W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy

Jak przyrządzić kurki, żeby nie miały gorzkiego posmaku? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy

Dlaczego kurki bywają nieraz gorzkie i jak pozbyć się tego problemu? Skorzystajcie z naszej wskazówki a w mig pozbędziecie się z nich goryczy.

Kurki to jedne z ulubionych grzybów dla wielu Polaków. Nieodpowiednio przygotowane mogą jednak być nieprzyjemnie  gorzkie. Co zrobić, żeby pozbyć się z nich goryczki? Podpowiadamy!

Kurki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Świetnie smakują usmażone, zamarynowane, ale też doskonale pasują jako dodatek do makaronów, mięs czy risotto. Obecnie kończy się już powoli „szał" na kurki. Najczęściej możemy na nie natrafić na siedliskach borowych, ale skrywają się też pod liśćmi lub mchem w pobliżu takich drzew, jak sosna, świerk, buk i dąb. Zanim zaczniecie przyrządzać dania z kurek upewnijcie się, że są czyste i suche.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo oczyścić kurki?

Kurki są tak delikatne, że tak naprawdę wystarczy je wyczyścić pędzelkiem. Jeśli już namoczymy je w wodzie, zróbmy to tylko na chwilę a następnie osuszmy nasze grzyby przy pomocy papierowego ręcznika. Nigdy nie wrzucajcie na patelnię mokrych grzybów, ponieważ nic nie wyjdzie ze smacznych smażonych kurek z patelni (zwłaszcza, jeśli patelnia nie będzie wystarczająco gorąca). Wówczas wasze grzyby będą się dusić zamiast smażyć, a po przełożeniu na talerz będą miękkie i niesmaczne.

Zobacz także
Dokąd na grzyby? Podajemy miejsca, sprawdzone w rożnych regionach Polski

Dokąd na grzyby? Podajemy sprawdzone miejsca wysypów z różnych regionów Polski!

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka

Co zrobić, że by kurki nie były gorzkie?

Kurki niestety mają też to do siebie, że czasami bywają gorzkie. Jak się pozbyć z nich nieprzyjemnego smaku? To proste. Wystarczy, ze zanurzycie je na co najmniej 1,5 godziny w mleku.

Jest też inny niezawodny sposób na pozbycie się z nich nieprzyjemnej goryczy. Niektóre gospodynie domowe chcąc usunąć z grzybów gorzki smak, gotują je w wodzie z dodatkiem cukru. Są też tacy, którzy po prostu moczą je w zimnej wodzie.

Jak twierdzą profesjonalni grzybiarze, kurki zebrane w lasach iglastych częściej są gorzkie niż kurki zebrane w innych lasach. To samo się dzieje z kurkami, które wyrastały podczas upałów i panującej w lesie suszy. Pamiętajcie też, by zbyt długo nie przechowywać grzybów, bo wtedy także mogą stać się gorzkie.

rosół z kurek przepis Lasów Państwowych
Adobe Stock
Newsy
Przepis na rosół z kurek: wprost od polskich leśniczych. Tak dobrego nie jedliście 
Lasy Państwowe opublikowały na Facebooku przepis na niewiarygodny rosół z kurkami. Moment idealny, bo już pojawiły się w lasach i w sklepach.

Lato to nie tylko czas pysznych warzyw i owoców, ale też wyczekanych kurek. I to właśnie przepisem na rosół z tych grzybów podzieliły się na swoim profilu Lasy Państwowe. Ta zupa jest wegetariańska, ale można ją przygotować także na wywarze drobiowym lub drobiowo-wołowym.  Rosół z kurek: przepis Aby przygotować rosół z kurek, będziecie potrzebować: Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego (marchew, por, seler, pietruszka, 2-3 prawdziwki suszone) lub mięsnego 300 g kurek cebula 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Pokroić w małe kawałki. Podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę z kurkami  Dodać kurki z cebulą do wywaru i gotować przez 10 minut na małym ogniu Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rosół z kurek najlepiej smakuje z makaronem krajanką. Kurki w polskich lasach Pieprzniki jadalne, bo tak nazywają się oficjalnie kurki, pojawiają się w polskich lasach już w czerwcu, ale to właśnie środek lata (do października) jest najlepszym sezonem na ich zbiór. Najłatwiej spotkać je w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami, ale rosną właściwie we wszystkich lasach. Co jeszcze można przygotować z kurek? Kurki to wyjątkowo wdzięczne i smaczne grzyby. Wspaniale komponują się z mięsem, jajkami i makaronem. Wypróbujcie takie przepisy na dania z kurkami: Bułeczki z jajecznicą z kurkami Kurki w śmietanie z ziołami prowansalskimi Kurki w zalewie octowej Sos kurkowy Mielone z kurkami

 Męczy was czyszczenie grzybów? Wykorzystajcie tę sprytną technikę
AdobeStock
Newsy
Męczy was czyszczenie grzybów? Pójdzie wam jak z płatka dzięki tej sprytnej technice
Czyszczenie grzybów wymaga ogromnej cierpliwości. Na szczęście, wiemy jak je przyspieszyć.

Wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów i planujecie je oczyścić, by potem przygotować ze swoich zbiorów coś pysznego na obiad? Wykorzystajcie tę prostą metodę. Naprawdę działa! Zapomnicie raz na zawsze o piasku i ziemi z niedoczyszczonych grzybków. Jak oczyścić grzyby? W polskich lasach mamy obecnie prawdziwy wysyp grzybów. Grzybiarze każdego dnia wychodzą z lasów z koszami pełnymi kurek , podgrzybków, maślaków i borowików. Jeśli wróciliście do domu z koszem pełnym grzybów, od razu przystąpcie do ich czyszczenia. Powinno się to zrobić najpóźniej 2 godziny po grzybobraniu. Jak się do tego zabrać? Na początku załóżcie na dłonie rękawiczki, aby nie zabrudzić rąk trudną do usunięcia grzybową mazią i zacznijcie dokładnie oczyszczać poszczególne okazy z ziemi, igieł, liści i piasku. Następnie wymoczcie grzyby przez chwilę w wodzie. Niestety, zwykłe płukanie nie usunie z nich dokładnie zanieczyszczeń, igieł oraz piasku. Aby dokładnie oczyścić grzyby wykorzystajcie pewną starą i skuteczną metodę, która polega na krótkim umieszczeniu ich we wrzącej, osolonej wodzie. Metoda na szybkie oczyszczenie grzybów Jeśli wasze grzyby, mimo płukania w wodzie dalej są brudne, zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli i wrzućcie grzyby na chwilę do wrzątku. Po upływie kilku chwil wszelkie zanieczyszczenia z grzybów same powinny wypłynąć na wierzch. Wtedy wystarczy wyjąć grzyby, jeszcze raz wypłukać je w zimnej wodzie i gotowe. Jeśli macie w posiadaniu kurki wiedzcie, że tych grzybów w ogóle nie powinno się myć. Nie tylko dlatego, że są one bardzo delikatne i bardzo łatwo je połamać, ale również dlatego, że kurki nawet po lekkim opłukaniu wodą mogą całkowicie stracić swój smak. Do ich wyczyszczenia wystarczy...

Jak wyczyścić kurki z piasku
Adobe Stock
Newsy
Jak oczyścić kurki z piasku? Ekspresowa metoda
Czyszczenie kurek może przyprawić o ból głowy… Tę precyzyjną robotę da się jednak zastąpić błyskawiczną metodą.

Czyszczenie kurek z piasku to wyjątkowo żmudne zadanie, które przeważnie polega na przeglądaniu każdego grzyba po kolei i wydłubywaniu pojedynczych ziarenek. W czyszczeniu kurek często nie pomaga nawet miękka szczoteczka do zębów, która i tak nie pozbywa się dużej ilości drobinek. Kurki to pyszne, letnie grzyby, na które sezon przypada już od czerwca aż do końca sezonu, kiedy kończy się ciepła pogoda. Najczęściej jest to koniec sierpnia/początek września.  Kurki można zamarynować , ale i przygotować je na świeżo: z jajecznicą czy w sosie. To jedne z najczęściej kupowanych grzybów: są dość proste do zidentyfikowania , dlatego zbierając kurki obniżamy ryzyko trafienia na trujące grzyby . Oczyszczanie kurek może jednak sprawić, że odechce wam się gotować i zmienicie plany obiadowe. Zupełnie niepotrzebnie! Jak szybko oczyścić kurki z piasku? Jest na to wyjątkowo prosty sposób. Potrzebować będziecie jedynie wrzątku, soli i łyżki cedzakowej. Kurki należy wstępnie oczyścić z gałązek i listków, a także większych zabrudzeń, które z łatwością można wyciągnąć palcami. Następnie włóżcie grzyby do dość mocno osolonego wrzątku. Zamieszajcie i przytrzymajcie je w wodzie przez kilka chwil. Wyjmijcie kurki za pomocą łyżki cedzakowej, a wodę wylejcie. Czynność możecie powtórzyć jeszcze 1-3 razy. Sami zauważycie, że przy ostatnich powtórzeniach na dnie będzie się już znajdowało bardzo niewiele piasku. Dlaczego ta metoda działa? Pod wpływem krótkiej kąpieli we wrzątku, grzyby zaczynają produkować delikatnie śluzowatą wydzielinę, która wypycha ziarenka spomiędzy blaszek. Sprawia to, że czyszczenie za pomocą szczoteczki czy miękkiego pędzelka, staje się zupełnie zbędne, a wy możecie zaoszczędzić sporo czasu i energii....

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy
Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru
Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko! Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania. Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych! Przepis na kurki marynowane na słodko  Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma kurek 750 ml wody (1,5 szklanki) 250 ml octu 1 cebula pół marchewki 2 łyżki miodu pół łyżki soli pół łyżki pieprzu 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.  Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i...