Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny

Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta?

W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto, warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki.

Zobacz także
Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Mamy pyszny i zdrowy przepis na domowe lody jogurtowe z rabarbarem. Idealne na ciepłe dni

Rabarbar w wytrawnej wersji jest przepyszny. Zróbcie filety w sezamie z sosem rabarbarowym. Pycha!

Rabarbar w wytrawnej wersji jest przepyszny. Zróbcie filety w sezamie z sosem rabarbarowym. Pycha!

Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem

Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Do ciasta:

  • 350 g mąki
  • 180 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli

Masa z rabarbarem:

  • Pół kilograma świeżego rabarbaru
  • Ok. 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło.
  2. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia.
  3. Wyjmijcie ciasto z lodówki. Odetnijcie 2/3 ciasta i wyłóżcie nim formę do pieczenia. Wstawcie blachę z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez maksymalnie 15 minut.
  4. Następnie na upieczony spód wyłóżcie masę z rabarbarem. Z reszty ciasta poodrywajcie kawałki lub zetrzyjcie je na tarce i rozprowadźcie po masie rabarbarowej. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez pół godziny w 170 stopniach.
  5. Po upieczeniu posypcie ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Mniam1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą. Wyjątkowy smak
Rabarbar i kruche ciasto – to po prostu musi się udać! Zróbcie pyszną tartę z rabarbarem z poniższego przepisu.

Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za ciastem z rabarbarem. Proponujemy wam doskonały przepis na tartę z tymi owocami z dodatkiem pysznej bezy z kokosową nutą! Autorką jest jedna z użytkowniczek portalu gotujmy.pl – zachęcamy do skorzystania z tego przepisu, ponieważ ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Przepis na tartę z rabarbarem i kokosową bezą Do przygotowania tarty z rabarbarem i dodatkiem pysznej, kokosowej bezy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru Pół kostki masła Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 3 żółtka Rabarbar: Pół kilograma rabarbaru 2 łyżki wody ¼ szklanki cukru Pół łyżeczki cynamonu Beza: Pół szklanki cukru 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Przesiejcie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajcie cukier, zimne masło i posiekajcie nożem. Po chwili dodajcie śmietanę, żółtka i bardzo szybko zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Odetnijcie nadmiar ciasta. Ponakłuwajcie widelcem i włóżcie znów do lodówki. Wstawcie formę z ciastem do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Zróbcie syrop z cukru i wody. Zagotujcie i gotujcie do momentu, aż zacznie brązowieć. Dodajcie pokrojony rabarbar, wymieszajcie i smażcie tak długo, aż odparuje sok z rabarbaru. Wsypcie na koniec pół łyżeczki cynamonu i wyłóżcie owoce na tartę. Ubijcie białka z 3 jajek na sztywno, na najwyższych...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Ewelina P./gotujmy.pl
Newsy
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy
Wybieracie się do swojej mamy z życzeniami? Upieczcie dla niej kruche ciasto z rabarbarem, które po prostu rozpływa się w ustach!

Dzień Matki to wyjątkowy czas w roku, gdy każdy, niezależnie od wieku i wykonywanego zawodu, staje się znów dzieckiem swojej mamy. Tego dnia nasze rodzicielki zasługują na wszystko, co najlepsze za swoją ciężką pracę! Jeżeli możecie w Dzień Matki spotkać się ze swoją mamą, polecamy wam upiec dla niej pyszny, kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Wykorzystajcie do tego przepis Eweliny P. z portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem To ciasto robi się niezwykle szybko – już po nieco ponad godzinie będzie gotowe! Do przygotowania tego pysznego placka z rabarbarem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 60 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Masło (do posmarowania formy) 2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Do kruszonki: 100 g mąki pszennej 70 g masła 50 g cukru Przygotowanie: Umyjcie rabarbar i pokrójcie w kostkę – w kawałki o szerokości ok. 2 cm. Przełóżcie rabarbar do miski i posypcie 3 łyżkami cukru. Wymieszajcie. Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie cukier puder, schłodzone masło i posiekajcie wszystko za pomocą noża. Wbijcie dwa żółtka i całość szybko zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na pół godziny. Następnie schłodzone ciasto połóżcie na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarujcie masłem i posypcie bułką tartą. Wyłóżcie na niej ciasto i ponakłuwajcie widelcem. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut. Czas na kruszonkę! Wymieszajcie 100 g mąki pszennej z 70 g zimnego masła i 50 g cukru. Rozcierajcie palcami, by powstała kruszonka. Gdy spód się upiecze, wyjmijcie go z piekarnika i posypcie bułką...

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem. Rozpływa się w ustach
Sezon na rabarbar rozpoczęty! Wykorzystajcie go do zrobienia pysznego, kruchego ciasta z dodatkiem marcepanu. Palce lizać!

Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram świeżego rabarbaru 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 200 g marcepanu 150 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka rozmiar L 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła. Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę. Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść. Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki. W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj ), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski. Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem. Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski...