Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową.

Przepis na kawę szarlotkową

Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający.

Składniki:

  • małe jabłko
  • ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania
  • łyżeczka miodu
  • świeżo zaparzona, gorąca kawa
  • 120 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie.
  2. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
  3. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia.
  4. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę.
  5. Zaparzcie kawę.
  6. Spieńcie mleko.
  7. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy.
  8. Z wierzchu obsypcie cynamonem.
  9. Podawajcie kawę od razu.

Właściwości zdrowotne cynamonu

Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy?

Cynamon:

Zobacz także:

  • Ma działanie rozgrzewające
  • Stosuje się go do inhalacji
  • Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
  • Pobudza krążenie
  • Odświeża oddech
  • Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi.
  • Wykazano, że cynamon obniża poziom cukru we krwi na czczo, mając silne działanie przeciwcukrzycowe.
  • Cynamon poprawia stan osób chorych na Alzheimera i Parkinsona.
  • Ponadto, przyprawa ta ma działanie antyrakowe.

Źródło: wysmakowane.pl