Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem!
Jak zrobić dobry rosół?
O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor.
Szponder wołowy do rosołu
Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni.
Przepis na rosół ze szpondrem wołowym
Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra
- 2 korzenie pietruszki
- 2 marchewki
- Ćwierć selera
- Biała część pora
- 1 cebula
- Świeża natka pietruszki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- Łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie.
- Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko.
- Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny.
- Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka.
- Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajcie do rosołu.
- Po chwili wsypcie do zupy ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz sól. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
- Pół godziny przez zakończeniem gotowania włóżcie do garnka świeżą natkę pietruszki.
- Po ugotowaniu odcedźcie bulion. Możecie podawać go z ugotowanymi warzywami i makaronem lub użyć do ugotowania innej zupy. Smacznego!
Czytaj także: