Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe

Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kawę szarlotkową

Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający.

Składniki:

  • małe jabłko
  • ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania
  • łyżeczka miodu
  • świeżo zaparzona, gorąca kawa
  • 120 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie.
  2. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna.
  3. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia.
  4. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę.
  5. Zaparzcie kawę.
  6. Spieńcie mleko.
  7. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy.
  8. Z wierzchu obsypcie cynamonem.
  9. Podawajcie kawę od razu.

Właściwości zdrowotne cynamonu

Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy?

Cynamon:

  • Ma działanie rozgrzewające
  • Stosuje się go do inhalacji
  • Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne
  • Pobudza krążenie
  • Odświeża oddech
  • Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi.
  • Wykazano, że cynamon obniża poziom cukru we krwi na czczo, mając silne działanie przeciwcukrzycowe.
  • Cynamon poprawia stan osób chorych na Alzheimera i Parkinsona.
  • Ponadto, przyprawa ta ma działanie antyrakowe.

Źródło: wysmakowane.pl

Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do miodu, a efekt totalnie was zaskoczy. Pomaga na kilkanaście dolegliwości
Na odchudzanie, przeziębienie i problemy ze stawami – ta mikstura pomaga prawie na wszystko.

Często najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze. Nie inaczej jest w przypadku dwóch znanych od wieków składników, które od lat są stosowane w leczeniu wielu dolegliwości. Mowa oczywiście o miodzie z cynamonem! Sprawdźcie, jakie właściwości ma połączenie miodu z cynamonem. Miód z cynamonem na problemy ze skórą Osoby borykające się z trądzikiem, wrażliwością na słońce i pierwszymi zmarszczkami z pewnością docenią łagodzące działanie miodu z cynamonem. Takie połączenie nawilża skórę twarzy, przyśpiesza gojenie się ran, działa antybakteryjnie oraz chroni przed wpływem promieniowania słonecznego. Miód z cynamonem na odchudzanie Nie od dziś wiadomo, że cynamon jest jednym ze składników polecanych osobom, które są w trakcie kuracji odchudzających. Cynamon rozgrzewa organizm i przyśpiesza przemianę materii oraz metabolizm, dzięki czemu odchudzanie jest skuteczniejsze. Miód z cynamonem na przeziębienie Choć infekcje kojarzą się raczej z sezonem zimowym, to wbrew pozorom łatwo jest się przeziębić wiosną, która jest okresem przejściowym. Wydaje się, że jest już ciepło, więc ludzie ubierają się lżej. Jednak wciąż wieje zimny wiatr, a rano zdarzają się jeszcze przymrozki, dlatego nietrudno o przeziębienie! W takich sytuacjach mikstura z miodu i cynamonu jest wprost nieoceniona. Miód jest naturalnym antybiotykiem, który działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i odkażająco, a do tego wzmocni organizm w walce z infekcją. Miód z cynamonem na stawy Nie wszyscy wiedzą, że cynamon ma właściwości przeciwzapalne. Dlatego jest bardzo pomocny w przypadku problemów ze stawami, zwłaszcza gdy dokuczają wam bolesne stany zapalne. Miód z cynamonem okaże się pomocny zarówno w formie mikstury do picia, jak i okładów stosowanych...

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy
Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Co to jest awokado? Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania. Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado? Dlaczego warto pić kawę z awokado? Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem. Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu. - Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja. Przepis na kawę z awokado Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem. Składniki: pół awokado 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki...

Kawa
Pixabay/Couleur
Newsy
Dosypcie tej przyprawy do kawy. I patrzcie jak poprawia smak i wysmukla talię
Chcecie pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Jeden trik sprawi, że pijąc ulubiony napój, spojrzycie na wagę z ulgą.

Kawa to podstawowe źródło kofeiny. Polacy sięgają po filiżankę kawy od 1 do 3 razy dziennie. Zawarte w niej substancje stawiają na nogi, przyspieszają przemianę materii i dodają energii. Co dodać do kawy, żeby schudnąć? Po kawę sięgacie niemalże codziennie. Tak wynika z badań i statystyk spożycia kawy. Jedni preferują kawę ze śmietanką, a inni po prostu ją słodzą. spodziewalibyście się, że można kawę przyprawić tym egzotycznym dodatkiem do dań/ Spróbujcie to zrobić i dodajcie do kawy sproszkowaną kurkumę.  Kawa z kurkumą powinna szczególnie zainteresować osoby, dbające o smukłą sylwetkę. Napój w tym wydaniu nie tylko smakuje, zapewnia dodatkową dawkę energii, ale też poprawia przemianę materii. Można ją przygotować na rozmaite sposoby. Podpowiadamy jak. Składniki: 10-15 g mielonej kawy 3 g masła (opcjonalnie) 2 g sproszkowanej kurkumy 2 g cynamonu w porszku Jeśli zależy wam na uczuciu sytości, dodajcie do niej odrobinę masła.  Jeżeli z kolei wybieracie wariant odchudzający, wystarczy przygotować napój z kawy, kurkumy i cynamonu.  Kawa z przyprawami tylko na początku może wydać się zbyt aromatyczna. Gdy oswoicie się z jej smakiem, z pewnością go pokochacie.  Dlaczego kawa z kurkumą odchudza? Przyprawa w kawie wspomaga trawienie tłuszczy więc nawet dodanie masła, żeby uszlachetnić smak napoju, nie zaszkodzi.  Tłuszcz w takiej postaci doda wam energii, a zastrzyk energii  przyda się szczególnie o poranku.  Kurkuma i kawa same w sobie są dobrym połączeniem. Jednak jeszcze lepiej dodać do nich cynamon, który dodatkowo wspomaga metabolizm.  Kawa na odchudzanie jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy z łatwością poradzi sobie z tym  przepisem. Wystarczy...