Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę

Znacie papryczki padron? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Ta pyszna przekąska rodem z Hiszpanii, poleca się na każdą okazję!

Profesjonalni kucharze mówią krótko – papryczki padron to przekąska, czy też przystawka idealna. Skąd ten fenomen papryczek padron? To danie nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Takie papryczki można podać na imprezie dla gości, na wystawnej uczcie z rodziną, czy też nawet jako coś na ząb do obejrzenia filmu.

Papryczki padron przestały być także produktem ekskluzywnym – pojawiają się niemal we wszystkich większych marketach spożywczych. Dodatkowo lato to pora, w której dostaniecie je w najbardziej przystępnej cenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy papryczki padron są ostre?

Czy papryczki padron są bardzo ostre? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dlaczego? Podobno 10-20% wszystkich zielonych papryczek padron w sprzedaży detalicznej to warzywa o wyraziście ostrym smaku.

Dlatego, też ich kupno to często loteria – w zależności od przypadku kupicie papryczki bardzo łagodne w smaku lub nieco ostrzejsze, które mogą nie do końca odpowiadać osobom przyzwyczajonym do łagodnych smaków.

Przepis na smażone papryczki padron

Składniki:

  • Ok. 70 dag papryczek padron
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Papryczki umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie je dokładnie na ręczniku kuchennym.
  2. Oliwę wlejcie na patelnię i rozgrzejcie na średnim ogniu.
  3. Papryczek nie pozbawiajcie gniazd nasiennych, ani nie obcinajcie jej górnych części – posłużą one do wygodnego częstowania się gotowymi papryczkami.
  4. Smażcie papryczki padron do momentu aż się zarumienią i sflaczeją. Tak, to nie żart – papryczki padron powinny stracić jędrność charakterystyczną dla świeżego warzywa.
  5. Ściągnijcie papryczki z ognia i przełóżcie je do miski lubi głębokiego talerza.
  6. Posólcie papryczki po usmażeniu – najlepiej wykorzystać do tego efektowną gruboziarnistą sól.
  7. Podawajcie papryczki na zimno i na ciepło.

Smacznego!

Papryczki padron to nie jedyny rodzaj papryki, który dopiero podbija serca polskich konsumentów. Z wolna na nasz rynek wchodzą także papryczki chili. Mamy sposoby, by nieco obniżyć ich ostrość. Przyrządzając każdego rodzaju ostre papryczki, pamiętajcie także o koniecznym myciu rąk dla własnego bezpieczeństwa.

Papryczka chilli
Pixabay/ PublicDomainPictures
Zdrowie
Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego
Lubicie i korzystacie z chili? Mamy dla was zaskakująco dobre informacje. Spożywanie jej w codziennej diecie jest w stanie wydłużyć nam życie. Poznajcie najnowsze odkrycie naukowców.

Papryczka chili, będąca częstą przyprawą dodawaną do aromatycznej kuchni meksykańskiej, ma szansę zrewolucjonizować świat. Jesteśmy przekonani, że wyniki nietypowych badań we Włoszech zaskoczą i ciebie! Zdrowotne właściwości chili Papryczka chili słynie z wielu właściwości, które wzmagają pracę całego organizmu. Należą do nich właściwości przeciwzapalne, czy wspomaganie układu krążenia. Cayenne oraz inne odmiany ostrej papryki obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chili wpływa też korzystanie na układ pokarmowy. Ostre papryki stymulują komórki wyściełające żołądek do produkcji korzystnych soków ochronnych. Wykazują działanie bakteriobójcze oraz łagodzące dla przewodu pokarmowego.  Dodatkowo chili ma właściwości rozgrzewające , a pieprz kajeński zapobiega przeziębieniom, jeśli przy pierwszych objawach zastosujemy go w formie herbatki jako środek napotny. Kapsaicyna Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna.  Ma właściwości drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Może pomagać w przeziębieniu i bolesnym przebiegu zapalenia gardła. Wywołuje uczucie ciepła, jak również silne zaczerwienienie skóry i błon śluzowych. Kapsaicyna nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Ponadto, ten ważny składnik papryczki drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Nietypowe badania nad chili Do wiedzy o chili doszły ostatnio nowe fakty. Naukowcy z włoskiego instytutu Neuromed w Pozzill, udowodnili, że papryczka może wydłużyć nasze życie. Macie ją w swojej codziennej diecie? Badacze doszli do wniosku, że dzięki wprowadzeniu do diety...

Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie
Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...

przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy
Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać
Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy? Tego nie jedz w trakcie choroby! Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy! Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki...

żeberka w sosie słodko-ostrym przepis
Gotujmy.pl/Igraszki Losu
Newsy
Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl