sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób

Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na opadające bakalie

Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste!

Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi.

Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy

Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler. 

Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco!

Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą.

Jak wam się podobają ich dzieła?

Komentarze
Kuchnia Lary Gessler
ons
Newsy Jak wygląda kuchnia Lary Gessler? Jeden szczegół robi naprawdę piorunujące wrażenie...
Jak podają polskie media, córka Magdy Gessler pół roku temu przeprowadziła się do nowego mieszkania. Okazuje się, że świeżo upieczona mama, mimo natłoku nowych obowiązków, znalazła czas na urządzenie swojego rodzinnego gniazdka. Fani są zachwyceni jej niesamowitym gustem!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Znana cukierniczka bardzo chętnie dzieli się swoim życiem prywatnym na Instagramie. W jej mediach społecznościowych praktycznie codziennie pojawia się nowe zdjęcie. Fani mogą więc na bieżąco śledzić niemal każdy jej krok.  Gwiazda chwali się nowym mieszkaniem Z racji, że na świecie wciąż szaleje pandemia, a gwiazda całkiem niedawno została mamą, większość czasu spędza w domu ze swoją ukochaną córeczką, Neną, i mężem, Piotrem Szelągiem. I to właśnie to tło w głównej mierze wypełnia zamieszczane przez nią fotografie. Na kilku ostatnio dodanych zdjęciach gwiazda pokazała fragmenty swojej nowej kuchni , w której przeważa jasne drewno! Pokryta została nim nie tylko podłoga, ale również szafki. Z ów materiału został wykonany także stół. Całość idealnie dopełniają srebrne uchwyty i jasne blaty. Fani, również ci zagraniczni, nie kryli zachwytu! Post zyskał niemal 9 tysięcy polubień i blisko 100 komentarzy. "Drewno i dobra kawa to podstawa”, „Podziwiam Pani podłogę. Przepiękna”, „I love Polish Design. Nice furniture”. We wnętrzach nie brakuje zieleni W mieszkaniu córki znanej restauratorki nie brakuje również zieleni. Porozstawiane wokół kwiaty sprawiają, że wnętrze jest niesamowicie przytulne. Dizajnu dodaje mu oryginalny chodnik, przypominający staranie wykonaną plecionkę. Na fotografiach pojawiły się również świąteczne wypieki, lampeczki oraz świece. Przystrojone w ten sposób mieszkanie to marzenie wielu pań domu! A wam jak się podoba?         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj
lara gessler wykształcenie
ONS
Newsy Co studiowała Lara Gessler? Nie uwierzycie, gdzie szkoliła swoje umiejętności kulinarne
Gdzie Lara Gessler nauczyła się tak świetnie gotować? O dziwo nie u swojej mamy! A w każdym razie nie tylko u niej - sprawdźcie, gdzie zdobyła wykształcenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Jeżeli myśleliście, że Lara Gessler robi karierę tylko dzięki znanemu nazwisku, to jesteście w błędzie! Córka polskiej ekspert od kulinariów, Magdy Gessler, radzi sobie doskonale. Jest współwłaścicielką dwóch prestiżowych warszawskich restauracji „Słodki Słony” i „U Fukiera”. Lokale radzą sobie doskonale i nic dziwnego – młoda Gesslerówna ma świetne kierunkowe wykształcenie!   Lara Gessler, córka znanej restauratorki, odziedziczyła po swojej mamie talent i miłość do gotowania. Również prowadzi restauracje, a kulinaria są jej pasją. Na swoim profilu na Instagramie chętnie dzieli się zdjęciami z życia prywatnego, ale także pokazuje jak przygotowuje różne potrawy. Nie uwierzycie, ale pierwotnie Lara chyba nie planowała kariery w gastronomii! Wykształcenie Lary Gessler Choć młoda dziedziczka imperium Magdy Gessler wydaje się być stworzona do podążania drogą, którą wyznaczyła jej matka, to Lara początkowo zdawała się mieć zupełnie inny pomysł na przyszłość. Uwierzcie lub nie, ale najpierw studiowała… socjologię! Ukończyła studia na uczelni Collegium Civitas w Warszawie i jest dyplomowanym socjologiem. Być może tam nauczyła się jak zarządzać zespołem i wyczuć oczekiwania i nastrój gości swoich restauracji. Później zdecydowała się jednak pójść w ślady swojej matki i rozpoczęła naukę w prestiżowej szkole gastronomicznej French Culinary Institue w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu zdobyła ogrom wiedzy i doświadczenia, które wykorzystuje w swojej codziennej pracy. Z pewnością w nauce pomogła jej biegła znajomość języka angielskiego! Miała także okazję pracować w londyńskich restauracjach, gdzie zdobywała cenną wiedzę na temat gotowania i zarządzania zespołem.      ...

Przeczytaj
co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja
Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych.  Jak zaradzić przypalaniu cebuli? Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa… Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli!  Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany. Winny może być również sprzęt kuchenny Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni!  Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej.          Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj
Magda Gessler restauracje
ons
Newsy Magda Gessler po raz pierwszy zrobiła to na wizji. Fani oszaleli, gdy to zobaczyli
Gwiazda Kuchennych Rewolucji nie boi się stosować nietypowych rozwiązań! A do tego wszystko pokazała swoim fanom.
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Gwiazda programu „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” i słynna restauratorka Magda Gessler znana jest w szokowania swoich widzów. Wszyscy wiemy, że nie boi się kontrowersji i nowatorskich rozwiązań! Zobaczcie, co ostatnio pokazała swoim fanom.   Pandemia koronawirusa całkowicie zawładnęła naszym życiem i wymusza na nas zmiany w każdym jego aspekcie. Dotyczy to także znanych i lubianych – Magda Gessler poza występowaniem w telewizji na co dzień jest bizneswoman, która zarządza swoimi restauracjami. Przez pandemię musiała je zamknąć, co utrudniło mocno wiele spraw. Niedawno miał miejsce konkurs, w którym główną nagrodą była kolacja z samą Magdą Gessler w jednym z jej lokali w Warszawie – w restauracji „U Fukiera”. Niestety, przez obostrzenia jest ona teraz zamknięta i gwiazda musiała wziąć sprawy w swoje ręce. W końcu nie mogła pozwolić na to, by zwycięzca stracił swoją nagrodę i się rozczarował!   Dlatego Magda Gessler uznała, że w takiej sytuacji zje kolację ze zwycięzcą konkursu… w swoim własnym domu! Co więcej, wszystko pokazała swoim fanom na żywo – przed kolacją zrobiła „live” na swoim profilu na Instagramie, czyli spotkanie na żywo z obserwującymi. Tam rozmawiała z nimi o swoich upodobaniach kulinarnych, o tym jak przygotowuje się do Świąt oraz oczywiście opowiadała o kolacji, która miała się za chwilę zacząć. Magda zdradziła, kto pomógł jej w gotowaniu i pochwaliła się, że sama przygotowała deser. Później pokazała swoim fanom zakryty do kolacji stół, a relację na żywo zakończyła siadając do stołu ze swoimi gośćmi.   Też chcielibyście zjeść kolację z Magdą Gessler?         Wyświetl ten post na Instagramie....

Przeczytaj