Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy

Jak rozpoznać smacznego arbuza? Ta metoda nigdy nie zawodzi

Czy wiecie, jak wybrać idealnego arbuza? Poznajcie te sposoby.

W trakcie letnich upałów jedną z najlepszych przekąsek na ochłodzenie i zaspokojenie pragnienia jest pyszny, soczysty arbuz. Najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce, by orzeźwiał jeszcze bardziej!

W sklepach wybór arbuzów jest naprawdę spory. Jak rozpoznać taki, który będzie świeży, soczysty i słodki? Istnieje kilka sposobów, by to sprawdzić!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać arbuza idealnego?

Istnieje kilka metod na to, by rozpoznać najsmaczniejszego arbuza. Znaliście je wszystkie?

  • Opukiwanie – to chyba najpopularniejszy sposób, stosowany przez wiele osób. Arbuza należy opukać z kilku stron. Jeżeli nie usłyszycie żadnego dźwięku, owoc prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Natomiast głuchy i głęboki odgłos zwykle oznacza, że arbuz jest odpowiednio dojrzały i idealny do spożycia.
  • Skórka – skóra arbuza powinna być lśniąca.
  • Miejsce, z którego wyrasta łodyga – zwykle jest żółtego koloru, a im bardziej jest on intensywny i ciemny, tym lepiej. To oznacza bowiem, że arbuz był odpowiednio długo na słońcu i jest dojrzały. Jeśli jednak plama przy łodydze jest blada, owoc jeszcze nie dojrzał.
  • Łodyga – większość arbuzów sprzedawanych w sklepach jest pozbawiona łodyg, jednak jeśli uda się wam trafić na arbuza z łodygą, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak wygląda. Jeżeli jest uschnięta, to bardzo dobrze! Arbuz z pewnością jest dojrzały. Jeśli jednak łodyga jest poskręcana i zielona, to owoc jest jeszcze zbyt młody i będzie niesmaczny.
Zobacz także
Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty

Czy przeterminowana żywność może się nadawać do spożycia? Zaskakujące fakty

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Miłośników arbuzów raczej nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Ale wiedza o ich wartościach odżywczych sprawi, ze jedzenie arbuzów będzie jeszcze przyjemniejsze!

Arbuz składa się aż w 92% z wody, dlatego jest najlepszą przekąską w upał. Dobrze jest wcześniej nieco arbuza schłodzić, by dał jeszcze większe orzeźwienie. Ponadto, znajduje się w nim bardzo dużo witaminy A, witaminy E oraz witamin z grupy B. Warto wspomnieć również o minerałach: potasie, żelazie, miedzi, manganie i cynku.

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
AdobeStock
Newsy
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz stanowią wyzwanie dla organizmu. Schłodzicie się tymi napojami!

Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować! Świeże soki owocowe Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe. Woda z lodem, cytryną i miętą Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy! Sorbet owocowy Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz , który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty. Zielona herbata Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i...

Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)
Arbuz to przepyszny owoc, który doskonale gasi pragnienie i zaspokaja ochotę na słodkości. Często wykorzystywany jest także jako składnik napojów alkoholowych.

Arbuz, jego słodki smak i soczysty zapach od razu przywodzą na myśl lato. Dzięki wysokiej zawartości wody, owoc ten świetnie gasi pragnienie i zastępuje przekąski podczas upalnej pogody, a jednocześnie arbuz ma niewiele kalorii . Zmieszany z alkoholem, będzie wspaniałą propozycją na drink podczas wszelkich wakacyjnych przyjęć.  Dzięki swojemu unikalnemu kształtowi i bardzo grubej skórze, arbuz może służyć także jako… naturalna waza do serwowania napojów! Przepis na arbuzowy poncz Ten drink to świetny zamiennik ciężkich, zbyt słodkich drinków oraz wysokoprocentowych alkoholi, które podczas upałów sączy się mało przyjemnie. Poncz z poniższej propozycji stworzycie na bazie wódki, jednak można ją zastąpić także innymi alkoholami, wedle gustu (np. winem musującym, winem białym, ginem). Składniki: 1 duży arbuz 0,5 litra czystej wódki (może być także smakowa, jeśli chcecie uzyskać bardziej „tropikalny” efekt) sok z dwóch cytryn Przygotowanie: Arbuza dokładnie myjecie i osuszacie ręcznikiem papierowym. Następnie ścinacie wierzch, z którego robicie przykrywkę wycinając w niej otwór o takiej wielkości, aby zmieściła się w nim rączka chochli podczas nalewania kolejnych składników.  Z arbuza wyjmujecie cały miąższ, z którego wycinacie kilka kulek małą łyżką (najwygodniejsza będzie specjalna, mocno zaokrąglona łyżeczka do wycinania kształtów). Resztę miąższu zblendujcie. Po zmiksowaniu miąższu, dodajcie do niego wyciśnięty sok z 2 cytryn oraz dolejcie 0,5 litra wódki czystej. Całość dokładnie zmieszajcie. Tak przygotowany poncz przelejcie z powrotem do „naczynia” arbuzowego. Włóżcie do lodówki do schłodzenia. Rozlewajcie do szklaneczek i udekorujcie kulkami z...