Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda.
Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania.
Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak:
- Kotlety mielone
- Pulpety
- Gołąbki
- Pierogi z mięsem
- Pyzy z mięsem
- Sos boloński
- Pieczeń rzymska
- I wiele, wiele innych…
Jak wybrać mięso mielone w sklepie?
Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa.
Zobacz także:
Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu.
W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni.
Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią.
Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności.
Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu.
Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności.
W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu w sklepie.
Jak wygląda zepsute mięso mielone?
Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią – oczywiście w zależności od rodzaju mięsa i jego tłustości.
Oczywiście, inny kolor od wieprzowiny będzie miała bardziej czerwona wołowina. Jeśli jednak na mięsie zauważycie szary kolor, to znak by zrezygnować z zakupu, a już na pewno z przyrządzania z takiego mięsa posiłku.
Kolejnym znakiem ostrzegawczym przed wykorzystaniem mięsa do swojego dania powinien być nadmiar wilgoci wydobywający się z danego kawałka. Mięso mielone nie powinno być także nadmiernie kleiste i lepkie, a także nie powinny wydobywać się z niego żadne nieprzyjemne zapachy.