Jak przywrócić powłokę patelni? Prosty trik z solą
Adobe Stock
Newsy

Jak przywrócić powłokę patelni? Prosty trik z solą

Patelnia to jeden z podstawowych przyrządów w kuchni. Znacznie ułatwia codzienne gotowanie, ale jej czyszczenie nie zawsze jest proste. Wystarczy zastosować jeden trik, by naczynie było jak nowe.

Kompletując wyprawkę do kuchni, nie może wśród przyrządów zabraknąć garnków, sztućców, ceramiki czy patelni. To podstawowe akcesoria, które pomagają w codziennym funkcjonowaniu, a większość nie wyobraża sobie tego pomieszczenia, bez tych przyborów. Częste używanie niestety prowadzi do ich niszczenia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Patelnia niejedno ma imię

Wbrew pozorom w sklepach z wyposażeniem kuchennym można znaleźć wiele patelni. Każda z nich jest przystosowana do innej kuchenki, a także do przygotowywania różnych potraw. Z tego też powodu wybór odpowiedniej wymaga czasu i dokładniejszego zapoznania się z tematem. Stanowi to nie lada wyzwanie, aczkolwiek dobry sprzęt służy przez lata.

Zobacz także
Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa

Rodzaje patelni 

Tu wiele osób może się zdziwić, ale asortyment w kwestii patelni jest dosyć szeroki. Na rynku jest szereg różnych przyrządów, które służą ku innym celom bądź kuchenkom. Przed zakupami warto zapoznać się z wytycznymi, aby wybrać najbardziej dopasowany produkt do siebie. Wśród rodzajów patelni wyróżnia się:

  • patelnia teflonowa - odporna na wysokie temperatury, stosunkowo tania z nieprzywierającą powłoką, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, dość podatna na zarysowania,
  • patelnia z powłoką ceramiczną - nieprzywierająca powłoka odporna na zarysowania, umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, łatwa w czyszczeniu,
  • patelnia żeliwna - dosyć wytrzymała, równomiernie się nagrzewa i przez dłuższy czas zatrzymuje ciepło jedzenia, niestety nie można jej myć w zmywarce oraz jest dość drogim nabytkiem,
  • patelnia emaliowana - gładka powłoka odporna na rdzewienie, jest łatwa w czyszczeniu oraz nie wchłania zapachów ze smażonego jedzenia,
  • patelnia stalowa - odporna na zarysowania, jest możliwość mycia jej w zmywarce, a przede wszystkim bezpieczna dla zdrowia.

Wybór odpowiedniego sprzętu zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji i posiadanej kuchenki.

Patent na powłokę patelni

Powłoka patelni z czasem się niszczy, niestety taka jest kolej rzeczy często używanego sprzętu. Aby przywrócić jej świetność, należy zastosować jeden trik. Na początku trzeba dokładnie umyć patelnię za pomocą miękkiej gąbki oraz detergentu. Naczynie musi być dokładnie wytarte do sucha. Następnie taką patelnię ustawcie na kuchence, włączcie gaz i odczekajcie chwilę by wilgoć całkowicie odparowała z powierzchni. Później na powłoce rozsypcie sól. Smażcie ją do momentu zmiany koloru. Wówczas wysypcie ją, a patelnię przetrzyjcie do sucha. Naczynie będzie jak nowe!
 

Czytaj także:

jajecznica
Pixabay
Newsy
Smażycie jajecznicę na takiej patelni? Nic dziwnego, że ma taki kolor i jest niesmaczna
Smażenie jajecznicy to z jednej strony czynność prosta, z drugiej wymagająca zwrócenia uwagi na najmniejsze szczegóły.

Jak to zwykle bywa w sztuce kulinarnej – danie daniu nierówne. Nie inaczej jest w przypadku pospolitej jajecznicy. Jak to się dzieje, że jednym wychodzi ona perfekcyjnie, a inni z trudem potem przeżuwają i przełykają wysmażone przez siebie jajka? Co jest szczególnie ważne podczas smażenia jajecznicy? Wiemy o tym doskonale, że o gustach się nie dyskutuje. Są ludzie, którzy uwielbiają na przykład tłustą, smażoną na smalcu jajecznicę z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Osoby o bardziej delikatnych podniebieniach, wolą lekko ścięte jajka usmażone tylko i wyłącznie na prawdziwy maśle. Niezależnie od tego, jaki sposób smażenia jajecznicy wybieracie i wolicie, koniecznie zwróćcie uwagę na jeden mały szczegół. A jest nim oczywiście patelnia, na której przyjdzie wam smażyć jajecznicę. Wybór naczynia jest sprawą fundamentalną. Na jakiej patelni nie powinno się smażyć jajek? Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami solidnych, starych i mocnych patelni żeliwnych, to niestety musimy poradzić wam dokupienie innego sprzętu do smażenia jajecznicy. Żeliwne patelnie są doskonałe do smażenia naleśników i innych dań, ale akurat niekoniecznie do smażenia jajek. Dlaczego? Żeliwne patelnie niestety mają to do siebie, że z ich powierzchni przedostają się do potraw drobinki stopu żelaza i węgla. Jajka podczas smażenia mogą przybrać zielonkawy odcień. Nie jest to groźne dla zdrowia ludzi, ale wpływa znacząco na wygląd, a także czasami smak i zapach potraw. Zwłaszcza tych delikatnych. Taki stan rzeczy nie będzie przeszkadzał przy smażeniu naleśników, ale mocniej wpłynie właśnie na smażone jajka. Na jakiej patelni powinno się smażyć jajecznicę? Stanie się tak niestety niezależnie od tego, czy usmażycie je na oleju, smalcu, maśle czy jeszcze czymś innym. Jak...

Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki 1 trikowi wszystkie zawsze wyjdą wam idealnie
Pierwszy naleśnik przykleja się do patelni albo wychodzi za tłusty? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym odwiecznym problemem.

Podobno wśród rozwódek funkcjonuje powiedzenie, że pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik – nigdy nie wychodzi. Nie jesteśmy ekspertami w sprawach matrymonialnych, ale wydaje się, że w kwestii naleśników wcale nie musi być tak źle! Sekret udanych naleśników już podczas pierwszego smażenia zawiera się w trzech głównych krokach. Jak kiedyś smażono naleśniki? Niezależnie od tego, czy wolicie naleśniki cienkie, czy nieco grubsze, musicie stosować się do podstawowych zasad. Wszystko po, by uniknąć uciążliwego odczyszczania powierzchni patelni z naleśnikowej spalenizny.Skoro już jesteśmy przy patelniach, musimy zadać wam pytanie. Pamiętacie smak naleśników waszych mam i babć? Tajemnicą  ich pięknego, rumianego wyglądu były właśnie odpowiednie żeliwne, stalowe patelnie, często wyprodukowane przez Romów. Właśnie Romowie byli niegdyś specjalistami w produkcji tych naczyń. Dzisiejsze patelnie produkowane na masową skalę mocno różnią się jakością od tzw. cygańskich. Warto więc zainwestować w specjalną patelnię do smażenia naleśników. Niekoniecznie musi być żeliwna. Powinno wystarczyć także mocne, wytrzymałe naczynie z powłoką teflonową. Bez tego trudno o nieprzywierania ciasta. Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Oprócz patelni, warto przyjrzeć się temu w jakiej temperaturze smażycie swoje naleśniki. Co prawda, smażenie ma to do siebie, że wymaga dużego ognia, ale akurat nie w tym przypadku. Kurek z gazem powinniście ustawić w środkowej pozycji – tak, by ogień był średniej wielkości. Zbyt duża temperatura może sprawić, że naleśniki się nie udadzą. Z kolei na małym ogniu ciasto będzie potrzebowało zbyt dużo czasu na odpowiednie wysmażenie. Pamiętajcie tylko o tym, by przed wlaniem ciasta na naczynie po raz pierwszy,...

Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez 1 błąd
Co zrobić, by placki nie przywierały i nie przypalały się w trakcie smażenia? Sprawdźcie, jak sobie z tym poradzić.

Proste w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Placki ziemniaczane to świetny pomysł na obiad, gdy kończą wam się pomysły na sycący posiłek. Smakują doskonale w wersji klasycznej, czyli ze śmietaną , jak i z gulaszem czy sosem pieczarkowym . Czasami jednak smażenie placków potrafi sprawić trochę kłopotów – szczególnie dla początkujących kucharzy. Jak zrobić dobre placki i jak je usmażyć, by nie przywierały do patelni? Sprawdźcie. Co zrobić, żeby placki nie przywierały do patelni? Robicie wszystko według przepisu, a wasze placki przywierają do patelni, przypalają się i wcale nie wyglądają tak, jak powinny? Często powodem jest nieodpowiednia ilość oleju. Placki ziemniaczane niestety są tłustą potrawą, ponieważ do usmażenia potrzebują bardzo dużo tłuszczu . Jeżeli użyjecie go za mało, wówczas masa zacznie się przypalać  i przywierać do patelni. Odpowiednia ilość oleju do smażenia placków powinna być dwukrotnie większa, niż grubość smażonego placka. Koniecznie zwróćcie też uwagę na patelnię, na której smażycie. Najlepsza będzie patelnia ceramiczna lub z powłoką teflonową. Warto zainwestować również w wygodną i dużą łopatkę do podważania i obracania placków, dzięki czemu smażenie będzie jeszcze łatwiejsze! Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania idealnych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1 cebula 4 łyżki mąki Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie z wody. Dodajcie do startych ziemniaków jajka, kilka łyżek mąki oraz startą na tarce cebulę i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju – pamiętajcie, że...

Kotlety schabowe smażenie
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Pryskający tłuszcz z patelni podczas smażenia schabowych? Mamy na to prosty trik
Szykuje się wspaniały niedzielny obiad, domownicy już wezwani do stołu, a wokół kuchenki okropne tłuste plamy ze smażenia schabowych. Jak temu zapobiec?

Są na to sposoby. Wystarczy na początku po prostu postawić odpowiednią diagnozę. W przypadku pryskania tłuszczu podczas smażenia zwykle winowajca jest jeden – woda. Jakakolwiek dodatkowa wilgoć na rozgrzanej mocno patelni poskutkuje pryskaniem skwierczącego oleju na prawo i lewo. Kiedy więc zabieracie się za smażenie schabowych, koniecznie zadbajcie o to, by wasza patelnia była sucha jak pieprz tuż przed wlaniem na nią oleju. Osuszcie swoje patelnie Niektórzy do tych celów posypują swoje naczynia solą czy też przecierają je octem. Chcecie poznać nasze zdanie? Kompletna strata czasu. Jeżeli dopiero co umyliście swoją patelnię, a musicie szybko zacząć smażenie, lepiej postawić suchą patelnię na małym gazie i pozwolić jej się wysuszyć. Taki ruch pozwoli na uniknięcie problemów już na dzień dobry. Ponadto olej szybciej rozgrzeje się na rozgrzanej patelni – to posunięcie obroni się nawet z punktu widzenia oszczędności energii. Czasem jednak nie ma rady na pryskanie oleju po całej kuchni. Kotlety schabowe koniec końców są przecież dość wilgotnym kawałkiem mięsa… Pokrywka-sitko do smażenia Co wtedy czynić? Jeżeli doskwiera wam wciąż zabrudzona kuchenka, pomyślcie o zainwestowaniu w specjalną pokrywkę do smażenia. Zwykłe pokrywki nie zdają egzaminu podczas smażenia żadnych produktów. Zamiast smażenia, proces szybko przekształca się w duszenie – wszystko przez ograniczenie odpływu powietrza. Para wodna pod pokrywką szybko się skrapla i z powrotem trafia na rozgrzany olej. Efekty możecie sobie wyobrazić. Lepszym wyjściem będzie specjalna pokrywka do smażenia z gęstym sitkiem zatrzymującym wydostający się na zewnątrz tłuszcz, a jednocześnie przepuszczającym powietrze.