miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy

Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły

Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność

Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce!

Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. 

Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.

Naturalny miód ma szerokie zastosowanie

Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok.

Jak wybrać właściwy miód?

Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby ułatwić wam wybór, podpowiadamy wskazówki do kupna miodu.

Kolor miodu ma znaczenie

Wiele z was sięga po miód, który jest jasne i łatwy do wyciągnięcia ze słoika. Ten rodzaj miodu jest często podgrzewany w wysokich temperaturach (pasteryzowany). Chociaż może to wydawać się ekscytujące, to poważnie uszkadza miód. Wysokie temperatury niszczą enzymy i witaminy występujące w miodzie. Prawdziwy, surowy miód działa odwrotnie. Nie jest ogrzewany ani przetwarzany. Nie da się go utrzymać w stanie gładkim i płynnym. Będzie miał nieidealną konsystencję.

Wybierajcie miody niefiltrowane

Miód naturalnie zawiera witaminy, enzymy i pyłki. Wszystkie znajdziecie jedynie w naturalnym miodzie. Podczas procesu pasteryzacji miód jest często filtrowany, co usuwa z niego to, co najlepsze. Kiedy wybieracie miód niefiltrowany, możecie mieć pewność, że nic co cenne  z niego nie uleciało. W niefiltrowanym miodzie nie znajdziecie też pestycydów, antybiotyków i faszerowania go kukurydzą.

Stawiajcie na miody ze sprawdzonego źródła

Miody znalezione na półkach w sklepie potrafią rozczarować. Jeżeli możecie wybrać te lokalne lub od sprawdzonych pszczelarzy, nie zastanawiajcie się ani chwilę. Za prawdziwy miód trzeba trochę zapłacić.

Komentarze
karkówka pieczona w winie przepis
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować idealną karkówkę w winie? Jeden trik i będzie się rozpływać w ustach
Przygotowując karkówkę w winie koniecznie pamiętajcie o zrobieniu nacięć w mięsie. Dzięki temu danie niesamowicie przeniknie zarówno smakiem przypraw, jak i samego wina.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Tej potrawy nie muszą się obawiać nawet abstynenci. Bowiem pod wpływem temperatury cały alkohol wyparuje, a w mięsie pozostanie tylko niesamowity smak. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i kilku przypraw. Przepis jest dziecinnie prosty, sami się przekonajcie! Przepis na karkówkę w winie Będziecie potrzebować 1,5 kilograma karkówki 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 50 ml oleju Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, chili, słodka papryka Przygotowanie Karkówkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie zróbcie w niej kilkanaście nacięć. W małej miseczce umieść olej i wszystkie przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili oraz słodką paprykę w proporcjach odpowiadających waszym kupkom smakowym. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie dokładnie ponacinane mięso. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wino i umieśćcie w nim karkówkę. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Mięso pieczcie pod pokrywką, przez ok. 2 godziny, pamiętając by co kilkanaście minut podlać karkówkę sosem winnym ze spodu. Gotowe! Tak przygotowana karkówka idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniaczkami lub puree, a także w towarzystwie smakowitej surówki, na przykład Coleslaw. 

Przeczytaj