
Każdy, kto robił gołąbki wie, że przed przystąpieniem do pracy trzeba najpierw sparzyć i podgotować kapustę. Wiecie, że są też inne sposoby na zmiękczenie kapusty? Poznajcie trik z piekarnikiem!
Jak zmiękczyć kapustę na gołąbki?
Zamiast garnka z gorącą wodą potrzebny wam będzie piekarnik i rękaw do pieczenia:
- Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.
- Włóżcie kapustę do rękawa do pieczenia i ciasno zawiążcie z obu stron.
- Wstawcie kapustę do piekarnika i pieczcie przez pół godziny.
Na czym polega ten trik? W trakcie pieczenia z warzywa zacznie uciekać para wodna, która rozdzieli liście kapusty. I gotowe!
Rozgrzany piekarnik wykorzystajcie do przyrządzenia podpiekanych gołąbków z przepisu podanego poniżej.
Prosty przepis na gołąbki
Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- ¾ szklanki ryżu
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 łyżki sosu sojowego
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Oddzielcie liście z podpieczonej kapusty i wytnijcie twarde części.
- Ugotujcie ryż w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 12 minut).
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie nieco oleju albo masła i podsmażcie cebulę.
- Ugotowany ryż i usmażoną cebulę odstawcie do ostudzenia.
- Gdy składniki będą już chłodne, wymieszajcie je z mięsem mielonym. Doprawcie solą, pieprzem.
- Na przygotowane liście kapusty nałóżcie farsz u nasady i zwińcie ciasno w rulonik.
- Przygotujcie sobie duży i płaski rondel. Na dno wlejcie nieco oleju i wyłóżcie je resztą liści kapusty. Na tym połóżcie pozawijane gołąbki jeden na drugim.
- Zalejcie gołąbki 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanymi w szklance wody. Na górze połóżcie resztę podpieczonych liści. Polejcie całość olejem i przykryjcie.
- Rondel wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około godzinę pilnując, czy gołąbki się nie przypalają.
Czytaj także: