flaki przepis
AdobeStock
Newsy

Jak przygotować idealną zasmażkę do flaków? Sprawdźcie ten przepis. Lepszego nie znajdziecie

Choć nie jest bardzo dietetyczna, zasmażka odpowiada za wyjątkowy smak wielu dań. Zrobicie ją według prostego przepisu.

Co to za flaczki bez zasmażki! Dowiedzcie się, jakich błędów unikać i jak zrobić najsmaczniejszą zasmażkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić idealną zasmażkę?

W teorii, przygotowanie zasmażki nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach! Jeżeli je pominiecie, to zasmażka nie będzie tak smaczna albo w ogóle nie wyjdzie. Stosujcie się do tych wskazówek:

  • Jeżeli będziecie smażyć zasmażkę krótko, to użyjcie masła lub margaryny. Tak przyrządza się białą zasmażkę do warzyw.
  • Jeśli zamierzacie zrobić ciemną zasmażkę, która wymaga dłuższego smażenia, to użyjcie do niej oleju (masło zaczęłoby się palić).
  • Najpierw dodawajcie tłuszcz, a potem mąkę.
  • W zasmażce nie powinno być żadnych grudek! Jej konsystencja powinna być gładka.
  • Robiąc zasmażkę, cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie się przypali.
  • Do gorącego dania dodaje się zimną zasmażkę, natomiast do gorącej zasmażki wlewa się zimny płyn. Pamiętajcie o tej zasadzie!

Mąka czy bułka tarta?

Klasyczną zasmażkę robi się z mąki i tłuszczu w proporcjach 1:1, choć część osób preferuje bułkę tartą. Jednak ten składnik nie będzie pasował do większości dań! Zasmażka z bułki tartej nadaje się przede wszystkim do warzyw, na przykład gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Do flaków, kapusty czy gulaszu, należy dodawać zasmażkę zrobioną z mąki i masła lub oleju.

Przepis na zasmażkę do flaków

Do przygotowania zasmażki, która idealnie nadaje się do flaczków, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Roztopcie na patelni masło. Gdy będzie już płynne, wsypcie 1,5 łyżki mąki i smażcie cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć jasny kolor.
  2. Następnie dodajcie do niej dwie łyżeczki słodkiej papryki mielonej i krótko podsmażajcie razem.
  3. Ostudźcie zasmażkę. Gdy będzie już chłodna, wlejcie do niej jedną chochlę wywaru z gotujących się flaków. Cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie pojawią się grudki! Gotową zasmażkę wlejcie do flaków, zagotujcie i gotujcie przez około 5 minut.

Smacznego!

Zasmażka do zup
Gotujmy.pl/Justine27
Newsy
Idealna do zup, sosów i gotowanych warzyw. Jak zrobić przepyszną zasmażkę?
Zasmażka może znaleźć w kuchni wiele zastosowań. Nie lubicie rzadkich potraw? Zasmażka przyjdzie wam z pomocą.

Gotowanie wymaga umiejętności i sprytu. Czasami kilka sztuczek wystarczy, a kuchnia nie będzie miała przed wami żadnych tajemnic. Zasmażka ma ważne miejsce  w polskiej kuchni Sentymenty do tradycyjnych przepisów potrafią wziąć górę. Szczególnie jeśli mowa o trikach, które znały jeszcze wasze babcie. Jeden z nich dotyczy zagęszczania potraw. Nic nie zrobi tego lepiej niż prosta i każdorazowo skuteczna zasmażka.  Mimo że nie znajdziecie jej w eksperymentach kuchni z całego świata, to sprawdzony sposób na zbyt rzadkie potrawy, które są codziennością. Robienie zasmażki nie należy do skomplikowanych zadań. Zwyczajowo powstaje z połączenia mąki z tłuszczem w proporcjach 1:1. Wybór tłuszczu zależy od czasu, jaki ma on spędzić na patelni oraz od potrawy, do której zamierzacie wykorzystać zasmażkę. Do krótszego smażenia nadają się masło i margaryna. Gdy czas przygotowania zasmażki będzie wynosił kilka minut, wybierzcie oleje roślinne. Tłuszcz ląduje na patelni w pierwszej kolejności. Następnie należy dodać mąkę. Im dłużej mieszacie składniki, tym lepiej dla waszej zasmażki. Zresztą bez tego zasmażka w mgnieniu oka się przypali. Dobrze zrobiona zasmażka konsystencją przypomina budyń i nie posiada grudek. Jak połączyć danie z zasmażką? Do gorącej zasmażki należy wlewać zimny płyn, natomiast podgrzaną potrawę wzbogaca się zimną zasmażką. To szczególnie ważne, gdy nie jesteście pewni, jak zrobić zasmażkę do flaków i innych popisowych dań, a planujecie za chwilę małe, ale bardzo ważne przyjęcie. Można wyróżnić 3 typy zasmażek: biała – dla fanów warzywnych dań, np. do marchewki z groszkiem. Mieszankę tłuszczu i mąki należy smażyć krótko i zdjąć z ognia, gdy tylko składniki połączą się w...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...

Flaki z przepisu Magdy Gessler
ONS.pl/Flickr
Newsy
Magda Gessler na początku gotowania flaków wrzuca do nich 1 składnik. Jej trik jest genialny. Flaki nabierają niesamowitego smaku
Przepis na flaki Magdy Gessler zaskoczyłby was chyba tylko wtedy, gdyby zabrakło w nim zaskoczeń i niespodzianek.

Cóż, trzeba to sobie powiedzieć jasno. Znana restauratorka nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła do swojej receptury na flaki pewnej innowacji. Tradycyjne, skromne flaczki po zamojsku byłyby za proste i zbyt nudne dla ekscentrycznej showmanki TVN-u. Gessler „łamie” przepisy Gwiazda „Kuchennych rewolucji” musiała więc troszeczkę „zamieszać” w swojej recepturze na tę tradycyjną potrawę. Co takiego dodaje Gessler do swojej zupy? Tym składnikiem jest niezwykle szlachetna gicz cielęca, która nadaje flakom iście królewski sznyt. Przyznacie, że brzmi to naprawdę smacznie. Jeśli macie dostęp do cielęcego mięsa wysokiej jakości, nie wahajcie się wypróbować tego przepisu. Poza dodatkiem tego szlachetnego mięsa i imbirem, Gessler stawia w swoim przepisie na znane wszystkim pozostałe składniki. Nie zabraknie więc włoszczyzny – selera, marchwi, pietruszki, a także przyprawy, na czele oczywiście z obowiązkowym majerankiem. Przed zabraniem się za przygotowanie flaków zadbajcie także o dobry, świeży surowiec podstawowy, czyli żołądki wołowe. Przepis na flaki Magdy Gessler Składniki: 1 kg flaków wołowych (żołądki) 1 mała gicz cielęca 2 marchewki 1 pietruszka Ćwierć korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach Sól Świeżo starty imbir 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Gałka muszkatołowa 2–3 łyżki słodkiej papryki Majeranek Przygotowanie: Flaki ugotujcie w garnku z giczą cielęcą wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W trakcie gotowania dodajcie do środka pokrojoną włoszczyznę. Posólcie i przyprawcie pieprzem do smaku. „Wyłówcie” gicz z zupy i dokładnie oddzielcie od kości mięso, które z powrotem wrzućcie do...

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku. Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki.  Jak namaczać i gotować ciecierzycę?  Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.   Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę.  Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól.  Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą  Składniki:  300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)   750 g schabu bez kości  2 cebule   4 ząbki czosnku   2 duże czerwone papryki   2 marchwie   ½ główki małej kapusty   2 puszki pomidorów  300 g ziemniaków  4 liście laurowe   sól, pieprz   1 łyżeczka słodkiej papryki   skórka starta z jednej cytryny  2 łyżeczki kuminu  2-3 łyżki mąki pszennej  masło do zasmażki  olej rzepakowy...