Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże?
Adobe Stock
Newsy

Jak rozpoznać czy mięso mielone jest świeże? Zwróćcie uwagę na ten 1 szczegół

Jesteście pewni, że sklep lub rzeźnik, u którego kupujecie mięso mielone, ma zawsze świeże produkty? Jeżeli macie wątpliwości, to możecie to błyskawicznie sprawdzić. Wystarczy rzut oka.

Polska kuchnia mięsem mielonym stoi. Łopatka, ale też karczek, szynka, a nawet boczek – te wszystkie rodzaje mięsa wkłada się do maszynki, przekręca i wyrabia z niego prawdziwe kulinarne cuda.

Mięso mielone jest w naszej kuchni od zarania dziejów. Już nasze babcie, prababcie i dalsi przodkowie przekręcali mięso, by przyrządzić smaczne dania.

Dzisiaj z mielonki gotuje się między innymi takie potrawy jak:

  • Kotlety mielone
  • Pulpety
  • Gołąbki
  • Pierogi z mięsem
  • Pyzy z mięsem
  • Sos boloński
  • Pieczeń rzymska
  • I wiele, wiele innych…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać mięso mielone w sklepie?

Dlatego też niezwykle ważne jest wybranie odpowiedniego gatunku mięsa do konkretnej potrawy. Nie od dziś wiadomo choćby, że dobre kotlety mielone udadzą się tylko z bardziej tłustego mięsa.

Do tego celu najlepiej nada się zmielona łopatka. Wystarczy kupić w sklepie dorodny kawałek mięsa i przepuścić go przez maszynkę w swoim domu.

W dzisiejszych czasach, coraz częściej klienci mają do czynienia z mięsem uprzednio zmielonym przez producenta w rzeźni.

Taki produkt sprzedawany jest zazwyczaj na różnego rodzaju tackach, w opakowaniach zamkniętych szczelnie folią.

Jak rozpoznać, że takie mięso jest świeże i wciąż utrzymuje swoje właściwości i dobra jakość? Kluczem będzie oczywiście termin ważności.

Jeśli opakowanie z mięsem niebezpiecznie zbliża się do przekroczenia terminu ważności, lepiej zrezygnujcie z jego zakupu.

Czasem jednak opakowania z mielonką budzą wątpliwości, nawet pomimo stosunkowo bezpiecznie długiego terminu ważności.

W takich okolicznościach powinniście zwrócić uwagę na kolor mięsa trzymanego przez was w ręku podczas pobytu  w sklepie.

Jak wygląda zepsute mięso mielone?

Świeże mięso powinno mieć ładną, żywą barwą, gdzieś pomiędzy różem a czerwienią – oczywiście w zależności od rodzaju mięsa i jego tłustości.

Oczywiście, inny kolor od wieprzowiny będzie miała bardziej czerwona wołowina. Jeśli jednak na mięsie zauważycie szary kolor, to znak by zrezygnować z zakupu, a już na pewno z przyrządzania z takiego mięsa posiłku.

Kolejnym znakiem ostrzegawczym przed wykorzystaniem mięsa do swojego dania powinien być nadmiar wilgoci wydobywający się z danego kawałka. Mięso mielone nie powinno być także nadmiernie kleiste i lepkie, a także nie powinny wydobywać się z niego żadne nieprzyjemne zapachy.

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy
Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład: Pierogi z mięsem Pulpety Spaghetti z sosem bolońskim z mięsa mielonego Faszerowana papryka z mielonym mięsem Kotlety mielone Burgery Najzdrowsze mielone mięso Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć. Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa . W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone. Jak wybrać zdrowe mięso mielone? Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały. Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki...

Zauważyliście taki nalot na mięsie? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Flickr
Newsy
Zauważyliście na mięsie taki nalot? Natychmiast zwróćcie je do sklepu. Możecie się zatruć
Jeżeli kupione przez was mięso wygląda nieświeżo lub jego data ważności właśnie upłynęła, lepiej zrezygnować z jego jedzenia. Z troski o własne zdrowie.

Kupując mięso, a następnie zabierając się za jego przyrządzanie, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na jego wygląd. To jak wygląda mięso zapakowane zwykle próżniowo w sklepie, jest obok daty ważności, pierwszym etapem sprawdzania świeżości mięsa. Jak ocenić czy mięso nadaje się do spożycia? Szczelne opakowania wykluczają niestety możliwość sprawdzenia tego, jak dany kawałek drobiu czy wieprzowiny po prostu pachnie. Podobnie podczas zakupu mięsa w marketach czy sklepach spożywczych, nie można z czystym sumieniem ocenić, czy konsystencja mięsa jest właściwa. Dopiero po otworzeniu „podejrzanego” opakowania można ocenić, czy mięso nie jest za bardzo lepkie i kleiste – to pierwsze oznaki psucia się produktu. Czy mięso z szarymi i żółtymi nalotami nadaje się do zjedzenia? Dlatego zanim kupicie mięso, dokładnie sprawdźcie je wizualnie. Nie powinno zawierać żadnych szarych przebarwień, niepokojących jasnych nalotów na swojej powierzchni. Szary kolor czy też żółkniejące naloty, to cechy charakterystyczne dla drobiu. Z kolei, nieświeża wołowina staje się za to nieco bardziej ciemna. Takim samym sygnałem alarmowym powinny być zabarwienia o odcieniu żółtym na mięsie. Świeże mięso powinno charakteryzować się żywym, jasnym kolorem bez innych odcieni. Czym grozi zjedzenie nieświeżego mięsa? Zatrucie pokarmowe wywołane pałeczkami bakterii salmonelli i E.coli, gronkowca czy clostridium (objawy – biegunka, wymioty, złe samopoczucie). Zakażenie żołądka i jelita grubego. Zatrucie jadem kiełbasianym (objawy początkowe to rozstrój żołądka, bóle brzucha, silne nudności). Ze względu na niebezpieczeństwo powyższych zatruć, oprócz dokładnego oglądania mięsa podczas zakupów, niezwykle ważne jest także jego odpowiednie...

mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego sodę oczyszczoną. To połączenie totalnie was zaskoczy
Mięso mielone to jeden z produktów najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Przyrządza się z niego wiele dań, jak spaghetti czy kotlety mielone. Dodatek sody oczyszczonej zdecydowanie poprawia jego jakość.

Spaghetti, pulpety, kotlety mielone czy lasagne, wszystkie te produkty łączy jedna rzecz, a właściwie składnik. Jest nim oczywiście mięso mielone. Jeden z popularniejszych produktów w codziennej kuchni, z którego można przygotować wiele różnych potraw. Jego przygotowanie odbywa się najczęściej poprzez smażenie. Dodanie do niego sody oczyszczonej zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jakość mięsa. Mielone mięso  Na taką formę mięsa można przeznaczyć większość części. Można przygotować je z wołowiny, indyka, kurczaka, szynki bądź łopatki wieprzowej. Wybór odpowiedniego dla siebie zależy od własnych preferencji. Do wielu dań najlepsze będą te bardziej tłuste, gdyż idealnie podkreślą smak całej potrawy. Wówczas najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe.  Potrawy z mięsem mielonym Ten rodzaj mięsa jest dosyć uniwersalny, dlatego też można z niego przygotować wiele znakomitych potraw z różnych kuchni świata. Mięso mielone idealnie poleca się na dania obiadowe, świetnie sprawdza się jako smażone. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się, takie jak: spaghetti, kotlety mielone, pulpety, lasagne, pieczeń rzymska, gołąbki, teksańskie chilli con carne, grecka moussaka, czy naleśniki zapiekane po meksykańsku. Szereg różnych potraw z tym produktem idealnie wpasowuje się na co dzień, jak i na odświętne obiady. Odpowiednie przyprawienie spowoduje, iż będzie bardzo aromatyczne. Przygotowanie mięsa do obróbki Właściwa obróbka termiczna mięsa mielonego wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Powinno być smażone przede wszystkim na niewielkim ogniu. Przyprawia się je pod koniec obróbki, by nie zniszczyć jego pierwotnego smaku. Posolenie mięsa na początku sprawi, że wszystkie pory zamkną się przed czasem i nie odda ono...