Duży wybór jabłek w sklepie sprawia, że naprawdę trudno jest się zdecydować i wybrać coś odpowiedniego. Można znaleźć jabłka zielone, żółte, czerwone lub zupełnie wielobarwne. Które z nich są najlepsze i czym się różnią? I czy można rozpoznać po kolorze najlepsze z nich? Sprawdźcie. 

Od czego zależy kolor jabłka?

Część odmian jabłek nie ma jednego koloru, tylko co najmniej dwa - są zielono-czerwone, a czasami nawet czerwono-żółto-zielone. Co wpływa na ich barwę? 

Każde jabłko ma barwę zasadniczą oraz tzw. rumieniec. Barwa zasadnicza to kolor, który można zobaczyć na jabłku od strony zacienionej czyli tej, do której docierało najmniej słońca, gdy owoc wisiał jeszcze na drzewie. Rumieniec zaś jest barwą drugorzędną i najczęściej przybiera, zgodnie z nazwą, kolor czerwony. 

To, czy kolorem dominującym jabłka jest zielony czy czerwony, zależy od barwnika. Jest nim flawonoid - cyjanidyna. Jego obecność w jabłkach zależy od odmiany, dlatego można znaleźć w sklepach takie odmiany jabłek, na których w ogóle nie pojawia się rumieniec. Na przykład Golden Delicious mają tylko barwę zasadniczą. 

Zobacz także:

Czym różnią się zielone jabłka od czerwonych?

Różnica między jabłkami zielonymi a czerwonymi polega głównie na kolorze, ale nie tylko. Najpopularniejsza odmiana zielonych jabłek Granny Smith pochodzi z Australii i uważa się, że powstała w połowie XIX wieku w wyniku skrzyżowania dwóch innych odmian jabłek.

Niektórzy uważają, że Granny Smith i inne zielone jabłka są zdrowsze od czerwonych ze względu na mniejszą zawartość cukru w porównaniu do innych odmian. Mają też być bogatsze w błonnik i zawierają dwa razy więcej witaminy A niż odmiany czerwone.

Z drugiej strony, w jabłkach o tej barwie można znaleźć więcej antyoksydantów, niż w zielonych. Wniosek jest taki, że nie ma sensu ograniczać się do jabłek w jednym kolorze. 

Które jabłka są najlepsze?

Każde jabłko jest pełne witamin i składników odżywczych, dlatego nie mogąc się zdecydować na konkretną odmianę, należy się kierować walorami smakowymi:

  • słodkie jabłka: malinówka, makintosz, lobo, ligol

  • słodko-kwaśne jabłka: jonatan, delikates, rubin

  • kwaśne jabłka: reneta, antonówka

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, akademiasmaku.pl, niezalezna.pl