Latem mamy najwięcej okazji na zjedzenie pysznych lodów w wafelku w przeróżnych smakach. Zapomnijcie o standardowych pozycjach jak lody czekoladowe, śmietankowe czy truskawkowe. Dziś sprzedawcy oferują takie pyszności jak lody o smaku sernika czy popularnych batoników czekoladowych. Trudno im się oprzeć!

Czasami jednak lody tylko na pierwszy rzut oka wyglądają na smaczne. Wystarczy im się dokładniej przyjrzeć by sprawdzić, czy zostały odpowiednio przygotowane. Przekonajcie się, jak można łatwo rozpoznać smaczne lody. 

Znak rozpoznawczy lodów dobrej jakości

Jeśli zależy wam na zdrowiu, zwracajcie koniecznie uwagę na składniki, z których przyrządzane jest spożywane przez was jedzenie. Dotyczy to także lodów. Idealnie, jeśli są one przygotowywane z samych naturalnych produktów, bez niepotrzebnych barwników i aromatów. 

Zobacz także:

Prostym sposobem na odróżnienie naturalnych lodów od tych pełnych różnych polepszaczy jest zwrócenie uwagi na ich kolor. Jeżeli do produkcji użyto prawdziwych owoców, po jakimś czasie szybko stracą one kolor i lody mogą wyglądać na wyblakłe. Paradoksalnie to bardzo dobry znak! Jeśli barwa lodów owocowych jest wyjątkowo wyrazista i jaskrawa, w większości przypadków możecie być pewni, że to zasługa dodania do nich barwników. 

Po czym poznać dobre lody?

Jak jeszcze można sprawdzić, czy lody są smaczne? Zwróćcie uwagę na te rzeczy:

  • konsystencja - jeżeli teksturą lody przypominają mus, oznacza to, że nie zostały przygotowane w prawidłowy sposób. Powinny być idealnie kremowe

  • temperatura - lody nie mogą być zbyt zimne i zmrożone. Jeżeli ich temperatura jest bardzo niska to znak, że w procesie produkcji do lodów dodano za dużo wody

  • smak - cechą dobrze zrobionych lodów jest ich wyrazisty smak. Te produkowane masowo, ze sztucznymi dodatkami smakują bardzo podobnie do siebie

Czy lody mogą się zepsuć?

A jak rozpoznać, czy lody się zepsuły? Jeżeli pojawił się na nich szron albo kryształki lodu, nie powinno się ich jeść. Kolejną oznaką jest konsystencja lodów - jeśli się rozwarstwiły, to nie są już świeże. Należy bowiem pamiętać, że choć lody są cały czas zamrożone, to również mogą się zepsuć.

Źródło: pysznosci.pl, kuchnia.wp.pl