Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
shustriibum/Instagram
Newsy

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!

Nie przepadacie za wątróbką z patelni? Da się ją zrobić bez smażenia – wypróbujcie ten świetny sposób prosto z Rosji.

Wspólne cechy z polską kuchnią dzieli kuchnia niemiecka, ukraińska, a także rosyjska. Rosjanie również przyrządzają pierogi (choć w swojej wersji) i na przykład wątróbkę. Przesmażona wychodzi sucha i niesmaczna, a niedopieczona smakuje jeszcze gorzej. W Rosji wymyślono genialny sposób na zrobienie wątróbki – zapieka się ją w słoiku! Doprawioną przyprawami wątróbkę, należy ułożyć w słoiku warstwami wraz z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu, danie pachnie obłędnie i świetnie smakuje, a mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Wypróbujcie ten prosty przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątróbkę bez smażenia

Do przygotowania tej wyjątkowej wątróbki, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranku albo oregano (co kto lubi)
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • Pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka masła
Zobacz także
Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem

Ogórki małosolne Karola Okrasy. Przepis na smaczne ogórki małosolne z liściem porzeczki

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyśćcie, umyjcie i przełóżcie do miski. Wsypcie łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki granulowanego czosnku oraz łyżeczkę dowolnych, ulubionych ziół. Autorka przepisu twierdzi, że sprawdzą się każde włoskie zioła, dlatego możecie poeksperymentować z oregano, bazylią lub po prostu mieszanką ziół włoskich.
  2. Następnie obierzcie cebulę i poszatkujcie drobno, a umyte jabłka przekrójcie na pół, wydrążcie środek z pestkami i pokrójcie jabłka na cienkie plasterki.
  3. Do słoika wkładajcie warstwami kolejno: cebulę, następnie plasterki jabłek i wątróbkę i od nowa cebulę, aż zapełnicie cały słoik. Najważniejsze, by ostatnią warstwę stanowiły plasterki jabłek.
  4. Gdy słoik będzie już wypełniony, na wierzchu połóżcie łyżkę masła. Zamiast nakrętki użyjcie folii aluminiowej i przykryjcie nią wierzch słoika.
  5. Włóżcie słoik do zimnego piekarnika i nastawcie na 180 stopni. Po rozgrzaniu pieczcie wątróbkę przez około 25-30 minut.
  6. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie otwierajcie go jeszcze przez około kwadrans – w tym czasie wątróbka nieco „dojdzie”, a słoik ostygnie. Smacznego!

Czytaj także:

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku
Szukacie przepisu na smaczną i aromatyczną wątróbkę? Zajrzyjcie do receptury Jakuba Kuronia.

Jakub Kuroń jest wielkim miłośnikiem gotowania. Jak sam przyznaje, jednym z jego ulubionych dań jest smażona wątróbka. Znany kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycję kulinarną klanu Kuronioów, uwielbia przygotowywać ją z podsmażoną na rumiano cebulką i jabłkami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis na to danie, bo jest naprawdę pyszne. Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się z fanami przepisem na wątróbkę z cebulą i jabłkami: - Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona - powiedział Kuroń dodając, że w przepisie wykorzystał jabłka o kwaskowym smaku. Jak ją przygotowuje? Składniki dla 4 osób: 700 g wątróbki drobiowej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka nasion kminku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 średnie cebule 2 spore kwaskowe jabłka 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki 6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego 1 łyżka suszonego majeranku sól  świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyśćcie z błon i ewentualnych resztek żółci. Następnie przepłuczcie ją pod bieżącą zimną wodą, po czym osuszcie na sicie. Przełóżcie do miski z mlekiem. Dodajcie przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli macie czas odstawcie wątróbkę na noc do lodówki, ale 3-4 godziny wystarczą. Na przykład zajmijcie się tym z rana, a po południu zajmijcie się smażeniem. Jeśli jabłka kroicie zawczasu możecie je skropić sokiem z cytryny....

Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Gotujmy.pl
Newsy
Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Wątróbki drobiowe należą do najdelikatniejszych podrobów. W tym przepisie ich smak przełamany jest przez kwaśny rabarbar. Odważycie się spróbować?

Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie! Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 łodygi świeżego rabarbaru 1 jabłko 1 szklanka mleka Sól Pieprz Olej 1 łyżka masła Majeranek Mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki. Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu. Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą. Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości. Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem. Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem. Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem. Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej. Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Inne przepisy na wątróbkę drobiową Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie! W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym...

Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy
Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała! Przepis na smażoną wątróbkę Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kg wątróbki drobiowej  4 cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki mąki Olej do smażenia Mleko Majeranek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i...