Stek to jedno z najlepszych, a już na pewno najbardziej sycących dań, które można przygotować z wołowiny. Mimo to w Polsce wciąż wiele osób boi się go przyrządzać w swojej domowej kuchni. Najczęściej zamawiamy więc steka w restauracji licząc na to, że ktoś potraktuje go bardziej profesjonalnie i wydobędzie cały jego smak. Nic bardziej mylnego! Domowy stek też może zachwycać. Udowadnia to przepis słynnego szefa kuchni.

Najlepszy przepis na steka

Składniki:

  • 250 g steku z łopatki (mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed smażeniem, tak aby mogło nabrać temperatury pokojowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (może być masło klarowane, oliwa rafinowana, olej słonecznikowy lub rzepakowy)
  • kawałek masła
  • Sól i pieprz
  • 4 łodygi świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i obierz z błon.
  2. Na patelni rozgrzej dowolny tłuszcz (musi być naprawdę gorący, żeby położyć na nim mięso).
  3. Nasmaruj gruboziarnistą solą tę stronę mięsa, którą będziesz smażyć jako pierwszą.
  4. Mięso połóż na patelni i smaż w sumie około 10 minut (medium) z obu stron przewracając je co minutę (nie należy smażyć pod przykryciem).
  5. Do przewracania mięsa nie używaj widelca. To sprawi, że straci swój aromat. Skorzystaj ze szczypców, bądź łopatki.
  6. Obierz ząbek czosnku i natrzyj nim upieczoną już stronę mięsa. To samo zrób przy pomocy masła i tymianku. Powtarzaj tę czynność przy każdej zmianie strony smażenia.
  7. Tak przygotowany stek zdejmij z patelni na talerz, przypraw pieprzem i daj mu odpocząć około 5 minut.
  8. Po tym czasie pokrój mięso na równe, nie za grube kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Stek najlepiej zjeść po amerykańsku - z frytkami. Są jednak osoby, które najbardziej lubią jeść go z kremowym puree z ziemniaków. Do tego dania znakomicie pasuje także podsmażony z czoskiem i siolą szpinak.

Rodzaje wysmażenia steków

Stek to mięso, które możesz jeść w czterech różnych stopniach wysmażenia. Ich nazwy najczęściej słyszymy w języku angielskim. W końcu to danie rodem z Ameryki.

  • Rare to najniższy stopień wysmażenia -  środku mięso jest niemal surowe, ale jego skórka jest chrupka.
  • Medium rare to stek o średnio krwistym stopniu wysmażenia - środku zaczyna powoli zmieniać kolor na brązowy.
  • Medium to z kolei stek średnio wysmażony - mięso jest gorące w środku i nieco zaróżowione, ale znaczna jego większość jest brązowa.
  • Well done to ostatni stopień wysmażenia - mięso jest całkowicie brązowe i wysmażone w środku.

Źródło: jamieoliver.com

Zobacz także: