Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Jak rozpoznać dobre lody w lodziarni? Koniecznie zwróćcie uwagę na 1 rzecz

Co jest oznaką dobrych lodów i na co powinno się zwrócić uwagę? Sprawdźcie, a już nigdy nie kupicie niedobrych lodów.

Latem mamy najwięcej okazji na zjedzenie pysznych lodów w wafelku w przeróżnych smakach. Zapomnijcie o standardowych pozycjach jak lody czekoladowe, śmietankowe czy truskawkowe. Dziś sprzedawcy oferują takie pyszności jak lody o smaku sernika czy popularnych batoników czekoladowych. Trudno im się oprzeć!

Czasami jednak lody tylko na pierwszy rzut oka wyglądają na smaczne. Wystarczy im się dokładniej przyjrzeć by sprawdzić, czy zostały odpowiednio przygotowane. Przekonajcie się, jak można łatwo rozpoznać smaczne lody. 

Znak rozpoznawczy lodów dobrej jakości

Jeśli zależy wam na zdrowiu, zwracajcie koniecznie uwagę na składniki, z których przyrządzane jest spożywane przez was jedzenie. Dotyczy to także lodów. Idealnie, jeśli są one przygotowywane z samych naturalnych produktów, bez niepotrzebnych barwników i aromatów. 

Prostym sposobem na odróżnienie naturalnych lodów od tych pełnych różnych polepszaczy jest zwrócenie uwagi na ich kolor. Jeżeli do produkcji użyto prawdziwych owoców, po jakimś czasie szybko stracą one kolor i lody mogą wyglądać na wyblakłe. Paradoksalnie to bardzo dobry znak! Jeśli barwa lodów owocowych jest wyjątkowo wyrazista i jaskrawa, w większości przypadków możecie być pewni, że to zasługa dodania do nich barwników. 

Zobacz także
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Możecie się zdziwić

Które smaki lodów mają najwięcej kalorii? Zdziwicie się

Po czym poznać dobre lody?

Jak jeszcze można sprawdzić, czy lody są smaczne? Zwróćcie uwagę na te rzeczy:

  • konsystencja - jeżeli teksturą lody przypominają mus, oznacza to, że nie zostały przygotowane w prawidłowy sposób. Powinny być idealnie kremowe

  • temperatura - lody nie mogą być zbyt zimne i zmrożone. Jeżeli ich temperatura jest bardzo niska to znak, że w procesie produkcji do lodów dodano za dużo wody

  • smak - cechą dobrze zrobionych lodów jest ich wyrazisty smak. Te produkowane masowo, ze sztucznymi dodatkami smakują bardzo podobnie do siebie

Czy lody mogą się zepsuć?

A jak rozpoznać, czy lody się zepsuły? Jeżeli pojawił się na nich szron albo kryształki lodu, nie powinno się ich jeść. Kolejną oznaką jest konsystencja lodów - jeśli się rozwarstwiły, to nie są już świeże. Należy bowiem pamiętać, że choć lody są cały czas zamrożone, to również mogą się zepsuć.

Źródło: pysznosci.pl, kuchnia.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

jakie schabowe na kotlety
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso wybrać na schabowe? Zwróćcie w sklepie uwagę na te szczegóły
Sekretem smacznych schabowych jest dobre mięso. Dowiedzcie się, jak wybrać najlepsze!

Każdy uwielbia kotlety schabowe! By wyszły idealnie soczyste i smaczne, warto trzymać się kilku uniwersalnych wskazówek. Dzięki nim kotlety będą naprawdę przepyszne! Jak rozpoznać dobry schab? Dobre kotlety wyjdą tylko wtedy, gdy użyje się do nich odpowiedniego mięsa. To absolutna podstawa tego dania, ponieważ jeśli schab będzie niesmaczny, to nawet najlepsze przyprawy nie poprawią jego smaku. Komu się zdarzyło trafić na niezbyt dobry kawałek schabu, ten dobrze wie, że ma on bardzo silny i niezbyt przyjemny zapach. By uniknąć takiej wpadki w przyszłości, warto się nauczyć, jak można rozpoznać świeży schab, który będzie dobrze smakował: Kolor – świeży schab ma soczystą i różową barwę. Zapach – nie powinien być mocny ani ostry. Zapach dobrego schabu jest bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Tłuszcz – znajdujący się na krawędziach schabu tłuszcz powinien mieć ładny, biały kolor. Jeżeli jest szary lub żółty, to znaczy, że mięso jest nieświeże. Konsystencja – zwarta i elastyczna, bez suchych brzegów. Wygląd – dobry kawałek schabu powinien być lekko błyszczący i wilgotny, ale nie mokry! Mięso pływające we własnych sokach jest już stare i takiego nie wybierajcie. Uwaga na te sztuczki! Niestety, sprzedawcy mięsa czasami nieco oszukują klientów, by sprzedać wszystkie produkty. Kończy się to później tak, że wracacie do domu z niezbyt świeżym kawałkiem mięsa. Oto, jakie sztuczki są stosowane w sklepach mięsnych: Kawałki są układane jeden na drugim tak, by nie można było ocenić koloru wszystkich kawałków. Te najświeższe i najładniejsze są układane na samej górze, a gorsze na dole. Zwróćcie uwagę na to, które sprzedawca wam podaje! Odcina się przesuszone brzegi albo tłuszcz, który już zżółkł albo...

Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Wikipedia commons
Newsy
Dlaczego lody nie smakują już tak jak kiedyś? Jak nie dać się wykiwać w sklepie i w lodziarni?
Kiedyś każda lodowa uczta była małym świętem. Dożynki, uroczystości państwowe, czy odpusty w kościołach - dla wielu to były jedyne okazje, by zakosztować smaku przepysznych śmietankowych lodów. Dzisiaj wybór i dostępność towaru są większe. Gorzej ze smakiem i jakością.

Pamiętacie czasy, kiedy lody były rarytasem w pełni tego słowa znaczeniu? Coś przepysznego, delikatesowego, a jednocześnie bardzo rzadkiego i raczej niedostępnego. Tak było z zimnym przysmakiem w czasach PRL-owskiej gospodarki niedoboru. Dlaczego lody w dzisiejszych czasach są często niesmaczne? Nie sposób jednak nie odnieść wrażenia, że sytuacja na rynku lodów wcale nie jest tak różowa jak mogłoby się wydawać. Dlaczego? Pomimo tego, że sklepowe zamrażarki uginają się wręcz od słodkich i zimnych deserów na patykach i w kubeczkach, to ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Ogromne ilości cukru, mnóstwo chemicznych konserwantów, sztucznych stabilizatorów i zagęszczaczy, używane masowo jaja w proszku, a do tego znikome ilości śmietanki czy nawet mleka. Tak wygląda rzeczywistość na rynku tanich lodów sprzedawanych w supermarketach. Niewiele lepiej jest nawet w lodziarniach, które chciałyby uchodzić za miejsca, gdzie podaje się lody włoskie, naturalne czy rzemieślnicze. Pisaliśmy już o tym, jak fatalne warunki sanitarne panują często w miejscach, gdzie sprzedaje się popularne świderki włoskie z automatów , a także o tym jak żerują na niewiedzy klientów lodziarnie „pseudo rzemieślnicze”. Jaki powinien być skład dobrych, tradycyjnych lodów? Jak więc nie dać nabić się w butelkę przy zakupie lodów? Kluczem jest dobre badanie rynku. Zacznijcie od sprawdzenia składu lodów, które zamierzacie kupić. Zasada jest prosta. Im krótszy jest zbiór składników wykorzystanych do produkcji, tym lepiej. Oprócz tego często wykładnikiem dobrej jakości lodów jest zawarta w nich ilość tłuszczu. To właśnie ta zmienna może pozwolić określić ilość użytej do produkcji lodów śmietanki, odpowiedzialnej w...

jak poznac zepsute mieso
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy mięso w sklepie jest świeże? Wystarczy spojrzeć na jeden szczegół
By uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto i kupowania zepsutego mięsa, zwracajcie uwagę na jedną, ważną rzecz!

Czy zdarzyło się wam kiedyś kupić w sklepie zepsute mięso? Pewnie nie raz! Każdy ma wtedy ochotę wrócić do sklepu i zrobić awanturę. W końcu nikt nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto na produkty, które nie nadają się do zjedzenia! Czasami niestety pechowego odkrycia dokonuje się dzień po zakupie, przy okazji przyrządzania obiadu albo w momencie, gdy sklep jest już zamknięty. Czy może się przydarzyć coś gorszego? By uniknąć takich sytuacji w przyszłości, warto nauczyć się jak rozpoznać nieświeże mięso. Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Choć jeszcze przed wojną jedzenie lekko zepsutego jedzenia było na porządku dziennym, a w książkach kucharskich ostrzegano, by nie jeść mięsa po którym pełzają larwy, to dziś już na szczęście nikt takiego zepsutego mięsa nie je. Ale czasami zdarzy się przez przypadek kupić nieświeżą szynkę lub psującego się kurczaka. Jak rozpoznać świeże mięso? Kolor – to pierwsze, na co powinniście zwrócić uwagę! Przyda się wam wiedza dotycząca tego jaki kolor powinny mieć poszczególne gatunki mięsa, gdy są świeże. Kurczak, jagnięcina oraz cielęcina powinny być jasnoróżowe. Gęsi i kaczki są brązowo-czerwone lub beżowe, a wołowina powinna mieć kolor bordowy lub czerwony. Jakiekolwiek odstępstwo od normy to znak, że mięso nie jest już pierwszej świeżości! Soczystość – przesuszone boki mięsa to znak, że leży już ono jakiś czas w lodówce. Świeże kawałki powinny być jędrne i soczyste. Błyszcząca powierzchnia – błyszczenie to oznaka świeżego mięsa. Jeśli jest matowe, to lepiej go nie kupujcie! Zapach – w ten sposób sprawdzicie świeżość w ułamku sekundy. Zapachu psującego się mięsa nie sposób pomylić z żadnym innym i zapewniamy was – jeśli mięso, które wąchacie jest zepsute, to na pewno będziecie o...

Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje
Pexels
Newsy
Kupujecie takie lody? To prawdziwa chemiczna bomba. 1 składnik szokuje!
Soczyście zielone, kusząco niebieskie, apetycznie różowe... Kolory lodów w sklepach przyciągają bajecznymi kolorami. Czy aby jednak na pewno są one zdrowe? Przeczytajcie, zanim włożycie je do koszyka...

Zbliża się lato. To czas, kiedy chętnie sięgamy po lody - koniecznie sprawdźcie tę promocję w Biedronce , które przyjemnie chłodzą i pieszczą nasze podniebienia. Większość z nas kupuje lody w sklepach lub w lodziarniach. Ich kolory przyciągają nasz wzrok już z daleka, a bogactwo smaków jest przeogromne. Czy kupne lody są zdrowe? Jak myślicie, skąd się biorą ich piękne, soczyste kolory? Nie mamy dla was dobrych wieści. Sklepowe lody zawierają prawdziwą tablicę Mendelejewa! Są pełne barwników, tłuszczów, cukrów oraz sztucznych aromatów. Czy zdajecie sobie sprawę, co jest do nich dodawane? Szkodliwe dodatki do lodów Czy wiecie, jak powstają sklepowe lody? Zazwyczaj nie są one zbyt dobrej jakości. Gdyby wczytać się w ich skład, można zdębieć! Pakowane lody są pełne ulepszaczy, sztucznych barwników, tłuszczów, zagęstników, utwardzonych tłuszczów roślinnych a także zawierają duże ilości cukru, wody i powietrza. To właśnie sztuczne składniki odpowiadają za piękny kolor i głęboki smak lodów. Nie ma w nich nawet krzty naturalności a w ich składzie aż roi się od różnego rodzaju E! Tych lodów nie kupujcie! Jeżeli wybraliście się do sklepu po lody, dobrze przyjrzyjcie się ich opakowaniu. Pod żadnym pozorem nie kupujcie lodów, jeśli zawierają: Sztuczne barwniki. Takie lody mają bardzo intensywne kolory. Możecie mieć 100% pewność, że powstały one w sposób sztuczny i są szkodliwe dla waszego zdrowia. Emulgatory.  E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki). Cukry, koncentraty, kwasy (cytrynowy, jabłkowy, cytryniany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) czy syrop glukozowy, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi i może być bardzo niebezpieczny szczególnie dla...