miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy

Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły

Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność

Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce!

Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę. 

Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające.

Naturalny miód ma szerokie zastosowanie

Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok.

Jak wybrać właściwy miód?

Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby ułatwić wam wybór, podpowiadamy wskazówki do kupna miodu.

Kolor miodu ma znaczenie

Wiele z was sięga po miód, który jest jasne i łatwy do wyciągnięcia ze słoika. Ten rodzaj miodu jest często podgrzewany w wysokich temperaturach (pasteryzowany). Chociaż może to wydawać się ekscytujące, to poważnie uszkadza miód. Wysokie temperatury niszczą enzymy i witaminy występujące w miodzie. Prawdziwy, surowy miód działa odwrotnie. Nie jest ogrzewany ani przetwarzany. Nie da się go utrzymać w stanie gładkim i płynnym. Będzie miał nieidealną konsystencję.

Wybierajcie miody niefiltrowane

Miód naturalnie zawiera witaminy, enzymy i pyłki. Wszystkie znajdziecie jedynie w naturalnym miodzie. Podczas procesu pasteryzacji miód jest często filtrowany, co usuwa z niego to, co najlepsze. Kiedy wybieracie miód niefiltrowany, możecie mieć pewność, że nic co cenne  z niego nie uleciało. W niefiltrowanym miodzie nie znajdziecie też pestycydów, antybiotyków i faszerowania go kukurydzą.

Stawiajcie na miody ze sprawdzonego źródła

Miody znalezione na półkach w sklepie potrafią rozczarować. Jeżeli możecie wybrać te lokalne lub od sprawdzonych pszczelarzy, nie zastanawiajcie się ani chwilę. Za prawdziwy miód trzeba trochę zapłacić.

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...

Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamieniacie 2 łyżeczki cukru w herbacie na 2 łyżeczki miodu? To błąd
Czy zamiana cukru na miód do dobry sposób dostarczenia sobie witamin, minerałów i uzystania słodkiego smaku? Wyjaśniamy.

Wiele osób chcąc poprawić walory odżywcze dodatków słodzących, zamiast cukru używa miodu. Też stosujecie go jako zamiennik białego cukru w herbacie lub kawie? A może także słodzicie nim ciasta i inne desery? Taka zamiana nie zawsze jest korzystna dla zdrowia i figury. Oto co warto wiedzieć o miodzie. Miód jest dwa razy cięższy od cukru. Może to mieć wpływ na sylwetkę Żeby zrozumieć, jakie znaczenie może mieć różnica wagi cukru i miodu, przyjrzyjcie się tym liczbom: 100 g cukru ma 380 kalorii, natomiast 100 g miodu ma 300 kalorii 1 łyżeczka cukru waży 5 g, natomiast 1 łyżeczka miodu waży  12 g To oznacza, że miód jest ponad dwa razy cięższy od cukru. Jeśli macie zwyczaj słodzić herbatę dwiema łyżeczkami cukru, to oznacza, że dodajecie do niej 38 kalorii. Jeśli natomiast zastąpicie cukier dwiema łyżeczkami miodu, w herbacie będą już 72 kalorie. Gdy chcecie zastąpić cukier miodem, który uważacie za bardziej wartościowy, musicie pamiętać, że wasz zamienny słodzik będzie też bardziej kaloryczny. Wartości zdrowotne miodu są pozorne Macie rację, że prawdziwy miód jest znacznie zdrowszy niż zwykły biały cukier, który dostarcza co prawda energii, ale jednocześnie zawiera puste kalorie zwiększające ryzyko nadwagi, zaburzeń metabolizmu, cukrzycy czy chorób serca. Z kolei w miodzie znajdziecie poza cukrem, antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i hamują procesy starzenia się organizmu. Zawiera też potas, magnez, wapń, fosfor, kobalt żelazo i kwas foliowy i oczywiście jest pełen witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, B12 oraz C. Nie można jednak zapominać, że te cenne wartości nie potrafią przetrwać wysokiej temperatury. Dlatego jeśli dodajecie miód do gorącej herbaty czy kawy, pod wpływem temperatury, stanie się on niemal...

Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Flickr
Newsy
Jak poznać podrobiony miód? Zróbcie ten test ze słoikiem
Wiedzieliście, że dziś podrabia się nawet miód? Dowiedzcie się, jak sprawdzić czy kupiliście dobry miód, a nie fałszowany.

Miód jest jednym z najlepszych naturalnych lekarstw stosowanych przez ludzkość od wieków. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się do leczenia różnych dolegliwości. Jednak dziś kupienie prawdziwego miodu jest coraz trudniejsze. Na sklepowych półkach można znaleźć tanie miody, które są o wiele gorszej jakości niż prawdziwy miód od pszczelarza. Co gorsza, oszuści sprzedają dziś podrabiane miody, które na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić od prawdziwego! Sprawdźcie, jak nie dać się nabrać – pomoże w tym prosty test. Jak rozpoznać dobry miód? Prawdziwy, dobry miód można łatwo rozpoznać po jego charakterystycznych cechach: Struktura – na powierzchni miodu powinien się wytworzyć kożuszek. Jeśli go nie ma i miód jest całkowicie jednolity, prawdopodobnie nie jest on najlepszej jakości. Zapach – miód powinien mieć słodki, pachnący woskiem i pszczołami zapach. Fałszowany miód praktycznie nie ma zapachu. Smak – prawdziwy miód ma mocny i głęboki smak, ponieważ zawiera olejki eteryczne i żywice. Natomiast fałszowany miód może mieć lekko chemiczny i jałowy smak. Jak wytwarza się „podrabiany miód”? „Fałszywy” lub „sztuczny” miód - wbrew pozorom - jest produkowany przez pszczoły. Szkopuł tkwi w tym, co pszczoły jedzą. Dobry, prawdziwy miód powstaje z pyłku kwiatów zbieranego przez pszczoły. Natomiast miód sztuczny powstaje z cukru, którym karmi się pszczoły. Tego typu miód często się podgrzewa, żeby ukryć znajdujący się w nim cukier. Jak rozpoznać fałszywy miód? Jednym ze sposobów na rozpoznanie fałszywego miodu jest prosty test, który może wykonać każdy z was. Wystarczy, że słoiczek z...

Napój na odporność, kurkuma
Gotujmy.pl/slodkokwasnauchnia1
Newsy
Działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie. Jedzcie codziennie 1 łyżkę
W sezonie zimowym nie musicie od razu sięgać po apteczne specyfiki. Wystarczą dwa składniki, które macie z pewnością w domowej kuchni.

O infekcję i przeziębienie nie trudno. Szczególnie na początku roku, kiedy brakuje dostarczanych przez słońce witamin. Zamiast wizyty w aptece, sprawdźcie zasoby spiżarki. Babcine metody oparte na naturze Gdybyście spytali własne babcie, jak leczyły bliskich, słowo  apteka padło by jako ostatnie. Zazwyczaj babcie czerpały z natury, doskonale wiedząc o zaklętej w niej sile. Naturalne specyfiki nie są bowiem słabsze do pomocy na różne dolegliwości.  Miód sprawdza się nie tylko jako kosmetyk Kosmetyki na bazie miodu to nic nowego. Balsamy, sole do kąpieli i żele na bazie miodu mocno nawilżają skórę. Miód warto również wprowadzić do codziennego menu. Wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma również nieocenione właściwości antybakteryjne. Miód jest nie tylko smaczny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Lekko podgrzany może zwalczyć zaparcia i poprawić trawienie. Ale nie tylko! Miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby z rodzaju Candida. Ponadto zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę. Jeżeli zamknięty słoiczek będziecie przechowywać w chłodnym miejscu, nie straci swych wartości przez ponad 20 lat! Lekarstwa oparte na miodzie są doskonałym sposobem na stany wyczerpania, niedobory związków mineralnych i stan przekwitania. Miód w naturalny sposób wzmacnia organizm do walki z chorobą. To najlepsze, naturalne wsparcie dla waszego układu odpornościowego.  Kurkuma to kuzynka imbiru Obydwie rośliny mają działanie prozdrowotne. Kurkumę łączy się z imbirem również przez jej ostry smak. Znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach,...