Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę
AdobeStock
Newsy

Jak rozpoznać smaczne jabłka po ich kolorze? Ekspert zdradza tajemnicę

Które jabłka są lepsze - zielone, czy czerwone? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Duży wybór jabłek w sklepie sprawia, że naprawdę trudno jest się zdecydować i wybrać coś odpowiedniego. Można znaleźć jabłka zielone, żółte, czerwone lub zupełnie wielobarwne. Które z nich są najlepsze i czym się różnią? I czy można rozpoznać po kolorze najlepsze z nich? Sprawdźcie. 

Od czego zależy kolor jabłka?

Część odmian jabłek nie ma jednego koloru, tylko co najmniej dwa - są zielono-czerwone, a czasami nawet czerwono-żółto-zielone. Co wpływa na ich barwę? 

Każde jabłko ma barwę zasadniczą oraz tzw. rumieniec. Barwa zasadnicza to kolor, który można zobaczyć na jabłku od strony zacienionej czyli tej, do której docierało najmniej słońca, gdy owoc wisiał jeszcze na drzewie. Rumieniec zaś jest barwą drugorzędną i najczęściej przybiera, zgodnie z nazwą, kolor czerwony. 

To, czy kolorem dominującym jabłka jest zielony czy czerwony, zależy od barwnika. Jest nim flawonoid - cyjanidyna. Jego obecność w jabłkach zależy od odmiany, dlatego można znaleźć w sklepach takie odmiany jabłek, na których w ogóle nie pojawia się rumieniec. Na przykład Golden Delicious mają tylko barwę zasadniczą. 

Zobacz także
Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Dlaczego jabłka tak błyszczą się w sklepie? Przejdzie wam na nie ochota, gdy poznacie te substancje

Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest zdrowsza

Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest dużo zdrowsza

Czym różnią się zielone jabłka od czerwonych?

Różnica między jabłkami zielonymi a czerwonymi polega głównie na kolorze, ale nie tylko. Najpopularniejsza odmiana zielonych jabłek Granny Smith pochodzi z Australii i uważa się, że powstała w połowie XIX wieku w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian jabłek.

Niektórzy uważają, że Granny Smith i inne zielone jabłka są zdrowsze od czerwonych ze względu na mniejszą zawartość cukru w porównaniu do innych odmian. Mają też być bogatsze w błonnik i zawierają dwa razy więcej witaminy A niż odmiany czerwone.

Z drugiej strony, w jabłkach o tej barwie można znaleźć więcej antyoksydantów, niż w zielonych. Wniosek jest taki, że nie ma sensu ograniczać się do jabłek w jednym kolorze. 

Które jabłka są najlepsze?

Każde jabłko jest pełne witamin i składników odżywczych, dlatego nie mogąc się zdecydować na konkretną odmianę, należy się kierować walorami smakowymi:

  • słodkie jabłka: malinówka, makintosz, lobo, ligol

  • słodko-kwaśne jabłka: jonatan, delikates, rubin

  • kwaśne jabłka: reneta, antonówka

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, akademiasmaku.pl, niezalezna.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze
Adobe Stock
Newsy
Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie
Jesień to nie tylko sezon na jabłka. To również dobry czas na siedzenie w ciepłej i pachnącej ciastem kuchni. Zachęcamy was do upieczenia szarlotki. A nawet wielu szarlotek.

Kruchy spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta lub kruszonka. Jak pieczecie szarlotkę , te dwie warstwy ciasta, zwykle nie przysparzają trudności. Wiadomo, że trzema użyć dużej ilości tłuszczu, ciasto zagniatać bardzo krótko, jedynie do połączenia się składników, a na koniec chłodzić je przez przynajmniej 30 minut w lodówce. Ten etap jest prosty. Ale z czego zrobić farsz, jakich użyć jabłek, żeby szarlotka była soczysta i lekko kwaskowa? Podpowiadamy. Jakie jabłka są najlepsze na szalotkę? Wszystko zależy od tego, jaką szarlotką lubicie najbardziej. Zdecydowanie kwaśną? Wtedy sięgajcie po antonówkę lub kwaśną renetę. Nie lubicie gdy wykrzywia wam buzię zbyt kwaśne ciasto, albo swoim wypiekiem częstujecie dzieci? Wtedy możecie użyć słodkich odmian jak lobo, gala czy szampion, zwany także champion. Jeśli jednak nie macie pod ręką słodkich odmian, możecie je po prostu dosłodzić. Jedna cecha jabłek wybieranych na szarlotkę jest jednak kluczowa: jabłka powinny być soczyste. Dzięki temu jabłeczny farsz będzie wilgotny i nada charakter całemu ciastu. Jak przygotować farsz do szarlotki? Jabłka do szarlotki także możecie przygotowywać na różne sposoby. Można je zetrzeć na grubej tarce, bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchym spodem.  W ten sposób uzyskacie najbardziej naturalny i zdrowy wypiek. A możecie też podprażyć pokrojone lub starte jabłka na patelni, na maśle, dodać rodzynki, cynamon , a jeśli trzeba także cukier i dusić na małym ogniu 15-20 minut i dopiero tak przygotowaną masę nałożyć na podpieczony spód. Odmian jabłek do użycia jest sporo, sposobów ich przygotowania wcale nie mniej. Dlatego proponujemy: przed Wami  długa zima, wypróbujcie różne warianty tego jednego z...

Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
AdobeStock
Newsy
Które jabłka nadają się na kompot, a które do szarlotki? Pamiętajcie o 1 zasadzie
Nie wyszedł wam dżem z jabłek? To najprawdopodobniej dlatego, że użyliście niewłaściwej odmiany. Sprawdźcie, które są najlepsze do przetworów, a które do jedzenia na surowo.

Każdy doświadczony kucharz wie o tym, że jabłko jabłku nierówne. Od tego, jakiej odmiany jabłek użyjecie zależy smak i powodzenie potraw, które przygotowujecie - ciast, deserów, kompotów i innych przetworów. Czy wiedzieliście, jak należy wybierać jabłka do różnych potraw? Jakie jabłka wybrać do szarlotki i przetworów? Pewnie zdarzyła się wam kiedyś taka sytuacja - naszła was ochota na szarlotkę, więc kupiliście jabłka w sklepie, robiliście ciasto zgodnie z przepisem i… wyszedł zakalec lub jabłka po upieczeniu wyszły po prostu niesmaczne. Bardzo często przyczyna nie tkwi w nieprawidłowym przygotowaniu, lecz w złej odmianie jabłek.  Do przetworów oraz ciast należy wybierać te odmiany jabłek, które są przede wszystkim bardzo kwaśne - dzięki temu ciasta oraz kompoty i dżemy mają intensywny smak. Do tego takie jabłka mają bardziej „suchą” konsystencję, więc puszczają mniej soku. Najlepszą odmianą jabłek do ciast i przetworów jest bezapelacyjnie szara reneta - o chropowatej, matowej skórce. Jabłka te są twarde i bardzo kwaśne. To stara odmiana jabłek, która idealnie nadaje się do przygotowania szarlotki, natomiast jedzona na surowo nie jest zbyt smaczna.  Popularna jest także antonówka - rosyjska odmiana o kremowym miąższu i intensywnym zapachu. Te jabłka nadają się do zjedzenia na surowo, jednak o wiele lepiej smakują po przerobieniu na dżem, mus czy sok.  Jakie jabłka najlepiej smakują na surowo? To tak zwane jabłka deserowe, które można śmiało chrupać między posiłkami. Popularne odmiany jabłek deserowych to m.in.: Makintosz Ligol Gala Rubin Kosztela Malinówka  Jabłka deserowe są zwykle słodkie albo słodko-kwaśne i twarde. O wiele lepiej jest spożywać je na surowo, ponieważ po obróbce...

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą
Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy. Mnogość rodzajów jabłek Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem.  Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion.  Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami.  I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu. Cenne właściwości lecznicze jabłek Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy. Nie można...