Jak rozmrażać kurczaka. Większość ludzi robi ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy

Jak rozmrażać kurczaka? Większość ludzi notorycznie popełnia ten 1 błąd

Wyjmujecie drób z zamrażalnika i kładziecie na talerzu, na blacie w kuchni? Nigdy więcej już tak nie róbcie. Wyjaśniamy dlaczego.

Zacznijmy od najważniejszego - bezapelacyjnie najlepszym sposobem rozmrażania mięsa kurczaka jest włożenie torebki ze szczelnie zapakowanym mięsem, do miski z zimną wodą.

Ale co jeśli, zapomnieliście wyjąć mięsa z zamrażalnika na czas? Nie macie wyboru, musicie użyć innych technik, które przyspieszą rozmrażanie. Róbcie to jednak bezpiecznie, żeby uniknąć zakażenia bakteriami salmonella.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak najlepiej rozmrażać kurczaka?

Istnieje kilka sprawdzonych metod na rozmrożenie zamrożonego kurczaka. Możecie wybrać jedną z nich w zależności od osobistych preferencji i czasu jaki macie do dyspozycji. Rozmrażając mięso kurczaka pamiętajcie, że surowy kurczak jest pełen bakterii np. salmonelli. Dbajcie więc o higienę, starannie myjcie ręce, nóż, deskę i naczynia których używacie do rozmrażania.

Jak rozmrażać kurczaka w lodówce?

Zamrożonego kurczaka przełóżcie do miski, w której na dnie będzie się zbierała woda i płyny z mięsa. Połóżcie go na półce w lodówce dbając o to, żeby nie stykał się z innymi produktami. Szczególnie tymi, które jecie na surowo i nie będziecie ich gotować czy w inny sposób poddawać obróbce termicznej.

Zaletą rozmrażania w lodówce jest to, że niska temperatura tam panująca, hamuje namnażane się bakterii. Słabą stroną tej metody jest natomiast powolność całego procesu. Jeśli rozmrażacie kurczaka w całości, może to trwać do 2 dni.

Jak rozmrażać kurczaka w wodzie?

Do tego celu używajcie zimnej wody, nigdy gorącej. Gorąca woda będzie sprzyjała namnażaniu się mikroorganizmów. Wkładanie do gorącej wody mielonego mięsa z kurczaka dodatkowo powoduje, że nabierze ono nieprzyjemnego zapachu.

Żeby rozmrozić kurczaka w zimnej wodzie, zapakujcie go szczelnie i włóżcie do wody, którą będziecie zmieniać co 30 minut. Pół kilograma mięsa powinno zostać rozmrożone w ciągu 2 godzin.

Rozmrażanie kurczaka w mikrofalówce lub piekarniku

Jeśli posiadacie mikrofalówkę z funkcją „defrost”, użyjcie jej do rozmrożenia, stosując zalecane do tego ustawienia. Kuchenki bez tej funkcji nie powinny być wykorzystywane do rozmrażania. Zagrożeniem jest ustawienie za wysokiej temperatury i sparzenie mięsa. Takie mięso nadaje się jedynie do natychmiastowego ugotowania.

Kurczaka można rozmrażać też w piekarniku. Ustawcie najniższą temperaturę i włączcie wentylator. Mięso rozmrażane w piekarniku także może jednak zostać łatwo sparzone.

Zobacz także
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Czy trzeba myć mięso przed mrożeniem? Ta 1 rzecz jest kluczowa

Dlaczego nie należy rozmrażać kurczaka w temperaturze pokojowej?

Największym zagrożeniem powolnego rozmrażania kurczaka w temperaturze pokojowej, jest niebezpieczeństwo szybkiego namnażania się bakterii. To najmniej bezpieczny sposób na zamrożony drób. Może się skończyć zatruciem całej rodziny salmonellą.

Rozmrażając mięso pamiętajcie o jeszcze jednej ważnej zasadzie: rozmrożonego nigdy nie powinno się zamrażać ponownie. 

Źródło: niedzielnykucharz.pl, tadar.pl

Mrożone mięso
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso? Mamy na to kilka skutecznych sposobów
Przyzwyczailiśmy się już do mrożenia mięsa. Porcjujemy zakupiony kawałek na mniejsze części, wkładamy do woreczków i kilka odmierzonych obiadowych porcji gotowych.

I pomyśleć, że jeszcze nasze babcie o takim luksusie mogły jedynie pomarzyć. W dawnych czasach na wsiach rozbiór ubitej świni był ogromnym przedsięwzięciem. Część mięsa solono i składowano w materiałowych workach. W lecie niektóre zaradne gospodynie mięso przechowywały w głębokiej studni. W miastach problem przechowywania mięsa mimo braku lodówek wcale nie był powszechny. Dlaczego? Odpowiedź jest prozaiczna – wszystko to brało się z dość ubogiego trybu życia, jaki wiodła większa część naszego społeczeństwa. O nadmiarze wędlin nie było mowy – te zakupione w mig znikały ze stołów. Dzisiaj dysponujemy już lodówkami i zamrażarkami. Z kiełbasami, szynkami, czy parówkami nie ma problemu – wystarczy przechowywać je w chłodziarkach. Jak rozmrażać? Z kolei kupione na zapas mięso na obiad możemy śmiało mrozić w zamrażarkach. Poniżej podpowiemy wam jak rozmrażać je w skuteczny i prawidłowy sposób. Jeżeli zaplanujemy obiad zawczasu, możemy rozmrozić kawałek naszego mięsa w lodówce. Przekładamy zawiniątko z zamrażarki piętro wyżej (lub niżej) i czekamy ok. kilkanaście godzin, aż mięso rozmrozi się równomiernie. Pamiętajmy by nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. Grozi to zatruciem pokarmowym wywołanym przez salmonellę. Jeżeli zależy nam na czasie, możemy rozmrażać mięso w chłodnej wodzie lub w wodzie o temp. pokojowej. Użycie wody o wyższej temperaturze łączy się z zagrożeniem bakteriami. Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej także grozi namnożeniem się niechcianych bakterii. Stosując tę metodę należy pilnować mięsa, by nie spoczywało poza lodówką zbyt długo.  Stąd też bezpieczniejszą opcją wydaje się zimna woda lub lodówka. Jedną z dodatkowych opcji jest obróbka termiczna mięsa bez rozmrażania. Na...

w jakiej wodzie rozmrażać mięso?
Adobe Stock
Newsy
Rozmrażacie mięso w zimnej czy gorącej wodzie? Jeden z tych sposobów jest niebezpieczny dla zdrowia
Mrożenie mięsa stało się już w polskich domach standardem. Mrożenie jest praktyczne i oszczędne. Pytanie tylko jak to robić, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Zwykle wygląda to następująco: kupujecie duży kawałek schabu, piersi z kurczaka czy innego rodzaju mięsa, porcjujecie go na mniejsze kawałki. Potem wystarczy zapakować mięso do woreczków, szczelnie zawiązać, a następnie włożyć do szuflady w zamrażarce. Czy nieodpowiednie rozmrożenie mięsa czymś grozi? Co potem? Jak rozmrozić mięso w prawidłowy sposób? W tym zakresie występują już poważne rozbieżności. Wszelkie wątpliwości dotyczą oczywiście strachu przed rozwinięciem się niechcianych bakterii na powierzchni rozmrażanego mięsa. Panuje wiele różnych zdań dotyczących, tego jak powinno się więc je rozmrażać. Poniżej przedstawimy wam listę sprawdzonych rozwiązań. W jaki sposób można rozmrozić mięso? Rozmrażanie mięsa w lodówce. To najdłuższa z metod, ale jeśli zawczasu zaplanujecie sobie gotowanie obiadu, dobrze jest pozwolić mrożonce rozmrozić się stopniowo w niskiej temperaturze, jaka panuje w lodówce. W zależności od stopnia zamrożenia, powinno wystarczyć od kilkunastu do ok. 10 godzin w lodówce, by móc rozpocząć przyrządzać potrawę. Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej. Ta metoda rzeczywiście grozi namnożeniem się bakterii na mięsie, ale jeżeli będziecie kontrolowali stan rozmrażania i nie dopuścicie do niepotrzebnego spoczywania rozmrożonego mięsa na zewnątrz, nie powinno stać się nic złego. Rozmrażanie mięsa w wodzie. Wystarczy zanurzyć kawałek mięsa do miski z zimną, chłodną wodą lub wodą w temperaturze pokojowej. Taki sposób pozwoli wam na uniknięcie zagrożenia związanego z bakteriami, tak jak to było w przypadku zwykłego rozmrażania bez wody. Rozmrażanie mięsa już w trakcie przygotowywania potrawy. Na pierwszy rzut oka nie brzmi to jak rozsądny sposób, ale jeżeli wasze mięso było rozdrobnione na mniejsze...

rozmrażanie mięsa sposoby
Adobe Stock
Newsy
Zapomnieliście rozmrozić mięso? Dzięki tej metodzie zrobicie to szybciej niż myśleliście
Rozmrażanie mięsa w lodówce to bardzo czasochłonna metoda. Nie zawsze przecież macie go na tyle, aby z niej skorzystać. Jeśli wasze mięso jest bryłą lodu, a wy potrzebujecie go „na już” koniecznie skorzystajcie z innego, szybszego sposobu rozmrażania.

Mrożenie to niesamowicie przydatna metoda przedłużania daty przydatności produktów surowych takich jak mięso, ryby, warzywa czy owoce. W zamrażalniku możecie również umieścić zrobione na zapas dania gotowe takie jak rosół, pierogi, ciasto na pizzę.  Rozmrażanie to wbrew pozorom bardzo ryzykowny proces. Niewłaściwie przeprowadzone może bowiem wywołać rozwój wielu groźnych bakterii, a w rezultacie nawet zatrucie Salmonellą.  Rozmrażanie w lodówce Najbardziej popularną, ale także czasochłonną metodą rozmrażania, między innymi mięsa, jest umieszczenie go na wiele godzin w lodówce. Tam, mimo że temperatura wciąż jest niska, to jest ona w rzeczywistości wystarczająca, by zmiękczyć bryłę lodu.  Jednak ten proces zazwyczaj trwa zbyt długo, a przecież większość pań domu często potrzebuje mięsa "na już". Stąd proponujemy dwie inne, o wiele szybsze metody jego rozmrażania. Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie Wystarczy, że umieścicie zamrożone mięso w szczelnie zamkniętym, plastikowym worku, a następnie w misce z zimną wodą. Ta metoda powinna skrócić czas rozmrażania 500 gramów mięsa do 1 godziny. Jednak koniecznie wymieniajcie wodę w misce co 30 minut. Pamiętajcie też, by nigdy nie rozmrażać mięsa w ciepłej ani gorącej wodzie. To tylko pobudzi rozwój bakterii, co po spożyciu może prowadzić nawet do groźnego zatrucia. Możecie też włożyć worek z mięsem wprost pod bieżącą, zimną wodę. Jednak sami przyznacie, że ten sposób jest zdecydowanie mniej ekonomiczny. W końcu godzina lania wody może was słono kosztować. W mikrofalówce Jeśli naprawdę bardzo zależy wam na czasie możecie również rozmrozić mięso przy pomocy mikrofalówki, jeśli jest do tego przystosowana. Wystarczy, że umieścicie...

jak szybko rozmrozić mięso
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko rozmrozić mięso? Tym sposobem zrobicie to w kilka minut
Prawidłowe rozmrożenie mięsa jest gwarancją tego, że będzie można je bezpiecznie później zjeść. Sprawdźcie, jak można szybko rozmrozić mięso!

Supermarkety nieustannie kuszą promocjami na różne produkty spożywcze. Pewnie nie raz zdarzyło się wam kupić większą porcję mięsa na przecenie. W końcu kto by się oparł takiej okazji! Ale po przyjściu do domu pojawia się problem – kto zje takie ilości mięsa? W przypadku porcji na rosół nie ma z tym takiego problemu, ale co ze schabem albo piersiami z kurczaka? Nikt nie ma ochoty jeść kotletów kilka dni pod rząd! Wówczas nieoceniona staje się duża zamrażarka, która pomieści nadmiar jedzenia. Warto wiedzieć jak poprawnie i szybko rozmrozić zamrożone mięso – dowiecie się tego z poniższego artykułu. Jak zamrozić mięso? Najpierw należy się nauczyć jak zamrozić mięso. Wbrew pozorom nie jest to taka oczywista sprawa. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa do zamrażarki. Przed mrożeniem mięso należy umyć i bardzo dokładnie wysuszyć – najlepiej za pomocą papierowych ręczników kuchennych. Następnie dobrze jest podzielić je na porcje i zapakować do osobnych torebek, dzięki czemu łatwiej będzie rozmrażać mniejsze kawałki. Mrożenie dużych porcji nie ma większego sensu. Pamiętajcie o tym, że mięso należy pakować w torebki z grubego plastiku! Cienkie foliowe woreczki zupełnie się nie nadają, ponieważ pękają pod wpływem niskiej temperatury. Jak długo można przechowywać mrożone mięso? Mrożenie nie sprawia, że mięso staje się nieśmiertelne, a jedynie przedłuża jego trwałość. Dlatego należy koniecznie zapisywać sobie kiedy dany kawałek mięsa trafił do zamrażarki. Podroby można mrozić przez zaledwie 3 miesiące, wieprzowinę przez pół roku, drób przez około 10 miesięcy, a wołowinę do roku. Jak rozmrozić mięso? Rozmrażanie wymaga czasu i cierpliwości. Niech wam nie przyjdzie do głowy wrzucać zamrożonego mięsa do garnka z gorącą wodą!...