Jak dobrze wiadomo, tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma specjalnie długiej listy składników.

Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury.

Co można dodać do farszu na pierogi ruskie?

Dla wzmocnienia smaku do farszu na pierogi przede wszystkim warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Jakie? 

Nie ograniczajcie się tylko do mięty, którą dodają do ziemniaków i twarogu gospodynie zwłaszcza we wschodniej Polsce. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka.

Zobacz także:

Szczypta wyrazistych przypraw sprawi, że pierogi nabiorą charakteru i wyrazistości. Przy tym nie zostanie zaburzony ich naturalny smak. Słowem - tutaj można tylko zyskać.

Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Ćwierć szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Szklanka gorącej wody

Składniki na farsz:

  • Ok. 60 dag ziemniaków
  • 35 dag białego sera
  • 1 cebula
  • Pół pęczka koperku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Gałka muszkatołowa
  • Ostra papryka w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju.
  2. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia.
  3. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym.
  4. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę.
  5. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku.
  6. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej.
  7. Przystąpcie do wyrabiania ciasta.
  8. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju.
  9. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć!
  10. Wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką do „wypoczęcia”.
  11. Ciasto rozwałkowujcie dość cienko i za pomocą szklanki wykrajajcie z niego placki na pierogi.
  12. Nadziewajcie pierogi farszem i odstawiajcie na bok. Gotowe pierogi przykrywajcie ściereczką, by nie uschły.
  13. Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i gotujcie pierogi do 2 min po wypłynięciu ich na wierzch.
  14. Podawajcie ze śmietaną, skwarkami lub z masłem.