Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby
Adobe Stock
Newsy

Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby

Łosoś to jedna z popularniejszych ryb na rynku. Poza walorami zdrowotnymi jest również bardzo smaczna. Nieraz zdarzy się jednak kupić niezbyt świeży produkt w sklepie. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji, wystarczy zastosować jeden patent.

Ryby to jeden z produktów, jaki powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Na rynku w sprzedaży wyróżnia się kilka rodzajów, ale bez względu na kryteria, każda z nich wnosi wiele witamin oraz mikroelementów. Jedną z popularniejszych jest łosoś. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje łososia w sklepie

Łosoś to jedna z popularniejszych ryb w sprzedaży, jest chętnie kupowana przez Polaków. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych postaci tej ryby. Najczęściej występuje w formie filetów, dzwonków, tuszek bądź steków. Ponadto są również sprzedawane w wielu wersjach, na przykład mrożonej, wędzonej czy w puszce. Możliwość wyboru odpowiedniego produktu zdecydowanie ułatwia przyrządzanie dań. 

Zobacz także
losos z piekarnika

Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad

Ryba mrożona

Co zrobić, żeby mrożona ryba smakowała jak świeża? Ten prosty trik stosują najlepsi kucharze świata

Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś należy do grupy tłustych, kalorycznych ryb. Jednak stanowi również ogromne bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla organizmu. Z tego też powodu powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Wśród znaczących właściwości można wyróżnić:

  • stabilizuje ciśnienie krwi,
  • ma działanie przeciwzakrzepowe,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • chroni przed wystąpieniem miażdżycy,
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • dobrze wpływa na stan skóry,
  • minimalizuje możliwość wystąpienia cukrzycy typu II, a także jej rozwoju, 
  • czy wspomaga działanie układu immunologicznego. 

Ze względu na dane wartości, łosoś powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność produktu.

Patent na sprawdzenie świeżości łososia

W sklepie ciężko jest nieraz ocenić stan faktyczny danego produktu, a sugerowana data spożycia nie zawsze jest wiarygodna. Przy rybach wystarczy zastosować jeden prosty patent, a mianowicie powąchać łososia. Niezbyt świeży produkt będzie miał charakterystyczną woń, zaś nowy będzie pachniał intensywnie świeżością. Dla upewnienia się można łososia również delikatnie nacisnąć. Dobry produkt powróci do swojej stałej formy.

Jak kupić smaczne świeże ogórki? W sklepie zwróćcie uwagę na ich wygląd
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić smaczne świeże ogórki? Ich wygląd podpowie, czy nadadzą się i na kiszonki, i na mizerię
Wybór w dużej mierze zależy od wyglądu. Aby nie popełnić wpadki i kupić świeże ogórki, wystarczy zwrócić uwagę na jeden aspekt. To zdecydowanie ułatwi sprawę.

Świeże warzywa i owoce to niezbędne składniki w dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele witamin oraz mikroelementów, które usprawniają działanie organizmu. Warto zwrócić uwagę, aby te produkty były świeże. Wtedy mają najwięcej cennych składników.  Jak powinny wyglądać świeże ogórki? Kluczowym aspektem podczas wybierania warzyw w sklepie czy na targu powinien być wygląd. Świeże oraz naturalne produkty będą miały charakterystyczne cechy, a w smaku będą przepyszne. Podczas wyboru ogórków warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy, takich jak: warzywa powinny być dość twarde, a nie miękkie, kolor skórki powinien być intensywnie zielony i matowy, w przeciwnym razie błyszcząca powierzchnia będzie sygnałem o nawożeniu warzyw, ogórki nie powinny mieć przesuszonych końcówek, gdyż będą wówczas gorzkie, warzywo nie powinno mieć żadnych plamek bądź pęknięć.  Tych kilka wskazówek pozwoli wybrać świeży produkt, który idealnie sprawdzi się w kuchni. Najlepszą opcją są te średniej wielkości, niezbyt przerośnięte.  Właściwości zdrowotne ogórków Ogórki to jedne z popularniejszych warzyw w codziennej kuchni, jednak ich cenne wartości nie są dosyć doceniane. Dzięki szerokiej gamie witamin w odpowiedni sposób wpływa na funkcjonowanie organizmu. Wśród właściwości zdrowotnych można wyróżnić: zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu trzustki czy prostaty, wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób mięśnia sercowego, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie, działa moczopędnie, przyspiesza metabolizm, odkwasza organizm. Poprzez szereg działań, ogórki powinny znaleźć się w...

obieranie jajek
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione
Obieranie jajek ugotowanych na twardo to dla wielu zmora, szczególnie jak są świeże. Wówczas skorupka odchodzi wraz z białkiem. Aby ta czynność była łatwiejsza warto zastosować jeden trik.

Jajka to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów na co dzień w kuchni. Przyrządza się z nich choćby pożywne śniadania albo mogą stanowić one dodatek do innych dań. Często gotujemy je wszyscy na twardo. Sęk w tym, że później należy obrać je ze skorupek. To dla wielu osób czynność spędzająca sen z powiek, gdyż twarda otoczka odchodzi wraz z osłonką i jajkiem. By uniknąć takich sytuacji wystarczy zastosować jeden prosty patent! Łatwe obieranie jajek ugotowanych na twardo Wówczas jajko nie wygląda zbyt apetycznie, tylko jest lekko poharatane. By jaja łatwiej się obierały wystarczy zastosować jeden prosty patent. Do gotującej się wody na jajka należy dodać szczyptę soli. Nadmiar wody należy odlać, przepłukać jajka zimną wodą, a następnie przykryć pokrywką i energicznie całość wstrząsnąć. Dzięki takiemu zabiegowi skorupka z łatwością odejdzie od jajka, a bez niej będzie prezentować się nienagannie. Gotowanie jajek na twardo Gotowanie jaj na twardo to jedna ze zdrowszych wersji tego produktu. Do takiej obróbki termicznej nie potrzeba dodatku tłuszczu, przez co nie nabierają dodatkowych kilokalorii. Poza tym wysoka temperatura gotowania pozbywa się ze składnika różnych drobnoustrojów, które w negatywny sposób mogłyby wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Jajka ugotowane na twardo można wykorzystać na wiele sposobów, przykładowo podać je z kleksem majonezu bądź z przygotowanym farszem. Taka forma produktu najczęściej serwowana jest chętnie choćby podczas świąt wielkanocnych, kiedy występują one w różnych, smacznych wariantach.  Jajka na zdrowie Wbrew krążącym w przeszłości mitom, jajka należą do jednych z najzdrowszych produktów. Wszystko zawdzięczają witaminom oraz mikroelementom zawartym w swoim składzie....

Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby ryba nie rozpadła się na ruszcie? 10 min przed pieczeniem zróbcie 1 rzecz
Ryba prosto z rusztu wręcz powala swoim fantastycznym smakiem. Jednak jej grillowanie jest zwykle nieco problematyczne, gdyż takie mięso ma tendencję do rozpadania. Wystarczy wówczas zastosować jeden patent.

Podczas sezonu grillowego, na ruszcie lądują różne dania. Pojawiają się tradycyjne potrawy, jak i te w zdrowszej wersji. Wiele osób przepada wręcz za grillowaną rybą. Jednak jej przyrządzenie może sprawiać nie lada problemy. Wysoka temperatura grillowania, niezbyt dokładnie wyczyszczony ruszt , bądź brak odpowiedniej podstawki, to jedne z czynników, jakie przyczyniają się do rozpadania mięsa. Niestety, wtedy ryba nie wygląda zbyt apetycznie, a bliscy nie garną się zbytnio do jej konsumowania. Dlatego przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz. Patent na idealną rybę z grilla  Przyrządzenie ryby nie wydaje się być niczym spektakularnym, a jednak niewątpliwie czymś takim jest.  Nieodpowiednie przygotowanie mięsa do pieczenia na ruszcie może zakończyć się rozpadnięciem na kawałki. To dość powszechne zjawisko występujące podczas grillowania. Aby ustrzec się przed taką wpadką, warto zastosować jeden prosty patent. Na dziesięć minut przed ułożeniem ryby na grillu, włóżcie ją do osolonej wody. Ten trik zapobiegnie jej rozczłonkowaniu pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepsze ryby na grilla Nie wszystkie rodzaje ryb będą odpowiednie do przygotowania na ruszcie. Najważniejszą kwestią jest ich świeżość. Produkt powinien być świeżo złowiony, ewentualnie schłodzony. Z pewnością do grillowania nie nadają się jednak ryby mrożone. Takie produkty szybko się rozpadają i tracą wszelkie walory smakowe. Warto, aby takie mięso zawierało w swoim składzie jak największą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Do najlepszych wyborów wśród ryb na grilla zalicza się: łososia, makrelę, tuńczyka, halibuta, dorsza, czy pstrąga. Zalety grillowanych dań  Najczęściej potrawy na grillu przygotowuje się w okresie wiosenno-letnim. To idealny okres na...

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Lubicie jeść łososia? To świetnie, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jak i czym przyprawiać łososia, by wydobyć pełnię jego smaku? Czytajcie dalej!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%? Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem  przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić? Najlepsze przyprawy do łososia Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw . W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak. Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem . Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami , puree , awokado i zielonym groszkiem . Jak upiec łososia, by był soczysty? Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w...