lasagne bez beszamelu przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy

Jak przyrządzić idealną lasagne? Ta z naszego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach

Lasagne to, zaraz obok pizzy, zdecydowanie najpyszniejsza włoska potrawa, którą możecie przyrządzić w swojej kuchni. Z racji, że wiele osób nie przepada za dodawanym do niej beszamelem, proponujemy wersje bez jego udziału!
Weronika Kępa
styczeń 09, 2021

Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na lasagne

Będziecie potrzebować

  • 12 sztuk makaronu do lasagne
  • 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 gramów sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
  2. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą.
  3. Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu.
  4. Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut.
  5. Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta.
  6. Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz.
  7. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne.
  8. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Komentarze
pizza domowa przepis
Gotujmy.pl/samecky
Newsy Oto najlepsza domowa pizza na świecie. Lepszej nie zjecie w żadnej pizzerii
Lubicie pizzę, ale po jej zjedzeniu macie wyrzuty sumienia? Koniec z tym! Przyrządzona samodzielnie w domu będzie o wiele zdrowsza, a oprócz tego niesamowicie smaczna. Domowe ciasto z dodatkiem ostrych papryczek, oliwek i suszonych pomidorów zachwyci całą waszą rodzinę.
Weronika Kępa
styczeń 01, 2021

Domowa pizza to istne niebo w gębie. Musicie jednak pamiętać, by rozpocząć jej przygotowanie znacznie wcześniej. Bowiem ciasto potrzebuje ok. 48 godzin, by pięknie wyrosnąć. Z tym przepisem poradzi sobie nawet dziecko. Przepis na domową pizzę Będziecie potrzebować 400 gramów mąki pszennej 10 gramów świeżych drożdży 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy Sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem 150 gramów sypanej mozzarelli Szczypta cukru Szczypta soli Dodatki: suszone pomidory, oliwki, papryczki jalapeno (dodatki możecie dowolnie modyfikować) Przygotowanie W dużej misce umieśćcie drożdże, wodę, mąkę, cukier, sól oraz oliwę. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej masy.  Miskę z ciastem owińcie szczelnie folią spożywczą i umieśćcie w lodówce na ok. 48 godzin (zimna fermentacja). Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny. Tak przygotowane ciasto wyłóżcie na stolnicę i zacznijcie formować. Do tej czynności nie używajcie wałka. Wystarczą ręce. Możecie nieco podsypać ciasto mąką, tak by łatwiej było je przełożyć na blachę. Pamiętajcie również o zawinięciu brzegów. Tak przygotowane ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, a następnie posypcie połową mozzarelli.  Oliwki pokrójcie na plasterki, suszone pomidory w paski z kolei papryczki w kosteczkę. Wszystkie składniki umieśćcie na pizzy w dowolnych proporcjach (tak jak najbardziej lubicie). Na koniec posypcie pizzę resztą mozzarelli i umieśćcie na blaszce od piekarnika lub specjalnym kamieniu. Piekarnik rozgrzejcie do 230 st. C. Przysmak pieczcie przez ok. 12 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj