiszenia.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kontrolowane psucie

Gorzej jest za to w przypadku kapusty zakupionej na targowisku czy w sklepie. Co prawda, zwykle na paczkach widnieją daty ważności, ale to może nie wystarczyć.

Kiszenie kapusty to nic innego jak tak naprawdę kontrolowany proces… psucia kapusty z udziałem kwasu mlekowego.

Niewielkie odstępstwa od norm higieny, bezpieczeństwa czy składników spowodują, że kapusta może szybko się zepsuć.

Wystarczy nieszczelnie zamknięte opakowanie z kapustą, niedokręcony słoiczek i nieszczęście gotowe.

Kiszona a kwaszona

Jak odróżnić zepsutą kapustę od kapusty zdrowej, świeżej? Wbrew pozorom, to zadanie wcale nie jest takie proste.

Jak już wspomnieliśmy, sama fermentacja jest w przybliżeniu czymś w rodzaju kontrolowanego psucia. Dlatego też różnice w zapachu i wyglądzie, mogą być trudne do wychwycenia.

Ponadto, w rachubę wchodzi jeszcze jedna kwestia. Niektórzy nieuczciwi producenci kapusty, dopuszczają się dodawania do niej octu.

Kwaszenie kapusty octem nie ma nic wspólnego z powolnym kiszeniem z udziałem kwasu mlekowego. 

Zamiast odpowiedniej jakości i smaku, można w ten sposób zaburzyć właściwości kapusty, która łatwiej może ulec zepsuciu.

Dlatego też podczas zakupu kapusty kiszonej, koniecznie skontrolujcie skład produktu na opakowaniu lub zapytajcie o niego sprzedawcę.

Kapusta w lodówce

Swoje robi także przechowywanie kapusty. Tradycyjnie, kiszonkę powinno dociskać się jakimś cięższym talerzykiem lub spodkiem.

Po co? Taki „obciążnik” pozwala na wydobycie się do góry soku, a raczej solanki, który zabezpiecza ukiszoną kapustę przed zepsuciem.

Taką kapustę należy przechowywać w lodówce.  Jak długo? To zależy od tego, kiedy kapusta była zakiszona.

Co jednak, jeśli macie wątpliwości co do wyglądu i zapachu kapusty? Dodać taki składnik do bigosu, czy lepiej sobie to odpuścić?

Zobacz także

Jak spieniony szampon

Przyjrzyjcie się dokładnie barwie swojej kapusty. Przede wszystkim - nie powinna mieć szarego, niezdrowego wyglądu.

Po drugie - sprawdźcie dokładnie jej zapach. Jeśli jest inny, niż aromat tradycyjny dla zakiszonej kapusty, to oznaka, że coś jest nie tak.

Kapusta nie powinna okropnie cuchnąć. Najważniejsze jest jednak co innego. Chodzi o podchodzący do góry kwas.

Mówimy to o tym samym soku-solance, co we wcześniej. Jeśli jednak kwas zaczyna podchodzić na boki opakowania lub słoika i pojawiają się na nim bąbelki, kapusta jest nieświeża.

Taki wygląd w pewnym sensie może przypominać spieniony szampon. To najbardziej ewidentny dowód na to, że kapusta nadaje się tylko do wyrzucenia.

Komentarze
Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność
Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu! Kiszona kapusta Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces. Nieuczciwe triki Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety! Kapuściane bogactwo Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.: Witamina C Wapń i fosfor Witamina E Naturalne przeciwutleniacze Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy Związki siarkoorganiczne Spożywczy przysmak Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej. Kapuśniak na...

Przeczytaj
Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy Najlepsza do smażonej ryby. Prosta, wigilijna surówka z kiszonej kapusty w 10 minut
Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatką, którą podacie bliskim do wigilijnego karpia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Drugie danie bez dodatków może się odbyć. Tylko czemu tak? Święta to w końcu czas dopieszczania podniebienia i łączenia naszych ulubionych smaków. Mamy dla was przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Kiszona kapusta wspiera waszą odporność Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Wpływ kapusty kiszonej na zdrowie Powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Kapusta reguluje procesy trawienne Przy tłustych, wigilijnych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Do świątecznego menu pasuje zatem szczególnie. Zwarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie krok po...

Przeczytaj
Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Przeczytaj
Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?
Aleksandra Jaworska
listopad 20, 2020

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na kiszonki. To także moment, w którym potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! W chłodne, jesienne dni nasz organizm domaga się ciepłych posiłków. Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: - witaminę C  - wapń i fosfor - witamy E - naturalne przeciwutleniacze, - bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy - fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa. A do tego jak rozgrzewa!  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula...

Przeczytaj