
Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem!
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta?
W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto, warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki.
Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem
Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Do ciasta:
- 350 g mąki
- 180 g masła
- Pół szklanki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- Szczypta soli
Masa z rabarbarem:
- Pół kilograma świeżego rabarbaru
- Ok. 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło.
- Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia.
- Wyjmijcie ciasto z lodówki. Odetnijcie 2/3 ciasta i wyłóżcie nim formę do pieczenia. Wstawcie blachę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 15 minut.
- Następnie na upieczony spód wyłóżcie masę z rabarbarem. Z reszty ciasta poodrywajcie kawałki lub zetrzyjcie je na tarce i rozprowadźcie po masie rabarbarowej. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez pół godziny w 170 stopniach.
- Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Czytaj także: