Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem!

Jak zrobić dobry rosół?

O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor.

Szponder wołowy do rosołu

Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni.

Przepis na rosół ze szpondrem wołowym

Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • Ćwierć selera
  • Biała część pora
  • 1 cebula
  • Świeża natka pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • Łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie.
  2. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko.
  3. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny.
  4. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka.
  5. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni. Dodajcie do rosołu.
  6. Po chwili wsypcie do zupy ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, liście laurowe oraz sól. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
  7. Pół godziny przez zakończeniem gotowania włóżcie do garnka świeżą natkę pietruszki.
  8. Po ugotowaniu odcedźcie bulion. Możecie podawać go z ugotowanymi warzywami i makaronem lub użyć do ugotowania innej zupy. Smacznego!

Czytaj także: