W trakcie letnich upałów jedną z najlepszych przekąsek na ochłodzenie i zaspokojenie pragnienia jest pyszny, soczysty arbuz. Najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce, by orzeźwiał jeszcze bardziej!

W sklepach wybór arbuzów jest naprawdę spory. Jak rozpoznać taki, który będzie świeży, soczysty i słodki? Istnieje kilka sposobów, by to sprawdzić!

Jak wybrać arbuza idealnego?

Istnieje kilka metod na to, by rozpoznać najsmaczniejszego arbuza. Znaliście je wszystkie?

  • Opukiwanie – to chyba najpopularniejszy sposób, stosowany przez wiele osób. Arbuza należy opukać z kilku stron. Jeżeli nie usłyszycie żadnego dźwięku, owoc prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Natomiast głuchy i głęboki odgłos zwykle oznacza, że arbuz jest odpowiednio dojrzały i idealny do spożycia.
  • Skórka – skóra arbuza powinna być lśniąca.
  • Miejsce, z którego wyrasta łodyga – zwykle jest żółtego koloru, a im bardziej jest on intensywny i ciemny, tym lepiej. To oznacza bowiem, że arbuz był odpowiednio długo na słońcu i jest dojrzały. Jeśli jednak plama przy łodydze jest blada, owoc jeszcze nie dojrzał.
  • Łodyga – większość arbuzów sprzedawanych w sklepach jest pozbawiona łodyg, jednak jeśli uda się wam trafić na arbuza z łodygą, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak wygląda. Jeżeli jest uschnięta, to bardzo dobrze! Arbuz z pewnością jest dojrzały. Jeśli jednak łodyga jest poskręcana i zielona, to owoc jest jeszcze zbyt młody i będzie niesmaczny.

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Miłośników arbuzów raczej nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Ale wiedza o ich wartościach odżywczych sprawi, ze jedzenie arbuzów będzie jeszcze przyjemniejsze!

Zobacz także:

Arbuz składa się aż w 92% z wody, dlatego jest najlepszą przekąską w upał. Dobrze jest wcześniej nieco arbuza schłodzić, by dał jeszcze większe orzeźwienie. Ponadto, znajduje się w nim bardzo dużo witaminy A, witaminy E oraz witamin z grupy B. Warto wspomnieć również o minerałach: potasie, żelazie, miedzi, manganie i cynku.