Kompletując wyprawkę do kuchni, nie może wśród przyrządów zabraknąć garnków, sztućców, ceramiki czy patelni. To podstawowe akcesoria, które pomagają w codziennym funkcjonowaniu, a większość nie wyobraża sobie tego pomieszczenia, bez tych przyborów. Częste używanie niestety prowadzi do ich niszczenia. 

Patelnia niejedno ma imię

Wbrew pozorom w sklepach z wyposażeniem kuchennym można znaleźć wiele patelni. Każda z nich jest przystosowana do innej kuchenki, a także do przygotowywania różnych potraw. Z tego też powodu wybór odpowiedniej wymaga czasu i dokładniejszego zapoznania się z tematem. Stanowi to nie lada wyzwanie, aczkolwiek dobry sprzęt służy przez lata.

Rodzaje patelni 

Tu wiele osób może się zdziwić, ale asortyment w kwestii patelni jest dosyć szeroki. Na rynku jest szereg różnych przyrządów, które służą ku innym celom bądź kuchenkom. Przed zakupami warto zapoznać się z wytycznymi, aby wybrać najbardziej dopasowany produkt do siebie. Wśród rodzajów patelni wyróżnia się:

  • patelnia teflonowa - odporna na wysokie temperatury, stosunkowo tania z nieprzywierającą powłoką, która umożliwia smażenie bez tłuszczu, dość podatna na zarysowania,
  • patelnia z powłoką ceramiczną - nieprzywierająca powłoka odporna na zarysowania, umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, łatwa w czyszczeniu,
  • patelnia żeliwna - dosyć wytrzymała, równomiernie się nagrzewa i przez dłuższy czas zatrzymuje ciepło jedzenia, niestety nie można jej myć w zmywarce oraz jest dość drogim nabytkiem,
  • patelnia emaliowana - gładka powłoka odporna na rdzewienie, jest łatwa w czyszczeniu oraz nie wchłania zapachów ze smażonego jedzenia,
  • patelnia stalowa - odporna na zarysowania, jest możliwość mycia jej w zmywarce, a przede wszystkim bezpieczna dla zdrowia.

Wybór odpowiedniego sprzętu zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji i posiadanej kuchenki.

Zobacz także:

Patent na powłokę patelni

Powłoka patelni z czasem się niszczy, niestety taka jest kolej rzeczy często używanego sprzętu. Aby przywrócić jej świetność, należy zastosować jeden trik. Na początku trzeba dokładnie umyć patelnię za pomocą miękkiej gąbki oraz detergentu. Naczynie musi być dokładnie wytarte do sucha. Następnie taką patelnię ustawcie na kuchence, włączcie gaz i odczekajcie chwilę by wilgoć całkowicie odparowała z powierzchni. Później na powłoce rozsypcie sól. Smażcie ją do momentu zmiany koloru. Wówczas wysypcie ją, a patelnię przetrzyjcie do sucha. Naczynie będzie jak nowe!
 

Czytaj także: