Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?
Adobe Stock
Newsy

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik

Co zrobić jak wasze świeżo kupione w sklepie awokado są niedojrzałe? Poznajcie ten sprytny trik.

Awokado, a tak naprawdę smaczliwka wdzięczna, to roślina znana już od 7000 lat. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, źródła wskazują, że pochodzi z Meksyku. Jest bogata w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych np. wspomaga mózg, wspiera wzrok, zapobiega osteoporozie.

Można ją pokroić w plastry na kanapki, posypać solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny, użyć do sałatek, lub zrobić pastę. Najsłynniejsze danie z awokado to meksykański dip — quacamole. Jedzcie go z tortillami lub zwykłymi chipsami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

W tym triku nie ma żadnych czarów, jest sama natura, choć zastosowany piekarnik trochę nasila jej działanie. Niektóre owoce, a należy do nich awokado, wytwarzają gaz etylowy, który powoduje ich dojrzewanie, nawet po zebraniu. Proces wytwarzania gazu przyspiesza trzymanie ich w nasłonecznionym miejscu, a także sąsiedztwo już dojrzałych jabłek, bananów czy innych owoców.

Chcąc przyspieszyć dojrzewanie awokado wykonajcie te czynności:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 100 st. Celsjusza
  2. Owińcie awokado folia aluminiową. Owoc powinien być szczelnie osłonięty folią
  3. Włóżcie zapakowane awokado do piekarnika i trzymajcie tam od 10 minut. Jeśli owoc nie był całkiem twardy i niedojrzały, dojdzie do fazy dojrzałej w krótszym czasie.
  4. Takie owoce warto mieć na oku i sprawdzić patyczkiem po 5 minutach czy już stały się miękkie.
  5. Nie przegrzejcie awokado, kontrolujcie więc czas grzania
Zobacz także
banany

Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw

Jak inaczej przyspieszać dojrzewanie owoców, a jak spowalniać

Jak już wspomnieliśmy przyspieszycie dojrzewanie awokado, jeśli umieścicie je na słońcu lub w pobliżu dojrzałych innych owoców. Te owoce i warzywa w stanie dojrzałym wzmagają dojrzewanie innych:

  • Jabłka
  • Morele
  • Awokado – a więc dojrzało awokado, może tez przyspieszyć dojrzewanie np. banana
  • Gruszki
  • Mango
  • Papaja
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Banany
  • Pomidory

Efekt wpływu dojrzałych owoców na inne wzmocnicie, jeśli oba umieścicie w jednym zamkniętym pojemniku lub jednej torebce.

Ten sam proces możecie wykorzystać do odwrócenia, czyli spowolnienia dojrzewania owoców. Przechowujcie je wtedy z dala od źródeł etylenu, w przypadku bananów czy podłużnych owoców możecie dodatkowo owinąć końce folia spożywczą. To te części roślin uwalniają najwięcej etylenu, który przyspiesza dojrzewanie.

Źródło: Onet.pl, wszystkiegosłodkiego.pl

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Własne
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy
Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw
Sezon na paprykę wkracza w decydującą fazę. W sklepach pełno już promocji na czerwoną, słodką, zieloną czy też żółtą paprykę. Na przydomowych ogródkach także pojawiają się już pierwsze sztuki. Niestety niektóre jeszcze nie nadają się do spożycia. Jak pomóc im w dojrzewaniu?

Wielu niecierpliwych aż przebiera nogami, żeby zakosztować pierwszych w tym sezonie własnych papryk. Jedni lubią zajadać się papryką na przykład z chlebem posmarowanym masłem, drudzy dodają ją do sałatek. Najchętniej w okresie letnim paprykę wykorzystuję się do różnego rodzaju leczo. W tak zwanej polskiej wersji tego dania, papryka stanowi niejako tło dla cukinii, ale za to w kanonicznej wersji węgierskiej , to całe danie oparte jest na papryce. Niedawno pouczał w tej kwestii Polaków sam Robert Makłowicz , który może pochwalić się madziarskim pochodzeniem. Nie bez kozery wspominamy właśnie o Węgrzech, bo to właśnie ten kraj uchodzi w Europie za stolicę papryki. Ma to swój związek z historią. Węgrzy, odcięci kilkaset lat temu od czarnego pieprzu w wyniku tureckiej inwazji, zaczęli ostrzyć swoje potrawy właśnie sproszkowaną papryką. Czy można przyspieszyć dojrzewanie papryki po jej zerwaniu? Dzisiaj trudno już o jakiekolwiek sztandarowe danie węgierskie bez dodatku papryki. To warzywo ma oczywiście swoich wielkich amatorów także i w Polsce. Jak więc przyspieszyć dojrzewanie pierwszych papryk w tym sezonie? Jeśli widzicie na waszych paprykowych krzaczkach pierwsze papryczki o okazałych już kształtach, które jednak wciąż są zbyt zielone, wcale nie oznacza, to że nie można ich zerwać, by nieco przyspieszyć proces ich dojrzewania wobec kapryśnej pogody za oknem. W tym celu warto wykorzystać trik, który jest czymś zupełnie normalnym w procesie zbioru i przygotowania do sprzedaży papryki przez masowych producentów i przetwórców warzyw. Chodzi o wykorzystanie etylenu. Spokojnie, etylen, czyli po prostu eten, to nie żaden konserwant ani inny sztuczny dodatek, który odbiera warzywom ich naturalne właściwości. Etylen to nic innego jak występujący w naturze gaz, który jest swego...

Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik a w mig dojrzeją
AdobeStock
Newsy
Zerwaliście niedojrzałe jagody? Wykorzystajcie ten trik, a w mig dojrzeją
W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Nie zrywajcie ich jednak zbyt szybko. Dajcie im dojrzeć, aby móc w pełni wykorzystać ich potencjał.

W lasach w całej Polsce można już spotkać pierwsze jagody . Zwykle rosną one na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale znajdziemy je także na wrzosowiskach. Kiedy trwa sezon na jagody? Sezon na te wspaniałe leśne owoce trwa dosyć krótko. Pierwsze jagody pojawiają się w lesie pod koniec czerwca i można na nie natrafić przez cały lipiec aż do sierpnia. Najlepiej jest zbierać te owoce w lipcu, ponieważ właśnie wtedy mają one najwięcej właściwości zdrowotnych. Wybraliście się do lasu i zebraliście zbyt młode, kwaśne w smaku jagody? Z łatwością możecie je uratować dzięki wykorzystaniu pewnego prostego triku. W podobny sposób możecie przyspieszyć dojrzałość awokado . Jak przyspieszyć dojrzewanie jagód? Najlepiej, gdyby jagody dojrzewały bezpośrednio na krzaku. Zrywanie niedojrzałych jagód jest kiepskim pomysłem. Jeżeli jednak zebraliście zbyt młode i niedojrzałe jeszcze jagody, znamy prosty trik, dzięki któremu szybko dojrzeją. Jeśli zebraliście kwaśne i niedojrzałe jagody, umieśćcie je w papierowej torbie i przechowujcie w chłodnym miejscu, aby pozwolić owocom dojrzeć. Jeśli dodacie do torby jabłko , banana , pomidora lub awokado, jagody dojrzeją szybciej. Produkty te wydzielają etylen. Jest to hormon roślinny, który przyspiesza procesy wzrostu i dojrzewania. Jak zebrać dojrzałe jagody? Przede wszystkim bądźcie cierpliwi i dajcie owocom dobrze dojrzeć. Z uwagi na fakt, że nawet w obrębie jednego krzaka, jagody mogą dojrzewać w różnym tempie, niektórzy polecają zjedzenie kilku jagód przed rozpoczęciem zbiorów, ale my stanowczo wam to odradzamy z uwagi na ryzyko zarażenia się groźną chorobą – bąblownicą . Najlepiej jest dobrze przyjrzeć się kolorowi jagód. Niedojrzałe jagody mają zielono-czerwony odcień, ale nawet mocno...