Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem!

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta?

W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto, warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki.

Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem

Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 350 g mąki
  • 180 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli

Masa z rabarbarem:

  • Pół kilograma świeżego rabarbaru
  • Ok. 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło.
  2. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia.
  3. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Odetnijcie 2/3 ciasta i wyłóżcie nim formę do pieczenia. Wstawcie blachę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 15 minut.
  4. Następnie na upieczony spód wyłóżcie masę z rabarbarem. Z reszty ciasta poodrywajcie kawałki lub zetrzyjcie je na tarce i rozprowadźcie po masie rabarbarowej. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez pół godziny w 170 stopniach.
  5. Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: