
Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników.
Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury.
Co można dodać do farszu na pierogi ruskie?
Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy.
Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany!
Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Ćwierć szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- Szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
- Ok. 60 dag ziemniaków
- 35 dag białego sera
- 1 cebula
- Pół pęczka koperku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Gałka muszkatołowa
- Ostra papryka w proszku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju.
- Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia.
- Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym.
- Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę.
- Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku.
- Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej.
- Przystąpcie do wyrabiania ciasta.
- Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju.
- Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć!
- Wyrobione ciasto odstawcie pod ściereczką do „wypoczęcia”.
- Ciasto rozwałkowujcie dość cienko i za pomocą szklanki wykrajajcie z niego placki na pierogi.
- Nadziewajcie pierogi farszem i odstawiajcie na bok. Gotowe pierogi przykrywajcie ściereczką, by nie uschły.
- Zagotujcie wodę w dużym garnku z dodatkiem soli i gotujcie pierogi do 2 min po wypłynięciu ich na wierzch.
- Podawajcie ze śmietaną, skwarkami lub z masłem.
Źródło: gotujmy.pl