Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę
Adobe Stock
Newsy

Jak przygotować papryczki padron? Prosty sposób na zdrową, efektowną i smaczną przekąskę

Znacie papryczki padron? Jeśli nie, to czas nadrobić zaległości. Ta pyszna przekąska rodem z Hiszpanii, poleca się na każdą okazję!

Profesjonalni kucharze mówią krótko – papryczki padron to przekąska, czy też przystawka idealna. Skąd ten fenomen papryczek padron? To danie nie tylko smaczne, ale i wielofunkcyjne. Takie papryczki można podać na imprezie dla gości, na wystawnej uczcie z rodziną, czy też nawet jako coś na ząb do obejrzenia filmu.

Papryczki padron przestały być także produktem ekskluzywnym – pojawiają się niemal we wszystkich większych marketach spożywczych. Dodatkowo lato to pora, w której dostaniecie je w najbardziej przystępnej cenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy papryczki padron są ostre?

Czy papryczki padron są bardzo ostre? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Dlaczego? Podobno 10-20% wszystkich zielonych papryczek padron w sprzedaży detalicznej to warzywa o wyraziście ostrym smaku.

Dlatego, też ich kupno to często loteria – w zależności od przypadku kupicie papryczki bardzo łagodne w smaku lub nieco ostrzejsze, które mogą nie do końca odpowiadać osobom przyzwyczajonym do łagodnych smaków.

Zobacz także
Papryczka chilli

Dodajesz do dań papryczkę chili? Naukowcy właśnie odkryli coś niesamowitego

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw

Dieta paprykowa jest pyszna i błyskawicznie odchudza. W tydzień zrzucicie nawet 3 kilogramy

Przepis na smażone papryczki padron

Składniki:

  • Ok. 70 dag papryczek padron
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Papryczki umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie je dokładnie na ręczniku kuchennym.
  2. Oliwę wlejcie na patelnię i rozgrzejcie na średnim ogniu.
  3. Papryczek nie pozbawiajcie gniazd nasiennych, ani nie obcinajcie jej górnych części – posłużą one do wygodnego częstowania się gotowymi papryczkami.
  4. Smażcie papryczki padron do momentu aż się zarumienią i sflaczeją. Tak, to nie żart – papryczki padron powinny stracić jędrność charakterystyczną dla świeżego warzywa.
  5. Ściągnijcie papryczki z ognia i przełóżcie je do miski lubi głębokiego talerza.
  6. Posólcie papryczki po usmażeniu – najlepiej wykorzystać do tego efektowną gruboziarnistą sól.
  7. Podawajcie papryczki na zimno i na ciepło.

Smacznego!

Papryczki padron to nie jedyny rodzaj papryki, który dopiero podbija serca polskich konsumentów. Z wolna na nasz rynek wchodzą także papryczki chili. Mamy sposoby, by nieco obniżyć ich ostrość. Przyrządzając każdego rodzaju ostre papryczki, pamiętajcie także o koniecznym myciu rąk dla własnego bezpieczeństwa.

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Mnóstwo osób nie myje rąk po krojeniu tego warzywa. Skutki mogą być katastrofalne
Nie zapominajcie o tym, żeby umyć ręce! Będziecie bardzo cierpieć, jeśli tego nie zrobicie!

Przy gotowaniu bardzo ważna jest ogólna higiena. Powinno się myć ręce, starać się utrzymywać środowisko pracy w czystości, zawsze mieć czyste paznokcie i związane włosy. Wiedzą o tym wszyscy kucharze amatorzy. Jak to jest jednak z myciem rąk po gotowaniu? Lepiej pamiętajcie, żeby to zrobić! Chodzi o mycie rąk po krojeniu papryczki chili. Papryka chili jest bardzo ostra, to wiecie. Uwierzcie nam, że nie chcecie przekonać się, co stanie się, gdy po krojeniu chili dotkniecie przez przypadek rąk. Ból jest nie do zniesienia! Pamiętajcie żeby za każdym razem po krojeniu papryczki chili pamiętać o umyciu rąk. Nawet niewielka pozostałość papryki chili na palcach będzie niesamowicie bolesna, jeśli dostanie się do oczu. Dlaczego papryczka chili szczypie w oczy? Papryka chili szczypie bardzo w oczy, ponieważ zawiera substancję: kapsaicynę. To ona odpowiada za ostry smak papryczek chili. Nawet niewielka ilość papryczki chili powoduje u niektórych łzawienie, katar i uczucie gorąca. Jeśli dodajcie chili do potraw, jest to pożądane. Wiele osób bardzo lubi ten ostry smak. Gorzej, gdy kapsaicyna dostanie się do oczu… Wtedy może być bardzo ciężko. Ból jest ogromny! Oczy momentalnie zaczynają łzawić i nie za bardzo wiadomo jak sobie pomóc. Tarcie oczu zdecydowanie nie pomaga, a jeśli będziecie robić to brudnymi rękami, pogorszycie swój stan.  Właściwości odżywcze papryczki chili Ta sama substancja, która powoduje tak silną reakcję łzawiącą po dostaniu się do oczu, jest równocześnie bardzo zdrowa, jeśli jest spożywana doustnie. To niektóre z jej właściwości: Przyspiesza metabolizm i pozwala spalić więcej kalorii Działa przeciwzapalnie Jest pomocna w wielu infekcjach Może łagodzić bóle pleców, stawów i kości Jedzcie papryczkę chili często...

sposób na wykorzystanie pestek chili
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie ostre pestki chili? To błąd. O takim wykorzystaniu nasion jeszcze nie słyszeliście
Dietetycy są zgodni - papryczka chili stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Podczas gotowania produkt powinien być więc wykorzystywany do maksimum. Jeśli nie wiecie, co zrobić z zawartymi w niej pestkami, skorzystajcie z naszych rad – nadają się idealnie nie tylko na przyprawę!

Lecznicze właściwości papryczek chili odkryto już lata temu. To niewinnie wyglądające warzywo o pioruńsko ostrym smaku nie tylko chroni wasze serce, ale również minimalizuje ryzyko zachorowania na udar mózgu, pomaga w walce z rakiem, zapobiega bólom głowy i migrenom, a także chroni przed chorobami układu pokarmowego. Zastosowanie pestek z papryczek chili Fani ostrych potraw z powodzeniem włączają papryczki chili do swojej codziennej diety, zapominając jednak o tym, że ich pestki są równie cenne co samo warzywo. Aby ich nie marnować możecie między innymi wysiać je do doniczek i hodować w przydomowym ogródku lub nawet na balkonie. Na tym jednak nie koniec. Pestki z papryczek chili możecie również wysuszyć i przechowywać w słoiczku lub puszce. Dodane do potrawy sprawią, że ta w mgnieniu oka nabierze ostrości. Nie będziecie już potrzebować żadnych innych przypraw. A jeśli już o przyprawach mowa, znamy przepis na jedną taką. Do jej przyrządzenia potrzebujecie… papryczek chili wraz z pestkami. Przepis na przyprawę z pestek chili Będziecie potrzebować Papryczek chili wraz z pestkami Oliwy z oliwek Soli Przygotowanie Papryczki chili dokładnie umyjcie, a następnie umieśćcie w misce i wymieszajcie z oliwą. Tak przygotowane wyłóżcie luźno na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Papryczki pieczcie przez ok. 15 minut, w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu wyciągnijcie warzywo z pieca i odstawcie do wystudzenia. Od wystudzonych papryczek oderwijcie ogonki. Tak przygotowane umieśćcie w misce wraz z solą i dokładnie zblendujcie. Miksturę umieśćcie na talerzu i suszcie przez kilka dni, a następnie przesypcie do pojemniczka na przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy

domowa czosnkowa oliwa przepis
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki czosnku? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego
Ci którzy używają w swojej kuchni praski do czosnku z pewnością znają ten problem. Bez względu na to, jak bardzo się staracie na przyrządzie i tak zostaną resztki tego cennego warzywa. Te z powodzeniem możecie wykorzystać do przyrządzenia… smakowej oliwy!

Oliwa czosnkowa to produkt, który wiele ludzi bez zastanowienia kupuje w sklepie. To błąd. Okazuje się bowiem, że tego typu produkt można przyrządzić samodzielnie w domu. W ten sposób nie tylko zaoszczędzicie pieniądze, ale również nie zmarnujecie ani grama wykorzystywanego do wielu potraw warzywa. Oliwa czosnkowa z dodatkiem ulubionych ziół, a nawet ostrej papryczki, idealnie sprawdzi się nie tylko do marynowania i smażenia mięsa, ale również jako dodatek do sałatki. Ten produkt bez dwóch zdań warto mieć w swojej kuchni. Tym bardziej, że jego przygotowanie jest dziecinnie proste! Przepis na domową oliwę smakową Będziecie potrzebować Ulubionej oliwy Czosnku Ostrych papryczek Ziół: bazylii, tymianku Przygotowanie Listki bazylii oddzielcie od gałązek, z kolei tymianek podzielcie na gałązki. Umyjcie papryczki i przygotujcie resztki czosnku. Jeśli nie macie resztek z czosnku możecie też użyć świeżych ząbków – wystarczy obierać je z łupin. Możecie też przekroić je na pół, ale nie jest to konieczne. Ulubioną oliwę (nie musi być extra virgin) umieśćcie w rondelku wraz z bazylią, tymiankiem, czosnkiem i papryczkami. Całość gotujcie przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną oliwę odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach przelejcie miksturę do czystej buteleczki. Włóżcie do niej również zioła, czosnek i paprykę – to nada jej nie tylko ładnego wyglądu, ale również sprawi, że smak będzie się długo utrzymywał. Gotowe! Źródło: gotujmy