Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, to roślina znana już od 7000 lat. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, źródła wskazują, że pochodzi z Meksyku. Jest bogata w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych np. wspomaga mózg, wspiera wzrok, zapobiega osteoporozie.
Można ją pokroić w plastry na kanapki, posypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny, użyć do sałatek, lub zrobić pastę. Najsłynniejsze danie z awokado to meksykański dip — quacamole. Jedzcie go z tortillami lub zwykłymi chipsami.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
W tym triku nie ma żadnych czarów, jest sama natura, choć zastosowany piekarnik trochę nasila jej działanie. Niektóre owoce, a należy do nich awokado, wytwarzają gaz etylowy, który powoduje ich dojrzewanie, nawet po zebraniu. Proces wytwarzania gazu przyspiesza trzymanie ich w nasłonecznionym miejscu, a także sąsiedztwo już dojrzałych jabłek, bananów czy innych owoców.
Chcąc przyspieszyć dojrzewanie awokado wykonajcie te czynności:
Zobacz także:
- Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 100 st. Celsjusza
- Owińcie awokado folia aluminiową. Owoc powinien być szczelnie osłonięty folią
- Włóżcie zapakowane awokado do piekarnika i trzymajcie tam od 10 minut. Jeśli owoc nie był całkiem twardy i niedojrzały, dojdzie do fazy dojrzałej w krótszym czasie.
- Takie owoce warto mieć na oku i sprawdzić patyczkiem po 5 minutach czy już stały się miękkie.
- Nie przegrzejcie awokado, kontrolujcie więc czas grzania
Jak inaczej przyspieszać dojrzewanie owoców, a jak spowalniać
Jak już wspomnieliśmy przyspieszycie dojrzewanie awokado, jeśli umieścicie je na słońcu lub w pobliżu dojrzałych innych owoców. Te owoce i warzywa w stanie dojrzałym wzmagają dojrzewanie innych:
- Jabłka
- Morele
- Awokado – a więc dojrzało awokado, może tez przyspieszyć dojrzewanie np. banana
- Gruszki
- Mango
- Papaja
- Brzoskwinie
- Nektarynki
- Banany
- Pomidory
Efekt wpływu dojrzałych owoców na inne wzmocnicie, jeśli oba umieścicie w jednym zamkniętym pojemniku lub jednej torebce.
Ten sam proces możecie wykorzystać do odwrócenia, czyli spowolnienia dojrzewania owoców. Przechowujcie je wtedy z dala od źródeł etylenu, w przypadku bananów czy podłużnych owoców możecie dodatkowo owinąć końce folia spożywczą. To te części roślin uwalniają najwięcej etylenu, który przyspiesza dojrzewanie.
Źródło: Onet.pl, wszystkiegosłodkiego.pl