Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni.

Przepis na lasagne

Będziecie potrzebować

  • 12 sztuk makaronu do lasagne
  • 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 gramów sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
  2. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą.
  3. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu.
  4. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut.
  5. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta.
  6. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz.
  7. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne.
  8. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy