Kotlet schabowy
Pixabay/takedahrs
Newsy

Jak robią schabowe na Podlasiu? Gospodynie dodają do nich jeden sekretny składnik 

Schabowy to narodowy kotlet polski. To również stały bywalec niedzielnych obiadów i towarzysz biesiad, w tym weselnych. Mało które danie nasyci, jak schabowy z ziemniakami i surówką.

Jeśli lubicie schabowe wiecie, że ich przyrządzanie zależy od regionu. Innego schabowego zjecie na Podlasiu, a jeszcze inny kotlet dostaniecie na Lubelszczyźnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia panierowanego schabowego

Trop początków schabowego prowadzi do Włoch. Dokument pochodzący z XII wieku świadczy o tym, że w Mediolanie już wtedy podawano w bazylice kotlety cielęce. Kolejno z Mediolanu schabowy przeniósł się do Wiednia i doczekał się nazwy „Wiener Schnitzel”. Właśnie we Wiedniu cielęcinę zastąpiono wieprzowiną. Tak narodził się klasyczny schabowy, którego znacie współcześnie. 

W polskich zapiskach, w tym w książkach kucharskich, schabowy pojawił się pod koniec XIX wieku. Już wtedy radzono, żeby schab kupować wyłącznie u rzeźnika, który zna się na mięsie. Może wam np. podpowiedzieć, że połowa schabu, ta od głowy - jest miękka i z niej wyjdzie najbardziej soczysty schabowy. 

Ta od ogona - nadaje się na pieczeń. Jeśli jest taka możliwość, poproście o pocięcie schabu z kostką. Wasz schabowy będzie bardziej chrupiący! Mięso na schabowe należy rozbijać z wyczuciem. Finalnie powinno być cienkie, najlepiej cieńsze niż sama panierka. Z przyprawami można eksperymentować, jednak najczęściej stosowanym zestawem jest sól i grubo mielony pieprz. 

Schabowy po podlasku

Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, wybierzcie przepis rodem z Podlasia. Wykorzystuje jeden składnik, który być może nie przychodzi od razu do głowy. Gospodynie z Podlasia nie mają sobie równych - połączyły schabowy z popularną spożywczo przyprawą. Chodzi o imbir! Ten zdrowy korzeń to nie tylko nietypowy dodatek do dań i naparów, to także środek wspomagający leczenie bólu mięśni i stawów.

Imbir rozgrzewa, leczy i działa na infekcje wirusowe. A jak smakuje ze schabowym? Palce lizać!

Składniki:

  • 1 kg schabu

  • 10 dag kiełbasy

  • 2 sztuki cebuli

  • sól

  • pieprz

  • imbir

  • 2 jajka

  • 1 szklanka bułki tartej

  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Schab należy wytrybować z kości lub wziąć schab bez kości, posolić go i oprószyć pieprzem.

  2. Następnie kroicie mięso na kawałki i rozbijacie kuchennym tłuczkiem na kotlety. 

  3. Na każdym z nich kładziecie kawałek kiełbasy bez skórki, plasterek cebuli i całość posypujecie lekko imbirem. 

  4. Ze schabu należy zawijać kotlety w ruloniki i spinacie je wykałaczką. 

  5. Panierujecie gotowe rulony w rozmąconym jajku, w tartej bułce i smażycie z każdej strony na rozgrzanym smalcu.

  6. Po kilki minutach powinny być chrupiące i przepyszne!

 

 

Sklep schabowy
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak zrobić podwójnego schabowego? To danie zrobi furorę na waszym sylwestrowym przyjęciu
Dania na Sylwestra powinny być proste i smaczne. Na zabawę sylwestrową przyda się także danie główne. To w końcu dzięki pożywnej potrawie dacie radę bawić się do rana.

Kotlet schabowy jest uwielbiany przez większość Polaków. Nadaje się jako świąteczne danie główne, ale sprawdzi się także po świętach. Zaserwujcie schabowego z naszego przepisu, a posypią się pochwały. Klasyczny schabowy Schabowy jaki jest - każdy widzi. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z was taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten także ma wielu zwolenników. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną Schabowego każdy woli z czymś innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Możecie zmieniać przepis w zależności od nastroju i tego, na jaki smak macie akurat ochotę. Schabowy dla najmłodszych też wymaga innej oprawy. Typowe składniki do schabowego to jajka, smalec, przyprawy, schab z kością lub bez kości, bułka tarta i mąka. Przygotowany kotlet najczęściej kładziecie na patelnię i smażycie na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajecie na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami. Możecie też zrobić go jeszcze inaczej. Co powiecie na podwójny schabowy? Jeśli nie robiliście go do tej pory, zróbcie koniecznie. Można było się z nim zapoznać po jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Podwójne schabowe nie muszą być ogromne - w wersji sylwestrowej sprawdzą się znacznie mniejsze. ...

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada
Z pozoru kotlet schabowy wydaje się być banalnym daniem w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Pominięcie bądź zlekceważenie pewnych reguł jak odpowiednie smażenie, może doprowadzić do zepsucia smaku dania. Tylko taka obróbka termiczna pozwoli uzyskać idealnie soczystego schabowego.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tradycyjnego schabowego. To danie od lat gości na polskim stole, zarówno na co dzień, jak i od święta. Swoją popularność zawdzięcza prostocie oraz wyjątkowemu aromatowi.  Jak smażyć kotlety schabowe?   Sekret udanego kotleta schabowego tkwi w odpowiednim smażeniu. Oprócz dobrze nagrzanej patelni z tłuszczem, przede wszystkim powinno się go smażyć po jednym razie na każdej ze stron! Ciągłe przewracanie mięsa sprawi, że panierka nie będzie tak chrupiąca, a wręcz może się rozpadać. Poza tym bułka tarta wsiąknie ogromną ilość tłuszczu, więc ostatecznie całość nie będzie tak smaczna. Schabowe najpierw należy smażyć z jednej strony, a później obrócić na drugą i już! Jakie jest najlepsze mięso na kotlety schabowe? Tradycyjne kotlety schabowe przygotowuje się ze schabu. Takie mięso najlepiej jest kupić bezpośrednio u rzeźnika bądź w dobrym sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż jest dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Jeśli decydujecie się na zakup mięsa w supermarkecie, koniecznie zwróćcie uwagę na datę przydatności, skład oraz kolor. Zbyt blada barwa może świadczyć o niezbyt świeżym produkcie! Jakie składniki do kotletów schabowych?  Do usmażenia klasycznych schabowych wystarczy kilka składników. To właśnie w nich tkwi sekret udanego dania. Kombinowanie z przyprawami bądź innymi dodatkami może skończyć się fiaskiem. Tradycyjny przepis sprawdza się w każdej sytuacji. W tej kwestii ważna jest też ta zasada: im mniej, tym lepiej! Przepis na kotlety schabowe Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki smalec do smażenia sól  pieprz...

kotlet
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Jaką grubość powinien mieć idealny schabowy? Jeśli rozbijecie go za cienko, straci cały smak
Z kością czy bez? Obecnie częściej jest spotykany drugi wariant, jednak to wersja kotleta schabowego z kostką jest smaczniejsza. Szpik w kości jest nośnikiem smaku, to on nadaje aromat całemu daniu. jak przygotować idealne schabowe? Sprawdźcie!

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i tradycyjnego kotleta schabowego z ziemniakami i surówką. Może nie jest to zbyt wykwintne danie, ale jedne z najpopularniejszych. Często swoim smakiem, zapachem przywraca czasy dzieciństwa, kiedy mama w niedzielne przedpołudnie krzątała się po kuchni, klepała tłuczkiem mięso, a aromat potrawy unosił się po całym domu podczas smażenia. Na samą myśl o schabowym, aż ślinka cieknie po brodzie.  Schabowy z kością czy bez? Dla części osób prawdziwym kotletem schabowym jest tylko ten z kością. Uważają, że ma on znacznie lepszy smak, który nadaje mu kostka. Wybór mięsa w tym przypadku zależy już od preferencji. Jednak należy pamiętać, aby taki schab odpowiednio wysmażyć, aby kotlet przy kostce nie był surowy. Można również je po usmażeniu dopiec w piekarniku. Przy rozbijaniu kotletów z kością, pamiętajcie, że to ona wyznacza ich grubość. Natomiast, jeśli zdecydujecie się na opcję bez kości, to kotlet powinien być pokrojony na plastry o grubości od 1,5 cm do maksymalnie 2 cm. Ważny jest także sposób klepania mięsa tłuczkiem. Należy to robić do połowy grubości, zaczynając od środka do brzegów schabu. Sprawdźcie przepis na idealne kotlety schabowe z kością! Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka ½ szklanki mąki bułka tarta do panierowania smalec olej sól  pieprz Wykonanie: Plastry mięsa powinny mieć grubość od 1,5 cm do 2, rozbijcie je dokładnie zaczynając od środka (lub kości) do brzegów schabu. Tak przygotowane mięso przyprawcie solą oraz pieprzem, a później odstawcie na chwilę do przejścia się smaków. W międzyczasie przygotujcie składniki do panierki i rozgrzejcie...