Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy

Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy

Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Poznajcie najprostszy z nich.

Gołąbki to idealne danie na rodzinny obiad. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza wszystko! Zaletą gołąbków jest to, że można do nich dodać praktycznie wszystko, na co macie ochotę. Świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i grzybami albo warzywami.

Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Sprawdźcie, jak można to łatwo zrobić za pomocą samego widelca!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki

Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 150 g ryżu (suchego)
  • Kilogram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać

Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę, obetnijcie końcówkę i zdejmijcie wierzchnie liście. Nie ma potrzeby, żeby wycinać głąb. Natnijcie liście od spodu
  2. Wlejcie wodę do dużego garnka i zagotujcie. Gdy już będzie wrzeć, wbijcie w kapustę widelec i włóżcie ją do wrzątku. Obracajcie kapustę do momentu, aż liście zaczną delikatnie odchodzić. Wyjmijcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście np. szczypcami, żeby się nie poparzyć.
  3. Gdy już będziecie mieli tyle liści, ile wam potrzeba, odłóżcie je na bok do ostudzenia.
  4. Zagotujcie w mniejszym garnku wodę na ryż i ugotujcie go na pół twardo. Odcedźcie i odstawcie.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Ostudźcie.
  6. W dużej misce wymieszajcie mięso z podsmażoną cebulą i ryżem. Dodajcie dwa jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Rękami dokładnie wyróbcie masę tak, by wszystkie składniki się połączyły.
  7. Gotowy farsz nakładajcie na liście. Złóżcie boki liści do środka i zawińcie ciasno.
  8. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty i połóżcie na nich ciasno pozawijane gołąbki. Zalejcie bulionem warzywnym, mięsnym lub po prostu wodą z koncentratem pomidorowym.
  9. Całość gotujcie tak długo, aż kapusta zmięknie (około 45 minut). Wyjmijcie gołąbki z garnka i podawajcie z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym albo pieczarkowym. Smacznego!

Czytaj także:

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków przyrządzonych z młodej kapusty? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Smakują wybornie z sosem pomidorowym.

Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki: Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?  Najlepsza kapusta na domowe gołąbki Babcine sposoby na kapustę do gołąbków Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?  Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.   Gołąbki z młodej kapusty  Składniki: Gołąbki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 kajzerka 2 jajka sól  pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.  Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.  Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.  Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem....

Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Łatwy przepis na obiad
Konczi/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z kurczakiem i kapustą. Tak pyszne, że każdy poprosi o dokładkę
Pieczone gołąbki z kurczakiem i kapustą w sosie pomidorowym to prawdziwy hit. Wypróbujcie ten przepis!

Gołąbki z kurczakiem to świetny pomysł na niedrogi i prosty obiad dla całej rodziny. Szczególnie smaczne wychodzą zapiekane w piekarniku, z farszem z ryżu, mięsa i kapusty. Wypróbujcie przepis autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z kurczakiem Do przygotowania smacznych gołąbków z kurczakiem w sosie pomidorowym potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Główka kapusty włoskiej średniej wielkości 1 torebka ryżu (100 g) 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 kostka rosołowa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego Sól Pieprz Sos pomidorowy do gołąbków: Koncentrat pomidorowy 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki mąki Świeża natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie kapustę z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Oparzcie kapustę, zdejmijcie z niej około 15 liści i zostawcie 1/3 kapusty. Z każdego liścia wytnijcie twarde łyko. Mięso z kurczaka umyjcie, włóżcie do garnka, dodajcie kostkę rosołową i zalejcie zimną wodą. Zagotujcie i gotujcie przez około 40 minut. W osolonej wodzie ugotujcie torebkę ryżu i ostudźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Podobnie pokrójcie resztę kapusty. Gdy mięso już się ugotuje, zmielcie je w maszynce. Rozgrzejcie na patelni dwie łyżki oliwy i podsmażcie cebulę na złoty kolor. Po chwili dodajcie zmielone mięso z kurczaka oraz kapustę i podsmażajcie. Gdy farsz będzie już usmażony, przełóżcie go do dużej miski i wymieszajcie z ugotowanym ryżem. Doprawcie solą, pieprzem i wlejcie łyżeczkę sosu sojowego. Dokładnie wymieszajcie do połączenia wszystkich składników. Gotowy farsz połóżcie na przygotowane liście i dokładnie zawińcie – najpierw...

Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
AdobeStock
Newsy
Jak powinno się układać gołąbki w garnku? Pamiętajcie o tej zasadzie
Czy wiecie, jak należy prawidłowo ułożyć gołąbki w garnku? Sprawdźcie, czy dobrze to robicie.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych wśród Polaków dań. Są smaczne, sycące, a składniki kosztują grosze. Choć przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu i wprawy, nie warto się zrażać. Każdy może się nauczyć przyrządzać to pyszne danie! Sprawdźcie, jak powinno się prawidłowo gotować gołąbki. Jak układać gołąbki w garnku? By gołąbki się udały, ważny jest także sposób ich gotowania. Zawsze należy wkładać je do garnka warstwami – jeden na drugim. Gdy układacie gołąbki w garnku zwróćcie uwagę na to, by duże gołąbki zawsze znalazły się na spodzie, a małe na górze. Dzięki temu się nie rozpadną i będą równomiernie ugotowane. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Do przygotowania klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 700 g mielonego mięsa wieprzowego 1 torebka ryżu (100 g) 1 główka kapusty 2 cebule 2 litry bulionu 1 litr przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie cebule drobno w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. 1 torebkę ryżu ugotujcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy ryż już będzie chłodniejszy, wymieszajcie go w misce z mięsem i cebulą. Doprawcie solą, pieprzem i wymieszajcie. Wytnijcie głąb z kapusty, nabijcie ją na widelec i włóżcie do garnka z wrzącą wodą. Po chwili, gdy liście zaczną mięknąć, wyjmijcie kapustę. Ostrożnie oddzielcie liście. Z każdego liścia usuńcie zgrubienia, a następnie ułóżcie farsz i zawińcie liście w gołąbki. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka liści kapusty, a następnie włóżcie gołąbki. Powinny leżeć ciasno jeden przy drugim. Gdy...

golabki z kaszanka
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Znudziły wam się gołąbki z ryżem? Zróbcie do nich nadzienie z kaszanki, a zapomnicie o tradycyjnej wersji na długo
Nie dość, że są nieziemsko pyszne, to jeszcze robi się je o wiele szybciej niż te klasyczne. Polecamy!

Gołąbki to jedno z bardzo popularnych i uwielbianych przez Polaków dań. Tradycyjnie podawane z farszem z ryżu, sosem pomidorowym i ziemniakami to idealna potrawa na sobotni lub niedzielny obiad. To, co często zniechęca do ich przyrządzania to kłopoty z rwącą się kapustą oraz czas, który trzeba przeznaczyć na zrobienie farszu. Ten przepis jest o wiele szybszy, dlatego koniecznie go wypróbujcie. Gołąbki faszerowane kaszanką - przepis Z poniższego przepisu wyjdzie wam 8 gołąbków. Składniki 1 duża główka kapusty 600g kaszanki 1 cebula 0,5 kostki rosołowej bez glutaminianu sodu 3/4 szklanki wody Sól i pieprz do smaku Składniki na sos pieczarkowy do gołąbków 300g pieczarek 2-3 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki 1-2 szczypty mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę oczyśćcie z zewnętrznych liści i wytnijcie głąb. W dużym garnku (większym od kapusty, żeby miała przestrzeń) zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej warzywo. Gdy liście zaczną mięknąć i będą odstawać od kapusty, możecie je wyjmować. Gdy będziecie mieć ok. 12 liści, jesteście gotowi do kolejnego etapu. Potrzebujecie 8 liści na gołąbki oraz do wyłożenia naczynia i do przykrycia potrawy. Gdy liście przestygną, wytnijcie z nich grube nerwy lub rozbijcie lekko tłuczkiem. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na rozgrzanej patelni na oleju, aż stanie się złocista. Do większej miski włóżcie kaszankę i cebulę i dokładnie wymieszajcie. Możecie delikatnie doprawić do smaku. Na środku każdego liścia połóżcie 2-3 łyżki farszu kaszankowego i zawińcie gołąbki. Wyłóżcie dno żaroodpornej formy liśćmi kapusty. Połóżcie na nich gołąbki i zalejcie gorącą wodą (3/4...