Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
AdobeStock
Newsy

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach

Urlop w górach nie może się obejść bez oscypków. Jednak czy wszystkie sprzedawane w górach sery rzeczywiście są oscypkami?

Wielu z was z polskimi górami na pewno kojarzą się oscypki, tradycyjne sery wytwarzane lokalnie w górskich miejscowościach. Cieszą się ogromną popularnością wśród turystów – można kupić oscypki klasyczne, wędzone, grillowane i podawane z konfiturą z żurawiny lub innych owoców. Jednak trzeba być czujnym, ponieważ na części stoisk sprzedaje się „oszukane” oscypki! Jak je rozpoznać? Sprawdźcie.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Należy na początku zaznaczyć, że oscypki są obecnie chronione przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości. Dlatego kupując oscypki certyfikowane możecie mieć pewność, że nie zostaliście oszukani. Producenci „oscypków”, których proces wytwarzania odbiega od certyfikowanego, nie mogą być nazywane oscypkami. Dlatego pierwszym, na co powinniście zwrócić uwagę to nazwa – górale, którzy nie chcą mieć problemów z prawem, swoim oszukanym oscypkom nadają różne kreatywne nazwy, np. „Góralski ser”, „Ser z gór”, „Ser bacy” itp. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

  • Kolor – prawdziwe oscypki muszą w 60% składać się z sera owczego, dlatego ich kolor nigdy nie będzie intensywnie żółty lub pomarańczowy (a dzieje się tak w przypadku sera z mleka krowiego). Kolor oscypka powinien być jasny i lekko brązowy.
  • Smak – w smaku certyfikowany, prawdziwy oscypek powinien być nieco ostry.
  • Faktura – zdarzyło wam się spróbować oscypka, który był miękki i gumowaty? Niestety, zostaliście oszukani! Prawdziwe oscypki są dość twarde i suche.
  • Cena – nie ma co kryć, że oryginalne, certyfikowane oscypki są po prostu droższe. Wynika to z użycia mleka owczego oraz odpowiedniego procesu produkcji i sposobu przechowywania, określonych przez unijne przepisy. Cena takiego oscypka może wynosić od 25 do nawet 45 zł.
Zobacz także
Jak długo można trzymać wędzoną rybę w lodówce? To wam się przyda

Jak długo można trzymać wędzoną rybę w lodówce? To wam się przyda

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Ta przekąska robi prawdziwą furorę w sieci. Co powiecie na smażone ogórki?

Czy „oszukane” oscypki są gorsze?

Można się zastanawiać, czy sprzedawane w górskich miejscowościach oszukane oscypki są w ogóle warte uwagi. Wbrew pozorom, część ludzi preferuje takie sery od oryginalnych oscypków. Nie dość, że są tańsze, to ich smak jest znacznie łagodniejszy. Polecamy wam jednak spróbować prawdziwych oscypków z certyfikatem!

Lubicie oscypki? W tym roku bacowie i juhasi mają z nimi problem
Pixabay
Newsy
Lubicie oscypki? W tym roku górale modlą się w kościołach, by mogli je produkować
Nie mamy dobrych wieści dla miłośników oscypków… W tym roku bacowie i juhasi mogą mieć problem z ich produkcją.

Oscypki to kultowe górskie serki, które przyciągają co roku wiele osób na Podhale. To idealna przekąska wynagradzająca wysiłek włożony w długą wędrówkę po górach. Oscypki jadane są na zimno lub na ciepło, z żurawiną, sosem czosnkowym lub bez żadnych dodatków. Są kochane przez turystów i mieszkańców w każdej wersji. Oscypek to ser wytwarzany z mleka owczego, podobnie jak grecki halloumi . Jest serem z rodzaj serów twardych, ma charakterystyczny smak, który zawdzięcza procesowi wędzenia. Co ciekawe, nazwa „oscypek” jest prawnie chroniona. Od 2008 roku oscypki są objęte statusem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Oznacza to, że oscypkiem można nazwać jedynie ser wytwarzany na Podhalu. Jeśli zależy wam na oryginalnych oscypkach, omijajcie stoiska sprzedające „serki góralskie”. To nie są oryginalne podhalańskie wyroby. Oscypek: jak rozpoznać ten oryginalny? Oscypki mają dokładnie wyznaczone parametry, które muszą spełniać. Określono między innymi: maksymalną wartość domieszki mleka krowiego (od krów specjalnej rasy), którą może posiadać ser gminy, w których może być produkowany okres w ciągu roku, w którym może być produkowany (od maja do września) okres w ciągu roku, gdy może być sprzedawany (do końca października) masę (od 60 do 80 g) wielkość (od 17 do 23 cm) Trudny rok dla juhasów, hodowców owiec i rolników W tę niedzielę, na Podhalu w wielu miejscach modlono się o szczęśliwy sezon pasterski w tym roku. Nie napawa on optymizmem. Na tatrzańskich halach, gdzie przeprowadza się wypas kulturowy owiec produkujących mleko na oscypki, zalega jeszcze śnieg. Zazwyczaj sezon pasterski ruszał w połowie kwietnia. W tym roku jednak zima się przedłuża. Ocieplenie ma przyjść dopiero na...

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie! Od czego zależy kolor sera? Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza. Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy. Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia. Rodzaje serów Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki: Sery świeże Mozarella Twaróg Ricotta Feta Sery miękkie Brie Camembert Gorgonzola Bryndza Sery półtwarde Cheddar Tylżycki Gouda Sery twarde Parmezan Pecarino Romano...

Macie oponki na brzuchu? Jedzcie ten ser, a krągłości staną się przeszłością
Wikipedia Commons
Newsy
Macie oponki na brzuchu? Jedzcie ten ser, a krągłości staną się przeszłością
Mówi się, że sery raczej nie sprzyjają odchudzaniu. Istnieje jednak ser, który jest prawdziwym sojusznikiem w walce o idealną wagę i figurę.

To dobra informacja dla osób, które chcą zgubić kilka kilogramów, a jednocześnie nie wyobrażają sobie diety bez nabiału. Okazuje się, że ser ten, jedzony z umiarem nie tylko nie tuczy, ale nawet pomaga schudnąć. Wszystko dzięki zawartemu w nim sprzężonemu kwasowi linolowemu (CLA).  Co to jest sprzężony kwas linolowy i jakie znaczenie ma dla zdrowia?  Sprzężony kwas linolowy jest członkiem rodziny kwasów tłuszczowych omega. Zalicza się go do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że jest on niezbędnym składnikiem diety i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie go sam wytworzyć.   Należy do najlepiej przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje liczne działania prozdrowotne. W tym: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, poprawiające działanie układu odpornościowego, zwiększające wrażliwość insulinową oraz… redukujące tkankę tłuszczową.    Czy ser feta sprzyja odchudzaniu?  Ser feta to bardzo lubiany przez Polaków dodatek do sałatek, kasz, czy pieczonych warzyw. W ostatnim czasie jest coraz łatwiej dostępny, a jego cena już nie odstrasza klientów tak jak jeszcze kiedyś. Dobrej jakości produkt z mleka owczego lub z mieszanki mleka koziego i owczego można dostać prawie w każdym sklepie spożywczym.  W jaki sposób feta ser wpływa na odchudzanie? Zawarty w tym serze sprzężony kwas linolowy pobudza metabolizm i wpływa na zmniejszenie masy tłuszczowej organizmu. Dodatkowo ser ten ma niski indeks glikemiczny, co również jest dobrą informacją dla osób na diecie. Oryginalna feta nie jest też zbyt kaloryczna. Proporcje pomiędzy zawartymi w niej tłuszczami a białkiem, są korzystne dla zdrowia. 100 g tego sera to wartość energetyczna rzędu 263...

andrzej duda dieta
ONS, Flickr
Newsy
Prezydent Andrzej Duda najbardziej sobie ceni w kuchni tradycję. Jakie jest jego ulubione danie?
Co najbardziej lubi jeść polski prezydent? Mocno się zdziwicie!

Prezydent Polski nie kryje się z tym, że w domu odebrał konserwatywne i tradycyjne wychowanie. Jego zamiłowanie do tradycji widać na każdym kroku – także wtedy, gdy zostanie zapytany o ulubione dania! Ulubione dania prezydenta Choć Andrzej Duda ma do dyspozycji wykwintną kuchnię i doskonałą obsługę w Pałacu Prezydenckim, to okazuje się, że zamiast wymyślnych dań, lubi bardzo zwyczajne potrawy, przygotowywane w wielu polskich domach. Spodziewaliście się, że właśnie te będą jego ulubionymi? Pierogi ruskie – to jedno z najbardziej znanych polskich dań. Wielu obcokrajowców po przyjeździe do naszego kraju, jest od razu kierowanych do restauracji, w której podawane są między innymi pierogi, by mogli skosztować tradycyjnej polskiej kuchni. Pyszne są te z kapustą i grzybami, mięsem, a także na słodko - z owocami. Musicie się jednak zgodzić, że najpopularniejsza wersja to pierogi ruskie – i właśnie takie uwielbia prezydent Andrzej Duda! Dania z grilla – jeszcze pół wieku temu o jedzeniu z grilla nikt by nie powiedział „swojskie” lub „tradycyjne”. Ale rzeczywistość zmienia się bardzo dynamicznie i dziś grillowanie na świeżym powietrzu to uwielbiane przez Polaków zajęcie. Prezydent Duda nie jest tutaj wyjątkiem i także bardzo lubi wybrać się na grilla w plener. Oscypki – to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej. Występują w wielu odmianach i kształtach, choć niestety coraz trudniej dostać prawdziwe oscypki z owczego mleka. Podobno prezydent uwielbia oscypki na ciepło, koniecznie smażone. Ziemniaki – czy można sobie wyobrazić bardziej tradycyjne polskie jedzenie? Andrzej Duda ponoć przepada za ziemniakami i nie wyobraża sobie bez nich obiadu.