
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni
Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu.
Przepis na kopytka
Będziesz potrzebować
- 1 kilogram ziemniaków
- 500 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- Sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie.
- Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze.
- Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce.
- Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni.
- Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią.
- Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości.
- W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj.
- W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody.
- Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Gotowe!
Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem.