Stek to jedno z najlepszych, a już na pewno najbardziej sycących dań, które można przygotować z wołowiny. Mimo to w Polsce wciąż wiele osób boi się go przyrządzać w swojej domowej kuchni. Najczęściej zamawiamy więc steka w restauracji licząc na to, że ktoś potraktuje go bardziej profesjonalnie i wydobędzie cały jego smak. Nic bardziej mylnego! Domowy stek też może zachwycać. Udowadnia to przepis słynnego szefa kuchni.
Najlepszy przepis na steka
Składniki:
- 250 g steku z łopatki (mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, tak aby mogło nabrać temperatury pokojowej)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (może być masło klarowane, oliwa rafinowana, olej słonecznikowy lub rzepakowy)
- kawałek masła
- Sól i pieprz
- 4 łodygi świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Mięso umyj i obierz z błon.
- Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (musi być naprawdę gorący, żeby położyć na nim mięso).
- Nasmaruj gruboziarnistą solą tę stronę mięsa, którą będziesz smażyć jako pierwszą.
- Mięso połóż na patelni i smaż w sumie około 10 minut (medium) z obu stron przewracając je co minutę (nie należy smażyć pod przykryciem).
- Do przewracania mięsa nie używaj widelca. To sprawi, że straci swój aromat. Skorzystaj ze szczypców, bądź łopatki.
- Obierz ząbek czosnku i natrzyj nim upieczoną już stronę mięsa. To samo zrób przy pomocy masła i tymianku. Powtarzaj tę czynność przy każdej zmianie strony smażenia.
- Tak przygotowany stek zdejmij z patelni na talerz, przypraw pieprzem i daj mu odpocząć około 5 minut.
- Po tym czasie pokrój mięso na równe, nie za grube kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Stek najlepiej zjeść po amerykańsku - z frytkami. Są jednak osoby, które najbardziej lubią jeść go z kremowym puree z ziemniaków. Do tego dania znakomicie pasuje także podsmażony z czoskiem i siolą szpinak.
Rodzaje wysmażenia steków
Stek to mięso, które możesz jeść w czterech różnych stopniach wysmażenia. Ich nazwy najczęściej słyszymy w języku angielskim. W końcu to danie rodem z Ameryki.
- Rare to najniższy stopień wysmażenia - środku mięso jest niemal surowe, ale jego skórka jest chrupka.
- Medium rare to stek o średnio krwistym stopniu wysmażenia - środku zaczyna powoli zmieniać kolor na brązowy.
- Medium to z kolei stek średnio wysmażony - mięso jest gorące w środku i nieco zaróżowione, ale znaczna jego większość jest brązowa.
- Well done to ostatni stopień wysmażenia - mięso jest całkowicie brązowe i wysmażone w środku.
Źródło: jamieoliver.com