kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kopytka

Będziesz potrzebować

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie. 
  2. Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze.
  3. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce.
  4. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni.
  5. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią.
  6. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości.
  7. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj.
  8. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody. 
  9. Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

Gotowe!

Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

Komentarze
krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Przeczytaj