Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne?

Przepis na cynaderki wieprzowe

Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie!

Składniki:

  • 1 kg nerek wieprzowych
  • 4 cebule
  • 5 dag smalcu
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę)
  • 0,5 litra wody
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki.
  2. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia.
  3. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie.
  4. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu.
  5. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie, zróbcie rumianą zasmażkę z mąki (na smalcu) i dodajcie ją do nerek. Doprawcie pieprzem, papryką i majerankiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Zobacz także: