Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy

Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy

Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Poznajcie najprostszy z nich.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 21, 2021

Gołąbki to idealne danie na rodzinny obiad. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza wszystko! Zaletą gołąbków jest to, że można do nich dodać praktycznie wszystko, na co macie ochotę. Świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i grzybami albo warzywami.

Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Sprawdźcie, jak można to łatwo zrobić za pomocą samego widelca!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gołąbki

Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 150 g ryżu (suchego)
  • Kilogram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub szynki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę, obetnijcie końcówkę i zdejmijcie wierzchnie liście. Nie ma potrzeby, żeby wycinać głąb. Natnijcie liście od spodu
  2. Wlejcie wodę do dużego garnka i zagotujcie. Gdy już będzie wrzeć, wbijcie w kapustę widelec i włóżcie ją do wrzątku. Obracajcie kapustę do momentu, aż liście zaczną delikatnie odchodzić. Wyjmijcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście np. szczypcami, żeby się nie poparzyć.
  3. Gdy już będziecie mieli tyle liści, ile wam potrzeba, odłóżcie je na bok do ostudzenia.
  4. Zagotujcie w mniejszym garnku wodę na ryż i ugotujcie go na pół twardo. Odcedźcie i odstawcie.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Ostudźcie.
  6. W dużej misce wymieszajcie mięso z podsmażoną cebulą i ryżem. Dodajcie dwa jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Rękami dokładnie wyróbcie masę tak, by wszystkie składniki się połączyły.
  7. Gotowy farsz nakładajcie na liście. Złóżcie boki liści do środka i zawińcie ciasno.
  8. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty i połóżcie na nich ciasno pozawijane gołąbki. Zalejcie bulionem warzywnym, mięsnym lub po prostu wodą z koncentratem pomidorowym.
  9. Całość gotujcie tak długo, aż kapusta zmięknie (około 45 minut). Wyjmijcie gołąbki z garnka i podawajcie z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym albo pieczarkowym. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze