Żaden mięsożerca nie oprze się golonce! Jeśli wam także cieknie ślinka na myśl o dużym kawałku soczystego i chrupiącego mięsa, to musicie koniecznie zrobić golonki według poniższego przepisu.

Marynata sprawi, że smak tych golonek będzie po prostu nie do opisania! Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze.

Idealna marynata do golonki

Sekretem chrupiącej golonki jest doskonała marynata! Świetnie smakuje golonka marynowana przez dwa dni w solance z warzywami. W trakcie marynowania warzywa puszczają soki, a to sprawia, że mięso robi się bardzo miękkie, a po upieczeniu chrupiące.

Przepis na chrupiącą golonkę

Aby przygotować smaczną i chrupiącą golonkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 golonki z kością
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 seler (korzeń)
  • 1 cebula
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlejcie 3 litry wody i wsypcie 10 łyżek soli. Dodajcie 5 liści laurowych oraz kilka ziarenek angielskiego ziela.
  2. Mięso umyjcie i włóżcie do drugiego garnka.
  3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i seler obierzcie i posiekajcie na kawałki.
  4. Włóżcie warzywa do garnka, obkładając nimi ciasno golonki. Zalejcie przygotowaną solanką tak, by całe mięso było zanurzone.
  5. Tak przygotowane golonki odstawcie do lodówki na dwa dni.
  6. Po tym czasie wyjmijcie mięso, opłuczcie z soli i włóżcie do głębokiego rondla. Dodajcie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie zimną wodą i gotujcie przez 3 godziny. Nie dodawajcie soli!
  7. Gdy golonki już się ugotują, przełóżcie je na durszlak i osuszcie.
  8. Następnie należy przypiec golonki według własnego uznania. Jeżeli macie frytkownicę, to usmażcie w nich mięso na złoto, a następnie odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możecie też podsmażyć golonki na patelni albo upiec je w piekarniku. Wybierzcie dowolną metodę, ponieważ niezależnie od tego jak postanowicie podpiec golonki, dzięki marynacie z soli będą one niezwykle chrupiące!

I gotowe! Golonki polecamy podawać z puree z groszkiem oraz sosem chrzanowym.