Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół

Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 15, 2021

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić dobry rosół?

O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor.

Zobacz także

Szponder wołowy do rosołu

Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni.

Przepis na rosół ze szpondrem wołowym

Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • Biała część pora
  • 1 cebula
  • Świeża natka pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie.
  2. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko.
  3. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny.
  4. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka.
  5. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajcie do rosołu.
  6. Po chwili wsypcie do zupy ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz sól. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
  7. Pół godziny przez zakończeniem gotowania włóżcie do garnka świeżą natkę pietruszki.
  8. Po ugotowaniu odcedźcie bulion. Możecie podawać go z ugotowanymi warzywami i makaronem lub użyć do ugotowania innej zupy. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze