Co to za flaczki bez zasmażki! Dowiedzcie się, jakich błędów unikać i jak zrobić najsmaczniejszą zasmażkę.

Jak zrobić idealną zasmażkę?

W teorii, przygotowanie zasmażki nie jest trudne, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach! Jeżeli je pominiecie, to zasmażka nie będzie tak smaczna albo w ogóle nie wyjdzie. Stosujcie się do tych wskazówek:

  • Jeżeli będziecie smażyć zasmażkę krótko, to użyjcie masła lub margaryny. Tak przyrządza się białą zasmażkę do warzyw.
  • Jeśli zamierzacie zrobić ciemną zasmażkę, która wymaga dłuższego smażenia, to użyjcie do niej oleju (masło zaczęłoby się palić).
  • Najpierw dodawajcie tłuszcz, a potem mąkę.
  • W zasmażce nie powinno być żadnych grudek! Jej konsystencja powinna być gładka.
  • Robiąc zasmażkę, cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie się przypali.
  • Do gorącego dania dodaje się zimną zasmażkę, natomiast do gorącej zasmażki wlewa się zimny płyn. Pamiętajcie o tej zasadzie!

Mąka czy bułka tarta?

Klasyczną zasmażkę robi się z mąki i tłuszczu w proporcjach 1:1, choć część osób preferuje bułkę tartą. Jednak ten składnik nie będzie pasował do większości dań! Zasmażka z bułki tartej nadaje się przede wszystkim do warzyw, na przykład gotowanego kalafiora albo fasolki szparagowej. Do flaków, kapusty czy gulaszu, należy dodawać zasmażkę zrobioną z mąki i masła lub oleju.

Przepis na zasmażkę do flaków

Do przygotowania zasmażki, która idealnie nadaje się do flaczków, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Roztopcie na patelni masło. Gdy będzie już płynne, wsypcie 1,5 łyżki mąki i smażcie cały czas mieszając. Zasmażka powinna mieć jasny kolor.
  2. Następnie dodajcie do niej dwie łyżeczki słodkiej papryki mielonej i krótko podsmażajcie razem.
  3. Ostudźcie zasmażkę. Gdy będzie już chłodna, wlejcie do niej jedną chochlę wywaru z gotujących się flaków. Cały czas mieszajcie – w przeciwnym razie pojawią się grudki! Gotową zasmażkę wlejcie do flaków, zagotujcie i gotujcie przez około 5 minut.

Smacznego!