Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową.
Przepis na kawę szarlotkową
Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający.
Składniki:
- małe jabłko
- ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania
- łyżeczka miodu
- świeżo zaparzona, gorąca kawa
- 120 ml mleka
Przygotowanie:
- Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie.
- Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
- Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia.
- Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę.
- Zaparzcie kawę.
- Spieńcie mleko.
- Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy.
- Z wierzchu obsypcie cynamonem.
- Podawajcie kawę od razu.
Właściwości zdrowotne cynamonu
Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy?
Cynamon:
Zobacz także:
- Ma działanie rozgrzewające
- Stosuje się go do inhalacji
- Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
- Pobudza krążenie
- Odświeża oddech
- Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi.
- Wykazano, że cynamon obniża poziom cukru we krwi na czczo, mając silne działanie przeciwcukrzycowe.
- Cynamon poprawia stan osób chorych na Alzheimera i Parkinsona.
- Ponadto, przyprawa ta ma działanie antyrakowe.
Źródło: wysmakowane.pl