kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem

Kopytka to świetny pomysł na leniwy obiad. Ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością macie w domu.

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, bo są miękkimi, puszystymi kluskami, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Wystarczy polać masełkiem i posypać cukrem lub dodawać do nich najróżniejsze sosy.

Są doskonałe z każdym sosem mięsnym. Zarówno z sosem pieczeniowym, jak i tym, podanym z bitkami duszonymi z cebulką. Świetnie smakują z sosami grzybowymi, a także śmietanowymi. Kopytka podane z sosem pomidorowym smakują dokładnie jak włoskie gnocci. Bo tak jak włoski przysmak, są kluskami ziemniaczano — mącznymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdradzamy sekret na idealne ciasto na kopytka

Ten rodzaj ziemniaczanych klusek znany jest od wieków w różnych częściach świata. Wcześniej wspomnieliśmy o włoskich gnocchi, Węgrzy gotują swoje ziemniaczane nokedli, a Czesi – haluszki. Nasze kopytka wywodzące się z Wielkopolski, zwane są też szagówkami. Wszystkie regionalne przepisy łączą składniki: są to ugotowane ziemniaki, mąka i jajka.

Jeśli chcecie ugotować idealne, puszyste i najsmaczniejsze kopytka, wykorzystaj ten trik. Po ugotowaniu ziemniaków nie wystarczy ich odlać. Samo odlewanie czy nawet odsączenie na durszlaku, czy sicie, nie pozbawi ich całej wody. Żeby to się stało, należy ziemniaki odparować. Jak to zrobić, pokazujemy w przepisie.

Zobacz także
Leniwe

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Kluski śląskie wyszły twarde? To przez ten 1 błąd. Wykorzystajcie złotą babciną proporcję i po kłopocie

Przepis na kopytka

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki obierzcie, w zależności od wielkości przekrójcie na połówki lub ćwiartki i wrzućcie do gotującej się wody i gotujcie około 20 minut.
  2. Dokładnie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie ponownie umieśćcie garnek na ogniu i odparujcie. Inaczej mówiąc, podgrzewajcie ziemniaki w suchym garnku, dzięki czemu odparuje z nich resztka wody i będą w ten sposób smaczniejsze.
  3. Odparowane ziemniaki rozbijcie tłuczkiem do ziemniaków, a następnie dodajcie oba rodzaje mąki i jajka. Całość delikatnie wymieszajcie dłońmi i wyróbcie elastyczne ciasto.
  4. Przenieście ciasto na stolnicę, lub czysty kuchenny blat oprószony mąką. Z ciasta oderwijcie porcję, uformujcie gruby wałek i spłaszczcie go dłonią. Z wałka odcinajcie równe kluski o szerokości ok. 2 cm.
  5. Zagotujcie wodę, osólcie ją i wrzucajcie porcjami kluski do wrzątku. Gdy woda ponownie się zagotuje, a kluski wypłyną na powierzchnię, gotujcie jeszcze 2 minuty, po czym wyjmijcie przy pomocy łyżki cedzakowej na durszlak, żeby do końca ociekły z wody.

Źródło: Newsweek.pl

szare kluski przepis
AdobeStock
Newsy
Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...
Czy do czarnych klusek dodaje się węgiel? Ich śląski rodowód może na to wskazywać! Dowiedzcie się, jak zrobić to danie.

Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie! Przepis na czarne kluski Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki: 25 dag surowych ziemniaków 25 dag ugotowanych ziemniaków 30 g mąki ziemniaczanej Sól Przygotowanie Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków. Dokładnie wyróbcie ciasto. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy...

kluski kładzione przepis
Adobe Stock
Newsy
Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać
Kluski kładzione to idealny dodatek do pomidorówki, rosołu czy zupy mlecznej. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Okazuje się jednak, że przyrządzone z dodatkiem boczku tworzą samowystarczalną, pyszną i sytą potrawę obiadową. Z pewnością nikt z was się jej nie oprze.

Kluski kładzione to danie stare jak świat. Często przyrządzały je wasze babcie i mamy. Mimo upływu lat w ich kwestii niewiele się zmieniło. Polacy wciąż zajadają się tym banalnie prostym w przygotowaniu przysmakiem. Nic dziwnego, w końcu składniki są tanie i zawsze pod ręką, a samo wykonanie potrawy zajmuje dosłownie chwilę. Niekwestionowaną zaletą klusków kładzionych jest fakt, że możecie je serwować do niemal każdego dania – zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup, ale również mięs. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym i kotletami mielonymi . Podane z okrasą także będą smakować perfekcyjnie. Sami się przekonajcie.  Przepis na kluski kładzione Składniki: 2 jajka 500 gramów mąki pszennej 130 ml wody 300 gramów boczku wędzonego sól Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni (powstała masa powinna mieć średnią gęstość).  W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta będzie już wrzeć, zacznijcie odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie umieszczać je od razu w wodzie. Za każdym razem moczcie łyżkę we wrzątku, inaczej masa zacznie się do niej przyklejać. Kiedy w garnku znajdą się już wszystkie kluski, zamieszajcie całość i gotujcie aż do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć. Tak ugotowane kluski wyjmijcie przy pomocy łyżki cedzakowej lub umieśćcie w sitku. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni. Kiedy się już nieco podsmaży i wytopi, dodajcie do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smażcie aż do zarumienienia. Gotowe!...

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...

czosnkowe kluseczki przepis
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Wyglądają, jak z obrazka i są bajecznie pyszne. Czosnkowe kluseczki będą idealne do obiadu
Kluski śląskie to prawdziwy hit! Przygotowane na bazie ziemniaków, mąki i czosnku smakują naprawdę wybornie. Co prawda, możecie je serwować w towarzystwie mięsa, ale równie dobrze sprawdzą się bez żadnych dodatkowych produktów.

To zestawienie zachwyci niejednego kluskowego fana. Puszyste, delikatne i piękne ziemniaczano-czosnkowe kuleczki, powstają z receptury starej jak świat i prostej jak drut. Ich przyrządzenie nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do dzieła! Przepis na czosnkowe kluseczki śląskie Będziecie potrzebować  1 kilogram ziemniaków 200 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajka 2 ząbków czosnku Oliwy  Przypraw: soli i czosnku granulowanego Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki (dzięki temu szybciej się ugotują) i umieśćcie we wrzącej wodzie. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody i chwilę je odparujcie, a następnie odstawcie do wystudzenia. Kiedy ziemniaki wystygną przeciśnijcie je przez specjalną praskę lub rozgniećcie tłuczkiem. Do masy dodajcie jajko, oba rodzaje mąki, czosnek granulowany oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich, przy pomocy kciuka, zróbcie wgłębienie. W dużym garnku ponownie zagotujcie wodę z solą i umieśćcie w niej gotowe kluseczki.  Gotujcie aż do momentu wypłynięcia. Podawajcie z przyrządzoną samodzielnie oliwą czosnkową – wystarczy, że zmieszacie tradycyjną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość podgrzejecie i gotowe. Smacznego! Źródło: gotujmy