Choć polskich wariacji na temat lasagne powstało już bardzo dużo, wciąż niekwestionowanym faworytem jest ta w wersji klasycznej – z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Wiele osób stroni jednak od jej jedzenia z uwagi na obecność specyficznego dodatku w postaci beszamelu. Ten przepis wszystko zmieni.
Przepis na lasagne
Będziecie potrzebować
- 12 sztuk makaronu do lasagne
- 250 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 gramów sera żółtego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju lub oliwie. W tym czasie doprawcie ją solą i pieprzem, dzięki czemu łatwiej odda smak do mięsa.
- Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię z cebulą.
- Mięso mielone również umieśćcie na patelni i przesmażcie, pamiętając o mieszaniu.
- Pomidory z puszki umieśćcie w wysokim naczyniu i zblendujcie na gładką masę przy pomocy blendera. Tak przygotowany sos dodajcie do mięsa. Całość doprawcie solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszajcie. Duście przez ok. 10 minut.
- Makaron lasagne ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta.
- Płaskie i podłużne naczynie żaroodporne wysmarujcie miękkim masłem, a następnie zacznijcie w nim układać składniki warstwami, w kolejności – makaron, farsz, makaron, farsz, makaron, farsz.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach i posypcie nim wierzch lasagne.
- Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Danie pieczcie przez ok. 30 minut.
Gotowe!
Źródło: gotujmy