Wspólne cechy z polską kuchnią dzieli kuchnia niemiecka, ukraińska, a także rosyjska. Rosjanie również przyrządzają pierogi (choć w swojej wersji) i na przykład wątróbkę. Przesmażona wychodzi sucha i niesmaczna, a niedopieczona smakuje jeszcze gorzej. W Rosji wymyślono genialny sposób na zrobienie wątróbki – zapieka się ją w słoiku! Doprawioną przyprawami wątróbkę, należy ułożyć w słoiku warstwami wraz z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu, danie pachnie obłędnie i świetnie smakuje, a mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Wypróbujcie ten prosty przepis!

Przepis na wątróbkę bez smażenia

Do przygotowania tej wyjątkowej wątróbki, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranku albo oregano (co kto lubi)
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • Pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyśćcie, umyjcie i przełóżcie do miski. Wsypcie łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki granulowanego czosnku oraz łyżeczkę dowolnych, ulubionych ziół. Autorka przepisu twierdzi, że sprawdzą się każde włoskie zioła, dlatego możecie poeksperymentować z oregano, bazylią lub po prostu mieszanką ziół włoskich.
  2. Następnie obierzcie cebulę i poszatkujcie drobno, a umyte jabłka przekrójcie na pół, wydrążcie środek z pestkami i pokrójcie jabłka na cienkie plasterki.
  3. Do słoika wkładajcie warstwami kolejno: cebulę, następnie plasterki jabłek i wątróbkę i od nowa cebulę, aż zapełnicie cały słoik. Najważniejsze, by ostatnią warstwę stanowiły plasterki jabłek.
  4. Gdy słoik będzie już wypełniony, na wierzchu połóżcie łyżkę masła. Zamiast nakrętki użyjcie folii aluminiowej i przykryjcie nią wierzch słoika.
  5. Włóżcie słoik do zimnego piekarnika i nastawcie na 180 stopni. Po rozgrzaniu pieczcie wątróbkę przez około 25-30 minut.
  6. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie otwierajcie go jeszcze przez około kwadrans – w tym czasie wątróbka nieco „dojdzie”, a słoik ostygnie. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: