kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kopytka

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie. 
  2. Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze.
  3. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni.
  5. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią.
  6. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości.
  7. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj.
  8. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody. 
  9. Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Gotowe!

Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

pizza bez drożdży i mąki
Adobe Stock
Newsy
Pizza bez drożdży i mąki? Tak, to możliwe. Przepis jest banalnie prosty
Pizza to włoski przysmak, który od lat pieści podniebienia Polaków. Standardowo do jej przygotowania używa się drożdży i mąki. Okazuje się jednak, że spód można przyrządzić również bez tych składników. W zamian wystarczą 3 inne!

Pizza z mozzarelli, jajek i serka to idealna propozycja nie tylko dla osób uczulonych na drożdże, ale również tych, którzy nie mają czasu na zabawę z tym produktem. Zaproponowany przez nas przepis z pewnością oszczędzi twój czas i nerwy. Upieczoną w ten sposób pizzę trudno będzie odróżnić od tej tradycyjnej! Przepis na pizzę bez mąki i drożdży Będziesz potrzebować 400 gramów mozzarelli w kawałku 150 gramów mozzarelli sypanej 3 średniej wielkości jajka 1 łyżka serka śmietankowego 1 butelkę passaty pomidorowej (najlepiej z dodatkiem czosnku i bazylii) Ulubione dodatki (jeśli nie masz pomysłu to połączenie cebuli, pieczarek, papryki czerwonej i salami będzie smakować idealnie) Przygotowanie Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce ze startą mozzarellą umieść również serek śmietankowy. Całość dokładnie wymieszaj. Do przygotowanej masy dodaj jajka i ponownie doprowadź do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i uformuj w kwadrat bądź okrąg. W tym przypadku podrzucanie ciasta nie zdałoby egzaminu, ponieważ jest zbyt rzadkie. Spód do pizzy piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nałóż na ciasto warstwę passaty pomidorowej i dokładnie rozsmaruj, aż po same brzegi. Tak przygotowaną pizzę posyp połową mozzarelli w wiórkach, a następnie zacznij nakładać ulubione dodatki. Jeśli chcesz wypróbować te zaproponowane przez nas, wystarczy, że je pokroisz i nałożysz w odpowiedniej kolejności – salami, pieczarki, cebula, papryka. Całość oprósz pozostałą mozzarellą. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz przez ok. 8 minut. Po upływie tego czasu wyjmij przysmak z piekarnika i...