Ryby to jeden z produktów, jaki powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Na rynku w sprzedaży wyróżnia się kilka rodzajów, ale bez względu na kryteria, każda z nich wnosi wiele witamin oraz mikroelementów. Jedną z popularniejszych jest łosoś. 

Rodzaje łososia w sklepie

Łosoś to jedna z popularniejszych ryb w sprzedaży, jest chętnie kupowana przez Polaków. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych postaci tej ryby. Najczęściej występuje w formie filetów, dzwonków, tuszek bądź steków. Ponadto są również sprzedawane w wielu wersjach, na przykład mrożonej, wędzonej czy w puszce. Możliwość wyboru odpowiedniego produktu zdecydowanie ułatwia przyrządzanie dań. 

Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś należy do grupy tłustych, kalorycznych ryb. Jednak stanowi również ogromne bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla organizmu. Z tego też powodu powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Wśród znaczących właściwości można wyróżnić:

  • stabilizuje ciśnienie krwi,
  • ma działanie przeciwzakrzepowe,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • chroni przed wystąpieniem miażdżycy,
  • zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • dobrze wpływa na stan skóry,
  • minimalizuje możliwość wystąpienia cukrzycy typu II, a także jej rozwoju, 
  • czy wspomaga działanie układu immunologicznego. 

Ze względu na dane wartości, łosoś powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność produktu.

Zobacz także:

Patent na sprawdzenie świeżości łososia

W sklepie ciężko jest nieraz ocenić stan faktyczny danego produktu, a sugerowana data spożycia nie zawsze jest wiarygodna. Przy rybach wystarczy zastosować jeden prosty patent, a mianowicie powąchać łososia. Niezbyt świeży produkt będzie miał charakterystyczną woń, zaś nowy będzie pachniał intensywnie świeżością. Dla upewnienia się można łososia również delikatnie nacisnąć. Dobry produkt powróci do swojej stałej formy.